Oj działo się u mnie w kuchni, działo. A raczej pierniczyło :) Ciasto dojrzewające na pierniczki przygotowałam w połowie listopada, wczoraj stwierdziłam, że dobrze by było coś
Domowa Cookierenka AgiŻyczę Wam wesołych Świąt! Żeby przyniosły radość, byście spędzili je tak jak lubicie a suto zastawione stoły wywoływały u Waszych gości zachwyt. :-) Prezentuję wielkanocny przepis: p
Szefowa kuchniOto oponki, po których nie wyrośnie nam opona na brzuchu. ;-) Nawet one doczekały się swojej wersji light, choć efekt końcowy jest zupełnie odmienny od tych smażonych
Szefowa kuchnibędziecie się zastanawiać czy opłaca się w nią zainwestować swoje pieniądze, szczerze polecam :) SKŁADNIKI: ciasto 1 1/2 szkl. maki 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 jajko 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szkl. oleju 1/3 szklanki mleka sok z połowy cytryny kandyzowana skórka cytrynowa kila kropel aromatu cytrynowego krem czekoladowy 200 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej(...)dodajemy skórkę cytrynową. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia na 5-10 minut i wyciągamy ciastka. Przygotować krem. W rondelku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekolad, energicznie mieszając. Schłodzić i pozostawić, aż zacznie gęstnieć. Śmietanowa chmurka. Śmietankę ubić
Kuchnia w opałachMałe serniczki + gęsty malinowy sos tworzą wspaniałe zestawienie :) i są pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy ... Składniki na spód: 100 g. herbatników maślanych 50 g. masła 1
Walijskie Pichcenieozdobię ciasteczkami z kolorowymi, landrynkowymi witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki(...)wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut. W tym czasie segregujemy landrynki wg kolorów. Każdy kolor osobno kruszymy w malakserze lub tłuczkiem do mięsa na niezbyt drobne kawałki.Wyjmujemy ciastka z piekarnika. Pokruszone cukierki układamy w wyciętych ażurach (jak na zdjęciu obok).Blaszkę z ciastkami wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 4-5 minut. Posiekane cukierki włożone
Smakowity Blog KulinarnyCiasteczkowania ciąg dalszy. A dzisiaj konkretnie pierniczenia :) Jeśli nie zdążyliście do tej pory upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować
My simple kitchenPonieważ bardzo polubiliście mój przepis na ciasteczka owsiane z bananem , mam nadzieję, że przepis na ciasteczka owsiane z marchewką i rodzynkami również przypadną Wam do
Taste Of My DayNiedawno w mojej kuchni pojawił się amarantus... i zdecydowanie w niej pozostanie na dłużej :) Będziecie zaskoczeni jak szybko robi się te ciastka. Wystarczy miska i widelec i całe 5 minut na wykonanie... Dodajcie swoje ulubione bakalie, a wyczarujecie zdrową, bezglutenową przekąskę, do kawy lub na drugie śniadanie. Prościej się już nie da :) Przepis znalazłam tutaj. Normal(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} Składniki (na 11 sztuk): 2 szklanki poppingu z amarantusa 2 jajka 2 łyżki wiórek kokosowych 1/2 szklanki ulubionych suszonych owoców (u mnie wiśnia, truskawka, papaja, kiwi, brzoskwinia) 1 łyżka miodu płynnego miodu W misce roztrzepać jajka. Dodać amarantus, wiórki kokosowe, miód
Delicious TitbitsTak sobie siedziałam i myślałam co ciekawego by tu upiec i dotarło do mnie, że nie pamiętam tak naprawdę kiedy ostatni raz robiłam jakieś ciasteczka…
UgotujmyTo.plPrzepis na rogaliki znalazłam na blogu TUTAJ. Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru). Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do
Walijskie PichcenieAaaaaaa! Stało się... Zimno, coraz zimniej i mróz :( Na plecach czuć już nieprzyjemny oddech zimy. Choć nie znoszę tego ciemnego, zimnego, nieprzyjemnego okresu, muszę stawić mu
Taste Of My DayPoczątek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się
W kuchni wieczoremOd czasu do czasu muszę podnieść sobie poziom cukru ... ciastem drożdżowym. Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta. Tak więc po świątecznych
Walijskie Pichcenie