ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1380/3191)

Szybkie ciasto ucierane z połówkami jabłek 192

jajka L 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Jajka miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy masło. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze chwilę, ciasto przelewamy do tortownicy 28cm wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy je wzdłuż. Układamy na ciasto

Szefowa kuchni
Sernik dyniowy z kremem szpinakowym 172

cukier puder i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy aż krem stanie się gładki. Szpinak blendujemy i dodajemy do masy śmietanowej, miksujemy przez chwilę. Gotowy krem przekładamy na wystudzony sernik. Na wierzch ścieramy czekoladę. Przechowujemy ciasto w lodówce

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ciasto ze śliwkami prosty przepis 114

śliwek, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia , dodać śmietanę  i dokładnie połączyć składniki. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy, dobrze wyrównać powierzchnię i obłożyć wydrążonymi śliwkami. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec 35 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką 119

szybko zagniatamy ciasto.  Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Po tym czasie jedną z części ścieramy na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 st. C przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Różowa masa(...)być wyczuwalny. Delikatnie mieszając dodajemy kisiel i budyń, a na koniec stopniowo dolewamy olej i mieszamy do połączenia się składników.  Masę delikatnie przekładamy na wystudzony i podpieczony spód, posypujemy rabarbarem, a na górę ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy przez ok 30-40 minut w temperaturze 190 st.C

Słodka Kraina Wypieków
Makowiec na biszkopcie 119

pokojowej) ▸pół szklanki oleju ▸pół szklanki słodzika/cukru ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa ▸500 g maku  ▸3 jajka  ▸pół szklanki słodzika/cukru ▸bakalie  Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników na biszkopt i miksujemy. Wylewamy do formy ciasto i podpiekamy 20 minut w 170 stopniach.  2. Mak zalewamy w większym

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik truskawkowy 186

temu przyklei nam biszkopty do dna. Gdy masa na biszkoptach już zesztywnieje wylać resztę masy truskawkowej a potem znowu wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową przygotować według przepisu i wystudzić. Gdy galaretka będzie już zimna i tężejąca na wierzchu sernika ułożyć pokrojone truskawki. Zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało

Monia miesza i gotuje
Zemsta Teściowej 803

fot.1) i wstawić do lodówki, aż całkowicie stężeje. Kremówkę przełożyć do wysokiego naczynia, dodać serek i miksować, aż masa będzie bardzo gęsta. Na koniec dodać przesiany cukier puder i ponownie miksować. Wyłożyć na galaretkę  (fot.2)  i wyrównać. Przykryć warstwą ciasta z bezą. Włożyć do lodówki na całą noc. Uwaga! Bezę na górze należy przykryć, w przeciwnym wypadku

Świat Ciasta
Ciasto z mascarpone rabarbarem i truskawkami 156

sezonie letnim trzeba korzystać z dobrodziejstw naszych ogródków. dlatego też proponuję wam pyszne ciasto z mascarpone z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Nie ma kremów i galaretek więc z pewnością sprawdzi się przy grillu a także można go ze sobą zabrać na piknik lub wycieczkę. Składniki: 3 jajka 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią(...)wolnych obrotach. Pod koniec wlać olej i całość zmiksować do połączenia się składników.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej delikatnie mieszając. Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i równomiernie rozprowadzić. Na górę rozłożyć pokrojony rabarbar ( bez soku) i ułożyć truskawki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni

Ala piecze i gotuje
Jabłecznik na biszkopcie 219

cynamonu 1 śmietanę 30% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie ubita dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy.  Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 25 -30 minut.  Upieczony biszkopt

kgwjanczewo
Muffinki z soczewicą. 112

inspirowałam. Przepis na polewę znalazłam w internecie. Następnym razem jednak zmniejszę ilość cukru, bo jak dla mnie wyszła za słodka (w przepisie już uwzględniłam tą zmianę). Polecam! Składniki na ciasto: 6 łyżek ugotowanej czerwonej soczewicy 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. oleju słonecznikowego  75 g drobno posiekanych migdałów 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)łyżka masła 2 łyżki soku z limonki Wykonanie: Ubić mikserem całe jajka, pod koniec ubijania dodać cukier i olej. Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Wymieszać.  Ugotować soczewicę, dodać do ciasta, następnie dodać migdały. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec

zadanie-gotowanie
Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem 192

jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy ciasto- 3/4 do formy. Jabłka myjemy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę, rabarbar myjemy, ściągamy skórę, kroimy(...)kawałki, mieszamy z jabłkami, posypujemy 2 łyżkami cukru. Rabarbar i jabłka wykładamy na masę, przykrywamy gorącym budyniem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru, zmniejszając minimalnie ilość mleka. Na budyń skubiemy pozostałą część ciasta, posypujemy płatkami migdałów i cukrem brązowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Trocka babka z kaszy gryczanej. 157

masy. Wsypać mąkę, trochę soli, wlać ostudzone masło i wymieszać. Teraz możemy, jeżeli chcemy, dodać bakalie. Ja dodaję rodzynki i śliwki suszone. Jeżeli masa byłaby rzadka, to dosypać trochę mąki, ale wg. w/p proporcji nie powinna. Ciasto przelać do formy i piec w temp.180 stop.około godziny, do suchego patyczka. Ciasto słodkie posypać cukrem pudrem. Życzę pomyślności

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa 185

odstawić. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie odsączyć na sitku. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Wsypać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Wyrabiając dalej, stopniowo wlewać ostudzone, ale lekko ciepłe masło. Następnie dodać wódkę z szafranem (wymieszać przed wlaniem(...)góra-dół), (jeśli ciasto wyrastało w piekarniku należy je wyjąć :). Wyrośniętą babkę drożdżową wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 40 (piekłam dokładnie 38 minut). Wyjąć z pieca, odczekać 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Przygotować lukier: Do głębokiego talerza przesiać cukier puder. Wlać sok z połowy cytryny. Wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta

Moja Delicja
Torcik z musem czekoladowym i poziomkami 225

stopniowo dodawać cukier. Do białek stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka, wystudzić, przekroić na 2 części. Mus z białej(...)odłożyć. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, do rozpuszczenia, jeszcze ciepłą połączyć z płynną czekoladą. 250 ml śmietany ubić na sztywno, wymieszać z masą czekoladową. Całość wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt, schłodzić w lodówce. Galaretka: 1 galaretka poziomkowa 200 g poziomek Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, wystudzić, odstawić do stężenia. Owoce wyłożyć

Domowa cukiernia Ewy
Wielkanocna babka cytrynowa 160

gładką masę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 3 łyżkami mąki - odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji. Następnie dodać do masy jajecznej razem z rozpuszczonym ciepłym masłem. Zalać mąkę, wycisnąć sok z cytryny i wyrabić ciasto ręką przez pół godziny. Po czym przelać do przygotowanej formy i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Cynamonowy placek z manny ze śliwkami 183

Aż sama jestem zdziwiona, że wcześniej nie pokazałam Wam tego przepisu, a przecież robię go od lat!Ten wyśmienity placek, to nic innego, jak pieczona manna

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania