ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1370/3191)

Piegusek – babka z białek 202

Piegusek – babka z białek W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Białka pozostałe od żółtek zużytych do pączków i faworków również. Polecam je wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami. To łatwy i pyszny sposób na pozbycie się nadwyżki białek :))   Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka białek (około 6-7 sztuk ) 1 szklanka(...)łyżeczka proszku do pieczenia   *** *** Białka ubijamy na sztywno. Dosypujemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dodajemy rodzynki oraz mak i mieszamy delikatnie łyżką *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka *** *** Po wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem

Blog z Apetytem
Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszy jaglanej 221

gorzkie, lekko kwaskowe maliny podkreślają smak czekolady. Do tego ciepła, aromatyczna herbata. Na piątkowe popołudnie, a może nawet na sobotnie jak znalazł. Tylko czy dotrwa do soboty? Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszy jaglanej składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 3 jajka 200 ml mleczka kokosowego 120 g mielonych orzechów laskowych 3 łyżki miodu 2 łyżki gorzkiego kakao 6 łyżek mąki(...)sobą ugotowaną kaszę, orzechy laskowe, kakao i mleczko kokosowe. Gdy masa będzie już jednolita dodajemy resztę składników poza malinami i miksujemy. Przekładamy masę do foremki, u mnie keksówka, na wierzchu układamy maliny i widelcem wpychamy je do ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut

Przysmaki Karolki
ciasteczka z witrażykiem (na choinkę) 151

wyrosnąć) 30 sztuk kolorowych landrynek (najzwyklejszych) Masło i miód podgrzać. Mąkę wymieszać z sodą, cukrem pudrem i przyprawą. Przesiać na blat, wbić jajko, dodać miód z masłem i zagnieść ciasto. :Podsypać mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę(...)Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180*C i piec około 7 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby masa z landrynek zastygła. Najlepiej zdejmować ciastka z blachy podsuwając je od dołu łopatką do ciasta, żeby się nie połamały

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowo-miętowa chmurka 447

piana będzie gęsta i błyszcząca (jak na bezę). Następnie stopniowo (np. po 2 łyżki) dodajemy mąkę z kakao. Delikatnie mieszamy, już nie mikserem, ale silikonową łopatką lub łyżką. Surowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i pieczemy przez ok. 15 min. Sprawdzamy patyczkiem i w razie potrzeby dopiekamy 3-4 min. Wyjmujemy i całkowicie studzimy. Ostrożnie wyjmujemy z formy(...)odstawiamy. Śmietankę, mascarpone i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywny krem. Delikatnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Ostrożnie wykładamy na masę czekoladową, wyrównujemy i ponownie odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Bezowe wykończenie: Jeśli ciasto chcemy podać tego samego dnia, bezę polecam pokruszyć na spore kawałki i ułożyć je na kremie śmietankowym. Jednak jeśli ciasto przewidziane jest

Ratunku obiad
Pielmieni - rosyjskie pierogi 130

były tak dobre, że postanowiliśmy zrobić własne. Któregoś dnia wróciłem z pracy i już czekały na stole. Madzia zrobiła. Okazały się równie dobre jak te z Lwowianki. Potrzebujemy: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/4 szklanki wody sól Na farsz: 0,5 kg mięsa wołowo- wieprzowego 2 średnie cebule 1 jajko sól, pieprz do smaku Jeżeli kupujemy(...)jeżeli mięso mielimy samodzielnie to cebulę przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem. Następnie dodajemy jajko, poprawiamy solą i pieprzem i porządnie wyrabiamy masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko i około 1/4 szklanki wody. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy małe krążki. Nakładamy małe kulki nadzienia i formujemy i zalewając brzegi formujemy maleńkie pierożki. Gotujemy

Marder&Marder Manufacture
Biszkopt piaskowy (z bitą śmietaną i konfiturą malinową) 120

będę robiła". No dwa razy naprawdę nie trzeba mi było tego powtarzać. Zakupy zrobione, Madzia robi biszkopta z bitą śmietaną, konfiturą malinową i świeżymi malinami na szczycie. No rewelacja. Ciasto właściwie dość proste w zrobieniu, świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Na biszkopt: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 200 g cukru 4 jajka 1 paczka proszku(...)waniliowym). Ucierając powoli dodajemy obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy. Teraz pora na "nadzienie". Ubijamy bitą

Marder&Marder Manufacture
Kostka piernikowa 226

umieszczamy na blasze (forma na keksówkę) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 12 minut. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Do czystego naczynia Thermomix dajemy powidło, wlewamy gorącą wodę z rozpuszczoną żelatyną i mieszamy czas 20s/obr.3 Masę przekłądamy do miski i schładzamy w lodówce. Tężejące powidło wykładamy na blat piernika. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia(...)masy. Marcepan wałkujemy na wielkość blaszki. Na zastygniętą masę delikatnie kładziemy marcepan. Do czystego naczynia Thermomix dajemy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuszczamy czas 8 min/temp.80 stopni/obr.1 Czekoladę przelewamy do głębokiej miski i wstawiamy do lodówki do ostudzenia. Ciasto i wystudzoną czekoladę wyciągamy z lodówki. Piernik kroimy w kostkę. Kostki piernikowe zanurzamy w czekoladzie i wykładamy aby nadmiar czekolady

Themo przepisy
Maxi King bez pieczenia 221

Składniki na ciasto herbatniki kakaowe, 40-50szt herbatniki maślane, 40-50szt mleko w proszku, 400g mleko, 1 szkl masło, 200g masa krówkowa, 1 puszka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 opak Składniki na polewę biała czekolada, 2 tabliczki mleko, 1/4szkl orzeszki solone, 100g Przygotowanie Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Do chłodnego na przemian dodajemy miękkie(...)herbatników kakaowych, 1/2 masy mlecznej, warstwę herbatników maślanych, masę krówkową, ponownie warstwę herbatników maślanych, masę mleczną i warstwę herbatników kakaowych, wstawiamy do lodówki. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Orzeszki siekamy, połowę wsypujemy do polewy. Całość wylewamy na ciasto i obsypujemy resztą orzeszków. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą

Gotowanie moimi oczami
Dyniowy Sernik z Nutką Brandy 183

Składniki: ciasto: 3/4 kubka puree z dyni 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 4 łyżki brązowego cukru 0, 5 kostki masła masa serowa: 600 g mielonego twarogu cukier waniliowy 1 limonka 1 łyżeczka kardamonu  1 jajka polewa: 1/4 kubka puree z dyni 0, 5 kubka śmietanki(...)Wild Turkey 1 budyń waniliowy Przygotowanie: mąkę przesiewamy z proszkiem oraz przyprawami  masło ucieramy z cukrem na puszysta masę dodajemy puree z dyni i mąkę, mieszamy piekarnik ustawiamy na termoobieg temp 220, tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z limonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika składniki

Luźna Kuchnia
Wytrawna tarta z czosnkiem niedźwiedzim - przekąska 158

soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka śmietany 3 żółtka Wszystkie składniki połączyć ze sobą i ugnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 15 min lub do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i przenieść do formy ( najłatwiej za pomocą wałka ), w której będziemy piec tartę. Ja tym razem zrobiłam dwie małe

Jemy Pijemy
Babeczka Minnie 127

Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Widelcem rozgniatamy banana, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego(...)upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Z czarnej masy cukrowej wycinamy okrągłe kółka na uszy - po dwa na każdą babeczkę, z różowej robimy kokardki.Krem przygotowujemy według przepisu, dodajemy kilka

Ciastkozercy
Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 140

łyżkę startej grubo czekolady, wymieszać delikatnie 3. Układać śmietanę na stężałą warstwę serową. 4. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy śmietanowej. Może to zająć od 30 minut do 2 h w zależności od stopnia chłodzenia lodówki. Stężałe ciasto obficie posypać grubo startymi wiórkami czekolady. Podawać schłodzone Smacznego :) Zobacz także: Sernik czekoladowy z malinami

KreatywnePiny
Ciasto z masą kokosową i galaretką 192

razem wrzucam przepis na ciasto, które zrobiła moja mama a nie ja, ale było tak dobre, że muszę się nim tu z Wami podzielić :) Składa się z kilku warstw: biszkopta, masy kokosowej, galaretki, herbatników i czekolady, a całość tworzy świetne połączenie, nie za słodkie tylko takie w sam raz, spróbujcie :) Składniki na blachę wym. 22 x 33 cm: Biszkopt(...)minut w temperaturze 180 stopni C (do suchego patyczka). Upieczone ciasto powoli ostudzić.   Do garnka wlać mleko, wsypać do niego wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu, często mieszając, aż wiórki wchłoną cały płyn, odstawić do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie wmiksować w nią ostudzone wiórki.   Galaretki rozpuścić w 0,75 litra

Simply Food
Piernik Staropolski 1624

wymieszałam z mlekiem.  Do wystudzonej masy stopniowo wsypywałam mąkę,przyprawę do piernika, wlewałam mleko z sodą, sól i wbijałam po jednym jajku. Ciasto wyrabiałam mikserem ręcznym spiralnymi końcówkami. Można wyrabiać drewnianą łyżką lub ręką. Wyrobioną masę przełożyłam do metalowej miski, przykryłam lnianymi ściereczkami, które  jeszcze przykryłam podziurkowaną folia spożywczą i wstawiłam do lodówki. Teraz odliczam tygodnie do dnia

Blondynka Gotuje
Pączki parzone. Z wanilią 173

mąki, czyli zalewanie jej wrzącą wodą lub mlekiem ma na celu wspomaganie drożdży - takie ciasto powinno lepiej rosnąć, a także wydłuża świeżość wypieku. Hmm... Nie wiem, czy to działa. Ciasto owszem, wyrosło bardzo ładnie, ale czy lepiej niż zawsze - nie mam pojęcia. Co do świeżości, nie było nam dane się przekonać, bo zniknęły tego samego dnia. Kilka zjedliśmy jeszcze cieplutkich(...)rozpuścić w pozostałym mleku (ma być letnie), wymieszać z zaparzoną mąką, odstawić na 15 minut.Żółtka, cukier i wanilię ubić na puszystą, jasną masę. Dodać rozczyn, pozostałą przesianą mąkę i rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać koła. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kiwi Cię ożywi 229

Cześć dziś w głównej roli kiwi. Owoc przez niektórych niedoceniany lecz w cieście idealny. Osobiście tez nie za bardzo poprzepadam za nim, sama nie wiem czemu. Składniki: 500 g herbatników maślanych 12 dojrzałych owoców kiwi 2 galaretki agrestowe (600 ml wody) Masa budyniowa: 630 ml mleka 7 łyżek cukru 3 duże żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)najwyższych obrotach miksera aż zmieni się w puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyń i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i bez grudek. W formie 25 x 25 cm układami herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, krem i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie zalewamy ciasto tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego

Panda i jej świat
MAKOWE ŚLIMACZKI 196

ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę mąki,cukier, margaryne (odkładamy 1 łyżkę). Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta robimy wałeczki o grubości palca, długości ok. 50 cm i zakręcamy w kształt ślimaczka. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Masę makową mieszamy z łyżką masła i cukrem waniliowym. Łyżką nakładamy farsz makowy w zagłębienia slimaczków. Pieczemy ok.20 minut

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania