wyjątkiem jabłek i rabarbaru). Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Włączyć urządzenie na odpowiedni program (u mnie program chleb słodki; najmniejsza masa). Jabłko i rabarbar obrać. Pokroić na małe cząstki podobnej wielkości. Gdy automat zasygnalizuje, wrzucić do ciasta rabarbar i jabłka. Wyjąć z pojemnika zaraz po zakończeniu programu na kratkę, by ciasto ostygło. ----- Podobne: Drożdżowe z rabarbarem Strucla z rabarbarem
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: ciasto: 5 jajek 1,5 szkl brązowego cukru 8 łyżek wody 2 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 op budyniu waniliowego laska wanilii 3,5 szkl soku papaja- mango 2 łyżki masła 0,5 szkl dżemu żurawinowego 0,5 szkl rumu do dekoracji: 2 szkl kremówki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl(...)ucieramy z cukrem i wodą na puszystą masę przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę soku gotujemy z laską
Luźna KuchniaMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksować ze szczypta soli,dodać 2 łyżki wody ,oraz cukier . Dorzucić masło pokrojone w kostkę ciągle miksując. Wsypać mąkę i wyrobić ciasto.-Ja to robię w mikserze.( jeśli bedzię za suche dolać ponownie 1-2 łyżki wody) Owoce 250-300 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki 3 duże jabłka 1/2 szkl. cukru(...)cały czas miksując. Pieczenie Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód posypać bułkę tartą, nałożyć wystudzony rabarbar z jabłkami, przykryć masą piankową .. Piec w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do zarumienienia ciasta. Smacznego
w mojej kuchnidużo czasu ani pomysłu na ciasto, to spróbujcie moje przygotować i mam nadzieję, że nie będziecie żałować. Kokos, migdały, cukier razem prażymy i ze śmietanką łączymy. Składniki na ciasto tylko miksujemy, część kokosu dodajemy, resztę na wierzch nakładamy i do piekarnika wkładamy. 30 min pieczemy, studzimy i cukrem pudrem posypujemy. Składniki ta okrągłą formę(...)kokosowej i całość miksujemy tylko tyle, żeby pomieszały się składniki. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierz dodajemy pozostałą masę kokosowo migdałową i za pomocą widelca delikatnie wbijamy ją w cisto. Tak przygotowane ciasto pieczemy 185°C ok. 30 min, do suchego patyczka. Cisto po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Moniki Smakołykiwymieszać delikatnie szpatułką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Dodać zmielony mak i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika(...)budyń. Zdjąć z ognia, dodać masę orzechową i energicznie wymieszać szpatułką. Orzechowy budyń nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę jak kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy. 7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, odciąć z wierzchu przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta. Jeden krążek ciasta położyć
Mała CukierenkaMąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, masło i smalec wyrabiamy na kruszonkę. Dodajemy jajka i śmietanę. Zagniatamy dokładnie ciasto i dzielimy je na dwie równe części. Zawijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku przez godzinę. Masa serowa: 1 kg sera 15 dag masła 6 jajek 1 szklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu
Pyszności Słodkościlaski wanilii i mąka ziemniaczana :) ). Szarlotka z budyniem zyskuje nowego fajnego smaku. Smaczna alternatywa! Zachęcam do spróbowania. Składniki: Kruche ciasto: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka ziarenka z 1/2 laski wanilii Masa budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka lub domowy budyń z tego przepisu(...)łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu cynamonowego Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka, ziarenka wanilii i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy ponownie
Słodkie Przyjemnościwymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Całe jajka i żółtka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę, szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie
Szalona Kuchnia EwelinyRewelacyjne ciasto z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki kakao Masa ajerkoniakowa: 350ml ajerkoniaku 500ml śmietany 36% 5 łyżek żelatyny 1/2 wrzątku 120g masła(...)Następnie zalać resztą podgrzanej wody i dokładnie wymieszać. Żelatynę lekko wystudzić i dodać ajerkoniak, całość dokładnie wymieszać i wylać na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 5. Dekoracja: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi
Szalona Kuchnia EwelinyWypieczone ciasto jest dość kruche i pomyślałam, że dobrze będzie wzbogacić je o element, który doda nieco wilgoci. Koniecznie przekonajcie się, po co sięgnęłam! :) Do wykonania przekąsek wykorzystałam schłodzone ciasto francuskie o gramaturze 370 g oraz następujące składniki: 5 średnich ziemniaków łyżkę parmezanu 3-4 łyżki twardego, startego żółtego sera 2 jajka pół pęczka drobnego szczypiorku łyżeczkę słodkiej papryki pół(...)wody. Można odsączyć na drobnym sitku lub wycisnąć poprzez lnianą ściereczkę. Mieszamy z jednym jajkiem, serami i przyprawami. Powinna powstać dość zwarta masa, jeśli mamy wątpliwości i wydaje się być zbyt rzadka- dodajemy nieco mąki. Rozwijamy kawałek ciasta i wykładamy wzdłuż krótszej krawędzi około 2 łyżek ziemniaków, rozprowadzamy, by pokryły około 10 cm z długości ciasta. Układamy parówki, około
Pichceniomaniaułożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Schłodzoną większą cześć ciasta wyjąć z lodówki, odwinąć z foli i pokroić na plasterki. Wyłożyć nimi dno przygotowanej formy. Docisnąć i nakłuć widelcem. Podpiec w 180°C przez ok. 12- 15 minut - do lekkiego zezłocenia. Wyjąć, odstawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa 700 g zmielonego twarogu 180 g drobnego(...)żurawin Ser zmiksować z cukrem. Dodać po jednym jajka. Następnie dodać ekstrakt i śmietanę. Na koniec wmieszać mąkę i kaszę. Masę serową przełożyć na podpieczony spód, posypać po wierzchu żurawiną. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach zamrożone wcześniej ciasto. Piec w 170°C przez ok. 60-70 minut. Zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 20 minut. Wyjąć, odstawić
Pełny talerzprzysmak ... miękkie, wilgotne, smaczne i zdrowe. A dla lubiących ostrzejsze smaki zamiast bakali można dodać drobno posiekaną suszoną papryczkę chilli z gorzką czekoladą jako polewą do ciasta - smakuje wówczas niesamowicie :) Składniki: 2 szklanki utartej marchewki 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu(...)sypkie składniki: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki sody dodać do masy i dokładnie wymieszać marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i wraz z bakaliami dodać do ciasta, zamieszać wyłożyć ciasto do keksówki - formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką piec około 40 minut w gorącym piekarniku
Z notatnikapożywne i sycące. Świetne danie obiadowe bądź kolacyjne. Moim zdaniem najlepiej podawać je z ulubioną surówką, choć mój A. - jak zwykle przy tego typu daniach - zaproponował sos czosnkowy... składniki: ciasto: 3 szkl mąki pszennej szklanka wody jajko łyżka wódki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie: 500 g mielonej wołowiny cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki 2 łyżki jogurtu(...)kurkumy - generalnie dużo i tak, jak lubicie:) ponadto: olej do smażenia Wodę, olej, sól i mąkę włożyć do garnka, podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Pozostałą mąkę przesiać, dodać jajko i wódkę oraz zaparzoną, ciepłą mąkę. Wyrobić elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując nieco mąką. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę
6niebozawsze, ale to zawsze wychodziły idealna. Już myślałam , że straciłam swoje moce i znowu w ciąży będę musiała być, na szczęście bez konieczności zachodzenia w ciąże moje moce wróciły. Zrobiłam ciasto z nektarynkami, do którego można wykorzystać wszystkie twardawe owoce, tj śliwki, morele, a nawet jabłka- gwarantuję, że wyjdzie! Składniki: 260 g przesianej mąki pszennej 110 d cukru 30 g brązowego(...)tylko te mają tendencję do „przyrumieniania się”, można spokojnie zrezygnować Przygotowanie: miękkie masło utrzeć z cukrami na gładką, puszystą masę (mikserem), dodać zblendowanego banana, sól i stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstatnie ciasto przypominające bardzo gęsty krem, o takie: Wysmarować formę masłem roślinnym, przełożyć ciasto i ułożyć na nim owoce (ja w sumie zużyłam 5 średnich
greenscarfoleju, 1/2 cytryny, Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, kolorowa posypka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką foremek na babeczki. Piekę
Tradycyjna kuchnia Kasi