łyżeczki proszku do pieczenia Masa kajmakowo wafelkowa: 250 g mascarpone 200 g kajmaku 120 g wafelków czekoladowych bez polewy Polewa czekoladowa (ganasz): 150 g mlecznej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki Dodatkowo: 3 szklanki świeżych malin 1 galaretka malinowa 350 ml wrzątku Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta połączyć ze sobą w malakserze i miksować do chwili(...)łyżką, by równomiernie rozprowadziły się w masie (fot.2) . Masę wyłożyć na ciasto (fot.3) i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Połamaną czekoladę połączyć z kremówką i podgrzać je razem w kąpieli wodnej, do chwili połączenia składników (fot.4) . Kiedy masa osiągnie temperaturę pokojową przelać ją na ciasto i równomiernie rozprowadzić (fot.5) . Ciasto ponownie wstawić
Świat CiastaSkładniki: 250 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki miodu laska wanilii 2 gałązki rozmarynu 300 gram jagody kamczackiej Przygotowanie: Kremówkę wlewamy do garnuszka, dodajemy miód, gałązki rozmarynu i przeciętą na pół laskę wanilii z wyskrobanymi nasionkami. Gotujemy i studzimy. Przelewamy płyn przez sitko, a następnie mieszamy ze zmiksowaną jagodą kamczacką. Zostawiamy do wystudzenia i całość miksujemy kilka minut robotem
Życie zaczyna się w kuchnizarazem dobrego do kawy. biszkopt: 3 jajka wielkość M 5 łyżek cukru 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska pianka: 500 ml śmietany kremówki 30 % 60 dkg truskawek 2,5 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru wierzch: 1 galaretka truskawkowa z pianką Biszkopt: Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno. Dodaję łyżkę cukru i dalej(...)pozostałego dodaję kakao i mieszam. Wykładam ciasto kakaowe na ciasto jasne. Rozsmarowuje. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam biszkopt. Piekę 10-15 minut. Pianka: Kremówkę ubijam z pudrem na sztywno. Żelatynę dwie łyżeczki namaczam w trzech łyżkach zimnej wody. Rozpuszczam w mikrofali. Do żelatyny dodaję łyżkę śmietany i mieszam. Żelatynę letnią wlewam do śmietany i mieszam
wesoła kuchniamąki pszennej 15 dag masła 7 dag cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 jajko Szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 500 ml śmietany kremówki 30% 20 dag mlecznej czekolady 5 dag gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru amaretto ewentualnie rumu 1,5 łyżeczki żelatyny Dr.Oetker Dodatkowo: 15-20 dag borówki amerykańskiej Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki(...)dodać połamane czekolady, wlać likier amaretto lub rum, dodać napęczniałą żelatynę. Po 2 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wymieszać do jednolitej konsystencji. Wystudzić . Pozostałą ilość kremówki ubić na sztywno mikserem, stopniowo w 3 turach wlewać ostudzony sos czekoladowy , delikatnie ręcznie rózgą od miksera mieszać do połączenia. Tak przygotowany mus wylać na zimny kruchy spód , włożyć
Wanilia i Kardamonminut... U mnie dodatkowo ciasto polukrowane (nie jest to konieczne), ale moi domownicy lubią ciasta "wykończone". Lukier marcepanowy: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli aromatu migdałowego - kremówka Do miseczki wsypujemy puder, dodajemy kilka kropli aromatu i mieszając stopniowo dolewamy kremówkę, do uzyskania pożądanej konsystencji. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia (puder trzcinowy rozpuszcza się dłużej niż zwykły. Smacznego
Smaczne Zdrowelody znikały podczas sesji, a nawet jeszcze przed w błyskawicznym tempie. Składniki : 500 g truskawek 4 żółtka 250 ml mleka 3,2 % 200 g śmietanki kremówki 36% 150 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie : 1. Truskawki myjemy i zdejmujemy szypułki, osuszamy a następnie blendujemy na gładką masę. Gotową przecieramy przez sitko(...)całość energicznym ruchem przez ok. 10 minut do wyraźnego zagęszczenia masy. Zdejmujemy z nad garnka i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez ok 1-2 minut. 3. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, ważne by była dobrze schłodzona. Następnie przy pomocy szpatułki łączymy ją z musem truskawkowym. Na koniec ostrożnie łączymy obie masy, ja robię to w 3 częściach
vaniliowoczekoladowaczereśniami możecie zobaczyć w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości. CIASTO Z CZEREŚNIAMI bez pieczenia SKŁADNIKI: Krem: posypka czekoladowa (pół szkl.) śmietanka kremówka ( 600 ml. ) serek mascarpone (200 g) cukier puder (3 łyżki) krem czekoladowy typu nutella (4 łyżki) żelatyna (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/3 szkl.) Warstwa galaretkowa: czereśnie wydrylowane (500 g) galaretki(...)pojemności 250 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. 2.) Śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone na krem. Dzielimy krem na 2 równe części. Do jednej części kremu dodajemy przesiany cukier puder, wlewamy połowę ostudzonej żelatyny i mieszamy. Do drugiej części kremu dodajemy
RITA food channelwyjmujemy z piekarnika. Przed podaniem posypujemy mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem lub polewamy delikatnie lukrem. U mnie wersja z lukrem marcepanowym: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego+ kilka kropli aromatu migdałowego+ kremówka. Kremówkę dolewamy stopniowo do pudru z olejkiem i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Cynamonowe bułeczki najlepsze są na ciepło- hmmm pychotka..., choć i na drugi dzień
Smaczne Zdroweszklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao na masę serową: 200 g serka białego 200 ml śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru zielona galaretka pokrojona w kostki 150 g truskawek banan Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu . Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej(...)papier). Należy to zrobić od razu, później biszkopt pięknie. Zostawić tak zwinięte aż wystygnie. Truskawki i banana pokroić na małe kawałki. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując dodać serek i żelatynę. Dobrze połączyć. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, położyć na nim galaretkę i owoce, zwinąć. Odstawić do lodówki do kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia ponadto: 2 op. budyniu malinowego (2x 40 g) 800 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru 500 g rabarbaru 1 łyżeczka cukru Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko(...)papierem do pieczenia ( u mnie o wym. 25×25 cm) Zawijamy folią i wkładamy do lodówki. W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrem zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy
Kolorowa kuchnia Elkiherbatników maślanych Warstwa budyniowa: 2 budynie śmietankowe po 40 g Dr.Oetker 10 dag cukru 3 szklanki mleka 3,2% 3 łyżki masła 82% Warstwa czekoladowa: 300 ml śmietanki kremówki 36% 25 dag serka mascarpone 10 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 2 łyżki cukru pudru Warstwa malinowa: ½ kg malin (ja miałam mieszane z borówką ) 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Sposób wykonania(...)roztopi i połączy. Odstawić na 3 minuty i wylać gorący budyń na herbatniki, rozprowadzić łyżką, przykryć drugą warstwą herbatników. Zostawić na blacie do całkowitego wystygnięcia. Masa czekoladowa: Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, podgrzać aby była dobrze ciepła-nie gotować! Dodać połamaną gorzką czekoladę, chwilę odczekać aż zacznie się rozpuszczać i całość dobrze wymieszać do jednolitej konsystencji. Wstawić do lodówki
Wanilia i Kardamonzawarłam 7 najciekawszych przepisów na słodkości na tę specjalną okazję. Na blogu znajdziecie dużo fajnych inspiracji ale poniżej krótka ściąga, żeby nie trzeba było szukać. 1. Szybka kremówka- ciasto do zrobienia w 10 minut! Ciastka przełożone budyniem i polane lukrem z cukierkową posypką. Banalnie proste ale właśnie przez to przypadnie do gustu nawet wybrednym maluchom. Moje dzieciaki uwielbiają(...)Przepis tutaj- kremówka (klik) 2. Ciepłe lody- kto będąc dzieckiem ich nie uwielbiał? My za nimi wprost przepadaliśmy ale niestety nie jedliśmy ich na co dzień. Kiedy jednak mama nam je kupowała to było prawdziwe święto. W małych sklepikach można je kupić do dziś ale bardzo łatwo jest je zrobić w domu i wychodzą nawet smaczniejsze. Lepszej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabrzoskwinią 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 4 żółtka (pozostałe z bezy) 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej na bitą śmietanę; 300 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu na bezę: 4 białka 1 szklanka cukru łyżka soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej Najpierw przygotować sernik. Jajka podzielić na białka(...)ugotować. Kiedy zgęstnieje dodać masło i na wolnym ogniu mieszać aż budyń całkowicie je wchłonie. Gorącą masę od razu wyłożyć na sernik i odstawić aż całkowicie wystygnie. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć na budyń, wierzch przykryć bezą. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawięcej jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 0,5 szklanki oleju 2 jajka L/XL szklanka porzeczek (+porzeczki do dekoracji) 250 ml kremówki do dekoracji Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki: olej, jogurt i jajka. Suche i mokre składniki połączyć(...)stopni. Ciasto wlać do foremek na muffinki. Muffiny włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok 25 minut (góra-dół) aż się zarumienią. Przed podaniem ozdobić ubitą kremówką i świeżymi porzeczkami. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Manufaktury Wielkopolskiej, organizowanej na Durszlaku z okazji Dnia Mamy i mam dla Was niespodziankę. Na hasło durszlak10 otrzymacie 10% zniżki w sklepie internetowym
Ze smakiem i z pasjąlitrowy słoik wiśni w kompocie (lub 0,5 kg wiśni świeżych lub mrożonych +1/2 szklanki wody +1/2 szklanki cukru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 800ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 4 łyżeczki żelatyny szczypta soli Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie: ok 50ml(...)niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumieniem wlewamy żelatynę . Dokładnie mieszamy. Krem śmietankowy dzielimy na trzy części *** *** Blaty ciasta nasączamy sokiem
Blog z Apetytem