ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:163/892)

Zupa krem z pieczarek 77

ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka igiełek świeżego 2 szczypty gałki muszkatołowej 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki dokładnie umyć, podzielić na ćwiartki, razem wrzucić na patelnię z olejem, chwilę podsmażać(...)dodać na patelnię, doprawić tymiankiem i rozmarynem, smażyć 5 minut, często mieszając. Do rosołu dodać zawartość patelni, zagotować i od tego czasu trzymać na ogniu 15-20 minut. Wlać kremówkę, gotować 5 minut, dokładnie zblendować. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa krem z pieczarek pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Walentynkowy sernik na zimno 81

romantyczną kolację. Składniki Spód: 100 g herbatników 50 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej 20 g żelatyny (lub ilość wg opakowania na 1 litr płynu) 1 / 2 szklanki gorącej wody Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Przygotowanie(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w 1 / 2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić. Ser wraz z kremówką i cukrem pudrem zmiksować na małych obrotach, następnie ciągle miksując stopniowo dodawać letnią żelatynę. Wykonanie W serduszka z galaretki wbić wykałaczki, żeby można było je ustawić w serniku. Na schłodzony spód

niecodziennikpary
Kokosowo-migdałowa zupa czekoladowa 79

Zabawa przeniosła się na talerz, gdzie chcieliśmy uzyskać miłe dla oka wzorki, co widać – udało się. Składniki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 100 ml śmietanki kremówki 60 g wiórek kokosowych 60 g płatków migdałowych 1 litr mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe wsypać oddzielnie do dwóch garnków, do każdego z nich wlać(...)używane. W kąpieli wodnej lub mikrofalówce rozpuścić osobno obie czekolady. Mleczną wymieszać z mlekiem kokosowym, białą połączyć z mlekiem migdałowym. Przestudzić i wstawić do lodówki, aby czekolady zgęstniały. Śmietankę kremówkę ubić, dodać do białej czekolady. Na talerz naprzemiennie nalewać po kilka łyżek białej i mlecznej czekolady. Przy pomocy wykałaczki można wykonać ozdobne wzorki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kokosowo-migdałowa zupa

niecodziennikpary
Quiche z łososiem i brokułem 94

mąki pszennej 125 g masła prosto z lodówki 1 jajko 2 łyżki wody 1 / 2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 brokuł 300 g świeżego łososia 300 ml śmietany kremówki 4 jajka sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, wodę, jajko i sól, wyrobić ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki. Nadzienie: Brokuł umyć, podzielić(...)gotować 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odkapania. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, zdjąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki, lekko posolić. Jajka wymieszać z kremówką, posolić i popieprzyć. Wykonanie Ciasto wyjąć z lodówki i na oprószonej mąką powierzchni cienko rozwałkować. Nawinąć je na wałek, przełożyć do tortownicy – nie musi być natłuszczona. Dno i brzegi

niecodziennikpary
Zapiekany łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim 75

który także i Wam polecamy. Składniki na zapiekanego łososia ze szpinakiem w cieście francuskim 300 filetu z łososia 450 g szpinaku mrożonego 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 ml śmietany kremówki białko do posmarowania sól, pieprz Opcjonalnie: mozzarella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szpinak włożyć na suchą patelnię, podsmażać do wyparowania nadmiaru wody. Wlać kremówkę, trzymać na ogniu jeszcze ok. 15 minut

niecodziennikpary
Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem 73

składniki 1 pierś z kurczaka 2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu 1 / 2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżki śmietanki kremówki 3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Do garnka wlać wywar lub rosół, wrzucić pokrojone(...)kawałki piersi, gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Na patelnię wsypać mąkę, chwilę ją podpiec i dodać masło, cały czas mieszając połączyć składniki. Wlać śmietankę kremówkę – energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Dolać odrobinę rosołu. Zasmażkę z patelni przełożyć do garnka z rosołem i kurczakiem. Zagotować, zmniejszyć ogień i wrzucić groszek z marchewką oraz wlać sok z cytryny

niecodziennikpary
Sos ziemniaczany 121

wyszedł naprawdę dobry i pasował do naszego posiłku. Nic tylko polecić. Składniki 1 duży ziemniak 1 mała cebula 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i ziemniak obrać, umyć, pokroić w małą kostkę, włożyć(...)patelnię z olejem, podsmażać 10 minut. Do garnka wlać rosół lub wywar, dodać zawartość patelni, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Wlać kremówkę, dodać majeranek i gałkę muszkatołową, zagotować. Zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos ziemniaczany serwować na gorąco. Artykuł Sos ziemniaczany pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Wielkanocna pascha 74

podejście do potrawy, to wszystko wychodzi jak należy. Składniki 1 / 2 kg białego sera 5 żółtek 200 g cukru pudru 150 g masła o temperaturze pokojowej 150 g śmietany kremówki 200 g bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa) 50 ml rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ser trzykrotnie zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Rodzynki zalać rumem, odstawić(...)nasiąknięcia. Następnie przełożyć na sitko. Orzechy posiekać. Migdały sparzyć, obrać, posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać kremówkę, dobrze zmiksować. Do garnka z gotującą się wodą wstawić miskę z masą jajeczną – tak, aby woda podgrzewała jej zawartość. Miksować, aż masa zgęstnieje i stanie się ciepła. Odstawić do wystygnięcia. Do mieszaniny jajecznej dodawać stopniowo

niecodziennikpary
Truskawkowa tarta z karmelem i orzechami 86

drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 6 łyżek cukru 30 g masła 100 ml śmietany kremówki 100 g orzechów włoskich Dodatkowo: mąka do oprószenia margaryna do formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane zimne masło, żółtko, wodę oraz szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto(...)żeby były dobrze wyczuwalne w tarcie. Do garnka wsypać cukier, podgrzewać na małym ogniu do uzyskania płynnego, brązowego karmelu. Dodać masło i cały czas mieszać. Gdy powstanie piana, wlać kremówkę, gotować 5 minut. Wsypać orzechy, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia – karmel powinien pozostać lekko ciepły, aby łatwo go było później nakładać. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki, odlać

niecodziennikpary
Risotto z cukinią 55

risotto z cukinią 250 g ryżu do risotto 400 g cukinii 1 średnia cebula 1 szklanka białego wina Riesling 1 litr rosołu 1 ząbek czosnku 50 ml śmietany kremówki 100 g parmezanu 50 g masła sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cukinię umyć(...)pokroić na małą kostkę i odłożyć. Pozostałą część pokroić na mniejsze kawałki, wraz z czosnkiem i kremówką zblendować. Do głębokiej patelni wrzucić cebulę, ryż i wlać wino. Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Następnie wlać porcję rosołu i nie przerywając mieszania, zredukować płyn. Te czynności powtarzać do wykorzystania całego

niecodziennikpary
Omlet ze szparagami 75

oraz pietruszkę, które wzbogaciły smak szparagów i całego dania, które zyskało również na apetycznym wyglądzie. Składniki na omlet ze szparagami 100 g zielonych szparagów 5 jajek 50 ml śmietany kremówki 30 g parmezanu 1 / 2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku masło do smażenia Dodatkowo: 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli do gotowania 1 / 2 płaskiej łyżeczki cukru do gotowania(...)cytryny. Włożyć odcięte dolne części szparagów, gotować minutę. Dodać części z główkami, gotować 6-8 minut – w zależności od grubości szparagów. Odcedzić. Jajka wbić do miseczki, wlać kremówkę, dobrze wymieszać. Wsypać umytą i posiekaną natkę pietruszki, posolić i popieprzyć. Na małym ogniu na patelni rozgrzać masło, wlać jajka, rozłożyć szparagi, posypać połową startego parmezanu. Przykryć pokrywką, smażyć w dalszym

niecodziennikpary
Zapiekanka makaronowa ze szparagami 78

przyjemnego i apetycznego aromatu. Składniki na zapiekankę makaronową ze szparagami 350 g makaronu np. rurki, świderki 250 g szparagów zielonych 250 g szparagów białych 3 jajka 350 ml śmietanki kremówki 200 g żółtego sera w kawałku 1 pęczek natki pietruszki 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1 / 2 łyżeczki octu do gotowania szparagów 1 / 2 łyżeczki cukru(...)czasie w osobnym garnku ugotować al dente makaron – wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Wymieszać ze szparagami. W miseczce połączyć jajka z kremówką, posolić i popieprzyć, doprawić gałką muszkatołową. Dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki oraz połowę sera startego na tarce. Makaron ze szparagami wymieszać z 3 / 4 mieszanki jajecznej, przełożyć do naczynia

niecodziennikpary
Pavlova z truskawkami 78

widok Mojego Mężczyzny. Składniki na Pavlovą z truskawkami 6 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 szczypta soli 500 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej 300 g świeżych truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać po łyżce cukru pudru, każdą porcję dokładnie wmieszać w białka. Masa(...)jego boki, unosząc je jednocześnie lekko do góry. Bezę wstawić do nagrzanego do 100 o C piekarnika, suszyć 2-3 godziny . Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, wyłożyć tuż przed podaniem na wystudzoną bezę. Pavlovą udekorować świeżymi truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pavlova z truskawkami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Truskawkowy sernik na zimno 88

pustym domu, bo Bartek w tym czasie był u Rodziców. Składniki na truskawkowy sernik na zimno 400 g truskawek 4 schłodzone serki homogenizowane (500 g) 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki (36%) 4 łyżki cukru pudru 6 płaskich łyżeczek żelatyny 1 / 2 szklanki gorącej wody 150 g podłużnych biszkoptów Dodatkowo: bita śmietana do dekoracji truskawki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)Truskawki opłukać, odszypułkować. 1 / 3 z nich zblendować. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec połączyć z cukrem pudrem. Dodać serki homogenizowane oraz zblendowane truskawki, zmiksować. Następnie, miksując na niewielkich obrotach, dolewać powoli przestudzoną żelatynę. Dno okrągłej formy do pieczenia wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć biszkopty, na nich rozłożyć przecięte na pół truskawki

niecodziennikpary
Faszerowane muszle conchiglioni w sosie serowym 78

sosie serowym 20 muszli conchiglioni 150 g sera pleśniowego typu “lazur” 1 brokuł 100 g boczku wędzonego w cienkich plasterkach 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, zmniejszyć ogień i wrzucić połowę muszelek. Gotować je przez 10 minut na małym ogniu, takim(...)Wyjąć, odsączyć i przestudzić. Boczek przekroić na pół, tak aby powstało 20 kawałków. Owinąć w niego różyczki brokułu i włożyć do każdej muszelki. Do garnka wlać mleko oraz śmietanę kremówkę, dodać kawałki sera pleśniowego. Całość gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ułożyć faszerowane muszelki conchiglioni. Zalać sosem z sera pleśniowego, przykryć folią aluminiową. Muszle conchiglioni

niecodziennikpary