tartej. Chcąc użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka(...)bezglutenowa) . Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi świetnie nada się do wypieków ciast. Można śmiało zastosować ją jako główny składnik, trzeba jednak liczyć się, że wypiek nie będzie bardzo wysoki. W ciastkach czy naleśnikach również znajdzie swoje miejsce na liście produktów. Mąka kasztanowa (bezglutenowa). Ze względu na swój słodkawy smak, świetnie sprawdzi się jako mieszanka do ciasta, jak i mniejszych deserów
zdrowo i aktywnieDodaje zaległy przepis który kiedyś robiłam, ciastka okazały się rewelacyjne... SKŁADNIKI: 1 szkl płatków owsianych ewentualnie pszennych 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki sezamu 3-4 łyżki rodzynek 1 łyżka babki jajowatej 2 łyżki masła 2 łyżki miodu hiszpańskiego firmy HUZAR 1-2 łyżeczki cukru szczypta soli WYKONANIE: 1. Płatki wsypać(...)rozdrabniacza, trochę rozdrobnić, przełożyć do miski. 2. Dodać siemię lniane, sezam, rodzynki, babkę jajowata, roztopione masło, miód, cukier, sól, dokładnie wymieszać. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy ciastka, pieczemy w temperaturze 170* około 13minut. Ciastka pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia
Dziś Ja gotujemasę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Słonecznik możesz wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni, ciasteczka będą bardziej chrupiące. Z porcji ciasta (łyżka) uformuj kulkę i rozpłaszcz na blaszcze wyłożonej papierem. Ciastka nie powinny być grubsze niż 1 cm. Lubię symetrię, dlatego do tego typu ciastek posługuję się obreczą cukierniczą. Wypłeniam ją odpowiednią porcją ciasta, dociskam łyżką. Ciasteczka piecz około
greenscarfCiastka z dodatkiem posiekanej czekolady, w amerykańskim stylu. Przygotowanie ich jest trochę nietypowe, ponieważ przed pieczeniem ciastka należy zamrozić, ale prawdopodobnie dzięki temu nie są one potem suche w środku, tylko właśnie z lekka 'chewy', jak w nazwie. Poza tym, zamrażanie jest wygodną opcją, jeśli zamierzamy upiec ciastka w późniejszym terminie. Przygotowyjemy większą porcję kiedy
Arabeska waniliowaDziś zaproponuję idealne ciasto na lato. Smaczny i efektowny, czarno-biały sernik na zimno, na chrupiącym spodzie, z dodatkiem kawałków ciasteczek Oreo, zatopionych w masie serowej - wykończony delikatną warstwą bitej śmietany. Składniki na chrupiący spód: 80 g sucharów 140 g kremu czekoladowego Nutella Masa serowa: 1 kg serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru(...)łyżeczki oleju Masa śmietanowa: 200 g śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru Kruszonka na boki: 20 ciastek Oreo 50 g masła Do dekoracji: 12 szt. mini-ciasteczek Oreo. Zaczynamy od przygotowania chrupiącego spodu ciasta. Suchary zmielić w blenderze na "piasek". Przesypać do miski i odstawić. Nutellę podgrzać na parze, do momentu aż stanie się płynna. Przelać
Świat Ciastatartej. Chcąc użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba. Nie zaleca się jej jednak używać samej tylko jako mieszanka, tak samo przy wypieku ciast. Mąka(...)bezglutenowa) . Dzięki swojemu orzechowemu posmakowi świetnie nada się do wypieków ciast. Można śmiało zastosować ją jako główny składnik, trzeba jednak liczyć się, że wypiek nie będzie bardzo wysoki. W ciastkach czy naleśnikach również znajdzie swoje miejsce na liście produktów. Mąka kasztanowa (bezglutenowa). Ze względu na swój słodkawy smak, świetnie sprawdzi się jako mieszanka do ciasta, jak i mniejszych deserów
Zdrowie i pysznie na talerzuCiastka owsiane to coś, co sprawia, że czas na chwilę się zatrzymuje, gdy beztrosko sięgam po kolejne. I wcale nie mam wyrzutów sumienia, bo mają bardzo zdrowy skład;) Ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki (na ok 25 sztuk): 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 150g masła orzechowego 1 jajko 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku(...)ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układac na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 180stC do zarumienienia. Upieczone ciastka ostudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Obiad gotowywiem jakim cudem przepis na te ciastka jeszcze się tu nie pojawił! Mało tego... Chcąc je zrobić na święta sama się zdziwiłam, że na blogu nie znalazłam przepisu :) Ciastka te bowiem są jednymi z moich ulubionych i choć ja sama robiłam je po raz pierwszy, to w moim domu są obecne odkąd tylko sięgam pamięcią. By je zrobić(...)pudrem. Gdy nabierze białości, stopniowo dodajemy po łyżce orzechów. Gotowym kremem napełniamy połówki orzechów i sklejamy je ze sobą. Najlepsze są po min. kilkugodzinnym leżakowaniu, kiedy pod wpływem kremu ciastka nieco skruszeją. Polecam! W moim domu orzechy to podstawa, więc jesienią korzystam z dobrodziejstwa natury i zbieram całe worki, by później cieszyć się ich smakiem przez calusieńki
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam pestki dyni i często dodaję je do różnych potraw, nie tylko takich na słodko. Już Wam prezentowałam 3-składnikowe ciastka z pestek słonecznika - klik , które są rewelacyjne w smaku. To właśnie one były inspiracją do powstania ciasteczek z pestek dyni goszczących w moim domu naprawdę bardzo często. Za każdym razem znikają ekspresowo! Posiadają delikatnie miękki środek, chrupiący(...)ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka posmarować pozostawionym białkiem oraz posypać dodatkowymi pestkami. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione i nie należy ich trzymać w piekarniku zbyt długo, ponieważ będą za twarde.) Ostudzić na kratce. (Początkowo mogą wydawać się delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.) (*) Sól
Di gotujeczęści. Z każdego kawałka formujemy okrągły placek, którego boki zawijamy do środka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C. Ciastka są gotowe, gdy będą zrumienione. Wykładamy je do ostudzenia. Agar agar rozpuszczamy w likierze. Podgrzewamy całość na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, stale mieszając, przez(...)minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę wylewamy na upieczone ciastka. Pozostawiamy do stężenia. 1 tarteletka ma ok. 260 kcal
KucharzycaSkładane ciasteczka twarogowo-maślane o kształcie przypominającym gęsie łapki, stąd ta ich śmieszna nazwa 😉 Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu. Składają się z 5 składników
Kuchnia MagdaLenyCiasteczka ryżowe z czekoladą to słodka propozycja dla osób, które unikają glutenu lub też starają się unikać w swojej diecie mąki pszennej. Ciastka mają jedną ogromną zaletę – ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, ani także dużej ilości czasu. Dodatkowo, jeśli lubicie pieguski to te ciasteczka na pewno także Wam posmakują. Pamiętajcie jednak, aby czytać dokładnie etykiety(...)czekoladzie także może znajdować się gluten, więc jeśli musicie bezwzględnie go unikać, wybierzcie taką, która jest pozbawiona tego składnika. Smacznego Ciasteczka ryżowe z czekoladą 150 g mąki ryżowej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 80 g cukru pudru 100 g masła Jajko pół łyżeczki esencji waniliowej 60 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier
365 dni dookoła kuchniprzed postem. Po drugie primo, są zdrowsze dzięki dodatkowi mąki razowej, płatków owsianych, orzechów, gorzkiej czekolady. Po trzecie primo, na długo sycą i zaspokajają chęć na coś słodkiego. Z ciastkami owsianymi jest tak, że można kombinować ze smakiem poprzez dodatki, a i tak będą pysznie smakować. PS. Nie pomyśleliście chyba, że z tym „primo” to tak na serio, przez(...)niedouczenie?;) Owsiane ciastka razowe z czekoladą Składniki (na 25 sztuk): 100g oleju kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 100g płatków owsianych 140g mąki razowej 70g brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki sezamu 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 100g gorzkiej czekolady Jajko utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodać roztopiony i przestudzony
Obiad gotowy