Gulasz z nerek wieprzowych z pieczarkami 196osoby w zależności od apetytu ;): 1 kg nerek wieprzowych ( bardzo się kurczą podczas gotowania i jest sporo odpadu po wycięciu żył ) 9-10 pieczarek 1 szklanka śmietany kremówki 2 cebule średniej wielkości 3-4 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżka masła 2-3 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sól , pieprz czarny do smaku mleko
Ogrodnik w podróży
Eton Mess, czyli truskawkowy bałagan z bitą śmietaną i bezami 171granatów lub ocet balsamiczny. (Nie są to składniki obowiązkowe, ale bardzo fajnie podkreślają smak deseru.) Truskawki delikatne podusić widelcem, aby szybciej puściły sok. W między czasie porządnie schłodzoną kremówkę ubić do gęstości (nie na sztywno!) oraz wymieszać z uprzednio pokruszonymi bezami. Do śmietanki dodać większość truskawek (resztę odłożyć do dekoracji) i delikatnie przemieszać. Całość przełożyć do pucharków z kawałkami słomki
Di gotuje
Czekoladowa rolada z truskawkami 170ściągamy. Zabijamy roladę, po dłuższym brzegu, w ściereczkę, niezbyt ciasno, aby ciasto się nie połamało. Zostawiamy w ścierce do ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie, przygotowujemy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dalej, dodajemy od niej mascarpone i miksujemy na jednolity krem. Umyte, pozbawione szypułek truskawki kroimy w ćwiartki. Około 1/4 truskawek rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu
Smaczna Strona
Błyskawiczny sernik na zimno z truskawkami 221goście nie mogli się oprzeć niejednej dokładce – to najlepsza rekomendacja. Błyskawiczny dwukolorowy sernik na zimno z truskawkami: 1 kg twarogu sernikowego z Mascarpone Président 1 szklanka śmietany kremówki 30% (250 ml) 3 lekko czubate łyżki żelatyny ¾ szklanki cukru pudru 250 g truskawek (lub np.: malin, jagód) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 120 g herbatników 70 g rozpuszczonego masła
Poezja smaku
Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką 707łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka suszonej cebuli płatki szczypta granulowanego czosnku * czarny mielony pieprz do smaku (nie żałujemy go) sól do smaku pół szklanki śmietanki kremówki 30% pół trójkącika serka topionego (u mnie śmietankowy z borowikami) *polecam przyprawy Organic Fabryka Smaku http://smaknamiare.pl Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy
Słodkie okruszki
DOMOWE LODY I SORBETY (TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA) 228cukru. Dlatego przygotowałam dla Was przepisy zarówno na lody, jak i sorbety - 2 przepisy na najprostsze lody (czekoladowe oraz z białej czekolady) wykonane na bazie mleka oraz śmietanki kremówki, bez dodatku jajek oraz 2 przepisy na sorbety (malinowy oraz cytrynowy z miętą). Przy produkcji lodów pomogło mi urządzenie Profi Cook PC-ICM 1140 . Taka maszyna bardzo ułatwia zadanie, gdyż
Kuchnia MagdaLeny
DOMOWE LODY I SORBETY (TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA) 228cukru. Dlatego przygotowałam dla Was przepisy zarówno na lody, jak i sorbety - 2 przepisy na najprostsze lody (czekoladowe oraz z białej czekolady) wykonane na bazie mleka oraz śmietanki kremówki, bez dodatku jajek oraz 2 przepisy na sorbety (malinowy oraz cytrynowy z miętą). Przy produkcji lodów pomogło mi urządzenie Profi Cook PC-ICM 1140 . Taka maszyna bardzo ułatwia zadanie, gdyż
Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowo śmietankowe ciasto 161bardzo lekka i ma lekko słodki smak, natomiast warstwa czekoladowa jest mega czekoladowa. Polecam! ;) Składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady gorzkiej 65 g cukru pudru 3 łyżki mleka ok 250 - 300 g herbatników
Gotuj z Agnes
3-składnikowe lody czekoladowe z kawałkami czekolady (bez jajek i maszynki) 154potrzebna jest też maszynka. Lody są pyszne, a delikatnie czekoladowa masa świetnie współgra z drobinkami czekolady, które wprost rozpływają się w ustach. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! 400g śmietanki kremówki 30-36% 40g cukierniczego pudru czekoladowego (*) 40g czekolady deserowej Czekoladę drobno posiekać i garstkę należy odłożyć. Śmietankę ubić na sztywno - pod koniec miksowania stopniowo wsypując puder czekoladowy. Na końcu wmieszać drobinki
Di gotuje
Mus czekoladowy 219miksujemy żółtka z cukrem na gładki i jasny kogel-mogel. Kiedy cukier się rozpuści to zaczynamy dodawać czekoladę z masłem. Dokładnie łączymy obie masy ze sobą. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i ponownie delikatnie mieszamy. Na zakończenie dodajemy ubite białka i bardzo powoli łączymy wszystko ze sobą, tak aby masa pozostała puszysta. Gotowy mus przekładamy do pucharków lub miseczek, przykrywamy
Analiza Smaku
Sernik Tiramisu na zimno 155Foremka 23/28 cm lub mniejsza Składniki: 20 dag okrągłych biszkoptów Poncz: 250 ml słodzonego naparu z kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru amaretto ewentualnie rumu Masa serowa: 350 ml śmietanki kremówki 40 dag serka homogenizowanego waniliowego 25 dag serka mascarpone ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dr.Oetker 4 łyżeczki żelatyny Ciemne kakao do posypania Sposób przygotowania: Foremkę o podanych
Wanilia i Kardamon
Chłodnik brzoskwiniowy 188naturalnego kremowego 1 opakowanie (400 g) maślanki 1 łyżka cukru ¼ łyżeczki pasty waniliowej (można zastąpić laską wanilii, lub cukrem waniliowym) listki świeżej mięty do dekoracji Ponadto: 250 ml śmietanki kremówki (30%) 3 łyżeczki żelatyny 1 cytryna 2 łyżeczki cukru pudru garść rozdrobnionych migdałów (słupki, płatki) Wykonanie: Najpierw przygotowałam deser blancmange . Pewnie zastanawiacie się co to jest i w jakim celu
Kuchnia u Krysi
Piankowe z delicjami 179Odkładamy do stężenia. Osączone brzoskwinie miksujemy na mus ( jeśli ze 2 sztuki odłożycie, albo zjecie sobie w trakcie przygotowań, nic się nie stanie, musu wychodzi całkiem spora ilość ). Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru. Następnie dodajemy zmiksowane owoce oraz tężejące galaretki. Masę brzoskwiniową wykładamy na czerwoną piankę. Galaretkę żółtą rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odkładamy
Smaki Na Talerzu
Krajanka tortowa Pinokio 158pieczenia 135 g pszennej mąki 50 ml mleka 2 łyżki migdałowych płatków do posypania Beza 5 białek 240 g cukru Nadzienie 300 g świeżych truskawek 500 ml śmietanki kremówki 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru amaretto Zacznij od spodu. Nastaw piekarnik na 160ºC. Zmiksuj miękkie masło z cukrem. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku cały czas
codojedzenia
Młoda kapusta zasmażana z koperkiem 184pęczek koperku sól i pieprz do smaku Do kapusty zasmażanej można też dodać około 15-20 dag pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku albo około 4-5 łyżek śmietany kremówki. Jak zrobić zasmażkę do kapusty Na patelni roztopić masło, dodać mąkę pszenną i ciągle mieszając zrumienić na jasnozłoty kolor. Podlać wodą z kapusty i energicznie mieszać (najlepiej rózgą
Cztery Fajery