ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:167/892)

Mini szarlotka bez pieczenia z bitą śmietanką 143

24/24 cm Składniki: 25 dag herbatników kakaowych Warstwa jabłkowa: 5 kwaskowych jabłek 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Warstwa śmietankowa: 400 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker Sposób przygotowania: Obrane ze skórki jabłka pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, wsypać cukier , podlać 2 łyżkami zimnej(...)miękkości na wolnym ogniu aż jabłka zaczną się rozpadać, zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać galaretkę w proszku, mieszać aż galaretka się rozpuści, zostawić do wystudzenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec wsypać cukier puder i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć warstwę herbatników kakaowych, wyłożyć tężejącą masę jabłkową, przykryć drugą warstwą herbatników

Wanilia i Kardamon
CIASTO KUBANKA 218

ziemniaczana (2 łyżki) krem czekoladowy typu nutella (3 łyżki) Poncz: woda gorąca (1/2 szkl.) kawa rozpuszczalna (1 łyżeczka) amaretto (50 ml.) cukier puder (1 łyżeczka) Bita śmietana:   śmietanka kremówka 30% (600 ml.) cukier puder (2 łyżki) żelatyna sypka (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.) Dodatkowo: dżem z aronii lub powidła śliwkowe (około 200 g ) herbatniki kakaowe (50 szt.) kakao(...)aronii, następnie znów układamy warstwę herbatników. 3.) Bita śmietana. Żelatynę zalewamy gorącą wodą (nie wrzącą), dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 30 % i zaczynamy ubijanie dodając cukier puder. Gdy śmietanka się ubije wlewamy do niej ostudzoną żelatynę. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Bitą śmietanę przekładamy na herbatniki i wyrównujemy powierzchnię

RITA food channel
Ciasto Rocher – bez pieczenia 615

jest proste i szybkie do przygotowania i jak widać lista składników jest niewielka. 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g) 500 g mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g orzechów laskowych 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g) 1 łyżka cukru pudru herbatniki kakaowe – 200-250g kakao do oprószenia opcjonalnie – wiórki czekolady Formę(...)warstwę herbatników. Orzechy laskowe prażymy kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy nieco przestygną, rolujemy je między dłońmi, usuwając tym samym brązową skórkę. Tak przygotowane orzechy drobno siekamy. Schłodzoną kremówkę oraz mascarpone ubijamy na sztywny krem. 1/3 część kremu odkładamy do miseczki i mieszamy z 1 łyżką cukru pudru. Do reszty kremu dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, pokruszonego drobno wafelka

Smaki Na Talerzu
Migdałowe pączki z nadzieniem krówkowym 151

masła 2 dkg drożdży 250 ml mleka letniego 3, 2 % 2 łyżki śmietany gęstej 18 % 2 łyżki spirytusu szczypta soli 1/2 szklanki płatków migdałowych zmielonych nadzienie: 330 ml śmietany kremówki 30 % 250 g krówek cukierków polewa: 70 g płatków migdałowych 50 g masła 50 g cukru 100 g śmietany kremówki 30 % pozostałe: 1 litr oleju 1 łyżka spirytusu Pą czki

wesoła kuchnia
Najlepsze przepisy na kurki 114

białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło 200 g śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Kurki umyj i dokładnie oczyść(...)Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 100 – 120 ml śmietany kremówki 1/4 szklanki białego wina masło + oliwa z oliwek (do smażenia) suszony tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą

Moja pasja smaku
Tarta z kremem śmietankowym i figami. Warsztaty #kulinarniemocni 107

Cześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na tartę z kremem na bazie kremówki i mascarpone. Tarta została wykończona świeżymi figami, które można teraz kupić w świetnej cenie! Część składników na pewno macie w domu. Tarta jest błyskawiczna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Tartę przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich(...)Wawryniuk – szef kuchni Kamis.   Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/2 laski wanilii Kamis 2 płaskie łyżki cukru pudru świeże figi – 5 szt. Wykonanie: Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka

Moja pasja smaku
Mus czekoladowy 123

gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości kakao nie mniej niż 70% 3 duże jajka 50 g cukru 30 g masła 4 łyżki mleka pół szklanki ( 125 ml ) śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżki likieru pomarańczowego ( może być też likier Amaretto, likier kawowy lub brandy ) Wykonanie: Jajka porządnie umyć a następnie sparzyć, zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie(...)przez około 1 minutę po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Mniej więcej 1/3 ubitych białek dodać do masy czekoladowej i wymieszać energicznie rózgą kuchenną, dla rozluźnienia konsystencji. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać resztę ubitych białek i również delikatnie wymieszać szpatułką, do dokładnego połączenia składników. Gotowy mus przełożyć do małych miseczek

Opowieści z piekarnika
SZARLOTKA KRUCHO-DROŻDŻOWA 126

daję trzcinowy) - 2 łyżki wody - 1-2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 łyżka bułki tartej (bez też jest ok, więc można pominąć) lukier marcepanowy: - 120g pudru trzcinowego (lub zwykłego) - 60g kremówki 30% - 8 kropli aromatu migdałowego Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na małe kawałki i umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, wodę oraz cynamon i dusimy na małym palniku(...)pieczemy ok. 40 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu.  Upieczone ciasto odstawiamy do lekkiego  przestudzenia, a następnie lukrujemy. Do pudru dodajemy kilka kropli olejku migdałowego oraz kremówkę i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukrujemy letnie ciasto i odstawiamy do zastygnięcia. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem, by było do przedpołudniowej kawki :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Torcik na walentynki - bez pieczenia 120

deser jest po prostu obłędny! Idealne ciacho dla bliskich osób - nie tylko na walentynki 💚 Składniki (foremka "keksówka") : herbatniki - ok. 220g mleko zagęszczone słodzone (z puszki Gostyńskie) - 130g śmietanka kremówka 500ml (36%) serek mascarpone 250g kilka kropli aromatu waniliowego 100ml mleka 3,2% 2 czubate łyżki kakao w proszku (Wedel) dodatkowo: serduszka czekoladowe (Milka) maczek dekoracyjny biały posypka waflowa różowa polewa(...)czekoladowa (Gellwe) Przygotowanie: Mleko (zwykłe) wlewamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy kakao i mieszamy aby nie było grudek - odstawiamy do ostygnięcia! W misce ubijamy kremówkę, następnie dodajemy partiami mascarpone, mleko zagęszczone i  aromat waniliowy - miksujemy na małych obrotach ok. 1 min. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki namaczamy w mleku z kakaem i układamy na dnie formy, następnie

Alutka-Gotuje
Kawa na Walentynki 97

się Walentynki? Polecam Składniki na 2 szklanki Kawy na Walentynki. 1/2 szklanki mleka 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wody 50 ml likieru amaretto Dodatkowo: 150 ml śmietanki kremówki 30% lub gotowej w sprayu 1 płaska łyżka cukru pudru (opcjonalnie) po kostce gorzkiej czekolady do posypania (zetrzeć) 1 łyżka siekanych orzechów w karmelu Jak przygotować pyszną Kawę na Walentynki(...)właściwie kawowy deser: Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do rondelka wlewamy mleko i wodę. Zagotowujemy. Dodajemy kawę rozpuszczalną oraz likier amaretto, mieszamy. Jak ktoś lubi słodką kawę to może ją osłodzić do smaku. Następnie wlewamy do szklanek, czy też filiżanek, dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy startą czekoladą i siekanymi orzechami w karmelu. Pijemy. Smacznego. The post Kawa na Walentynki appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Walentynkowe biskwity z bitą śmietaną i truskawkami 120

łyżki drobnego cukru do wypieków szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Uwaga! Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej Dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki 30-36% (schłodzonej!) 1,5 łyżki cukru pudru + cukier puder do oprószenia biskwitów truskawki lub inne owoce np. borówki Przygotowanie: Jak przygotować domowe biskwity (omleciki)? Mieszamy oba rodzaj mąki, a następnie(...)nasze biskwity. Wyjmujemy blaszki z piekarnika i natychmiast zdejmujemy omleciki (można pomóc sobie szpatułką). Zginamy je w połowie i odkładamy na bok zostawiając do wystudzenia. W tym czasie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem (jeśli chcecie, aby była sztywniejsza możecie dodać fix do śmietany). Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i nadziewamy nasze omleciki. Na bitą śmietanę wykładamy pokrojone truskawki i czekoladowe

Słodkie okruszki
HRABINA-BABKA POMARAŃCZOWA 151

jednej pomarańczy 5 jajek 250 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 150 g czekolady mleczna lub gorzka wedle smaku 50 ml śmietanki kremówki 30 %  Polewa: 100 ml śmietanki kremówki 30 % 75 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE Do miski wrzucamy  miękkie masło,wsypujemy cukier,oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy

Mała w garnku miesza
WIŚNIOWA CHMURKA 126

mąki pszennej 100 g masła Warstwa wiśniowa: 600 g wiśni drylowanych z kompotu 3 wiśniowe galaretki  3,5 szklanki wrzącej wody  Krem : 500 ml śmietany kremówki 36%j 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: 3 białka 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40 g płatków migdałów  WYKONANIE Ciasto: Z podanych(...)minut w 180 stopniach na złoty kolor. Studzimy. Warstwa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche ciasto, wyrównujemy, schładzamy w lodówce. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a na końcu mascarpone. Wykładamy na galaretkę, która stężała. Beza : Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przekładamy

słodki bratek
Deser jogurtowy z bitą śmietaną 104

połączenie. Bardzo polecam :) Słodkich inspiracji :) Potrzebujemy: Na piankę: 1 galaretka o smaku owców leśnych 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 250 ml gorącej wody Na śmietankę: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Dodatkowo: dowolna cukrowa posypka Wykonanie pysznego deseru: 1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę miksujemy z jogurtem greckim(...)cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na stężonej jogurtowej piance. 3. Dekorujemy cukrową posypką i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wychodzi 4 porcje. Można użyć dowolnej galaretki. Zamiast kremówki można użyć śmietanki typu ,, Śnieżka'' ubitej w 175 ml zimnego mleka

Izabelawkuchni
Jak zrobić w domu batony z karmelem i orzechami? Twix lub Snickers! 144

piecz przez 30- 35 minut w temp. 170 -180 stopni C. Na jasnozłoty kolor. Całość wystudź. Dulce leche - 100 g masła - 200 g cukru  - 100 g śmietany kremówki Na suchą patelnię wysyp cukier- musi być równo wysypany, więc możesz potrząsnąć patelnią aby się ładnie rozsypał. Włącz gaz/ prąd i czekaj aż cukier się skarmelizuje do koloru miodu. Cukru, który(...)ognia. Odstaw aby masa przestygła. Przestudzoną masę wylewamy na wystudzony całkowicie upieczony spód batonów. Całość wstaw na godzinę do lodówki. Czekolada: - 100 g czekolady gorzkiej - 100 g śmietany kremówki Czekoladę rozpuść albo w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej. Ja zawsze robię to w mikrofali, do filiżanki wrzucam połamaną w kostkę czekoladę, ustawiam max power i 45 sekund czas. Wyjmuje

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania