ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1385/3191)

Tarta rabarbarowa z bezą 405

rabarbarem oraz słodką bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza: 3 białka szczypta soli 100 g cukru pudru   Do miski(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy startą na tarce (lub posiekaną na mniejsze kawałki) zimną margarynę, zagniatamy chwilę. Na sam koniec dodajemy żółtka – wyrabiamy aż do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto owijamy folią lub przekładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W międzyczasie oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy wszystkie kawałki

Smaki Na Talerzu
Naleśniki black end white z owocami 186

miodu 2 serki homogenizowane ,waniliowe sos waniliowy : 1 łyżka budyniu waniliowego 3 szklanki mleka 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru Składniki na ciasto naleśnikowe, zawsze , razem wsypujemy do miski i chwilę mieszamy mikserem , do otrzymania gładkiej , lejącej masy . Smażymy na , nie przywierającej patelni , przetartej ręcznikiem nasączonym olejem . Składniki na farsz z gruszką : Gruszkę obieramy , pozbawiamy ogryzka i kroimy w cienkie(...)naleśnikach , na kleksie z serka waniliowego , Zamykamy polewamy sosem ( sos robimy jak budyń , tyle ,że z mniejszej ilości składników , żeby był bardziej lejący , dodając oprócz cukru , dodatkowo cukier waniliowy ) . Ciasto Black , robimy tak samo jak white ( różnią się tylko składniki ) . Farsz do black ze śliwką : śliwki rozcinamy na pół , pozbawiamy pestek , kroimy w plastry . Podsmażamy krótko na patelni z dodatkiem

Ogrodnik w podróży
Ostre pierożki serowe z czerwonym bobem 180

Składniki: farsz: 250 czerwonego bobu, 200 g sera typu śródziemnomorskiego   Arla Apetina z ziołami prowansalskimi,   20 g listków zielonej pietruszki (pęczek), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 200 g mąki poznańskiej, 2 żółtka, szczypta soli, woda, ponadto: masło, trawa cytrynowa, świeża papryka peperoni żółtej i czerwonej. Przygotowanie: Farsz: Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy(...)oddzielić skórkę jeśli nie została całkowicie zmiksowana.) Do bobu dodajemy pokrojony ser Apetina, pieprz i całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Dodajemy bardzo drobno posiekaną pietruszkę i mieszamy. Farsz wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. Ciasto: Do mąki dodajemy żółtka, sól i stopniowo dolewając wody zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przekładamy do miseczki i przykrywamy ciepłym talerzykiem

Moniki Smakołyki
Ciasto amerykańskie zwane salcesonem 182

amerykańskie, ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami.  Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami.  Polecam, ciasto robi się szybko i smakuje wyśmienicie;) Do ciacha pyszna herbata KLIK i  można się rozmarzyć;) 5 jajek (L)  4 szklanki mąki  ½ - ¾ szklanki cukru (ilość zależy od słodkości(...)powoli olej stale miksując. Mąkę mieszam z cynamonem, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.  Dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam, masa jest bardzo gęsta. Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość. Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę godzinę, w 180 st. C Ciasto posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam

Takie tam pichcenie
JABŁECZNIK NA BISZKOPTACH Z BITĄ ŚMIETANĄ 143

Proponuję dziś ciasto tak łatwe,że aż chce się go zrobić i zjeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie kalorii;) Składniki: 1,5 kg jabłek 2 paczki biszkoptów 1 szklanka wody galaretka pomarańczowa 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki i dusiłam w garnku dodając szklankę wody. Po około 15-20 minutach(...)gazu, dodałam galaretkę i żelatynę mieszając aby nie powstały grudki. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i połową biszkoptów. Na nie wylałam masę z jabłek i ponownie ułożyłam resztę biszkoptów Zalałam je resztą musu jabłkowego. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia (mus) a potem do lodówki na około 2 godziny. Na wierzch ( to już wersja bardziej kaloryczna ) można nałożyć bitą śmietanę. Polecam

potrawyregionalne
Polewa czekoladowa + film 90

Dzisiaj zapraszam na jeden z przepisów na polewę czekoladową doskonałą do wszelakiego rodzaju ciasteczek, ciast czy deserów. Ekspresowa i łatwa w przygotowaniu smakuje pysznie, czekoladowo. składniki na ok 200g polewy 130 g margaryny 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru 1 jajko przepis Margarynę rozpuszczamy w rondelku, nie doprowadzając do zagotowania . Dodajemy cukier, kakao ( dla uzyskania(...)nieco łagodnieszego smaku polewy polecam dodać 2 łyżki kako ) całość mieszamy odstawiamy z ognia. Wbijamy jedno całe jajko i mieszamy intensywnie, aż masa stanie się połyskliwa i nie będzie przylegać do ścianek naczynia. Gorącą polewą ozdabiamy ciasteczka, ciasta , desery

Smakowite Dania
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 154

można się sprzeczać, to smak jest bezsprzecznie genialny! A zatem ruszajcie do ogrodów pokręcić się wokół zieleni, za każdym razem kłaniając się pokrzywom.  SPANAKOPITA Z POKRZYWĄ 1 opakowanie ciasta filo ok. 200 g listków młodej pokrzywy (zbieramy 4 górne listki) 1-2 ząbki czosnku 1 opakowanie fety ( u mnie 250g) 1 jajko ok. 50 masła sól, pieprz * kilka łyżek(...)Przełożyć do miski razem z fetą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami. Wymieszać razem tak, by powstała jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek śmietany. Masło stopić i smarować nim płaty ciasta filo - jedną warstwę powinny tworzyć 4 płaty ciasta. Tak przygotowane ciasto przeciąć na dwie części - powstaną dwa wąskie prostokąty. Na każdy z nich

KUCHARNIA
Tarta z cukinią i mięsem mielonym. 261

cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili sól pieprz 1/2 łyżeczki kminu 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka majeranku olej Masa jajeczna: 2 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 100 g startego sera żółtego sól  pieprz  Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy(...)oprószonej mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec

zadanie-gotowanie
Jak ugotować babkę? Babka budyniowa w wiśniowej polewie (gotowana) 150

powoli dodawać po trochę cukru. Kiedy masa będzie pulchna wrzucać po jednym żółtku. Budynie wymieszać z mąką i proszkiem, przesiać do masy i krótko zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać pianę do ciasta.  Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto, dokładnie zamknąć foremkę. W garnku zagotować wodę wstawić foremkę z ciastem (wody

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
IMPREZOWE BUŁECZKI 269

Dodać sól, cukier, masło i jaja. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać do mąki i zagnieść hakiem do ugniatania ciasta. Gdy ciasto będzie jednolite, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ścierką i wsadzić do lodówki, aż podwoi masę.  Farsz: Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę z pieczarkami

Kuchnia Paulettes
Ciasto szwedzkie z dżemem 168

masę. Dodać mąkę, wymieszać, i następnie dodać wrzącą wodę, wymieszać. Formę (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (na samym spodzie).  Masę przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni przez 40 minut, (do suchego patyczka).  Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.  Następnie wyjąć na blat, schłodzić dokładnie.  Przekroić wzdłuż na 2 części. Dolną część ciasta

Moje pyszne gotowanie
Ciasto porzeczkowe 182

ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy wlewać cienkim strumieniem olej, dobrze zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Porzeczki oddzielić od szypułek, opłukać, osączyć. Na samym końcu dodać porzeczki do ciasta, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, włożyć do piekarnika i piec ok.45 minut w 160 stop. Upieczone

Kuchnia Danusi
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 158

Krem: 1. W niedużej misce za pomocą miksera ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do uzyskania białej, puszystej masy. 2. Dodajemy porcjami twarożek wcześniej przemielony przez maszynkę do mielenia lub przetarty przez sitko i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzone ciasto smarujemy po wierzchu kremem, dekorujemy płatkami migdałów lub posypujemy cynamonem. Smacznego

W kuchni Katie
CIASTO Z DŻEMEM POD KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ 133

cukrem pudrem przesiać, dodać wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie dodać schłodzoną rozpuszczoną margarynę i rozetrzeć palcami, nie zagniatać. Ciasto - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym  ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodać olej, olejek waniliowy i jogurt naturalny - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)sodą - zmiksować na gładką masę. Przełożenie: Spód tortownicy o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód tortownicy wylać 1/3 ciasta, na wierzch wyłożyć punktowo dżem z czarnej porzeczki, następnie delikatnie za pomocą łyżki wyłożyć pozostałe ciasto. Na koniec na wierzch ciasta posypać równomiernie kruszonkę kokosową. Piec około

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto marchewkowo-jabłkowe 238

Krem: 1. W niedużej misce za pomocą miksera ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do uzyskania białej, puszystej masy. 2. Dodajemy porcjami twarożek wcześniej przemielony przez maszynkę do mielenia lub przetarty przez sitko i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzone ciasto smarujemy po wierzchu kremem, dekorujemy płatkami migdałów lub posypujemy cynamonem. Smacznego

W kuchni Katie
Pączki hiszpańskie 247

przepis na pączki hiszpańskie, znane też jako pączki wiedeńskie, znalezione na blogu http://sweet-fun.blogspot.co.uk. Więc szybciutko przygotowałam ciasto i z dużą pomocą Małżonka – przy wycinaniu papierków i wyciskaniu ciasta – raz dwa je usmażyłam. Na szczęście pączki hiszpańskie okazały się sporym sukcesem:)! Do tego stopnia, że obiecałam szybkie wrzucenie przepisu na bloga, co niniejszym czynię:)! Te pączki nie mogą(...)mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia.  2. Do przestudzonej masy dodaję – miksując – po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim

UgotujmyTo.pl
Cytrynowe ciasto kukurydziane. 234

pośpiechu przed wyjściem na lotnisko (udało się i nawet kwiatki zdążyliśmy kupić ;)), ale z pewnością wkrótce to powtórzę. Koniecznie. I następnym razem spróbuję użyć włoskiego likieru limoncello do nasączenia ciasta. W ogóle myślę, że wprowadzenie do wnętrza dużej ilości kwaskowatego płynu jest sprawą kluczową. PS Marzena ma rację : Maćkowi nie drgnęło serce do samego końca piłkarskich mistrzostw(...)jajek, a następnie skórkę cytrynową i bardzo dokładnie wymieszać całość. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować lekko masłem. Wyłożyć masę na formę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ponakłuwać dosyć gęsto patyczkiem. Polać syropem przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru zagotowanych w małym rondelku. Zamiast syropu

zadanie-gotowanie
Sernik kajmakowy 174

królują w moim menu! Polecam wypróbować ten przepis również na ciasteczkowym spodzie, jest genialny! Zapraszam😊 Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej, żółtka 2 szt, cukier puder 10 dag, masło lub margaryna 15 dag, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, skórka cytryny 1/4 łyżeczki, masa serowa: ser biały 120 dag, jajka 5 szt, cukier 1 szklanka, budyń waniliowy 1 opakowanie, olejek waniliowy(...)ciasta, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy nożem, następnie zagniatamy za pomocą rąk. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można sobie ułatwić i ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy  i podpiekamy spód do sernika w temperaturze 170 stopni przez ok. 15 min. Ser biały mielimy 2 razy. W przepisie użyłam

kulinarne odsłony pati
Tarta limonkowa 198

zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić na min. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę, ponakłuwać i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Żółtka dokładnie ubić, aż do uzyskania białej masy. Cały czas miksując dodawać po trochu mleka zagęszczonego, skórkę, sok z cytryny i odrobinę barwnika spożywczego. Jeśli nie dodacie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Śnieżny puch na biszkopcie 208

mega pyszny sernik na zimno.  Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze  się udaje, szczerze  polecam. Składniki:  biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru masa serowa 1 kg sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % 4 cytrynowe galaretki 3-4 łyżki cukru pudru(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C i pieczemy przez ok 25 minut. Biszkopt wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 l wody, wystudzić. Ser wymieszać z cukrem pudrem, wlać galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do sera i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Masę wlać na biszkopt, wyrównać

magiczna kuchnia Kasi
Karpatka 129

niezmienionej formie we wszystkich rodzajach wypieków z ciasta parzonego. Karpatka Składniki na ciasto parzone: 250 ml wody (1 szklanka) 125 g margaryny 5 jaj 150 g mąki pszennej (1 szklanka) Karpatka Wykonanie: Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę. Podgrzewać na małym ogniu (ok 1 minuty), energicznie mieszając masę aby się(...)przypaliła. Odłożyć do wystudzenia (najlepiej przełożyć do miski szybciej się wystudzi). Do chłodnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy na wysokich obrotach, ok 5 minut. Im dłużej ubijamy, tym więcej wtłaczamy powietrza. Przez co w trakcie pieczenia wyrosną nam większe fale. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części. Formę o wymiarach 25X35 cm wyłożyć pergaminem, na której rozprowadzić cienką

Pomysłowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania