śliczny, różowiutki kolorek, intensywna barwa świeżych malin, kruchy spód i wierzch z idealnie białej bitej śmietany... Wygląda zjawiskowo. Można zamiast kruchego spodu zrobić zwykły spód z pokruszonych ciastek. Można dać dowolne owoce sezonowe: jagody czy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Można kombinować do woli. Mi wersja z malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo.Razem(...)śmietany kremówki (38%)50 g serka mascarpone50 g świeżych malinMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. WBić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Zimne ciasto podzielić na pół. Połowę wstawić do lodówki, resztę rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm. Wyłożyć spód formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGdy macie ochotę na coś słodkiego a równocześnie wartościowego to te ciasteczka będą idealne. Zawierają bowiem płatki owsiane , bakalie , miód Są smaczne , chrupiące , pożywne , tanie
Malinowa KawiarenkaMoje dzieci uwielbiają ciasteczka Oreo ale nie należą one do najtańszych dlatego postanowiłam przygotować je w domu. Znalazłam w Internecie kilka przepisów i na ich podstawie
Pyry na GazW zamrażarce znalazłam garstkę mrożonych borówek. Skorzystałam z przepisu Emmy1 i wyszły pyszne muffinki w fioletowe ciapki:)Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka mleka2/3 szklanki cukru2 łyżeczki
Kuchnia domowa AniCiasteczka gotowe w 30 min? - potrzebne od zaraz? Szybki, łatwy przepis na każdą okazję , myslę że będzie gościł u Was bardzo często. U nas wczoraj
Smaki Edytyłyżka gęstej śmietany - opcjonalnie, tylko w przypadku gdy masa wyjdzie zbyt zwarta czekolada suszone owoce morwy czarnej Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem mikserem na gładką masę. Dodać jajko i dalej ubijać. Stopniowo dodawać resztę sypkich składników (mąka, soda, sól) póki się nie połączą (ciasto musi odchodzić od ścianek miski i zbijać się w gęstą masę. Gdy ciasto jest(...)włoskiego. Układać i rozpłaszczyć [ ja przyciskałam nóżką od kieliszka i widać troszkę wzorki] na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu. Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją bardziej przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka
Moje domowe kucharzenieKlasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak
Blondynka GotujeChinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego. Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci
Ostra na SłodkoPrzepis znalazłam porządkując stare numery "Przyślij przepis".
Walijskie PichcenieDługi czas szukałam przepisu na pyszne kokosanki ... i ciągle kolejnym przepisom coś brakowało . Aż pewnego dnia oglądałam na TVN Style program "Pyszne25" Ani Starmachiiiiii ... jej wersja
Malinowa KawiarenkaBył to pierwszy wpis na blogu, pozwalam go sobie uaktualnić, ponieważ brakowało w nim zdjęcia (może niech to będzie taki prezent na rok bloga :P) Są to moje ulubione ciastka, zważając na to że innych słodkości nie jem :P Zachęcam do spróbowania, ciasteczka są kruche, pachnące i niezbyt słodkie, niestety uzależniają, więc nie mówcie, że nie ostrzegałam!:) Dowolność produktów(...)szklanki otrębów pszennych 200g co kto lubi: pestki dyni, słonecznik, rodzynki czekolada 0,5 szklanki cukru pudru 1 szklanka mąki pszennej masło 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy
Czerwona PorzeczkaSzarlotka z połówkami jabłek ,zapewne znana większości łasuchów. Ja przymierzyłam się do niej dopiero , bo zawsze było coś innego do wypróbowania ale szczerze powiem , żałuję
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasobie chwalą. Ciasto przed pieczeniem warto trzymać w lodówce. Wtedy jest wystarczająco twarde i bez problemu można uformować wałek, z którego odcinane będą pojedyncze ciasteczka. Tuż po upieczeniu ciastka są lekko twarde. Zwłaszcza skórka, która jest delikatnie chrupiąca. Szybko jednak kruszeją, miękną i są zaskakująco delikatne. Lukier nie jest za gęsty, jest na tyle rzadki, że fefernuski bez problemu(...)roztop na małym ogniu cukier, miód, mleko i smalec. Po ich roztopieniu przelej do miski z mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak wymieszane w odrobinie wody, całość dobrze wymieszaj.Przełóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto
Grahamka, weka i kajzerkawiem, jak Wy, ale ja uwielbiam po południu napić się dobrej kawy. A do kawy idealnie pasuje coś słodkiego, prawda? ;)Najłatwiej skoczyć do sklepu za rogiem po paczkę ciastek lub czekoladę. Szybkie, proste i niekłopotliwe. Ja wolę sama coś upiec. Przynajmniej wiem co jest w środku :)))Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego.Ciasto łatwe i w sumie szybkie(...)gram cukru1 łyżeczka octu1 płaska łyżeczka sody600 gram mąkiPołączyć ocet z sodą i odstawić.Rozpuścić masło, miód i cukier w garnuszku. Jak się dobrze połączą dodać ocet z sodą.Jajka wbić do miseczki i lekko ubić. Dodać do garnuszka, mieszając intensywnie, żeby jajka się nie zważyły.Jak się zacznie robić pianka na wierzchu, to zdjąć z ognia.Dodać przesianą mąkę
Codzienna kuchnia niecodziennaMinęły Święta ... Nowy Rok ... i święto Trzech Króli A to oznacza , że mamy już karnawał - czas zabaw i szaleństwa - także tego kulinarnego .Możemy
Malinowa Kawiarenka