małych) 70 – 100 g cukru zwykłego lub brązowego (w zależności od tego, jak słodkie ciasta lubicie ) szczypta soli papier do pieczenia opcjonalnie: ½ łyżeczki sody oczyszczonej (warto ją dodać, aby ciasto bardziej wyrosło) Sposób przygotowania: 1. Margarynę (masło) rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliła. 2. Następnie do tłuszczu dodajemy czekoladę połamaną na kostki i mieszamy(...)ponownie mieszamy mikserem, do uzyskania jednolitej masy. 8. Białka ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli. 9. Ubite białka przekładamy do czekoladowej masy i delikatnie, a zarazem dokładnie mieszamy, aby wszystko ładnie się połączyło. 10. Powstałe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy na pierwszy od dołu poziom piekarnika. 11. Ciasto pieczemy 40 – 45 minut. 12. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika
Okiem Blondynki by McBlondiCzekoladowy sernik na zimno to ciasto, które przypadnie do smaku czekoladoholikom 😄 Poniższy sernik składa się z 3 warstw czekolady: białej, mlecznej i gorzkiej. Ponadto, jest łatwy do przygotowania i... bardzo słodki. Idealny do podania z zimną kawą latte. Składniki na 1 średniej długości keksówke: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) 1 tabliczka białej(...)kostkami). Kroić po stężeniu polewy. Od lewej strony masa przed wymieszaniem z: gorzką, mleczną i białą czekoladą Od lewej strony: masa z gorzkiej, mlecznej i białej czekolady oraz układanie herbatników Gotowy spód i schłodzone ciasto Przepis STĄD
UgotowaćSezon truskawkowy już się rozpoczął ... a więc i wypieki z truskawkami goszczą w wielu domach. U mnie na początek tegorocznych truskawkowych ciast takie proste , mocno waniliowe , wilgotne i szybkie w wykonaniu . Składniki : Foremka 18x25 cm 2 kubeczki serka danio waniliowego po 150g każdy ( ja użyłam w zastępstwie serków tutti z Biedronki ) 2 kubeczki cukru(...)takiej wysokości , do jakiej sięgał wcześniej serek. Do serka w misce wbijamy jajka , wsypujemy cukier i całość mieszamy na jednolita masę rózga lub łopatką . Wlewamy olej , znów mieszamy. Dosypujemy pozostałe składniki i łączymy całość . Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy . Truskawki oczyszczamy , duże kroimy na mniejsze kawałki . Mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy
Malinowa KawiarenkaPostanowiłam i tym razem wziąć udział w akcji Ciasto na niedziele, bardzo fajna akcja gdzie pieczemy razem to samo a jednak inaczej.Każda z nas robi pyszne racuchy. Każdemu polecam zrobić łatwe i szybkie wykonaniu, a przy,tym bardzo smaczne. Składniki: - 500 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol - 30 g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego(...)drożdże nam się sparzą. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do mąki. W bijamy jajo i miksujemy na jednolitą masę.Zostawiłam na 20 minut pod ściereczką. Nastawiłam garnek z olejem i łyżką nakładałam ciasto racuch-owe. Porosły mi jak pączuszki, Smażyłam z obu stron na dosyć rumiany kolor. Wyjmowałam na sitko by odciekły z tłuszczu. Ostudzone posypałam cukrem
Różowa kuchniaponiżej znalazłam na starym opakowaniu przyprawy do piernika. Ciasta wychodzi sporo, dlatego wyłożyłam je na dużą blachę. Jednak można je upiec w mniejszej formie, wówczas piernik wyjdzie wyższy :) Gotowe ciasto najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż piernik szybko twardnieje. Składniki na dużą blachę: 150 g cukru 100 ml piwa karmelowego (Karmi) 250 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika(...)puszystą masę. Dodać żółtka i wlać połowę mieszanki piwno-miodowej. Wsypać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Następnie wlać resztę masy i dodać drugą połowę mąki. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Na samym końcu dodać oprószone mąką bakalie. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Gotowy
My simple kitchenposypki Wykonanie: Jajka ubić z cukrem pudrem, aromatem i szczyptą soli. Nadal ubijając wlewać cienką strużką ajerkoniak a następnie olej. Do masy dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy posmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Ciepła babkę posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchniauzyskania jednolitej konsystencji. Ubijamy białko na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy łyżką.2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Rodzynki wrzucamy do miski i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy rodzynki łyżką i dodajemy do masy.3.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wykładamy dno herbatnikami. Wylewamy całe ciasto na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok.1 godzinę
Gotuj Z Muzykąciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta czy herbatników. Zdecydowanie do przygotowania nie tylko od święta! Składniki: Masa makowa: 900 g gotowej masy makowej z puszki 2 jajka 100 g mielonych migdałów 70 g kokosu *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego(...)Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru pudru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową dokładnie
Ze smakiem i z pasjąśmietany i owoców leśnych. Ja użyłam tych z dodatkiem kwaśnych porzeczek, więc musiałam je nieco mocniej dosłodzić. Jeśli w waszej mieszance ich zabraknie, można ilość cukru nieco zredukować. Ciasto: 150 g masła 80 g cukru 2 jajka 140 g mąki 60 g wiórków kokosowych Pianka: 400 g mrożonych owoców leśnych 50-70 g cukru (dosładzamy wg smaku i kwasowości owoców(...)Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia (po dodaniu jajek masa może sprawiać wrażenie jakby się zważyła). Następnie dodajemy partiami mąkę oraz kokos, miksujemy na niższych obrotach, do połączenia. Ciasto odkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie dzielimy go na połowę i wykładamy do wyłożonej papierem
Smaki Na Talerzuszklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek Masło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Stale ucierając dodawać po jednym jajku, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki pozbawione pestek skórkami do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym
talerz przyjemnościdzięki czemu efekt końcowy powala👌 Przeplatanie słodkiego z gorzkim to jest to co lubię w ciężkich ciastach😎😏 Składniki: (2x forma 37x26) ciasto -3 szklanki mąki orkiszowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia -2 jogurty -4 żółtka -200 g masła masa -2 budynie śmietankowe+3 szklanki soku z pomarańczy -ok 300 g powideł bez cukru -4 białka -dodatki do posypania (u mnie
Zdrowie i pysznie na talerzuwilgotne, podsypujemy lekko mąką. Formujemy kulę. Następnie ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na ok 30 min. Międzyczasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki myję, obieram, kroję w grubą kostkę i zagotowuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki są gorące za pomocą łyżki lub widelca dokładnie rozdrabniam tak by była gładka masa ziemniaczana. Następnie odkładam do przestygnięcia. Cebulę obieram(...)Smażę aż całość będzie rumiana. Kiedy ziemniaki ostygną dodaję twaróg, cebulę i boczek i dalej dokładnie mieszam za pomocą łyżki by masa była jednolita. Doprawiam solą i pieprzem według gustu. Farsz musi być zimny. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowuję na ok 4 mm. Z ciasta wycinam krążki o średnicy ok 4-5 cm. Na krążek za pomocą łyżki nakładam
Gotowanie Patkiwszystko mieszamy. Później dodajemy oliwę, startą skórkę z limonek, wyciśnięty sok, sprite oraz jogurt. Wszystko mieszamy i następnie wypełniamy naszym ciastem papilotki do wysokości 2/3. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut. Masa: zaczynamy od ubicia śmietanki, następnie dodajemy serek, posiekane listki mięty, rum i likier. Wszystko razem miksujemy i wstawiamy na pół godz
Kuchenne Wariacjenadzienie. Ubić trzepaczką dynię, cukier, sól i przyprawy w dużej misce. Dodać jajka, następnie śmietankę i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Masę wylać na schłodzony spód i piec dopóki się nie zetnie, zajmie to ok.40-45 minut. Jeśli krawędzie ciasta będą się brązowić zbyt szybko, przykryć ciasto sreberkiem/papierem. Po wyjęciu studzić ok. 2 godziny . /źródło Lisia Kawiarenka-blog kulinarny/ http://lisia-kawiarenka.blogspot.com
Anioły w kuchnijajka L 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Jajka miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy masło. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilę, ciasto przelewamy do tortownicy 28cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy je wzdłuż. Układamy na ciasto
Szefowa kuchnicukier puder i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy aż krem stanie się gładki. Szpinak blendujemy i dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy przez chwilę. Gotowy krem przekładamy na wystudzony sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Przechowujemy ciasto w lodówce
słodkie i nie tylko historie kulinarneśliwek, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę i dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, dobrze wyrównać powierzchnię i obłożyć wydrążonymi śliwkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35 minut
Tradycyjna Kuchniaszybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Po tym czasie jedną z części ścieramy na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 st. C przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Różowa masa(...)być wyczuwalny. Delikatnie mieszając dodajemy kisiel i budyń, a na koniec stopniowo dolewamy olej i mieszamy do połączenia się składników. Masę delikatnie przekładamy na wystudzony i podpieczony spód, posypujemy rabarbarem, a na górę ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy przez ok 30-40 minut w temperaturze 190 st.C
Słodka Kraina Wypieków