ciastka jajka - 2000 przepisów (strona:79/134)

Suchary 197

mąki 6 łyżek cukru 12 i 1/2 dag masła 3 jajka pół szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo jajka - ucierać Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy jajecznej - utrzeć Na końcu wlać mleko i dokładnie ciasto wyrobić Przełożyłam do 2 natłuszczonych foremek o wymiarach 25 x 11 cm, piekłam około(...)temp. około 80 stopni , aż ciasteczka stały się suche. Do puszki przełożyłam dopiero po przestudzeniu.  To będzie taki mój postny,"żelazny " ciasteczkowy zapas... Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i ciasteczka" - Jan Czernikowski

Proste Potrawy
Ciastka owsiane z czereśnią 178

Sezon czereśniowy w pełni, jest to jeden z nielicznych  owoców, które zjada moja starsza córka, więc gdy jest sezon wykorzystuję to na maksa. Daję jej

Basia w kuchni
Mazariner - szwedzkie tartaletki migdałowe 184

Teraz do rzeczy: zostałam wywołana do tablicy w kwestii jakiegoś tradycyjnego wypieku z kuchni szwedzkiej. Trochę pogrzebałam w necie i padło na mazariner - kruche tartaletki (lub jak kto woli ciastka) z masą migdałową i lukrem. Tartaletki wyszły bardzo delikatne, słodycz jest idealnie zrównoważona, a dodatek kardamonu... W-O-W. A przy okazji: wiecie, że kardamon uważany jest za afrodyzjak(...)Kruche ciasto: 200 g zimnego masła 2 szklanki * mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kardamonu w ziarnach (rozgnieść w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy) 1 małe jajko Nadzienie: 1 szklanka blanszowanych migdałów (lub w łupinkach) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 70 g masła pół szklanki brązowego cukru nierafinowanego 3 małe jajka Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki soku

Domowa Cookierenka Agi
Pączki ptysiowe 161

Tłusty czwartek lada dzień! W weekend będę robiła faworki, a już dziś przepis na pączki ptysiowe! Pyszne, lekkie (ale w biodra idą ;)), delikatnie cytrynowe z lukrem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 152

Ponieważ od jagodzianek zostało mi sporo jagodowego nadzienia, grzechem byłoby go nie wykorzystać :))  Postanowiłam, więc upichcić okrągłe drożdżówki z jagodowym środkiem. Jagodowej passy zatem ciąg

Walijskie Pichcenie
rogaliki krucho-drożdżowe dla smakosza 178

aromat rozniósł się już po domu. Oczywiście  nie byłabym sobą jakbym już jednego nie spróbowała. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, przepis polecam wszystkim:) Składniki: 500 g mąki 2 jajka 250 g margaryny łyżeczka cukru 50 g drożdży 2 łyżki śmietany kwaśnej szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Rozpuścić drożdże z cukrem i śmietaną. Mąkę wyspać na stolnice(...)rozwałkować i wykroić trójkąty. Na koniec każdego trójkąta ułożyć trochę marmolady lub dżemu i zwinąć. Gotowe rogale należy ułożyć na brytfankę i piec w 180 stopniach 20 min. gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto makowe krucho - drożdżowe 313

Ciasto makowe krucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Donna Hay i jej czekoladowy fondant z masłem orzechowym 190

klucz do udanego dzieła to pieczenie - nie za długo, nie za krótko. Potem delikatne wyciągnięcie z piekarnika, odwrócenie na talerzyk i wstrzymanie oddechu, żeby ładnie z foremki wyszło! Ciastko jest mocno czekoladowe i mocno słodkie, my nawet nie byliśmy w stanie zjeść całego na raz!  Ostatnio na  Facebook'u  zapytałam się czy już ktoś może to cudeńko(...)już kilka zdjęć z Waszymi cudami do mnie trafiło, może jeszcze się przyłączysz?  Polecam wypróbować :) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady,  100 g masła,  2 całe jajka, 2 żółtka, 110 g drobnego cukru do wypieków, 35 g mąki (przesianej), 8 łyżek masła orzechowego, kakao, do oprószenia Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Czekoladę i masło umieścić w rondelku

Plate of Joy
Ciasteczka maślane z dodatkami 206

schłodzonego) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego dodatkowo: 1 białko jajka 2 łyżki cukru ziarno sezamu, słonecznika i wiórki kokosowe Wykonanie: Do mąki dodać masło i pokroić nożem na drobne kawałeczki Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieć na jednolite, gładkie ciasto(...)grubość 3 - 4 mm, wycinać ciasteczka o średnicy 4 - 5 cm. Białko rozmieszać z cukrem i smarować nim wykrojone ciasteczka. Wysypać do miseczek ziarenka i posmarowaną stroną maczać ciastka w ziarenkach, lekko dociskając. Wykładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dużych odstępów nie zostawiać, gdyż ciasteczka lekko rosną i to bardziej w górę. Piec w nagrzanym

Kuchcik gotuje
Domowe ciasteczka markizy 382

kolorowe koraliki Ciasto przygotowujemy według przepisu . Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy okrągłe ciasteczka(...)czas, żeby ostygnąć. Nie możemy zacząć nakładać kremu dopóki nie będą zupełnie zimne. Na środek ciasteczka nakładamy krem (wygodnie zrobić to workiem cukierniczym lub zwykłym woreczkiem strunowym), przykrywamy drugim ciastkiem i lekko zgniatamy. Brzegi ciastka "maczamy" w misce z cukiereczkami, tak żeby dokładanie przykleiły się do kremu. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
BISZKOPTY WANILIOWO-CZEKOLADOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 287

Wszystkie dzieci uwielbiają biszkopty, moje również, a ponieważ nie kupuję sklepowych ciastek, kombinujemy z domowymi. Dzisiaj polecam Wam troszkę inne biszkopty niż zazwyczaj, te są dwukolorowe, czekoladowo-waniliowe i waniliowo-czekoladowe, jak kto woli. Nic prostszego i szybszego, kilknaście minut i mamy zdrową słodycz dla najmłodszych, można je również wykorzystać jako spód do sernika na zimno. Z podanych składników(...)blaszki ciasteczek. Co najistotniejsze (przynajmniej dla mnie), te są bez cukru, bez mleka, bez proszku do pieczenia i bez pszenicy (orkisz jest niemodyfikowany, tak jak ona). Składniki: - 3 średnie jajka (osobno żółtka i białka) - 3-4 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego - 3 łyżki mąki orkiszowej (u mnie 70g) - 2 łyżki mąki ryżowej, najlepiej pełnoziarnistej (u mnie

Smaczne Zdrowe
Sernik czarno - biały 226

pieczenia, wysypujemy masę herbatnikową, lekko ją dociskamy do dna i wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajka, dodajemy po łyżce twarogu cały czas miksując. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Masę wylewamy na ciastkowy spód i wyrównujemy. Tortownicę dokładnie dwukrotnie(...)stopni pieczemy przez 90 minut. Sernik studzimy  w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie chłodzimy przez 5 godzin w lodówce. Ciastka przeznaczone na wierzch mielimy i mieszamy z kakao, posypujemy nimi wierzch sernika.  Dekorujemy cukrem pudrem przy pomocy szablonu

Kulinarne przygody Gatity
Pierniczki 158

składniki* 20 dag cukru pudru* 20 dag miodu* 12 dag masła lub margaryny* 1 jajo* 50 dag mąki* 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej * 2 łyżki

Mix smaku
Pierniczki staropolskie 1023

Pierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec

wyzwania kuchenne
Kokosanki z makiem 203

Jak wiecie uwielbiam kokos a Kokosanki to zdecydowanie moje ulubione ciacha!Mokre … klejące … delikatne i niesamowicie słodkie!Tym razem połączyłam je z makiem –

Ostra na Słodko
Rogaliki nadziewane czekoladą 198

Pyszne, mięciutkie rogaliki drożdżowe. Przepis Kajki znaleziony na MniamMniam.pl. Moja delikatna modyfikacja polegała jedynie na tym, że dałam więcej cukru (w oryginale 1/4 szklanki) oraz dodałam

Praktyczna pl