Szybkie tarty z czerwoną pomarańczą przygotowałam na bazie gotowego ciasta francuskiego. Do farszu wykorzystałam serek mascarpone z dodatkiem jogurtu naturalnego, żeby troszkę go odchudzić
Kulinarne przygody GatityPrzepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego
Kto ugości moich gości?Bardzo lubię wypieki drożdżowe z jagodami. Niedawno robiłam jagodzianki, ale chciałam zrobić jeszcze inne bułeczki. Trafiłam na blog Galeria chleba i tam znalazłam fajną recepturę. Polecam
Kuchnia domowa AniJeśli dotychczas zrobienie pączków było czarną magią lub kompletną klapą to ten przepis wszystko odmieni. Dla początkujących polecam pączki upiec w piekarniku i poprostu posypać cukrem
prawdziwe jedzeniesamego rana "chodzą" za mną jakieś ciastka.. Wchodzę do kuchni patrzę, a tam ogromna skrzynka jabłek. Od razu przyszło mi to na myśl lekkie, przyjemne i naprawdę bardzo smaczne. Dziś mam genialny dzień, z ogromną radością dowiedziałam się, że przyjęli mnie do nowej szkoły. Zobaczyłam wielu życzliwych i kochanych ludzi.. To cuudowne ile osób Cię wspiera(...)Taki mały Mount Everest. Więc niech to będzie jubileuszowy "Przepis na dziś" Składniki: *Ciasto: 3 szklanki mąki + do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 jajka - 1 całe i żółtko 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka octu *Dodatkowo: kilka słodkich jabłek cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę
Piekę, bo lubięCześć Wam moi Kucharze! Zapewne większość z Was w dzieciństwie traktowała drożdżówkę ze śliwką jako coś niezbyt lubianego, przyznam się -tak też było ze mną. Na
Kuba GotujePozostaję w klimacie serniczków - ostatnio były mini serniczki z kakaowymi markizami i czekoladą , dziś bananowe na czekoladowym spodzie z wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Pycha! :) Składniki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Niedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na obcasach
W kuchni bez szafekjajko zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę przesiałam do dużej miski. Kiedy rozczyn podwoił swoją objętość wlałam go do miski z mąką, wlałam pozostałe mleko, utarte jajka, sok z cytryny, nie miałam spirytusu, więc wlałam kieliszek wódki, wsypałam sól i dodałam ziarenka z laski wanilii. Wszystko razem wymieszałam i długo wyrabiałam. Kiedy ciasto przestało mocno kleić się(...)godziny, miskę przykryłam ściereczką. Jak ciasto wyrosło, wyrobiłam je jeszcze przez chwilę i na mocno obsypanym mąką blacie rozwałkowałam ciasto na grubość 1 cm i foremką do ciastek wycinałam serca, które przykryła ściereczką i zostawiłam do wyrośnięcia. Smażyłam je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Usmażone pączki wykładałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Szprycą do nadziewania nadziałam ciepłe
Blondynka GotujeDziś zapraszam na proste, szybkie i pyszne muffinki z mielonymi migdałami i nutą orzeźwiającej cytryny. Muffinki są puszyste i wilgotne w środku a na wierzchu lekko
Monia miesza i gotujePrzy remoncie naszła nas ochota na coś słodkiego. Uwielbiamy gniazdka. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Dzisiaj do moich gniazdek dodałam cukru waniliowego- są przepyszne, lekkie, pulchne
Smaki EdytyNajważniejsze! Serek powinien być mocno schłodzony,a z białek które nam zostaną polecam zrobić pyszną bezę :) Spróbujcie :) Składniki: 9 żółtek (użyłam dużych prosto od kury) duże opakowanie ciastek biszkoptowych do tiramisu pół szklanki wody kakao 3 opakowania serka mascarpone (po 250g) 240g cukru 300ml espresso (w oryginale było 250ml, ale okazało się zbyt małą ilością) 60ml syropu amaretto(...)zagotować ją wraz z cukrem, tak aby powstał syrop ( należy go pozostawić na ogniu jeszcze przez około 2 minuty). Syrop powoli małym ciurkiem wlewać do żółtek, cały czas ubijając jajka. W ten oto sposób masa jajeczna powinna podwoić swoją objętość i być bardzo puszystą. Serek mascarpone przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy szpatułką, aby konsystencja była jednolita. Dodajemy delikatnie partiami
ChilliJemynich nie chciał zostać zjedzony, wyskoczył więc z piekarnika i uciekł w świat :-) Korzenne kruche ciasteczka mogą być udekorowane jak tylko Wam się zamarzy, bo piernikowy ludek vel "Ciastek" ma różne oblicza, czasem nawet bywa co ciekawe piernikową dziewczynką ;-) Ciasto na piernikowe ludki nie zawiera glutenu, nie kruszy się, można je zjeść od razu po udekorowaniu i zapewniam(...)Składniki: *Na 14 szt.: 200 g mąki ryżowej 180 g mąki gryczanej 70 g skrobi ziemniaczanej 200 g miodu gryczanego 125 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków Sypkie produkty wsypać do miski, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać miód, wrzucić roztrzepane jajko oraz pokrojone
maniapieczeniazrobienie Brownie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Masę odkładamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier i ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 minut. Brownie od razu wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy aby przestygło(...)wodnej. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i od razu wtykamy w środek kulki, dochodząc mniej więcej do jej połowy. Schładzamy cake popsy po raz kolejny przez 15 minut. Wyjmujemy ciastka z zamrażarki. Przygotowujemy posypki. Zanurzamy w roztopionej wcześniej czekoladzie i i od razu dekorujemy. Kiedy zużyjemy całą ciemną czekoladę, rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju białą
Mania Gotowaniatrochę do swoich upodobań smakowych. Kopytka z ricotty ze szpinakiem są naprawdę przepyszne. Powiem tak: może kształtem nie są idealne, ale smakują rewelacyjnie. Lubię takie nieregularne kształty klusek i ciastek ;-). Podałam je z sosem pomidorowym z dwóch rożnych odmian pomidorów, żółtych i czerwonych. Sos jest mocno czosnkowy i ostry, doskonale pasuje do tych kopytek. Zjedliśmy je ze smakiem. Danie(...)ząbki czosnku 1 łyżka masła 500 g pomidorów 7 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny 1 łyżeczka octu balsamicznego Kluski: 250 g ricotty 2 jajka 50 g szpinaku baby około 180 g mąki 50 g startej mozzarelli sól pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Pomidory sparzyć i obrać ze skóry (tylko czerwone). Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę
Zakątek rozkoszy kulinarnych