Blog na Youtube i obejrzyj filmik pokazujący jak zrobić domowe lody: Jak zrobić domowe lody bez maszynki Lody z mleka zagęszczonego niesłodzonego Składniki: 200g mleka zagęszczonego niesłodzonego 200g śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego garść pokruszonych ciasteczek Wykonanie: Wszystkie składniki (poza ciasteczkami) przełóż do wysokiego naczynia i miksuj do momentu aż masa zgęstnieje(...)przepisie również użyłam mleka zagęszczonego ale tym razem słodzonego. Sprawdziło się dużo lepiej, konsystencja lodów była identyczna jak tych z dobrej cukierni. Składniki: 200g mleka zagęszczonego słodzonego 200g śmietanki kremówki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Wykonanie: Składniki przełóż do miski i miksuj do uzyskania gęstej masy. Ubijaczki od miksera powinny pozostawiać widoczne ślady ale masa nie ma być sztywna. Przelej
Słodki Blogkolorowego dripu jest biała czekolada. Potrzebny będzie też barwnik spożywczy w proszku lub w żelu. Proporcje do wykonania dripu z białej czekolady: 100 g czekolady białej 40 g śmietanki kremówki Poniżej w tabeli obliczyłam ilość składników jakie będą potrzebne na różne wielkości tortów. Jeśli nie ma tam średnicy Twojej tortownicy, napisz w komentarzu a postaram się przygotować dla Ciebie proporcje(...)Średnica tortownicy [cm] 10 16 18 20 21 22 23 24 26 28 30 czekolada biała [g] 35 90 100 140 154 169 185 202 237 274 315 śmietanka kremówka [g] 14 36 40 56 62 68 74 81 95 110 126 Wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w misce. Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Zalewamy czekoladę gorącą śmietanką
Słodki Blogblaty o śr 21-22 cm 5 białek dużych jaj 25 dag drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem śmietanowy: ½ litra śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 łyżki lemon curd 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 łyżki lemon curd 2 łyżki prażonych migdałów lub wiórek kokosowych Plasterki cytryny do dekoracji Sposób przygotowania: Białka(...)wkładamy bezę i temperaturę natychmiast zmniejszamy do 115*c i suszymy bezę 2 godziny. Studzimy w piekarniku . Można zostawić na całą noc. Krem śmietanowy: Śmietankę kremówkę i serek mascarpone- prosto z lodówki a więc solidnie schłodzone łączymy w misce, ubijamy na sztywny krem wsypując pod koniec cukier puder oraz dodajemy lemon curd, całość
Wanilia i Kardamonherbaty lub alkoholu Frużelina malinowa: ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 150g kremu czekoladowego typu Nutella 100g gorzkiej czekolady Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 1 bezbarwna galaretka 3/4 szklanki gorącej wody Beza: 4 białka szczypta soli 170g cukru
Blog z ApetytemYouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciasto Torcik Kremowa Uczta Bez Pieczenia Składniki: Krem: 500g serka mascarpone 120ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 160ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: około 200g herbatników 100ml mleka 2 łyżki kakao bez cukru Polewa czekoladowa: 60g gorzkiej czekolady (użyłam(...)60ml śmietanki kremówki 36% lub 30% owoce do ozdoby Przygotujemy mleko do nasączenia herbatników: 1. Mleko wlać do miseczki lub rondelka i podgrzać, aby było gorące (można na gazie lub w mikrofalówce). Do gorącego mleka dodać 2 łyżki kakao i mieszać, aż kakao się rozpuści i nie będzie grudek, odstawić do całkowitego ostygnięcia (od czasu do czasu można wymieszać
Mała Cukierenkapieczenia, mąka jest rewelacyjna, puszysta i leciutka idealna do wypieku biszkoptu. Mus czekoladowy: 200g czekolady deserowej i mlecznej pół na pół 500g serka mascarpone 500ml śmietany kremówki u mnie 36% 2łyżki cukru pudru Przygotowanie: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Do przestudzonej czekolady wmieszać porcjami serek mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru i dodawać porcjami(...)masy czekoladowej. Delikatnie, dokładnie wymieszać. Dodatkowo: domowa konfitura z czarnej porzeczki oraz likier amaretto Oraz do dekoracji 100g czekolady deserowej i śmietanki kremówki( w kąpieli wodnej) Przygotowanie/składanie ciasta Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty. Pierwszy ścięty z góry odwrócić i ułożyć na spód, na paterze , nasączyć kilkoma łyżkami likieru, posmarować konfiturą porzeczkową( ilość wg uznania) na którą wyłożyć
W garach u Gosipieczenia 400 g wydrylowanych wiśni * + 1 łyżka mąki pszennej 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej Polewa: 80 g czekolady deserowej lub gorzkiej 80 ml śmietany kremówki 30% Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią do otrzymania puszystej(...)wyrównać. Piec przez około 45 minut w temperaturze 170°C, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Polewa: Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzać w małym garnuszku prawie do wrzenia, następnie zalać nią czekoladę. Odstawić na około 2 minuty, następnie wymieszać do otrzymania jednolitego sosu czekoladowego. Odczekać do momentu, aż polewa zacznie
Opowieści z piekarnikawybija się jabłko a chrupiący boczek przełamuje tę całą łagodność. Lubię takie eksperymenty. Składniki na 2 porcje: 3 cebule 1 jabłko 1 l bulionu 3 łyżki śmietany kremówki 2 plastry wędzonego boczku sól, pieprz, tymianek Boczek usmażyć na patelni aż będzie chrupiący. Odstawić na bok. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, nieco posolić i smażyć aż cebula(...)łyżeczki suszonego tymianku. Chwilę całość jeszcze smażyć i wlać bulion. Zupę gotować na średnim ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować. Wlać śmietanę kremówkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z czipsem z boczku
My simple kitchenkroimy na mniejsze części. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pory. Gdy się zeszklą, dodajemy mielone mięso drobiowe i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor, wlewamy kremówkę. Doprawiamy przyprawą curry, solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Przez kilka minut dusimy pod przykryciem, zmniejszając moc palnika. Pod koniec dodajemy suszone śliwki. Przygotowanym farszem napełniamy makaronowe muszle. Kremówkę podgrzewamy
Smaki Na Talerzuserowa 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President 25 g żelatyny 50 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) sos karmelowy 100 g cukru brązowego 100 g śmietanki kremówki 30-36% 50 g masła Sposób wykonania: Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dwóch widelców wgniatamy masło w herbatniki(...)mieszając) aż cukier się rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Mieszamy do momentu, w którym masło się rozpuści i połączy z karmelem. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy kremówkę dokładnie mieszając aż powstanie jednolita masa. Przelewamy sos karmelowy do słoiczka i czekamy aż przestygnie. Następnie wstawiamy go do lodówki, na ok. 15 min, by stężał. Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy
Mostek w kuchniBITĄ ŚMIETANĄ SKŁADNIKI: Biszkopt: jajka (4 szt.) cukier (3/4 szkl.) mąka pszenna (1 szkl.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) mąka ziemniaczana lub budyń waniliowy (2 łyżeczki) Bita śmietana: śmietanka kremówka 30 % (600 ml.) cukier puder (4 łyżki) żelatyna sypka (3 łyżeczki = 9 g) + gorąca woda (1/4 szkl.) Poncz: woda (0,5 szkl.) cukier (1 łyżka) cytryna (1 łyżka) Dodatkowo: brzoskwinie(...)cytryny, dobrze mieszamy i tak otrzymanym ponczem nasączamy ostudzony biszkopt. 3.) Bita śmietana. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej bo straci właściwości żelujące!) i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno dosypując stopniowo cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę i krótko jeszcze miksujemy. Bitą śmietanę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. 4.) Galaretka z owocami. Galaretki rozpuszczamy
RITA food channelWitam Was cieplutko :) Placuszki na kremówce to pyszny pomysł na podwieczorek. Są bardzo delikatne w smaku, a dzięki dodatkowi kaszy manny nie chłoną tłuszczu podczas smażenia. Placuszki podałam z prażonym jabłkiem. Miło było patrzeć jak znikają jeden po drugim. Przygotujcie koniecznie takie placuszki. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 250 ml kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy
IzabelawkuchniCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na tartę z kremem na bazie kremówki i mascarpone. Tarta została wykończona świeżymi figami, które można teraz kupić w świetnej cenie! Część składników na pewno macie w domu. Tarta jest błyskawiczna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Tartę przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich(...)Wawryniuk – szef kuchni Kamis. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/2 laski wanilii Kamis 2 płaskie łyżki cukru pudru świeże figi – 5 szt. Wykonanie: Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka
Moja pasja smakuczasie kiedy gotowałam makaron - (wybrałam pappardelle, czyli grube wstążki, bo tak mi się najbardziej włosko kojarzyło to danie) - podsmażyłam na oliwie cebulę z czosnkiem, dodałam łososia, śmietanę kremówkę oraz odrobinę skórki z cytryny i soku, szczyptę rozmarynu, sól oraz pieprz. Wszystko "zagotowałam" przez kilka minut, aż sos się lekko zredukował i dodałam do całości makaron. Wierzch posypałam siekaną natką pietruszki(...)SKŁADNIKI (na 2 porcje): 250 g makaronu (polecam pappardelle, wstążki) 2 łyżki oliwy 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100 g łososia wędzonego (1 opakowanie) 200 ml śmietany kremówki 30 lub 36% odrobina skórki otartej z cytryny 0,5 łyżeczki soku z cytryny 1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu sól i pieprz do smaku siekana natka pietruszki lub koperek do podania
Słodko-Słony Świat Ilony