ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1377/3191)

Sernik cytrynowo – limonkowy 153

sernikami. I mnie się to bardzo podoba, bo, jak już wiecie, sernik to ciasto, które całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyzki oleju słonecznikowego masa serowa 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 100 g śmietanki(...)jajku. Następnie dodać ricottę, śmietankę, otartą skórkę cytrynową, olejki, sok z cytryny i limonek. Krótko zmiksować na niśkich obrotach. Masę serową przełożyc na schłodzony spód, wyrównać wierzch. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w takiej temp. pieczemy ciasto przez pierwsze 15 min, nastepnie zmniejszamy temp do 150-160 C i pieczemy przez

Raj dla Podniebienia
Ciasto 3 BIT 161

baaardzo długi ( zrobiłam go wieczorem ) i czekaliśmy aż całą noc , aby się nim poczęstować ;) Jest wiele przepisów tego ciasta , ja oparłam się na przepisie  klik Wymiary blaszki: 24 x 28  Składniki : - 3 paczki herbatników ( użyłam pełnoziarnistych Bonitki ) - puszki masy kajmakowej - 400 g śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyzka żelatyny + 1/3 szkl(...)mleka ). Budyń musi być chłodny , aby dobrze się połączył z masłem ( temp. pokojowa ) Masę budyniową wylałam i na nią układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na sztywno , po czym wlałam wcześniej przygotowaną i przestudzoną żelatynę. Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę. Na sam wierzch sypiemy starta czekoladę . I ciasto 3 BIT gotowe

Różne smaki w kuchni
Proste ciasto ucierane ze śliwkami 171

cukier i jajka, mieszamy widelcem lub drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przekładamy do małej (np. 19 x 32cm) lub średniej (23 x 34cm) foremki, w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Jeśli wyższe to w mniejszej formie, niższe w większej. Dodam jeszcze, że wyższe ciasto będzie się trochę dłużej

Smakowy Raj
Orzeszki kakaowe 212

Moja gofrownica znów była w użyciu..i znów kolejne orzeszki...tym razem kakaowe...przepis na nie podpatrzyłam tutaj ..według mnie ciasto było ciut za słodkie.. i dlatego nie robiłam masy orzechowej..a niepotrzebne resztki [ nie zawsze uda się upiec idealne orzeszki, jeśli damy za dużo ciasta] odcięte od upieczonych orzeszków wymieszałam z dżemem..najlepiej kwaskowatym.i tak nadziałam orzeszki...Przepis

Moje domowe kucharzenie
Ciasto na maślance z rabarbarem 169

Rozpoczyna się najlepszy sezon w roku. Czas kiedy mamy dostęp do świeżych ogródkowych owoców i warzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a z nim szybkie ciasto na maślance. Składniki: 3 duże jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki pszennej T500 1 szkl maślanki 0,5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 2-3 łyżki(...)masy dodać połowę mąki, maślanki, oleju i miksować na wolnych obrotach gdy składniki się połączą dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę. Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na cieście rozsypać rabarbar (bez soku) i pokruszyć kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około

Ala piecze i gotuje
Seromakowiec 236

dokładnie zmiksować. Dodać startą czekoladę. Masę wyłożyć na spód i piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki z masy makowej wymieszać. Wyłożyć na spód makowy i piec kolejne 30 minut. Na wystudzone ciasto wylać polewę i dowolnie dekorować Kochani to pomysł na ciasto „last minute

Ania i Marcin gotują
DROŻDŻOWE MINI PĄCZUSIE 187

Tradycyjne drożdżowe pączki w wersji dla ... liliputów ;-) albo ... dzieci ...  Ale zaręczam, że dorosłym też będą smakowały.  Taka wersja jest zdecydowanie szybsza, bo po delikatnym rozwałkowaniu ciasta szybko powycinałam kieliszkiem małe kółeczka, z których podczas smażenia urosły pączusie wielkości małej mandarynki.  Tych moich maleństw już niczym nie nadziewałam, co też znacznie skróciło czas pracy.  Polecam gorąco - szczególnie(...)wyrośnięcia, na ok 20 minut w ciepłe miejsce. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Cukier ubijamy z żółtkami. Do ubitej masy  wsypujemy mąkę, wyrośnięte drożdże, alkohol  i wystudzone masło. Wyrabiamy przy użyciu haków. Gdy ciasto będzie lśniące, a wszystkie składniki połączą się miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość

Walijskie Pichcenie
Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie 140

pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewninym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń Delecta 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol(...)wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Udekorować ciasto stokrotkami. Przepis dodaję do akcji Wielkanocne wypieki z Delectą

FitKot
Ciasto kakaowe z budyniem, bez pieczenia 313

suszonych daktyli 2 budynie waniliowe bez cukru Polewa Serek naturalny President Łyżeczka miodu Rozgnieść banana widelcem na gładką masę, połączyć z jajkami Dodać mąki, kakao, przyprawę do piernika, sodę i wymieszać dokładnie W razie potrzeby dodać wody dla odpowiedniej konsystencji ciasta biszkoptowego Ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (u mnie teflonowa, smażę na suchej patelni). Ja użyłam małej patelni, żeby gotowy(...)odwrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć, aż druga strona będzie gotowa Spód przełożyć do formy tortowej Suszone daktyle moczyć we wrzątku aż zmiękną Miękkie daktyle zblendować na gładką masę 1,5 szklanki mleka połączyć z masą daktylową i zagotować Budyń rozrobić w 0,5 szklanki mleka, przygotować jak klasyczny budyń Gotowy budyń zostawić do lekkiego przestygnięcia, kiedy nie będzie

HealthyCreations
Ciasto mega bananowe 237

Idealne ciasto dla miłośników bananów... Ciasto zostało zjedzone ekspresowo:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: 1,5 kg nieobranych bananów (tj. ok. 1 kg obranych bananów) 2 galaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka soku(...)cukru pudru czekolada do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać po trochu cukru, cały czas ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie dodać do nich masę z białek i żółtek

IMPRESJA SMAKU
Ciasto Jogurtowe Mango Lassi. Jak wybrać dojrzałe mango? 131

kostkę, jeżeli jest bardzo soczyste można kawałki obtoczyć w łyżce mąki. 2) W misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kardamon. 3) Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę. 4) Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać jogurt, cienkim strumieniem olej oraz sok z cytryny. 5) Na koniec partiami dodać suche

Fitsweet.me
Ciasto Jogurtowe Mango Lassi. Jak wybrać dobrze dojrzałe mango? 183

kostkę, jeżeli jest bardzo soczyste można kawałki obtoczyć w łyżce mąki. 2) W misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kardamon. 3) Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę. 4) Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać jogurt, cienkim strumieniem olej oraz sok z cytryny. 5) Na koniec partiami dodać suche

Fitsweet.me
Francuski torcik z kremem wafelkowym 145

kawa zbożowa i czekoladowe płatki do obsypania  Sposób przygotowania: Blaty: Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na 4 równej szerokości prostokąty. Układamy je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 10-13 minut (do zrumienienia). Studzimy. Masa wafelkowa: Wafelki Lusette łamiemy w drobne kawałki i przekładamy do rondelka wraz(...)Podgrzewamy nad kąpielą wodną, by je rozpuścić, jednocześnie cały czas mieszamy i rozgniatamy na miazgę. Mascarpone krótko miksujemy, dodajemy przestudzoną masę wafelkową, kakao i kawę zbożową. Miksujemy do połączenia składników. Wykonanie: Na papierze do pieczenia kładziemy jeden upieczony blat ciasta francuskiego, smarujemy warstwę kremu, przykładamy drugim blatem (ja trochę uciskałam dłonią każdy blat, by go spłaszczyć, bo listkujące ciasto bardzo

Kolorowy Przepisownik
48. Cytrynowy twarogowiec z kremem kokosowo-cytrynowo-miętowym 138

spróbować! Jeden kawałek bez kremu to ok. 115g = 114kcal. Składniki na ciasto: - 1kg twarogu (chudego, półtłustego) - 150g jogurtu naturalnego - 5 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki ksylitolu - skórka z połowy cytryny, bądź aromat cytrynowy - banan Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, przy czym jajka wrzucamy pojedynczo ciągle miksując. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia(...)przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1,5h. Taki sposób pieczenia zapobiega rośnięciu masy i sprawia, że twarogowiec jest puszysty i równy. Dodatkowo możemy przyszykować krem na wierzch, aczkolwiek i bez niego ciasto będzie pyszne. Składniki na krem: - 3 łyżki kremu kokosowego (stała część mleczka kokosowego - najlepiej dzień wcześniej wstawić je do lodówki

Be Fit Be Strong
Piernik staropolski 240

Piernik Staropolski długo dojrzewający, ciasto leżakowało od 11.11 i po 5 tygodniach zostało upieczone. Po degustacji już mogę polecić przepis w 100%, pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Wprowadziłam zmianę co do nadzienia piernika pozostając przy powidłach  śliwkowych, bez masy orzechowej. Składniki na duża blachę, 40x25 cm :1,2 kg mąki pszennej2 szklanki mąki(...)Odstawiamy do przestudzenia, aż masa będzie miała temperaturę pokojową.2. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą.3. Schłodzoną masę przelewamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodać jajka, następnie mąkę i mleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce

Apetyczna babeczka
Troszkę egzotyczny, bardzo letni. Serniczek 186

papai z puszki10 płatków żelatynydodatkowo:skórka z 1 cytrynyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ugnieść na spodzie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, a następnie rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania