ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:167/892)

Deser warstwowy, śmietankowo- anyżkowy 126

Deserki warstwowe uwielbiam. I jeść i robić. Ta propozycja łączy w sobie cudne smaki. Zapraszam Co nam trzeba? na 4 porcje: pucharki / szklanki 200ml 400 ml śmietany kremówki opakowanie mascarpone-250g łyżka czubata cukru pudru Male anyżki- około 15 sztuk na porcję 4 ptasie mleczka powidła śliwkowe – po 1 łyżce czubatej na porcje czubata łyżka rozpuszczonej mlecznej czekolady(...)porcje (trzeba rozpuścić całą tabliczkę- na łyżeczce masła) orzechy włoskie- po kilka na porcję tarkowane migdały – po łyżeczce na porcje Robimy ! Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z mascarpone Na dno każdego pucharku układamy około 12 -13 anyżków. Wykładamy na nie czubatą łyżkę masy kremówkowej Na to łyżka powideł, łyżka masy, łyżka czekolady, orzechy włoskie i łyżka masy

Latosiowydom
Lody nutellowo-czekoladowe 57

zawiera. Latem nie mogło zabraknąć czekoladowej ochłody! Do przygotowania litra lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru – 100 ml likieru (dodatek likieru sprawia, że lody nie są takie twarde po wyjęciu z zamrażarki) Proces przygotowania lodów zaczynamy(...)zagotowania mleka z dodatkiem śmietany kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy lodów. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a żółtka miksujemy z cukrem aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Ubite żółtka należy porcjami dodawać do ciepłego mleka i całość podgrzać do ok 80 stopni – na tym etapie produkcji musimy cały czas mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie

Szybko Tanio Smacznie
Tarta migdałowa z amaretto do kawy 151

cukru 120 g zmielonych migdałów 3 jajka 1 łyżeczka waniliowego cukru 2 łyżki amaretto 1 łyżeczka otartej skórki z limonki lub cytryny 200 g borówki 300 ml śmietanki kremówki, 36% tłuszczu Zacznij od spodu tarty. Zimne masło, mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i cukier połącz lekko palcami, aż do utworzenia drobnej kruszonki. Dodaj wodę i połącz delikatnie. Zawiń w folię(...)wymieszaj. Wyłóż masę migdałową na podpieczony spód. Piecz tartę na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC) przez około 35 minut. Wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź. Ubij śmietankę kremówkę, przełóż do cukierniczego rękawa i wyciśnij rozetki na wierzchu ciasto. Całość posyp borówkami i i otartą skórką z cytryny lub limonki. Pokrój na kawałki. Smacznego! The post Tarta migdałowa z amaretto

codojedzenia
TORT OREO 104

ciastek Oreo. Składniki: tortownica o wymiarach 24 cm Biszkopt: 6 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 330 ml kremówki, 1 gorzka czekolada, 2 łyżki cukru pudru Krem oreo: 250 g mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Polewa: 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao

słodki bratek
Mini szarlotka bez pieczenia z bitą śmietanką 139

24/24 cm Składniki: 25 dag herbatników kakaowych Warstwa jabłkowa: 5 kwaskowych jabłek 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker Sposób przygotowania: Obrane ze skórki jabłka pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier , podlać 2 łyżkami zimnej(...)miękkości na wolnym ogniu aż jabłka zaczną się rozpadać, zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę w proszku, mieszać aż galaretka się rozpuści, zostawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec wsypać cukier puder i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć warstwę herbatników kakaowych, wyłożyć tężejącą masę jabłkową, przykryć drugą warstwą herbatników

Wanilia i Kardamon
CIASTO KUBANKA 215

ziemniaczana (2 łyżki) krem czekoladowy typu nutella (3 łyżki) Poncz: woda gorąca (1/2 szkl.) kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka) amaretto (50 ml.) cukier puder (1 łyżeczka) Bita śmietana:   śmietanka kremówka 30% (600 ml.) cukier puder (2 łyżki) żelatyna sypka (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.) Dodatkowo: dżem z aronii lub powidła śliwkowe (około 200 g ) herbatniki kakaowe (50 szt.) kakao(...)aronii, następnie znów układamy warstwę herbatników. 3.) Bita śmietana. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (nie wrzącą), dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 30 % i zaczynamy ubijanie dodając cukier puder. Gdy śmietanka się ubije wlewamy do niej ostudzoną żelatynę. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Bitą śmietanę przekładamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię

RITA food channel
Ciasto Rocher – bez pieczenia 611

jest proste i szybkie do przygotowania i jak widać lista składników jest niewielka. 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g) 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g orzechów laskowych 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g) 1 łyżka cukru pudru herbatniki kakaowe – 200-250g kakao do oprószenia opcjonalnie – wiórki czekolady Formę(...)warstwę herbatników. Orzechy laskowe prażymy kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy nieco przestygną, rolujemy je między dłońmi, usuwając tym samym brązową skórkę. Tak przygotowane orzechy drobno siekamy. Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy na sztywny krem. 1/3 część kremu odkładamy do miseczki i mieszamy z 1 łyżką cukru pudru. Do reszty kremu dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, pokruszonego drobno wafelka

Smaki Na Talerzu
Migdałowe pączki z nadzieniem krówkowym 145

masła 2 dkg drożdży 250 ml mleka letniego 3, 2 % 2 łyżki śmietany gęstej 18 % 2 łyżki spirytusu szczypta soli 1/2 szklanki płatków migdałowych zmielonych nadzienie: 330 ml śmietany kremówki 30 % 250 g krówek cukierków polewa: 70 g płatków migdałowych 50 g masła 50 g cukru 100 g śmietany kremówki 30 % pozostałe: 1 litr oleju 1 łyżka spirytusu Pą czki

wesoła kuchnia
Najlepsze przepisy na kurki 106

białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło 200 g śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Kurki umyj i dokładnie oczyść(...)Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 120 ml śmietany kremówki 1/4 szklanki białego wina masło + oliwa z oliwek (do smażenia) suszony tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą

Moja pasja smaku
Tarta z kremem śmietankowym i figami. Warsztaty #kulinarniemocni 97

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na tartę z kremem na bazie kremówki i mascarpone. Tarta została wykończona świeżymi figami, które można teraz kupić w świetnej cenie! Część składników na pewno macie w domu. Tarta jest błyskawiczna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Tartę przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich(...)Wawryniuk – szef kuchni Kamis.   Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/2 laski wanilii Kamis 2 płaskie łyżki cukru pudru świeże figi – 5 szt. Wykonanie: Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka

Moja pasja smaku
Mus czekoladowy 117

gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości kakao nie mniej niż 70% 3 duże jajka 50 g cukru 30 g masła 4 łyżki mleka pół szklanki ( 125 ml ) śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego ( może być też likier Amaretto, likier kawowy lub brandy ) Wykonanie: Jajka porządnie umyć a następnie sparzyć, zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie(...)przez około 1 minutę po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Mniej więcej 1/3 ubitych białek dodać do masy czekoladowej i wymieszać energicznie rózgą kuchenną, dla rozluźnienia konsystencji. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać resztę ubitych białek i również delikatnie wymieszać szpatułką, do dokładnego połączenia składników. Gotowy mus przełożyć do małych miseczek

Opowieści z piekarnika
SZARLOTKA KRUCHO-DROŻDŻOWA 124

daję trzcinowy) - 2 łyżki wody - 1-2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej (bez też jest ok, więc można pominąć) lukier marcepanowy: - 120g pudru trzcinowego (lub zwykłego) - 60g kremówki 30% - 8 kropli aromatu migdałowego Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki i umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, wodę oraz cynamon i dusimy na małym palniku(...)pieczemy ok. 40 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu.  Upieczone ciasto odstawiamy do lekkiego  przestudzenia, a następnie lukrujemy. Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego oraz kremówkę i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukrujemy letnie ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem, by było do przedpołudniowej kawki :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Torcik na walentynki - bez pieczenia 115

deser jest po prostu obłędny! Idealne ciacho dla bliskich osób - nie tylko na walentynki 💚 Składniki (foremka "keksówka") : herbatniki - ok. 220g mleko zagęszczone słodzone (z puszki Gostyńskie) - 130g śmietanka kremówka 500ml (36%) serek mascarpone 250g kilka kropli aromatu waniliowego 100ml mleka 3,2% 2 czubate łyżki kakao w proszku (Wedel) dodatkowo: serduszka czekoladowe (Milka) maczek dekoracyjny biały posypka waflowa różowa polewa(...)czekoladowa (Gellwe) Przygotowanie: Mleko (zwykłe) wlewamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy kakao i mieszamy aby nie było grudek - odstawiamy do ostygnięcia! W misce ubijamy kremówkę, następnie dodajemy partiami mascarpone, mleko zagęszczone i  aromat waniliowy - miksujemy na małych obrotach ok. 1 min. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki namaczamy w mleku z kakaem i układamy na dnie formy, następnie

Alutka-Gotuje
Kawa na Walentynki 91

się Walentynki? Polecam Składniki na 2 szklanki Kawy na Walentynki. 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wody 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 150 ml śmietanki kremówki 30% lub gotowej w sprayu 1 płaska łyżka cukru pudru (opcjonalnie) po kostce gorzkiej czekolady do posypania (zetrzeć) 1 łyżka siekanych orzechów w karmelu Jak przygotować pyszną Kawę na Walentynki(...)właściwie kawowy deser: Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do rondelka wlewamy mleko i wodę. Zagotowujemy. Dodajemy kawę rozpuszczalną oraz likier amaretto, mieszamy. Jak ktoś lubi słodką kawę to może ją osłodzić do smaku. Następnie wlewamy do szklanek, czy też filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy startą czekoladą i siekanymi orzechami w karmelu. Pijemy. Smacznego. The post Kawa na Walentynki appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Walentynkowe biskwity z bitą śmietaną i truskawkami 113

łyżki drobnego cukru do wypieków szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki 30-36% (schłodzonej!) 1,5 łyżki cukru pudru + cukier puder do oprószenia biskwitów truskawki lub inne owoce np. borówki Przygotowanie: Jak przygotować domowe biskwity (omleciki)? Mieszamy oba rodzaj mąki, a następnie(...)nasze biskwity. Wyjmujemy blaszki z piekarnika i natychmiast zdejmujemy omleciki (można pomóc sobie szpatułką). Zginamy je w połowie i odkładamy na bok zostawiając do wystudzenia. W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem (jeśli chcecie, aby była sztywniejsza możecie dodać fix do śmietany). Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i nadziewamy nasze omleciki. Na bitą śmietanę wykładamy pokrojone truskawki i czekoladowe

Słodkie okruszki