ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka(...)budyniu delikatnie miksując. Gotowy krem umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia. Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią ciastka. Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy przygotowane eklerki. Moje posty
Słodka StronaTort makowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Makowo kokosowe z żurawiną Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Brazylianka Keks na białkach Kasztanki Drożdżowe kapuśniaczki Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki(...)Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas
Ala piecze i gotujePrezent na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Proste w przygotowaniu słodkie serca z ciasta francuskiego. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (na 12 ciastek) dżem porzeczkowy, truskawkowy lub malinowy surowe jajko papier do pieczenia Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)kawałków (3x4 lub na 9 kawałków czyli 3x3). Na każdym ciastku nożem lub foremką wykrawamy serce z wierzchniej warstwy i wyjmujemy. Ciasto na około dżemu smarujemy rozmieszanym jajkiem. Ciastka pieczemy na papierze lub folii w temperaturze 200 stopni jakieś 15 minut. Polecam ten przepis także na walentynkowe prezenty
prawdziwe jedzenieKruche zawijaski makowe to małe ciasteczka, które możemy przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle kojarzy się z wypiekami świątecznymi. Ciasteczka dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej są bardzo kruche i wręcz rozpływają się w ustach. Możemy przygotować je np. jeśli zostanie nam niewykorzystana masa makowa, znikną w tempie ekspresowym jeszcze przed(...)świętami. Z poniższego przepisu upiekłam 32 ciasteczka. Kruche zawijaski makowe Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 60g cukru pudru 60g masła 20g (1 łyżka) miodu 1 żółtko 1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia nadzienie 75g suchego maku (125g po ugotowaniu i zmieleniu) 1,5 łyżki (30g) miodu 1 łyżka (20g) masła 2 łyżki (24g) cukru pudru
Smakołyki BerenikiHalloween.Aranzycje pajakowa potraktowalam jako element terapii przeciwko arachnofobii.Samo kupno tych czarnych straszydel bylo poczatkiem terapii.Nie wiem co takiego kryja w sobie te okragle ,oblane slodkim lukrem,kluchowate w srodku ciastka,czy moze lepiej bulki,ale uwielbiam je od zawsze.Po raz pierwszy nadarzyla sie okazja by je upiec i jednoczesnie zmierzyc sie z przepisem zawierajacym amoniak.Musze przyznac,choc mam wyczulone(...)amoniakiem.Dokladnie wyrobic.Ciasto powinno byc geste i z trudem spadac z lyzki.Gestosc regulowac dodatkiem mleka.Wykladac lyzka kupki ciasta na blache wylozona papierem do pieczenia zachowujac duze odstepy.Na jedno ciastko przeznaczyc kopiasta lyzke.Nie przejmowac sie ksztaltem nalozonej kupki ciasta.W trakcie pieczenia owa kupka rozleje sie sama w ksztaltnego,okraglego amerykana.Piec minut w 2oo°C przez 15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serników czekoladowych jakie jadłam... Nie musicie obawiać się, ze będzie za słodki, dodatek malin doskonale równoważy cały smak. Bardzo polecam!SKŁADNIKI na spód ciasteczkowy:220 g pełnoziarnistych ciastek Digestive (lub zwykłych herbatników)90 g roztopionego masła1 czubata łyżka ciemnego kakao SKŁADNIKI na masę serową:500 g serka mascarpone250 g kremowego serka śmietankowego z wiaderka (użyłam Delfiko(...)posypaniaWYKONANIE: SPÓD CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia.Ciastka połam i zmiel w malakserze na drobny piasek.Dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj.Przygotowanymi ciastkami wyłoż dno tortownicy i dobrze ugnieć, alby nie było nierówności.Wsadź tortownicę ze spodem ciasteczkowym do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:Czekoladę gorzką i mleczną połam
Słodko-Słony Świat Ilonyowocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasteczka wyglądają efektownie i będą piękną ozdobą każdego przyjęcia, pikniku czy spotkania ze znajomymi. Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki: masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła cukier waniliowy opakowanie ciasta(...)francuskiego cukier puder odrobina mleka Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania: Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz
Słodka Stronamnie Mamunia, piję okrutnie kwaśne roztwory, i mam nadzieję, że mi to pomoże. I to szybko, bo przedświątecznych planów mamy sporo, a czasu niewiele. Kolejne przepisy na różne świąteczne ciasteczka i pierniczki czekają w kolejce, wypadałoby przetestować też jakieś ciacha, bo przecież nie tylko ciasteczkami człowiek żyje. O lepieniu pierogów nawet nie wspomnę, bo do tego potrzeba mnóstwo cierpliwości(...)nowości, zróbcie koniecznie! A jeżeli w Święta stawiacie na tradycję - zróbcie teraz. Może zmienicie zdanie...? Sernik z musem żurawinowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 160 g ciasteczek oreo z nadzieniem 30 g masła masa serowa: 300 g serka kremowego 200 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (38%) 165 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiastka (ciacha!) z mojego dzieciństwa, trochę zapomniane… a szkoda. Zapach amoniaku może niektórym przeszkadzać, ale po wystygnięciu nie jest już tak wyczuwalny. Amerykany przypominają trochę połączenie babki z biszkoptem Oblane lukrem są pyszne, mięciutkie i szybko znikają… Składniki: Ciasto: 0,5 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 jajka 120 g margaryny(...)Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dolać roztopioną margarynę i wymieszać. Na natłuszczoną blaszkę nakładać ciastka (jedna pełna łyżka na jedno ciastko). Na blaszkę nałożyć 6 ciastek w dużych odstępach (bardzo urosną!). Piec w 170 stopniach przez około 15 minut, aż lekko się zrumienią. Lukier: Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. W razie
Oryginalny smakCranberry Noel kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać czasu wypieku ciastek
Walijskie PichceniePierniczki o zapachu cynamonu i goździków, stylizowane lukrem na duszki z okazji zbliżających się zabaw na Halloween. Ciastka bez proszku do pieczenia i bez mleka (ale jak kto może lub woli to zamiast margaryny używa zwykłego masła). Pierniki można dość długo przechowywać dzięki temu, że zaraz po upieczeniu robią się twarde.Wraz z upływem czasu miękną więc najlepiej schować(...)pudełeczka czy puszki. Muszę przyznać, że zanim ozdobiliśmy kilka sztuk to już połowy ciastek nie było. Z tych niezjedzonych możemy się pochwalić kilkoma duchami i dyniami a w planach były jeszcze szkielety i pająki. Zapraszam do smakowitej zabawy. Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw
prawdziwe jedzenieUkładamy na blaszce. Rozpuszczamy masło. Wszystkie ciastka smarujemy masłaem. Na ciasto układamy owoce. Nagrzewamy piekarnik na 220 C - pieczemy około 10-15 min. Do złotego koloru. Ubijamy śmietanę. Ciastka posypujemy cukrem pudrem. Ciastka podajemy z bitą śmietaną. Smacznego
Smaki EdytyProste i pyszne ciasteczka do popołudniowej kawki. Bardzo kruche, takie lekko piaskowe. Do wykonania w 20 minut plus pieczenie. Można je zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Niewiele składników i dodam, że są bez jajek. Zróbcie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki(...)masła 82 % pół szklanki cukru pudru na czubek łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: mąka tortowa do podsypania stolnicy 5 dag czekolady mlecznej lub polewy czekoladowej Wykonanie pysznych ciasteczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, spłaszczamy i formujemy ciasteczka. 2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze
IzabelawkuchniCiasto francuskie to uniwersalny produkt, który daje nam mnóstwo możliwości kulinarnych, pozwalając na tworzenie zarówno słodkich, jak i wytrawnych przekąsek. W tym wpisie mamy dla was przepis na francuskie ciasteczka z marmoladą, które doskonale sprawdzą się na każdą okazję. Dzięki swojej lekkości i chrupkości smakują rewelacyjnie i będą doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty. Ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą(...)genialnie połączenie prostoty i elegancji. Ich przygotowanie jest banalne i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego. FRANCUSKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS Składniki opakowanie ciasta francuskiego marmolada różana 1 większe jajko cukier puder do posypania Przygotowanie Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółeczka za pomocą szklanki. Połowę wyciętych kółek układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia
Alle Dobre!Szybkie i proste ciasteczka stempelki, które z pewnością przypadną do gustu i małym i dużym 🙂 założę się, że składniki na takie ciasteczka macie w domu, więc do dzieła! Jeśli nie masz foremek stempelków, żaden problem. Wystarczy wyciąć kształty dowolną foremką i uzyskasz proste klasyczne ciasteczka maślane. Tu ( KLIK ) można znaleźć bardzo podobne ciasteczka bez stempelków. Składniki: 2 pełne szklanki(...)Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. 2. Odciąć kawałek ciasta, rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka. Resztę ciasta należy przechowywać w lodówce, sukcesywnie wyjmować po kawałku i wycinać. 3. Piec w 180*C przez 8-12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i samego
Kuchnia domowa Ani