ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:174/892)

Ciasto z porzeczkami i czekoladowym musem, bez pieczenia 109

smaku delikatnie czekoladowy. Co więcej ciasto bez pieczenia - w te upały wybawienie ogromne. Można również przygotować takie ciacho na czekoladowym biszkopcie - będzie równie pyszne! Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej) 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody Dodatkowo: 400 g czerwonej porzeczki 1 galaretka czerwona (u mnie rubinowa-wieloowocowa) biszkopty Przygotowanie: Na dnie(...)ułożyć biszkopty. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Porzeczki umyć i oberwać z szypułek. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać

Kocham..lubię..gotuję..
Polędwiczka wieprzowa w sosie z whisky 97

sól morska świeżo mielony pieprz tymianek  płatki chili oliwa do smażenia 1 mała cebulka lub duża szalotka 2 ząbki czosnku 75 ml whisky 100 ml śmietanki kremówki 30% natka pietruszki Przygotowanie: Sprawić polędwiczkę wieprzową - opłukać, osuszyć i pozbawić białej błony. Sprawioną polędwiczkę pokroić na plastry o szerokości 2 cm. Każdy plaster położyć na desce i przycisnąć dłonią, lekko(...)płatków chili i chwilę podsmażyć. Następnie zwiększyć moc palnika, wlać whisky i pogotować około 1 minuty aż alkohol odparuje. Można również whisky flambirować - zapalić. Po odparowaniu alkoholu wlać śmietankę kremówkę i zagotować. Pogotować aż sos się odrobinę zagęści. Doprawić solą i pieprzem. Dołożyć obsmażone polędwiczki i poddusić wszystko razem około 5 min, w międzyczasie raz obracając mięso. Posypać posiekaną natką

Kocham..lubię..gotuję..
Królik w śmietanie 131

cebulkę do sosu i serdecznie przepis polecam dalej :) Składniki: 1 królik  2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżeczka cząbru 200 ml śmietany kremówki 30% 1 pęczek pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 250 ml rosołu/bulionu sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło klarowane do smażenia mąka do oprószenia królika 2 cebule(...)nakryć pokrywą. Dusić około 50 min, aż do miękkości mięsa. W połowie duszenia mięso obrócić. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je ponownie na bok. Do sosu wlać śmietanę kremówkę wymieszaną z łyżką mąki pszennej i całość zagotować. Dołożyć posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Włożyć mięso z królika, nakryć pokrywę i jeszcze poddusić razem

Kocham..lubię..gotuję..
Kakaowe ciasto na piwie 94

które świetnie współgrały z całością. Serdecznie polecam Wam ten przepis :) Składniki: Ciasto: 200 g cukru 60 g kakao 250 g masła 1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego) 140 ml śmietany kremówki 2 jajka 275 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g miękkiego masła 200 g gładkiego serka twarogowego 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny(...)Przygotowanie: W rondelku umieścić cukier, kakao, masło i piwo. Wstawić na palnik i podgrzewać aż masło i cukier się rozpuszczą. Ostudzić. W misie miksera umieścić ostudzoną zawartość rondelka, śmietankę kremówkę i jaja. Całość zmiksować. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość krótko zmiksować. Ciasto wylać do formy włożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem

Kocham..lubię..gotuję..
Łabędzie z ciasta parzonego 103

Ciasto parzone: 125 g wody 5 g soli 125 g masła 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 4-5 sztuk) Krem: 250 g mascarpone 350 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: czekolada roztopiona cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone:  w garnuszku umieścić wodę, masło i szczyptę soli. Garnuszek wstawić na palnik(...)ptysiów, które zrobiliśmy. Większe piec nawet 20-25 minut, do jasnego, słomkowego koloru. Blaszki z ptysiami wyjąć i wystudzić. Gdy ptysie ostygną przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, cukier puder do smaku i zmiksować do połączenia. Ptysie w kształcie łzy przeciąć wszerz na dwie części

Kocham..lubię..gotuję..
Kapkejki z kremem waniliowym. Pyszne babeczki cupcakes 98

łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy Krem waniliowy 200 g miękkiego masła 1 szklankę cukru pudru 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii 1 szklankę śmietanki kremówki 50 ml spirytusu W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu (dużym) miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Do masła stopniowo dodawać cukier i jajka – cały czas(...)przez ok. 20 minut. Przygotować krem waniliowy. Masło zmiksować na jednolitą masę, dodając stopniowo cukier puder. Dolać alkohol i ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę i dodać do masy maślanej. Kapkejki udekorować kremem i świeżymi owocami

Gotujemy i jemy
Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli dla dzieci 141

uzyskamy ciekawy kształt, a także sporą wysokość tortu. Składniki na truskawkowe Kinder Country 3 opakowania herbatników petit beurre po ok. 100 g 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki (min. 30%) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników(...)truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki kremu Nutella 2 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i wanilii. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie miksujemy. Masę trzeba podzielić na dwie części, do jednej dodać schłodzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Plastikowy

Gotujemy i jemy
Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym 131

łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru pudru 6 jajek 1 łyżka rumu lub aromat rumowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Szczypta soli Krem śmietankowy: potrzebne składniki 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Pół kieliszka rumu lub aromat rumowy Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny Mona dodać 2 łyżki zmielonych orzechów(...)śmietankowy Krem śmietankowy to dosłownie kilka minut pracy. Na początku namaczamy żelatynę w odrobinie zimnej wody, a po kilku minutach zalewamy ją odrobiną wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Gdy śmietana jest dobrze ubita dodajemy partiami serek mascarpone i cukier puder. Wszystko lekko miksujemy tak, aby nie było grudek. Na końcu dolewamy wystudzoną

Gotujemy i jemy
Ciasto Alpejskie Mleczko z Galaretką 82

łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki cukru+ 1/2 l przegotowanej wody   Truskawki + galaretka: 500 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe na pół litra wody   Pianka mascarpone: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką

Domowe ciasta
Ciasto czekoladowe 93

łyżeczki cukru waniliowego 50 g kakao 0,5 szklanki maślanki 1 szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki + garść orzechów (opcjonalnie) Jak zrobić ciasto czekoladowe? Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie wodzie. Kiedy nie ma już żadnych grudek, dodajemy maślankę i jeszcze raz mieszamy. Sodę(...)minutach. Polewa czekoladowa Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki lub ścieramy na tarce. Zalewamy zagotowaną śmietaną kremówką i przykrywamy, po około 10-15 minutach mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewę należy dobrze schłodzić. W zależności od temperatury możemy uzyskać różną konsystencję. Po ok. 1 godzinie w lodówce będzie

Ciastkozercy
Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i pistacjami 113

łyżeczki sody 1/2 łyżeczka soli morskiej 250 ml kefiru 125 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 280 ml kawy parzonej Krem: 200 ml śmietanki kremówki 36% 10 dkg gorzkiej czekolady 6 dkg masła bez soli 250 gr serka mascarpone Dodatkowo: 4 łyżki pistacji Jak upiec czekoladowe ciasto bez glutenu . Ciasto czekoladowe: wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)ciasto jest upieczone sprawdzić można wbijając drewnianą wykałaczkę w jego środek. Jeśli po wyjęciu wykałaczka jest sucha ciasto jest gotowe. Upieczone ciasto wystudzić. Krem czekoladowy: do garnka wlać kremówkę, podgrzać. Kiedy śmietanka zaczyna się gotować zdjąć garnek z ognia. Dodać masło oraz połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać intensywnie do bardzo dokładnego połączenia się składników. Masa powinna lekko zgęstnieć. Wystudzić. Kiedy

mecooks
Czekoladowy brzoskwiniowiec 85

Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY : 6 jajek szklanka mąki pszennej 150g. masła/margaryny do pieczenia 150g. ciemnej czekolady szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA MASĘ : 500ml. śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 500g. serka mascarpone szklanka cukru pudru 3 łyzki soku brzoskwiniowego (z puszki) galaretka cytrynowa SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 250g. margaryny do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki wody(...)szklanka cukru DODATKOWO: brzoskwinie w puszce pół tabliczki ciemnej czekolady (na zdobienia czekoladowe) 200 ml. śmietany kremówki (do ozdoby) Wykonanie Ciasta: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną. Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę

Domowe Torty
Tort bezowo-kawowy 127

kawowy Tort bezowo-kawowy Tort bezowo-kawowy, to trzy pyszne blaty z chrupkiej na zewnątrz, a miękkiej i ciągnącej w środku bezy, przełożone delikatnym kremem kawowym (na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone)! Pychota! Poniżej znajdziecie przepis sporządzony w formie krok po kroku + zdjęcia, aby jak najbardziej ułatwić Wam zrobienie takiej pychotki w Waszej własnej kuchni. Bezowo-kawowy tort(...)tylko kawosze nie potrafią się od niego oderwać! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA BEZOWE BLATY: 8 białek 480 g. cukru szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżka przegotowanej wody Wykonanie Tortu: BEZY : Do (dobrze oddzielonych od żółtek) białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy – początkowo na niskich, następnie

Domowe Torty
LODY O SMAKU TOFFI- BEZ MASZYNKI I TYLKO 2 SKŁADNIKI 98

przygotowaniu a lody wychodzą rewelacyjne w smaku. Nie potrzeba tu ani żółtek, ani maszyny. Wystarczy tylko mikser i 2 składniki. A więc do dzieła :) Składniki: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 250 g nadzienia o smaku toffi (użyłam  Kandy ) (zamiast nadzienia można użyć pół puszki masy kajmakowej) Wykonanie: W misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno. W drugiej miseczce wymieszać nadzienie

Zrób to smacznie
Ptysie w karmelu 104

jajka szczypta soli + 1 jedno jajko do posmarowania góry ptysiów Składniki na Crème pâtissière Jeśli nie macie czasu lub ochoty robić kremu, do ptysi pasuje świetnie także ubita śmietana kremówka. Składniki na karmel: 125 g cukru 50 ml wody Ptysie w karmelu jak to zrobić? Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól. Podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się(...)ptysie są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie Crème pâtissière . Po dokładnym przepis wystarczy kliknąć tutaj . Jeśli nie macie czasu na robienie kremu, ptysie smakują świetnie nadziane ubitą śmietaną kremówką. Kiedy ptysie przestygną, robimy dziurkę w spodzie za pomocą małej tylki cukierniczej lub nożyka. Krem przekładamy do szprycy i przez dziurkę napełniamy ptysie. Jak zrobić karmel? Nadziane ptysie wystarczy teraz

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania