ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:172/892)

Makaron z klopsikami i sosem grzybowym 81

osoby: 1/2 opakowania makaronu fetuccine lub inny 1,5 szklanki pociętych na plasterki świeżych podgrzybków ( mogą być inne dowolne leśne grzyby ) 1 cebula 100 ml śmietany kremówki 30 % ( jeśli użyjecie kremówki nie trzeba dodatkowo zagęszczać sosu , śmietana zrobi to bez mąki ) 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej musztardy miodowej sól , pieprz

Ogrodnik w podróży
Tarta z wędzonym łososiem i porem 117

porem – farsz: 125 g łososia Mowi wędzonego na gorąco 2 całe pory 6 dużych pieczarek 2 łyżki posiekanego koperku + odrobina do dekoracji 4 duże jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki masła sól morska świeżo mielony pieprz Ciasto: Do mąki dodajemy posiekane, zimne masło, żółtko i dużą szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie(...)minuty. Dodajemy pokrojone pory. Lekko solimy i podsmażamy do czasu, aż warzywa zmiękną (ok. 3-4 minuty, często mieszając). Przekładamy pory z pieczarkami na przestudzony spód tarty i wyrównujemy. Kremówkę roztrzepujemy z jajkami i musztardą dijon (można też krótko zmiksować lub zblendować). Dodajemy posiekany koperek i sól do smaku. Wylewamy masę jajeczno-śmietanową na warzywa. Na wierzchu rozkładamy duże kawałki

Poezja smaku
Zupa krem z pora 80

Czas gotowania: 1 godzina Składniki 5 białych/jasnozielonych części pora - około 400 g średnia pietruszka 1/4 małego selera 2 średnie ziemniaki 1,5 l bulionu 150 ml śmietanki kremówki gałka muszkatołowa chili lub papryka słodka, jeżeli nie lubicie ostrego sól i pieprz olej do smażenia grzanki/groszek ptysiowy/chleb/bułka do podania Przepis 1 Pory kroimy w krążki i podsmażamy na patelni(...)doprawiamy sporą ilością soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, aż zupa nabierze smaku. Następnie dodajemy do zupy śmietankę, ponownie blendujemy, po czym doprawiamy odrobiną chili. 4 Podajemy z odrobiną kremówki, podsmażonymi krążkami pora, szczyptą chili oraz grzankami/groszkiem ptysiowym/pieczywem, według uznania. Porady Jeżeli nie lubicie ostrych przypraw, zamiast chili użyjcie papryki słodkiej.   Artykuł Zupa krem z pora pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Ptysie w trzech odsłonach 77

tutaj ), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Jeśli chcecie trochę urozmaicić ten krem dodajcie do niego serek mascarpone lub białą czekoladę. Ale uwaga roztopiona biała czekolada dodana do zimnej kremówki uwielbia się warzyć. Najprostszym sposobem na takie połączenie jest roztopienie czekolady w śmietance a potem schłodzenie jej przez kilka godzin. Ta metoda gwarantuje, że masa się nie zwarzy. Jeśli chcecie(...)dodać mascarpone, najlepiej już na początku umieścić serek i kremówkę w jednym naczyniu, po czym ubić na sztywno. Krem bezowy. To nic innego jak ubita na sztywno beza zaparzona syropem cukrowym, w moim przypadku na bazie soku z jagód. 2 białka ubić na sztywno dodając pod koniec 20g cukru 120g cukru zagotować z 100 ml soku owocowego. Gotujemy do momentu

Słodki Blog
Jak zrobić domowe lody bez maszynki 79

Blog na Youtube i obejrzyj filmik pokazujący jak zrobić domowe lody: Jak zrobić domowe lody bez maszynki Lody z mleka zagęszczonego niesłodzonego Składniki: 200g mleka zagęszczonego niesłodzonego 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego garść pokruszonych ciasteczek Wykonanie: Wszystkie składniki (poza ciasteczkami) przełóż do wysokiego naczynia i miksuj do momentu aż masa zgęstnieje(...)przepisie również użyłam mleka zagęszczonego ale tym razem słodzonego. Sprawdziło się dużo lepiej, konsystencja lodów była identyczna jak tych z dobrej cukierni. Składniki: 200g mleka zagęszczonego słodzonego 200g śmietanki kremówki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Wykonanie: Składniki przełóż do miski i miksuj do uzyskania gęstej masy. Ubijaczki od miksera powinny pozostawiać widoczne ślady ale masa nie ma być sztywna. Przelej

Słodki Blog
Jak zrobić kolorowy drip na tort 172

kolorowego dripu jest biała czekolada. Potrzebny będzie też barwnik spożywczy w proszku lub w żelu. Proporcje do wykonania dripu z białej czekolady: 100 g czekolady białej 40 g śmietanki kremówki Poniżej w tabeli obliczyłam ilość składników jakie będą potrzebne na różne wielkości tortów. Jeśli nie ma tam średnicy Twojej tortownicy, napisz w komentarzu a postaram się przygotować dla Ciebie proporcje(...)Średnica tortownicy [cm] 10 16 18 20 21 22 23 24 26 28 30 czekolada biała [g] 35 90 100 140 154 169 185 202 237 274 315 śmietanka kremówka [g] 14 36 40 56 62 68 74 81 95 110 126 Wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w misce. Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Zalewamy czekoladę gorącą śmietanką

Słodki Blog
Torcik bezowy z kremem śmietanowym i lemon curd 113

blaty o śr 21-22 cm 5 białek dużych jaj 25 dag   drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki lemon curd 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 łyżki lemon curd 2 łyżki prażonych migdałów lub wiórek kokosowych Plasterki cytryny do dekoracji Sposób przygotowania: Białka(...)wkładamy   bezę i temperaturę natychmiast zmniejszamy do 115*c i suszymy   bezę 2 godziny. Studzimy   w piekarniku . Można zostawić na całą noc. Krem śmietanowy: Śmietankę kremówkę  i serek mascarpone- prosto z lodówki a więc solidnie schłodzone    łączymy w misce,   ubijamy na sztywny krem wsypując pod koniec cukier puder oraz dodajemy lemon curd, całość

Wanilia i Kardamon
Ciasto Morze Czarne 362

herbaty lub alkoholu Frużelina malinowa: ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 150g kremu czekoladowego typu Nutella 100g gorzkiej czekolady Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 1 bezbarwna galaretka 3/4 szklanki gorącej wody Beza: 4 białka szczypta soli 170g cukru

Blog z Apetytem
Proste Ciasto Torcik Kremowa Uczta Bez Pieczenia 189

YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto Torcik Kremowa Uczta Bez Pieczenia Składniki: Krem: 500g serka mascarpone 120ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 160ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: około 200g herbatników 100ml mleka 2 łyżki kakao bez cukru Polewa czekoladowa: 60g gorzkiej czekolady (użyłam(...)60ml śmietanki kremówki 36% lub 30% owoce do ozdoby Przygotujemy mleko do nasączenia herbatników: 1. Mleko wlać do miseczki lub rondelka i podgrzać, aby było gorące (można na gazie lub w mikrofalówce). Do gorącego mleka dodać 2 łyżki kakao i mieszać, aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek, odstawić do całkowitego ostygnięcia (od czasu do czasu można wymieszać

Mała Cukierenka
Tort czekoladowy z czarną porzeczką 91

pieczenia, mąka jest rewelacyjna, puszysta i leciutka idealna do wypieku  biszkoptu. Mus czekoladowy: 200g   czekolady deserowej i mlecznej pół na pół 500g serka mascarpone 500ml śmietany kremówki u mnie 36% 2łyżki cukru pudru Przygotowanie: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Do przestudzonej czekolady wmieszać porcjami serek mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru i dodawać porcjami(...)masy czekoladowej. Delikatnie, dokładnie wymieszać. Dodatkowo: domowa konfitura z czarnej porzeczki   oraz likier amaretto Oraz do dekoracji 100g czekolady deserowej i śmietanki kremówki( w kąpieli wodnej) Przygotowanie/składanie ciasta Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty. Pierwszy ścięty z góry odwrócić i ułożyć na spód, na paterze , nasączyć kilkoma łyżkami likieru, posmarować konfiturą porzeczkową( ilość wg uznania) na którą wyłożyć

W garach u Gosi
Czekoladowe ciasto z wiśniami 225

pieczenia 400 g wydrylowanych wiśni * + 1 łyżka mąki pszennej 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej Polewa: 80 g czekolady deserowej lub gorzkiej 80 ml śmietany kremówki 30% Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią do otrzymania puszystej(...)wyrównać. Piec przez około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Polewa: Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzać w małym garnuszku prawie do wrzenia, następnie zalać nią czekoladę. Odstawić na około 2 minuty, następnie wymieszać do otrzymania jednolitego sosu czekoladowego.  Odczekać do momentu, aż polewa zacznie

Opowieści z piekarnika
Zupa cebulowa z jabłkiem i boczkiem 149

wybija się jabłko a chrupiący boczek przełamuje tę całą łagodność. Lubię takie eksperymenty. Składniki na 2 porcje: 3 cebule 1 jabłko 1 l bulionu 3 łyżki śmietany kremówki 2 plastry wędzonego boczku sól, pieprz, tymianek Boczek usmażyć na patelni aż będzie chrupiący. Odstawić na bok. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, nieco posolić i smażyć aż cebula(...)łyżeczki suszonego tymianku. Chwilę całość jeszcze smażyć i wlać bulion. Zupę gotować na średnim ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować. Wlać śmietanę kremówkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z czipsem z boczku

My simple kitchen
Makaronowe muszle z kurczakiem w śmietanowym sosie 137

kroimy na mniejsze części. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pory. Gdy się zeszklą, dodajemy mielone mięso drobiowe i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor, wlewamy kremówkę. Doprawiamy przyprawą curry, solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Przez kilka minut dusimy pod przykryciem, zmniejszając moc palnika. Pod koniec dodajemy suszone śliwki. Przygotowanym farszem napełniamy makaronowe muszle. Kremówkę podgrzewamy

Smaki Na Talerzu
Karmelowy sernik na zimno 91

serowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) sos karmelowy 100 g cukru brązowego 100 g śmietanki kremówki 30-36% 50 g masła Sposób wykonania: Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dwóch widelców wgniatamy masło w herbatniki(...)mieszając) aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Mieszamy do momentu, w którym masło się rozpuści i połączy z karmelem. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy kremówkę dokładnie mieszając aż powstanie jednolita masa. Przelewamy sos karmelowy do słoiczka i czekamy aż przestygnie. Następnie wstawiamy go do lodówki, na ok. 15 min, by stężał. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy

Mostek w kuchni