Grudzień to czas ciastek i ciasteczek. Chyba za dużo bajek się w dzieciństwie naoglądałam, a w każdej z nich ciasteczkami częstowani Świętego Mikołaja. Był to taki znak, że Mikołaj był i zostawił prezent pod choinką. Nie to żebym nadal wierzyła w Świętego Mikołaja, ale nadal wierzę w zbawienną moc ciasteczek. Dlatego piekę je bardzo często, a w grudniu to praktycznie(...)kilka razy w tygodniu. Lubię w tym okresie testować nowe, ciasteczkowe przepisy i karmić nimi najbliższych. I tak grudzień zaczynam od ciasteczek miodowych. Są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Nie wymagają szczególnych umiejętności ani skomplikowanych sprzętów. Jedyne co nam potrzeba to miska, rondelelek, łyżka i piekarnik. Ze składnikami także nie powinniście mieć problemu, ponieważ wszystkie na pewno znajdują się
365 dni dookoła kuchniscenerii jesiennej, gdyż po ciastkach nie ma już śladu. Bardzo lubimy takie owsiane wypieki, zwłaszcza mała M za nimi przepada. A i ja chętniej daję jej takie domowe ciastka niż te ze sklepu bo wiem, co w nich się znajduje. Tym razem wymieszałam mąkę pszenną z pełnoziarnistą, aby było jeszcze zdrowiej. W towarzystwie gorącej kawy czy herbaty będą(...)słonecznikiem i za pomocą łyżki dokładnie je połączyć z pozostałymi składnikami. Dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni
My simple kitchensobie właśnie ten składnik. Co mogę mieć na swoje wytłumaczenie. Dynia jest zdrowa, właśnie trwa na nią sezon, więc trzeba z niej korzystać I tak dziś chciałam Wam zaproponować ciasteczka dyniowe. Robi się je naprawdę bardzo szybko i co najważniejsze, są bardzo smaczne Ciasteczka to dobra opcja dla osób unikających laktozy – tutaj masło zamieniłam na olej kokosowy (dzięki niemu(...)ciasteczka pięknie pachną kokosem) i użyłam czekolady wegańskiej. Jeśli zależy Wam na tym, aby wyeliminować z nich jajko, dodajcie po prostu dwa banany zamiast dwóch (najlepiej jak będą bardzo dojrzałe) i troszkę więcej oleju kokosowego. To co, kto ma ochotę na jedno (ewentualnie 5) ciasteczek ? Upieczcie i dajcie koniecznie znać, czy Wam smakują Ciasteczka dyniowe przepis na 20 sztuk
365 dni dookoła kuchniCiasteczka z białą czekoladą. Od zawsze uwielbiałam białą czekoladę. Jest doskonała do deserów, wypieków. W szczególności ta w pastylkach. Dziś polecam Wam pyszny i prosty przepis na ciasteczka z białą czekoladą. Czekoladę dodałam do środka, jak i w formie prostej polewy (małe czekoladowe esy-floresy na ciasteczkach). Te małe słodkości są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do kawy(...)lodówce (najlepiej na 1 godzinę, u mnie przeważnie ciut krócej). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, ja pod koniec używam termoobieg). Odrywamy kawałki ciasta, forujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy kilka minut, ciasteczka powinny się ładnie zarumienić. Wyciągamy z piekarnika, studzimy. I robimy
Słodkie okruszkisłodkich i mało dietetycznych propozycjach kulinarnych, dziś coś dla osób dbających o linię – fit ciasteczka jeżyki. Wersja oryginalna dawniej była moimi ulubionymi ciastkami. Potem przyszły czasy większej świadomości żywieniowej, studiowania etykiet i liczenia kalorii i cukru. Niestety tutaj jeżyki po prostu musiały przegrać. Jak większość kupnych słodyczy były bombą kaloryczną, złożoną w dodatku z samego cukru, tłuszczu i innych(...)dziwnych substancji. Dlatego zdecydowałam się przygotować swoją wersję, pozbawioną sztucznych dodatków i niezdrowych składników. Fit ciasteczka jeżyki w mojej wersji to ciastka bezglutenowe i bez dodatku laktozy. Oczywiście jeśli chcesz możesz zamienić jogurt kokosowy na grecki, użyć zwykłej czekolady, zamiast tej wegańskiej i zamienić mąkę orkiszową na gryczaną. Przetestowałam wszystkie zamienniki i mogę zaświadczyć, iż w każdej wersji ciasteczka
365 dni dookoła kuchniwstaje, dlatego do kawy trzeba czegoś wyjątkowego. Odrobina smaku czekolady połączonej z rozgrzewającym chili i aromatycznym cynamonem, a do tego gorąca kawa. Mmmmm.....Od razu robi się lepiej. CIASTKA CZEKOLADOWE z CYNAMONEM i CHILI Składniki: (na ok.35 ciastek) 250 g masła 1,5 szkl cukru 2,75 szkl mąki 2 jajka 1/2 szkl kakao(...)ciasta nabieramy łyżką porcje,z których robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuli po wierzchu posypujemy mieszanką cukru i cynamonu i odkładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez ok.15 minut
Bon appetit mon amieprzygotowaniu. Ich orzechowo-kokosowy smak idealnie komponuje się ze świeżymi figami i tym samym tworzy ciastko, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć. Muffiny świetnie smakują też w wersji solo, ale ja udekorowałam je odrobiną polewy z gorzkiej czekolady, co moim zdaniem podniosło walory smakowe ciastek. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! (około 8 sztuk) 1/2 szklanki mleka kokosowego(...)Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przygotować polewę. Czekoladę roztopić z mlekiem oraz masłem i wszystko razem wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą udekorować ostudzone ciastka. Mleko kokosowe oraz mąka żytnia i orzechowa pochodzi ze sklepu Radix
Di gotujeCiasteczka chrupiące, maślane z dodatkiem dobrego kakao posypane sezamem HELIO , gorące, zapraszające do wspólnego spędzania czasu. Pachnie kakao i delikatną nutą cytrynową, masłem! Pycha, a oczy cieszy widok ciemnych kształtnych domowych ciastek, całych talerzy! w jasne sezamowe piegi. Takie dni to ja rozumiem Nie ma wiele pracy, ot! wrzucić, wymieszać, schłodzić, formować, piec – a efekt i radocha jest! Domowe(...)ciasteczka kakaowe posypane sezamem zapraszają na kawę, by miło spędzić czas RAZEM Z firmą HELIO ŻYCZYMY SMACZNEGO:) Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła 150 g cukru (możecie go również zastąpić cukrem trzcinowym) 1 jajko opakowanie cukru waniliowego 16 g łyżeczka sody 1,5 łyżki dobrego kakao opcjonalnie: starta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy, kilka kropel sezam
Zasmakuj KuchniRożki z Ciasta Francuskiego z Krówką Bananem i Jabłkiem – Przepyszne ciastka z owocami i masą krówkową. Proste i szybkie w przygotowaniu. Pachną i smakują fantastycznie, są chrupiące, myślne i wilgotne od masy owocowej. Jeden z moich ulubionych deserów :), uwielbiam ciasto francuskie. Takie rożki można również przygotować ze śliwkami lub brzoskwiniami. Bardzo polecam… Polecam również przepis na: Ciasto francuskie(...)przeciwległe boki po prostokątnej w każdym kwadracie ( patrz FILM , powstaną trójkąty). Boki powstałych różków docisnąć widelcem. 4. Każdy rożek 3-4 razy naciąć z wierzchu nożem ( patrz FILM ) i ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową do wypieków. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 210C na funkcji góra – dół przez około
Mała CukierenkaBardzo kruche, bardzo smaczne i bardzo szybkie do zrobienia ciastka. Pieczone w formie(...)tartę. Tutaj najlepsza będzie forma z wyjmowanym dnem. Niestety takiej nie posiadam i zrobiłam w szklanej. Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji, bo miłośnicy kruchych ciast uwielbiają te ciastka i znikają one w ekspresowym tempie. Skorzystałam z przepisu Marthy Stewart, która piekła te ciastka w jednym z programów telewizyjnych. Nie zawiodłam się i Wam również polecam. Ciasto
O kuchni z uczuciemciasteczka bananowe. Tym razem w wersji czekoladowej. Pół banana rozgniatamy i dodajemy do ciasta, natomiast drugie pół kroimy w drobną kostkę, które razem z gorzką czekoladą stanowi dodatek do ciastek i sprawia, że bardzo fajnie się prezentują. Jeśli ktoś chcę to ciastka można dosłodzić ksylitolem lub miodem, choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Ciasto po zmieszaniu(...)miękkie, słodkie i bardzo pożywne. Robi się je bardzo szybko i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub szybką przekąskę. Inspiracja: running with spoons Składniki (ok. 8 ciastek): 8 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 duży banan 2 łyżki miodu lub ksylitolu (opcjonalnie) 2 łyżki roztopionego
Healthy food explorerDziś przepis na kruche ciasteczka orkiszowe z kawałkami gorzkiej czekolady. Ciastka są duże i bardzo sycące. Z wyglądu przypominają popularne pieguski(...)oczywiście dużo zdrowsze, nie zawierają cukru, ani innych niepotrzebnych składników czy niezdrowego tłuszczu. Takie ciasteczka robi się błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerzyka. Po upieczeniu ciastka są kruche i chrupiące, na drugi dzień robią się miękkie, ale smakują naprawdę znakomicie. Idealnie nadają się do relaksu przy kawie lub herbacie, ale będą też świetną przekąską do szkoły
Healthy food explorerWiatraczki z morelami Wiatraczki z morelami to bardzo smaczne ciastka przygotowane z ciasta francuskiego. Chrupiące ciasto, morele i lukier o smaku cytrynowym. Pyszne słodkości do popołudniowej kawki, które można przygotować w bardzo krótkim czasie, a później tylko delektować się rewelacyjnym smakiem Zachęcam do przygotowania Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)francuskie. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć wiatraczki z morelami i piec przez około 15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciastka wyjąc i wystudzić. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier - soku dodać tyle, aby odpowiadała nam kwaskowatość lukru. Wiatraczki z morelami udekorować lukrem cytrynowym. Artykuł Wiatraczki
WSZYSTKO SMACZNEWiatraczki z morelami Wiatraczki z morelami to bardzo smaczne ciastka przygotowane z ciasta francuskiego. Chrupiące ciasto, morele i lukier o smaku cytrynowym. Pyszne słodkości do popołudniowej kawki, które można przygotować w bardzo krótkim czasie, a później tylko delektować się rewelacyjnym smakiem Zachęcam do przygotowania Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)francuskie. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć wiatraczki z morelami i piec przez około 15 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu ciastka wyjąc i wystudzić. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier - soku dodać tyle, aby odpowiadała nam kwaskowatość lukru. Wiatraczki z morelami udekorować lukrem cytrynowym. Artykuł Wiatraczki
WSZYSTKO SMACZNEBonaparte. Początkowo ciastka miały kształt trójkąta, tym samym przypominały czapkę cesarza, a posypka z pokruszonych kawałków ciasta symbolizowała śnieżną zimę, której wystraszyły się francuscy żołnierze. Z czasem zarówno ciastka, jak i tort Napoleon przybrały kształt prostokątny lub okrągły, nazwa jednak pozostała do dziś. Wersja ta jednak ma wiele nieścisłości, gdyż czapki takie nosili również dowódcy rosyjscy i nawet(...)fakt, że tort Napoleon podawano w domach rosyjskich arystokratów jeszcze przed wojną 1812 roku. Deser już wtedy nosił taką samą nazwę. Co ciekawe, kucharze często mówili o nim „francuskie ciastko”, co mogłoby wskazywać na francuskie pochodzenie tortu. I rzeczywiście, we francuskich księgach kucharskich można znaleźć inną wersję historii powstania tego tortu. Według niej pewnego razu imperator został przyłapany przez małżonkę
Obiad gotowy