prostocie często tkwi to co najlepsze. składniki kisiel: 3 gruszki 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 ml wody 1/2 cytryny pozostałe: 3 figi 125 ml śmietany kremówki 30 % płatki migdałów uprażone mięta cynamon Kisiel: Gruszki obieram, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wlewam 250 ml wody i gotuję na wolnym(...)ogniu aż gruszki będą miękkie. W 50 ml wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną. Wlewam do gotujących się gruszek i mieszam. Gorący kisiel przelewam do szklanek. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Układam na przestudzonym kisielu. Dodaję cząstki fig, posypuję płatkami migdałów, cynamonem
wesoła kuchniapierwszy i powiem wam, że smakuje to rewelacyjnie. Użyłam słomki ptysiowej z cynamonem Brześć . Składniki: 2 opakowania słomki ptysiowej z cynamonem Brześć po 125 g 500 ml zimnej kremówki 30% 700 ml wrzątku 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 900 ml wrzątku Przygotowanie: Blaszkę o wymiarach wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie na całej powierzchni(...)ułożyć słomkę ptysiową. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. W 700 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki schłodzić i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując wlewać wolnym strumieniem tężejącą galaretkę i miksować do momentu połączenia się składników. Masę delikatnie wylać na słomkę, wyrównać powierzchnię. Pokrojone brzoskwinie rozsypać po całej powierzchni. W 900 ml wrzątku rozpuścić
Ala piecze i gotujeSkładniki na 3 kieliszki widoczne na zdjęciu: * 4-5 kruchych ciastek (użyłam kruche, maszynkowe ciastka Brześć ) * garść malin * 1 galaretka malinowa * 350 ml wody * 300 ml śmietany kremówki 36% * 1 łyżka cukru pudru * garść płatków migdałów * kilka małych bezików (użyłam Brześć ) Wykonanie: Kruche ciastka drobno pokruszyć, wysypać warstwę na dnie kieliszków. Galaretkę rozpuścić(...)ostudzić a następnie wstawić do lodówki, aby szybciej zastygała. Na ciastka ułożyć po kilka malin, wylać warstwę tężejącej już galaretki. Całość wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na galaretkę wyłożyć warstwę ubitej śmietany. Wierzch udekorować płatkami migdałów i pokruszonymi bezikami
Zrób to smaczniejabłek 3 galaretki cytrynowe 750 ml wody krem budyniowy: 2 opakowania budyniu 80 g 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mleka 330 ml śmietany kremówki 30 % wierzch: 60 g płatków migdałowych 30 g orzechów laskowych Biszkopt: Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem aż będą puszyste i geste. Mąkę pszenną przesiewam i dodaję z mąka orzechową(...)zgęstnieje odstawiam do przestygnięcia. Budyniu nigdy nie studzimy w lodówce, nie wstawiamy do wody. Studzimy w temperaturze pokojowej. Wierzch budyniu nakrywam folią, żeby nie wytworzył się kożuch. Kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Budyń zimny rozcieram mikserem żeby był bardziej gładki. Dodaję łyżkę śmietany i dalej miksuje. Potem kolejną łyżkę i tak dalej. Krem wykładam na stężałą galaretkę jabłkową. Orzechy
wesoła kuchniałyżki ciemnego kakao 10 dag masła lub margaryny 1 jajko Dodatkowo: 2 szklanki świeżych malin 1 łyżka kaszy manny mąka pszenna do posypania stolnicy Śmietanka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru do smaku Do dekoracji: listki melisy świeże maliny Wykonanie pysznej tarty z malinami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Do formy: Ciasto wałkujemy(...)dekorujemy świeżymi listkami melisy i malinami. Kroimy i podajemy. Smacznego. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tartę można pokroić na około 8 porcji. Zamiast śmietanki kremówki można użyć ,,Śnieżki'' ubijając ją w 150 ml zimnego mleka
Izabelawkuchniherbatami: ziołowymi, owocowymi, czarnymi i białymi. Oprócz tradycyjnego zaparzania herbaty i umilania sobie chwil przyjemnymi smakami herbat, również herbata znalazła się w wypieku. Postawiłam na moje ulubione ciasto na kremówce, które jest niezwykle proste i szybkie, wzbogacając je o aromat herbaty Earl Grey Lemon i domowej skórki pomarańczowej kandyzowanej. Babka jest aromatyczna, wilgotna i bardzo smaczna :) Składniki: Ciasto ucierane(...)Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu wmieszać herbatę Earl Grey oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową Formę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Wyłożyć
Kocham..lubię..gotuję..pieczenia Warstwa kiwi z galaretką: 1 kg kiwi 2 galaretki agrestowe (rozpuszczone w 600 ml wody) 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru Masa kremowo-jogurtowa: 300 ml śmietanki kremówki 400 g jogurtu naturalnego/greckiego 3-4 łyżki cukru pudru do smaku 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej + 250 ml wody Do dekoracji: owoce granatu lub owoce leśne Przygotowanie: Ciasto: Szpinak rozmrozić(...)musi dać się przemieszać. Masa kremowo-jogurtowa: Zagotować 250 ml wody, wyłączyć palnik i do wrzątku wsypać 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej, rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno, dodać jogurt naturalny/grecki i cukier puder do smaku, zmiksować. Na końcu wlać tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować. Złożenie ciasta: Ostudzone ciasto szpinakowe
Kocham..lubię..gotuję..Moje ulubione ciasto ucierane - na kremówce. Szybkie, proste i bezproblemowe. Po upieczeniu długo utrzymujące świeżość i wilgotne. Na wielkanocnym stole nie może u nas zabraknąć babki w kształcie baranka, to już nasza tradycja :) Przy przygotowaniu baranka zawsze piekę jeszcze trzy malutkie babeczki do święconki przy okazji. Wesołego Alleluja! Składniki: 1 jajko 0,5 szklanki słodkiej śmietanki(...)Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jajko wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartego jajka dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Formę baranka wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Wyłożyć ciasto, wyrównać szpatułką. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o C i piec około
Kocham..lubię..gotuję..puszka masy krówkowej o smaku advocata (użyłam Helio) czekolada deserowa (użyłam Polewa i dekoracja Deserowa Helio) bezy Krem advocat: 250 ml advocata 250 g mascarpone 200 g śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki (15 g) żelatyny Przygotowanie: Przygotować krem z advocatem: żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder umieścić
Kocham..lubię..gotuję..ukryty wewnątrz. Można zajadać jeszcze ciepły, i tą wersję lubię najbardziej, lub po ostudzeniu, wg własnego gustu. Polecam serdecznie :) Składniki (3 pucharki): 1,5 szklanki mleka pół szklanki śmietany kremówki np. 30% szczypta soli 3 łyżki kaszy manny Sos malinowy: 1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych) 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 łyżki masy kajmakowej maliny Przygotowanie(...)rondelku umieścić 1 szklankę mleka, kremówkę, szczyptę soli i cukier. Wstawić na palnik. Do reszty zimnego mleka dodać kaszkę manną, wymieszać i gdy zawartość rondelka się zagotuje dodać rozrobioną kaszkę. Zagotować, skręcić palnik i pogotować około 3 minuty. Połowę porcji rozlać do pucharków. Do drugiej połowy ugotowanej kaszki dodać masę kajmakową i wymieszać. Przygotować sos malinowy - w rondelku umieścić maliny
Kocham..lubię..gotuję..serdecznie. Składniki: Sos malinowy: 1 szklanka malin (mrożonych lub świeżych) 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej odrobina cukru do smaku Krem: 150 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady białej Dodatkowo: herbatniki kakaowe (około 100 g) świeże owoce (u mnie borówki) Przygotowanie: Przygotować sos malinowy - w rondelku umieścić maliny, wlać odrobinę wody i zagotować. Pogotować chwilkę(...)malinowy stracił surowy posmak mąki. Można również dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby bo krem jest słodki a maliny są świetnym kontrastem. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać
Kocham..lubię..gotuję..Ciasto na kremówce jeszcze mi się nie znudziło :) Zastanawiam się jeszcze ile będzie jego odsłon :) Niby zawsze to samo ale z różnymi dodatkami za każdym razem może smakować inaczej - tym razem połączenie kokosa i rabarbaru. Wiórki kokosowe w cieście, wiórki w kruszonce i kwaśny rabarbar to naprawdę zgrany i pyszny zespół. Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 2 jaja 1 szklanka cukru(...)Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, dodać cukier i utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką. W misce wyrobić kruszonkę - wymieszać mąkę z cukrem i wiórkami kokosowymi, dodać małe kawałki zimnego masła. Rękoma
Kocham..lubię..gotuję..Karmelizowany rabarbar: 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam) 100 g cukru z wanilią 2 łyżki wody Krem: 1 opakowanie serka mascarpone 250 g 200 ml kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego Dodatkowo: 1 płaska łyżka kawy zbożowej 1/2 szklanki gorącej wody 12 podłużnych lub okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia(...)zalać wrzącą wodą, wymieszać. Zamiast naparu z kawy zbożowej można użyć zaparzone espresso lub przygotowaną kawę rozpuszczalną. Przygotować krem: do misy miksera przełożyć dobrze schłodzony serek mascarpone, schłodzoną śmietanę kremówkę, cukier puder i cukier waniliowy. Zacząć ubijać aż do otrzymania gładkiego, gęstego kremu. Na dno szklaneczek lub pucharków ułożyć po 3 pokruszone biszkopty, nasączyć je przygotowaną wcześniej kawą zbożową, rozłożyć
Kocham..lubię..gotuję..mało pracochłonne ze względu na użycie gotowych biszkoptów ladyfingers, czyli tych podłużnych. Polecam serdecznie :) Składniki: biszkopty ladyfingers (ok 24 szt) Masa śmietankowa: 250 g mascarpone 500 g śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 70 ml wody Dodatkowo do masy truskawkowej: 300 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny 50 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: truskawki(...)galaretka truskawkowa + 300 ml wody Przygotowanie: Masa śmietankowa: żelatynę zalać 70 ml wody i zostawić do napęcznienia. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę (do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, wymieszać) do kremu
Kocham..lubię..gotuję..owoce :) Składniki (4 porcje): 4 brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 galaretka brzoskwiniowa kakao do oprószenia płatki migdałowe do dekoracji Krem: 150 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady białej Przygotowanie: Świeże brzoskwinie włożyć do wrzącej wody na 2 minuty, następnie zahartować w zimnej wodzie i ściągnąć skórkę. Owoce pokroić w większą kostkę. Brzoskwinie z puszki(...)opakowaniu i schłodzić. Pokrojone brzoskwinie rozdzielić pomiędzy pucharki, zalać schłodzoną galaretką i pozostawić w lodówce do stężenia. Gdy galaretka stężeje przygotować krem. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać
Kocham..lubię..gotuję..