ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:164/892)

Sernik krakowski 97

żółtka 180 g zimnego masła 1 / 2 szklanki cukru Masa serowa: 1 kg sera twarogowego lub 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 5 jajek 1 / 2 szklanki kremówki 3 / 4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 łyżka mąki pszennej 1 / 2 laski wanilii 1 łyżka rumu 1 szczypta soli(...)Wyjąć, pozostawić w formie do wystygnięcia. Masa serowa: Do rodzynek dodać rum, przemieszać i zostawić do nasiąknięcia. Ser twarogowy trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wlać do niego kremówkę, krótko zmiksować do połączenia się składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, dodać wydrążone nasionka z laski wanilii, zmiksować na puszystą, białą masę. Białka

niecodziennikpary
Kutia jaglana 95

ustępuje tradycyjnemu. Składniki na kutię jaglaną 300 g kaszy jaglanej 70 g maku niebieskiego niemielonego 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 8 łyżek miodu 4 łyżki śmietanki kremówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mak zalać wrzącą wodą i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odcedzić i dobrze odcisnąć wodę. Zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Kaszę(...)mieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć gorącą wodą, odcisnąć. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Do miski wsypać kaszę jaglaną i mak, dodać rodzynki i orzechy włoskie. Wlać kremówkę oraz miód, całość delikatnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin w zimne miejsce, aby kutia jaglana się przegryzła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kutia jaglana pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Pavlova z owocami w korzennym syropie 74

brązowego cukru 1 pomarańcza (sok i skórka) 1 / 2 łyżeczki cynamonu 1 / 2 łyżeczki kardamonu 2 goździki (rozgniecione) 2 ziarenka ziela angielskiego (rozgniecione) Bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 / 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pavlova: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier puder, w dalszym ciągu ubijając. Gdy piana(...)śliwki, trzymać na ogniu przez kilka minut, wyjąć i włożyć gruszki, chwilę je pogotować i przełożyć do śliwek. Owoce i sos odstawić do wystygnięcia. Bita śmietana: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i cynamon. Wykonanie Cynamonową bezę przełożyć na paterę lub płaski talerz, wyłożyć na nią bitą śmietanę, następnie rozłożyć owoce i polać sosem

niecodziennikpary
Sernik królewski 113

poczekalni”, tylko od razu znalazł się na naszym blogu. Udostępnij Składniki na sernik królewski Masa serowa: 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 1 / 2 szklanki kremówki 30% 5 jajek wielkości M 3 / 4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 laska wanilii skórka starta z 1 / 2 cytryny 1 szczypta soli Czekoladowe ciasto: 450 g mąki pszennej(...)minut . Wyjąć i pozostawić do przestygnięcia. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser, kremówkę, budyń, skórkę startą ze sparzonej cytryny i ziarenka z wanilii zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Stopniowo dodawać utarte żółtka, w dalszym ciągu powoli miksując. Na koniec delikatnie

niecodziennikpary
Potrawka z królika 98

której mięso jest soczyste i miękkie. Składniki na potrawkę z królika 1 królik 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 / 2 szklanki śmietanki kremówki 1 / 2 l wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka pszenna do obtoczenia mięsa królika olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki(...)przykryciem przez około 50 minut, co jakiś czas lekko przemieszać mięso, aby nie przywarło do dna. Gdy królik będzie miękki, wyjąć go na talerz, a do sosu dodać kremówkę zahartowaną 2-3 łyżkami gorącego sosu, chwilkę pogotować, aby sos nieco zgęstniał i ponownie włożyć kawałki mięsa. Potrawkę z królika podawać z ugotowanym na sypko ryżem, ziemniakami z wody lub kaszą

niecodziennikpary
Ciasto z grzanym winem 78

goździków 1 / 4 łyżeczki cynamonu 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli Krem z grzańcem: 1 budyń czekoladowy 1 1 / 2 szklanki grzańca 2 blaty żelatyny 400 ml kremówki 1 cukier wanilinowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Piernikowe ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać masło, cukier, kakao oraz przyprawy, zmiksować do połączenia się składników. Wlać wino, przesiać mąkę(...)czas mieszając. Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie żelatynę w płatkach przygotować wg instrukcji na opakowaniu i po odciśnięciu wmieszać do lekko ciepłego budyniu. Pozostawić, aby masa zaczęła tężeć. Kremówkę z cukrem wanilinowym ubić na sztywno, partiami dodawać czekoladowy budyń, wmieszać go drewnianą łyżką. Wykonanie Krem z grzańca zacznie szybko tężeć, dlatego należy od razu przekładać nim blaty piernikowego ciasta

niecodziennikpary
Mazurek czekoladowy 73

mąki krupczatki 3 ugotowane żółtka 1 jajko 100 g zimnego masła 100 g cukru 3-4 łyżki zimnej wody Czekoladowy mus: 200 g gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki kremówki (30%) 100 ml mleka 100 g cukru 3 jajka 2 łyżki morelowego dżemu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat wysypać mąkę krupczatkę oraz cukier, dodać pokrojone w kawałki masło(...)wraz z jajkiem oraz wodą dodać do poprzednich składników. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Czekoladowy mus: Mleko wraz z kremówką wlać do garnka, postawić na średnim ogniu i zagotować. Odstawić z ognia, wrzucić kawałki czekolady, mieszać do rozpuszczenia się jej i połączenia składników. Jajka ubić na puszystą, białą masę. Stopniowo wlewać

niecodziennikpary
Ciasto Kubuś 91

Kubusia: 1 l soku Kubuś lub Pysio (koloru pomarańczowego) 3 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki drobnego cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa 250 ml gorącej wody Poncz do nasączenia: 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki pomarańczówki lub 2 łyżki ciepłej wody Dodatkowo: kilka(...)łyżce wystudzonego budyniu. Krem śmietankowy: W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę, pozostawić do lekkiego stężenia. Krem śmietankowy zacząć przygotowywać, gdy na cieście będzie wyłożona masa budyniowa z Kubusia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, po czym wmieszać powoli wlewaną tężejącą galaretkę. Wykonanie Biszkopt nasączyć pomarańczowym ponczem, wyłożyć na niego masę z Kubusia, wstawić do lodówki. Gdy krem śmietankowy będzie gotowy , wyjąć ciasto

niecodziennikpary
Sernik dyniowy ze śliwkami 81

powrót do wspólnego kucharzenia. Udostępnij Składniki na sernik dyniowy ze śliwkami Masa serowa: 1 kg białego sera 4 jajka (wielkości L) 300 g puree z dyni 200 ml śmietany kremówki 30% 200 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g suszonych śliwek 3 łyżki wódki Czekoladowe ciasto na spód: 350 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 150 g cukru(...)minut. Masa serowa: Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i zalać wódką, odstawić. Do białego sera dodać puree z dyni, kremówkę, cukier, jajka, budyń waniliowy. Zmiksować na niewielkich obrotach do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Wsypać śliwki, wymieszać łyżką. Wykonanie Ciasto czekoladowe wyjąć z lodówki, piec w piekarniku nagrzanym

niecodziennikpary
Sos kurkowy 73

nich drożdżowe pampuchy, a tak sosem kurkowym został polany makaron. Składniki na sos kurkowy 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml wywaru wołowego 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurki krótko opłukać, najlepiej partiami, aby dobrze wypłukać zanieczyszczenia. Większe(...)pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Wsypać kurki, krótko obsmażyć. Następnie wlać wywar wołowy oraz kremówkę, gotować ok. 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej wody, dodać kilka łyżek sosu z kurek, a następnie zawiesinę wlać na patelnię. Wymieszać i zagotować. Sos kurkowy doprawić

niecodziennikpary
Śliwkowy sernik na zimno 105

łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka z jajek wielkości L 3 łyżki wody Śliwkowy sernik: 750 g białego sera 2 kg śliwek węgierek 200 g cukru 330 ml śmietanki kremówki 30% 1 cukier wanilinowy 30 g żelatyny Orzechowa beza: 3 białka z jajek wielkości L 150 g cukru pudru 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szczypta(...)uważać, żeby nie zagotować, bo żelatyna straci swoje właściwości. Wmieszać ją w gorące śliwki, odstawić do przestudzenia i lekkiego stężenia. Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać kremówkę i ubić na puszystą masę. Powoli, miksując na niskich obrotach, wlewać tężejącą galaretkę śliwkową. Wykonanie Na kruche ciasto wylać śliwkowy sernik, wstawić na 2 godziny do lodówki, aby masa stężała

niecodziennikpary
Zupa kalafiorowa 112

pietruszki 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 4 średnie ziemniaki 2 zielone łodygi selera naciowego 2 gałązki natki selera 4 gałązki natki pietruszki 4-5 łyżek śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 5 ziarenek kozieradki 3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: koperek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki(...)minut. Po tym czasie do garnka wrzucić różyczki kalafiora, natkę selera oraz pietruszki. Gotować kolejne 15 minut, następnie wyjąć łodygi selera i pietruszki, wlać do zupy śmietankę kremówkę. Na koniec zupę kalafiorową doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę z kalafiora przed podaniem posypać posiekanym świeżym koperkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa kalafiorowa pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Tort bezowy z rurkami waniliowymi 85

Beza: 5 białek z jajek wielkości L 250 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 1 szczypta soli Krem z rurkami waniliowymi: 330 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 śmietan-fix 1 / 2 laski wanilii 12 rurek z kremem waniliowym Dodatkowo: 6 kostek gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Beza: Białka ubić(...)termoobiegiem ), suszyć 2 godziny . Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Krem z rurkami waniliowymi: Wanilię przekroić wzdłuż na pół, ostrym nożem wydrapać czarne ziarenka. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii na sztywno, wmiksować śmietan-fix. Wmieszać pokrojone na kawałki rurki waniliowe, dwie rurki zostawić do dekoracji. Wykonanie Na jeden blat bezy wyłożyć krem z rurkami waniliowymi

niecodziennikpary
Sos grzybowy 85

wspaniałym dodatkiem do mięs, makaronów, klusek śląskich czy kasz. Składniki na sos grzybowy 1 / 2 kg świeżych leśnych grzybów (np. podgrzybków) 1 cebula 2 łyżki masła 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby dokładnie oczyścić z listków, gałązek i ściółki. Opłukać szybko(...)minut. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec, wlać 125 ml wody. Patelnię przykryć pokrywką, dusić grzyby ok 15 minut. Po tym czasie do sosu wlać śmietankę kremówkę, gotować jeszcze 5 minut. Sos grzybowy z podgrzybków doprawić do smaku solą i pieprzem, przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sos grzybowy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Migdałowy tort bezowy z kremem dyniowym 83

cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 1 szczypta soli 100 g płatków migdałowych Krem dyniowy: 300 g puree z dyni 400 ml śmietany kremówki 30% 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kardamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej Dyniowy syrop na polewę: 2 łyżki puree z dyni 2 płaskie(...)pianą z białek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 o C ( z termoobiegiem ), suszyć 2 godziny . Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Krem dyniowy: Śmietankę kremówki ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, delikatnie wmieszać puree z dyni wraz z przyprawami. Jeżeli krem jest zbyt luźny, należy do niego dodać jedną łyżkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości

niecodziennikpary

Proponowane wyszukiwania