PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 233Mięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ... Składniki
Walijskie Pichcenie
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem 257Dostałem od Alego kilka książek kucharskich dla Oli. Opisałem to na naszym drugim blogu w poście " Rewanż po saudyjsku " ( tutaj link ) Na szczęście oprócz wersji arabskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Popękane ciasteczka czekoladowe 281masłem rozpuszczamy na parze, czyli w tzw. kąpieli wodnej (metalowej lub szklanej misce położonej na garnku z małą ilością gotującej się wody). Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy ekstrakt i powoli cienką strużką wlewamy czekoladę – cały czas miksując na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem. Gdy masa będzie(...)rąk. Odrywamy kawałki masy i formujemy kuleczki o wielkości małych orzechów włoskich (wychodzi ok. 30 sztuk). Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastek nie spłaszczamy, bo nie popękają. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (jeśli zapomnieliśmy nagrzać piekarnik, to trzymamy ciastka w lodówce) i pieczemy ok. 9-11 minut (nie dłużej
Poezja smaku
Pierniczki 217świąt jeszcze dużo czasu, ale ponieważ przed samymi świętami nie będzie czasu na pieczenie pierniczków, a ciastka te z czasem stają się coraz smaczniejsze, postanowiłam upiec je już teraz. Pierniczki z tego przepisu piekę już od kilku lat i muszę przyznać, że jest on rewelacyjny. Ciasteczka zawsze mi wychodzą i są równie pyszne. Oczywiście wygląd pierniczków po upieczeniu zależy(...)czym lepsze i bardziej naturalne to pierniczki wyglądają ładniej. Ja staram się używać mąki prosto z młyna, miodu prawdziwego prosto z pasieki mojego dziadka i świeżych swojskich jajek. Oczywiście nie zawsze mam do dyspozycji tak wspaniałe składniki ale to nie szkodzi bo pierniczki zawsze i tak są pyszne. Dodam jeszcze tylko to, że pierniczki od razu po upieczeniu
Mama Gotuje
Cytrynowy sernik 255nitce do kłębka:) Sernik jest bardzo dobry, dużo cytrynowej nuty dodaje mu glazura mocno cytrynowa. Składniki na spód: 142 g zmielonych ciasteczek typu Digestive; 4 łyżki stopionego masła; Pokruszone ciastka (zmieliłam je w malakserze) wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy (o średnicy 23 cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut. Piec w temperaturze(...)szklanki cukru; 680 g sera śmietankowego (za przykładem Atinki dałam też jak i ona serek wiaderkowy); 1 łyżka otartej skórki cytrynowej; 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego; 4 duże jajka ( o pokojowej temperaturze); 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy; 1/4 łyżeczki soli; 1/2 szklanki śmietany kremowej 36-40%; Cytrynowa glazura: 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
In my kitchen
Ciasto chałwowe na zimno 2111mleka, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 150g masła, 300g chałwy. W 200ml mleka rozpuścić jajka, mąki i chałwę. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć(...)łyżeczki cukru pudru. Na dno foremki (można ją wcześniej wyłożyć folią aluminiową) wyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch
Z miłości do słodkości
Sucharki biszkoptowe 184"Jedne z prostszych, smaczniejszych i najbardziej trwałych sucharków jakie jadłam. Delikatne, kruche, lekko słodkie. Niewiele z nimi pracy, a cieszą każdego smakosza na dłuższej wyprawie. Idealnie
Słodkie Przyjemności
Magdalenki 173pieczenia- sok z 1 cytryny- trochę mniej niż ½ łyżeczki soli- 2 łyżki cukru z wanilią- mąka krupczatka do oprószenia foremek Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem. Do masy dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól i dalej ubijając robotem na najniższych obrotach, dodawać partiami mąkę. Wlać ostudzone(...)oprószyć dokładnie mąką krupczatką (nadmiar usunąć). Ciasto przełożyć do woreczka na mrożonki, wyciąć otwór i nakładać porcje do foremek. Woreczek odstawić do lodówki (w oczekiwaniu na kolejne), a ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, na ok. 15 minut. Upieczone, przestudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem i … zajadać się.Oczywiście do tego filiżanka ulubionej herbaty. Cóż mogę dodać
mojewypiekiinietylko
Sernik z Masą Krówkową Orzechową 301zdarza czasem :)Źródło: Moje Wypieki.Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt.SPÓD:200 g ciastek pełnoziarnistych50 g masła roztopionego1 łyżeczka cynamonu50 g orzechów laskowych ( podpieczonych i obranych z brązowej skórki)Wszystkie składniki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam do konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy(...)łyżka mąki ziemniaczanejWykonanie:Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Twaróg przecisnęłam przez praskę do ziemniaków, która ma bardzo drobne oczka. Następnie zmiksowałam go z cukrem. Potem wbijałam jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Po każdym jajku przemiksowałam masę. Dodałam ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksowałam. Następna w kolejności była kremówka i mąka ziemniaczana. Starałam się nie miksować zbyt długo
Blondynka Gotuje
Lamingtony, czyli ciasteczka - kosteczki rumowe, skąpane w wiórze orzecha kokosowego 381Lamingtony, czyli kosteczki rumowo- kokosowe są specjałem kuchni australijskiej. W każdym razie są pyszne i dość łatwe w przyrządzeniu. Przepis mam od mojej teściowej, u której
Smakowy Raj
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 225Szał na rabarbar trwa - tym razem zrobiłam drożdżówki. W oryginale były same truskawki, a u mnie jest jeszcze rabarbar. Duet bardzo udany, bo drożdżówki są naprawdę
Kuchnia domowa Ani
FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ 235Ciasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne. Ja inicjację z ciastem francuskim
Walijskie Pichcenie
Ciasteczka z sezamem 263Pogoda dopisuje, w tym roku jesień jest nienormalnie słoneczna. Mam nadzieje, że będzie tak jak najdłużej. Tym razem postawiłam na proste ciasteczka z sezamem. Mam nadzieje
ciastkarnia na kruchym spodzie
Suchary 231mąki 6 łyżek cukru 12 i 1/2 dag masła 3 jajka pół szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo jajka - ucierać Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej - utrzeć Na końcu wlać mleko i dokładnie ciasto wyrobić Przełożyłam do 2 natłuszczonych foremek o wymiarach 25 x 11 cm, piekłam około(...)temp. około 80 stopni , aż ciasteczka stały się suche. Do puszki przełożyłam dopiero po przestudzeniu. To będzie taki mój postny,"żelazny " ciasteczkowy zapas... Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i ciasteczka" - Jan Czernikowski
Proste Potrawy