Ciastka orkiszowe z żurawiną Inspiracją do upieczenia tych ciastek jest przepis z książki „ Smaczne prezenty „ autorstwa Joanny Góźdź. Zmieniłam nieco proporcje. Kształty u mnie tradycyjne – okrągłe, ale co kto lubi(...)wielkość i kształt dowolne. Miałam od dawna ochotę upiec coś z żurawiną. W głowie pojawiły się pomysły na chleb lub ciasto z żurawiną jednak ostatecznie zmobilizowałam się do upieczenia ciastek. Lekko kwaskowate ze względu na obecność żurawiny i sycące. Powstały w dwóch wersjach : orkiszowe z żurawiną i owsiane z rodzynkami ( przepis pojawi się niebawem). Długo zbierałam się
apetytnapieczenieUpiec biszkopt z 4 jaj; Składniki na masę zieloną: 1 duża butelka zielonego napoju Pysio; 3 budynie śmietankowe (te na 1/2 l mleka); Dodatkowo: 2 opakowania ciastek Delicje; Wykonanie: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Pozostały napój zagotować, do gotującego dodać rozmącone budynie i jeszcze raz zagotować (uwaga: napój należy mieszać, bo jak się nagrzewa(...)zielona galaretka; Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodawać (cały czas miksując) przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na ciastka Delicje. Dodatkowo: 2 zielone galaretki; Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową
In my kitchenziemniaczanej Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić radełkiem – rozciąć na 3 długie pasy, a potem podzielić je na prostokąty, lub kwadraty. Można do tego użyć noża, ale radełko dodaje ciastkom uroku. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim ułożyć kawałki ciasta w odstępach ok. 1,5 cm (ciasto urośnie(...)przede wszystkim w górę). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 16-18 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe delikatnie przekroić w poprzek. Jeśli ciastka wystygną przed krojeniem będą się bardziej kruszyły i trudniej będzie je ładnie przekroić. Przekrojone ciastka przygotować tak, by po napełnieniu spodu kremem od razu można było przykryć ciastko właściwą
Trzeci talerzSernik z ciasteczkami Oreo? Czemu nie. Lubicie te ciasteczka? Ja po jednym, szczerze, jestem tak zasłodzona, że po drugiego już nie sięgam. Ale w tym serniku nawet fajnie się wpasowały, zarówno w masie jak i na wierzchu. Sernik ten na urodzinach mojego Męża zrobił furorę :) Idealny dla oreo'wych miłośników. ' sernik + oreo = sernikowa kostka oreo'wa' (na prostokątną formę(...)33cm x 23cm) Składniki: - 1 opakowanie (250g) ciasteczek typu degestive (mogą być jasne albo ciemne) - 16 szt ciasteczek Oreo - 1 kg sera mielonego na sernik (w wiaderku) - 1 jajko - 150g masła - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii - 1/4-1/3 szklanka cukru Ciasteczka degestive rozkruszyć. Masło rozpuścić. Dodać do pokruszonych ciasteczek i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą
CookYourselfęściej jadałam tylko te, kupione w cukierni. Kiedyś próbowałam eksperymentować z domowymi ptysiami i ... nadawały się tylko to kosza. Po latach powróciłam do tych pysznych ciastek z nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem. Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej, sól, cukier, 4 jajka, 400 ml śmietany kremówki, 2 łyżki(...)koniec dodajemy cukier puder. Ponownie za pomocą rękawa lub szprycy wyciskamy śmietanę na posmarowaną masłem orzechowym podstawę ciastka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Na śmietanę nakładamy górną warstwę ciastka i smarujemy ją rozpuszczoną czekoladą. Porada: Zamiast masła orzechowego możemy użyć dżemu. Smacznego
paapilotkaaBardzo lubię wszelkie ciastka z płatkami owsianymi, bo doskonale nadają się jako zdrowsze "coś słodkiego", lub drugie śniadanie. Dzisiaj zapraszam na zimową wersję miękkich owsianych ciastek z lekko korzennym aromatem. Jak dla mnie świetne na całą jesień i zimę, ale odnajdą się również(...)wśród pierniczków na świątecznym stole. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, dlatego lepiej ich nie przekładać. Pozostawione na blasze, spokojnie ostygną i trochę stwardnieją. Składniki na ok. 30 ciastek: 100 g masła 1 ½ szklanki płatków owsianych 1 szklanka drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu ½ szklanki cukru trzcinowego ½ szklanki suszonych żurawin
Pełny talerzdzisiejszy deser polecam pyszne kruche ciasteczka z ziarenkami, które otrzymałam do testowania od sklepu ZIARENKOWO . Są szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 2,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50g prażonych ziarenek "Migdałowy Przylądek" z ZIARENKOWA, 1/2 opakowania cukru waniliowego, białko do posmarowania(...)stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką o małej średnicy wykrawam w cieście krążki. Jedną połowę ciasteczek układam na blaszce. Drugą połowę ciasteczek smaruję białkiem i posypuję ziarenkami oraz cukrem waniliowym. Ciastka układam na blaszce. 3. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka bez posypki
Tradycyjna kuchnia Kasizrobiłam je pierwszy raz wszyscy podchodzili do nich z mieszanymi uczuciami. Od tego czasu robię je dość często, bo to chyba ulubione ciastka mojej Teściowej :) Ostatnio bardzo zasmakowały też u mnie w pracy! Składniki: 1/2 kostki masła (100 g) 1/3 szklanki brązowego cukru 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki cynamonu 2 łyżeczki proszku(...)dokładnie zagnieść. Do ciasta dodać czekoladę pokrojoną w kostkę i jeszcze raz zagnieść. Z tak wyrobionego ciasta formować niewielkie kule i układać na blaszce w dość dużych odstępach - ciastka się troszkę rozlewają w trakcie pieczenia. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Zdejmować z blaszki po ostygnięciu i stwardnieniu. Ciastka się dobrze przechowują, dlatego można je schować
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Naprawdę szybkie i naprawdę bardzo smaczne ciastka do chrupania w domu i pracy. Najwiecej czasu zajmuje ich pieczenie! Składniki 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Wszystkie suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę(...)utrzeć w palcach aż powstanie coś na kształt kruszonki. Dodać jajko i wyrobić. Gdyby ciasto nie chciało się zagnieść w gładką kulę - dodać odrobinę zimnej wody. Rozwałkować, wykrawać ciastka foremkami, układać na papierze do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :) Ja ozdobiłam ciastka lukrami kolorowymi (niestety czarny barwnik nie chwycił i jedyne, co udało
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!stolnicę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je na 30-60 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na około 3-4 mm (ciastka trochę podrosnę w piekarniku), wykrawamy ciastka i pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Ja w ciastkach jeszcze przed wrzuceniem do piekarnika robię dziurki (patyczkiem do szaszłyka - potrzeba w końcu matką wynalazku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!chciałam. Smakowo wyszedł lepszy od klasycznego bloku czekoladowego, delikatny i aksamitny w smaku. Bardzo trudno było mi powstrzymać się, aby ie wyjadać masy łyżką. Wmieszałam do niego ciastka i różne orzechy (macadamia, brazylijskie, nerkowce i laskowe). Miało być tak pięknie! Blok nie zastygł na twardą masę. Osiągnął konsystencję gęstej masy, ale za rzadki do krojenia. Dziecko z entuzjazmem powiedziało(...)wsypałam kakao i wlałam kilka kropel ekstraktu waniliowego i wymieszałam wszystko dokładnie. Kiedy masa kakaowa lekko przestygła wsypałam mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszałam. Na końcu wsypałam pokruszone ciastka, częś ć ciastek była pokruszona na proszek, a częś ć połamana na większe kawałki, wsypałam orzechy (brazylijskie pokroiłam na mniejsze kawałki). Wszystko razem wymieszałam, aby masa kakaowa dokładnie
Blondynka Gotujecukrem pudrem i śmietan fixem. Na połowę bezowych ciastek nakładamy kleks śmietany i obkładamy w koło owocami, przykrywamy drugą połówką ciastka. Wierzch również możemy udekorować owocem. Ciastka należy przygotować na 1-2 godzinę przed spożyciem, gdyż potem zbytni się rozmakają
Jadło i czytadłoMoje ulubione czekoladowe ciastka z palonym masłem ,cudowne . Właśnie to masło sprawia ,że ich smak jest niepowtarzalny. Dodatkowo wzbogacone zdrowym amarantusem co sprawia ,że nie można się od nich oderwać .Polecam ,a najlepiej podwójną porcję!. składniki: 150 gr masła 1 jajko 1 żółtko 50 gr ciemnego cukru 225 gr mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki(...)kakao 50 g gorzkiej czekolady ,roztopić w mikrofalówce , ostudzić 50 g amarantusa ,popping ,plus 2 łyżki do posypania wierzchu ciastek Na gazie w wysokim garnku umieszczamy 150 g masła i roztapiamy ,masło trzymamy na średniej mocy palnika około 5 ,8 minut ,co jakiś czas mieszając łyżką aż nabierze karmelowego koloru .Pod koniec trzeba uważać ,aby całość nie zaczęła się
Ladylaura.słynne na całym świecie Apple Pies z McDonald's. Oczywiście smak jabłek jest mniej przetworzony i 'żelowy' :) Przepis znalazłam na stronie Popsugar . Zapraszam do smażenia! Składniki na 4 ciastka: opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka słodko-kwaśne 1 słodkie jabłko 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła olej(...)jabłek, przykrywamy pozostałymi i łączymy krawędzie dociskając widelcem. 3. W garnku rozgrzewamy olej. Żeby sprawdzić, czy jest już porządnie rozgrzany, wrzucamy kawałek ciasta. Powinien zacząć się smażyć od razu. Ciastka smażymy pojedynczo, 1 minutę z każdej strony. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy ciepłe. Smacznego
My Culinary ArtRóżni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody(...)puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników. Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią ciastka. Gotowe eklerki oprószamy cukrem pudrem. Moje posty
Słodka Strona