ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:165/892)

Zupa kalafiorowa 105

pietruszki 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 4 średnie ziemniaki 2 zielone łodygi selera naciowego 2 gałązki natki selera 4 gałązki natki pietruszki 4-5 łyżek śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 5 ziarenek kozieradki 3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: koperek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki(...)minut. Po tym czasie do garnka wrzucić różyczki kalafiora, natkę selera oraz pietruszki. Gotować kolejne 15 minut, następnie wyjąć łodygi selera i pietruszki, wlać do zupy śmietankę kremówkę. Na koniec zupę kalafiorową doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę z kalafiora przed podaniem posypać posiekanym świeżym koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa kalafiorowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Tort bezowy z rurkami waniliowymi 77

Beza: 5 białek z jajek wielkości L 250 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 1 szczypta soli Krem z rurkami waniliowymi: 330 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 śmietan-fix 1 / 2 laski wanilii 12 rurek z kremem waniliowym Dodatkowo: 6 kostek gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Beza: Białka ubić(...)termoobiegiem ), suszyć 2 godziny . Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Krem z rurkami waniliowymi: Wanilię przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożem wydrapać czarne ziarenka. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii na sztywno, wmiksować śmietan-fix. Wmieszać pokrojone na kawałki rurki waniliowe, dwie rurki zostawić do dekoracji. Wykonanie Na jeden blat bezy wyłożyć krem z rurkami waniliowymi

niecodziennikpary
Sos grzybowy 79

wspaniałym dodatkiem do mięs, makaronów, klusek śląskich czy kasz. Składniki na sos grzybowy 1 / 2 kg świeżych leśnych grzybów (np. podgrzybków) 1 cebula 2 łyżki masła 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby dokładnie oczyścić z listków, gałązek i ściółki. Opłukać szybko(...)minut. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec, wlać 125 ml wody. Patelnię przykryć pokrywką, dusić grzyby ok 15 minut. Po tym czasie do sosu wlać śmietankę kremówkę, gotować jeszcze 5 minut. Sos grzybowy z podgrzybków doprawić do smaku solą i pieprzem, przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sos grzybowy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym 78

cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 1 szczypta soli 100 g płatków migdałowych Krem dyniowy: 300 g puree z dyni 400 ml śmietany kremówki 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kardamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej Dyniowy syrop na polewę: 2 łyżki puree z dyni 2 płaskie(...)pianą z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 o C ( z termoobiegiem ), suszyć 2 godziny . Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Krem dyniowy: Śmietankę kremówki ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, delikatnie wmieszać puree z dyni wraz z przyprawami. Jeżeli krem jest zbyt luźny, należy do niego dodać jedną łyżkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości

niecodziennikpary
Fale Dunaju 97

szklanki mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa waniliowa: 2 waniliowe serki homogenizowane (po 150g) 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 1 / 2 łyżki żelatyny Polewa czekoladowa: 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki margaryny 4 łyżki kakao 4 łyżki wody Dodatkowo: 500 g miękkich owoców (mogą(...)zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w mikrofalówce lub podgrzać na ogniu (należy uważać, aby jej nie zagotować, gdyż straci swoje żelujące właściwości). Przestudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Delikatnie wmieszać serki waniliowe oraz przestudzoną żelatynę. :Polewa czekoladowa Do garnka wsypać cukier puder i kakao, dodać margarynę oraz wodę. Postawić

niecodziennikpary
Tarta z owocami leśnymi 108

słodki deser przywrócił wspomnienia z gorących letnich dni. Składniki na tartę z owocami leśnymi Owoce: 125 g malin 125 g borówek 125 g jeżyn Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 250 ml gorącej wody Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta(...)ciasta. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Galaretkę wsypać do 250 ml gorącej wody, dokładnie rozpuścić proszek. Odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, ubić kremówkę na sztywno. Wlewać do niej cienkim strumieniem galaretkę, miksując na minimalnych obrotach. Wykonanie Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę śmietanową, na niej porozkładać maliny, jeżyny i borówki. Tartę z leśnymi

niecodziennikpary
Sernik kasztanowy 92

ciasteczek Oreo 45 g masła Masa serowa z kasztanami(składniki w temperaturze pokojowej): 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 350 g puree z kasztanów 350 ml śmietany kremówki 30% 100 g drobnego cukru 5 jajek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Spód z ciasteczek Oreo: Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Do miski malaksera wrzucić całe ciasteczka Oreo, zmiksować. Wlać masło, ponownie(...)Mieszankę wsypać do tortownicy (24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa z kasztanami: Do miski robota wlać kremówkę, dodać ser oraz puree kasztanowe, zmiksować na najniższych obrotach. Gdy składniki się połączą, wsypać cukier i wbić jajka, krótko zmiksować. Wykonanie Piekarnik rozgrzać do 160 o C ( z termoobiegiem

niecodziennikpary
Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi grzybami 82

liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 / 2 łyżeczki cząbru 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 / 2 łyżeczki suszonego tymianku 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia 1 / 2 natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia(...)cebulą, dodać wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i dusić potrawę pod przykryciem przez 60-80 minut. Gdy żołądki będą miękkie, w szklance rozmieszać mąką z kremówką, dodać trzy łyżki wywaru z garnka, wlać do gulaszu i wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Gulasz z kaczych żołądków z suszonymi

niecodziennikpary
Sernik kajmakowy 74

kawałki. Składniki na sernik kajmakowy Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej) 4 jajka (wielkości L lub M, w temperaturze pokojowej) 250 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej) 100 g drobnego cukru 400 g masy krówkowej 1 opakowanie budyniu wanilinowego Kruchy spód: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 125 g drobnego cukru 1 żółtko(...)rozgrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 15-20 minut . Wyjąć i zostawić do wystygnięcia. Masa serowa: Do misy miksera przełożyć ser oraz 3 / 4 masy krówkowej, wlać kremówkę, wsypać cukier oraz budyń, zmiksować na niewielkich obrotach do połączenia się składników. Wbijać po jednym jajku, w dalszym ciągu miksując na niskich obrotach. Wykonanie Na upieczone kruche ciasto wylać masę

niecodziennikpary
Zupa krem z kalafiora 68

zupa będzie tak samo dobrze smakowała. Składniki na zupa krem z kalafiora 1 kalafior 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l wywaru warzywnego 100 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kalafior umyć, podzielić(...)wrzucić cebulę, ziemniaki i czosnek, podsmażać, aż warzywa się zeszklą. Wlać wywar warzywny, gotować wszystko 10 minut, po czym dodać kawałki kalafiora i gotować zupę do jego miękkości. Śmietankę kremówkę rozrobić z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, wlać ją do garnka, przegotować. Rozdrobnić blenderem do uzyskania gęstego kremu, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę krem z kalafiora można podać

niecodziennikpary
Babka jogurtowa 84

gęstego jogurtu naturalnego 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Polewa z białej czekolady: 50 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do wysypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ubijać przez 5-10 minut z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę(...)minut . Po upieczeniu babkę jogurtową wyłożyć na kratkę do studzenia ciasta, pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować polewę z białej czekolady. W garnku na małym ogniu rozpuścić w kremówce białą czekoladę. Odstawić do wystygnięcia, po czym połowę rozprowadzić pędzelkiem na wystudzonej babce jogurtowej. Odczekać, aż polewa czekoladowa stężeje, posmarować resztą polewy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka jogurtowa pochodzi

niecodziennikpary
Marchewka z groszkiem 74

talerzy. Składniki na marchewkę z groszkiem 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mrożonkę marchewki z groszkiem przesypać do garnka, dodać masło, wlać szklankę wody, wsypać trochę soli, gotować pod przykryciem, na średnim ogniu(...)miękkości marchewki. W szklance wymieszać kremówkę z mąką pszenną, wlać trochę wody z gotowania marchewki i wymieszać, następnie przelać ją do garnka, przemieszać. Dodać sok z cytryny oraz cukier, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę pogotować, aby powstał gęsty sos. Marchewkę z groszkiem podawać do obiadu na gorąco. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Marchewka z groszkiem pochodzi z serwisu

niecodziennikpary
Królik w śmietanie 108

śmietanie powinien przypaść Wam do gustu. Składniki na królika w śmietanie 1 królik 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżeczka cząbru 150 ml śmietany kremówki 30% 1 pęczek pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 250 ml rosołu sok z cytryny, sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do smażenia mąka do oprószenia królika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)dodać liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec, cząber, wlać szklankę rosołu. Dusić pod przykryciem przez 50 minut, od czasu do czasu mięso przemieszać. W szklance rozrobić mąkę ze śmietaną kremówką, wlać 2-3 łyżki sosu z duszenia królika, wymieszać, po czym całość wlać do garnka. Gotować jeszcze 5 minut, aby sos zgęstniał. Królika w śmietanie zdjąć z ognia, wyjąć mięso

niecodziennikpary
Sernik na zimno z awokado 81

dobrej jakości sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej) 4 dojrzałe awokado (800 g) 250 ml soku z limonki (może być z kartonu) 150 g drobnego cukru 250 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej) 4 łyżki żelatyny Spód z ciastek digestive: 300 g czekoladowych ciastek digestive 45 g masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Spód z ciastek digestive: Masło rozpuścić(...)mikrofalówce. Odstawić do wystygnięcia. Awokado przepołowić, wyjąć pestkę, przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ. Przełożyć do miski blendera, wlać sok z limonki, zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ser z wiaderka, kremówkę oraz cukier zmiksować na niewielkich obrotach. Dodawać mus z awokado, miksując w dalszym ciągu na niskich obrotach. Do masy serowej wlać wystudzoną żelatynę i dokładnie ją rozprowadzić mikserem lub łyżką

niecodziennikpary
Botwinka z ziemniakami 84

ziemniakami 1 pęczek botwiny + 1 burak, jeśli buraczki w botwinie są małe 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 łyżki octu winnego 1 / 2 pęczka koperku 100 ml śmietanki kremówki (30%) 2 łyżki octu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy sól, pieprz, cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obrać, opłukać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć(...)Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut, po czym dodać pokrojone ziemniaki, liście oraz łodygi botwiny. Gotować kolejne 15 minut, na koniec wlać ocet oraz wsypać pokrojony koperek. Śmietankę kremówkę zahartować kilkoma łyżkami zupy, wlać ją do całości i jeszcze chwilkę pogotować, uważając, aby zupy nie doprowadzić do wrzenia. Botwinkę z ziemniakami doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. (function

niecodziennikpary