cukru wedle upodobania (dla mnie na tą ilość ciasta max to 1 szklanka cukru, ale wiem, że niektórzy wolą jeszcze większe ulepki niczym cukrowy baranek;)). Uwaga: Składniki do przygotowania ciasta muszą mieć temperaturę pokojową (margaryna, jajka, mleko). Składniki: 250 g margaryny (1 kostka) 4 jajka 1/2 szkl. mleka 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 szkl. mąki krupczatki 1/2 szkl. cukru(...)puch, następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku - po każdym miksujemy do połączenia składników. Po ostatnim jajku całość miksujemy około minutę, by masę spulchnić. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wlewamy do formy na babkę z kominem (silikonowa bez smarowania, ale inne trzeba najpierw wysmarować masłem i wysypać krupczatką lub bułką tartą
Kolorowy Przepisownikkwadraty, które później będziemy nakładać na krem. Kwadraty również nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika. Moje płaty ciasta zrobiłam cienkie, jeżeli lubicie więcej ciasta to należy użyć więcej ciasta francuskiego. Następnie przygotowujemy krem. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, cukier waniliowy oraz mąkę pszenną. Proszek należy dokładnie wymieszać(...)mieszamy, aby budyń się nie przypalił. Budyń doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładamy na pierwszy płat ciasta. Na kremie układamy kwadraty ciasta francuskiego. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dodatkowo możemy ozdobić cukrem pudrem
kulinarne odsłony patijest naprawdę proste do zrobienia i nie jest drogie, wymaga jednak trochę czasu, dlatego warto je zrobić dzień przed planowanym podaniem. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto murzynkowe: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek wody 4 jajka 32 okrągłe biszkopty(...)Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej masy wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Odrobinę ciasta wylać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć biszkopty i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCałość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Ser utrzeć z cukrem i połączyć z resztą składników. Gładką masę przełożyć na ciastka. Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą. (Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.) Sernik piec (w rozgrzanym piekarniku) około 90 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu (w piekarniku przy
Di gotujemalinami. Ciasto może być przygotowane również z innymi owocami. Kruche ciasto pieczone było w środku nocy. Wyszło idealnie i bardzo nam smakowało. Coś w tym jest... Kiedy ciasto przygotowujemy bez okazji, tak na szybko, to zawsze wychodzi znakomicie. Jeśli pieczemy je na jakaś uroczystość to często się zdarza, że jednak coś będzie nie tak. U Was także(...)200g mąki Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojone masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i wszystko wyrabiamy na jednolita masę. Formujemy kulę. Przekładamy do woreczka i godzinę chłodzimy w lodówce. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Schłodzonym ciastem wyklejamy formę. Owoce mieszamy z cukrami, mąką i wykładamy na ciasto. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i posypujemy wierzch
Pan i Pani Smith w kuchniu0142y\u017cki smalcu\r","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 ziela angielskie, listek laurowy\r","Ciasto\r","500 g m\u0105ki\r","1 \u0142y\u017ceczka cukru\r","180 g mas\u0142a\r","50 g smalcu\r","1 jajko\r","5 g dro\u017cd\u017cy\r","75 ml mleka\r","2 \u0142y\u017cki oleju(...)wrzuci\u0107 przekr\u0119cone mi\u0119so z warzywami i wymiesza\u0107.\r","Chwil\u0119 podsma\u017ca\u0107.\r","Prze\u0142o\u017cy\u0107 do miski, ugnie\u015b\u0107.\r","\r","Ciasto\r","Podgrzej mleko.\r","Do mleka wkrusz dro\u017cd\u017ce, dodaj 1 \u0142y\u017ceczk\u0119 cukru i 1 \u0142y\u017ceczk\u0119 m\u0105ki.\r","Odstaw a\u017c dro\u017cd\u017ce
Mieszam w Garnkuproszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z mokrymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka godzin. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy po kawałku, formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blaszce
Na Ciasteczkowych Papierachpestki. Twaróg umieszczam w misce, jeśli jest zbyt suchy dodaję śmietankę. Mieszam dokładnie razem z cukrami. Wyrośnięte ciasto rozciągam i wałkuję na wymiary około 40cm x 30cm. Kroję je wzdłuż na paski 40cm x 10cm. Na środek każdego z nich nakładam masę twarogową i zawijam tworząc długie wałki. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej wałki zaczynając
Kuchnia co dniaSkładniki (na ok. 50 sztuk):Na farsz:800 g kiszonej kapustygarść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków)2 małe lub 1 duża cebula3 ziela angielskie2 liście laurowebułka tartałyżka olejusól, pieprzNa ciasto:150 g mąkigorąca woda (ok. 80 stopni)sólPrzygotowanie:Do miski odlewamy wodę z kapusty, a ją samą kroimy dosyć drobno i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi laurowymi i zielem(...)mąki wsypujemy do głębokiego talerza, dodajemy szczyptę soli i powoli wlewamy gorącą wodę mieszając widelcem, aż do otrzymania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Resztę mąki wysypujemy na stolnicę lub blat i przedładamy na nią zawartość miski. Ciasto wyrabiamy ok. 4-5 minut, aż będzie jędrne i gotowe do wałkowania.Na blacie podsypanym mąką wałkujemy je na grubość ok. 1 mm. Szklanką
Zakręcony Widelecwystygnie dodajemy jajka i mąkę wszystko mieszamy i łaczymy z zaczynem - ciasto przykryć ścierką na ok 30 minut tak aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie - ser należy mieszać z cukrem, żółtkiem aż połączy się na jednolitą masę, można od razu dodać rodzynki, jednak ja posypuję po rozsmarowaniu nadzienia(...)rozmieszczone równomiernie. Stolnice lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy placek ok 0,5 cm , smarujemy połową masy serowej, posypujemy rodzynkami i zwijamy jak roladę. Tniemy na 3 cm kawałki i układamy w blaszce wyłożonej pergaminem, czynność powtarzamy z druga połową ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 170 C przez ok 40 minut, sprawdzając wykałaczką w momencie
Niezły Młynekcukrem i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z jogurtem na gładką masę, pod sam koniec wlać olej i wymieszać. Masę jajeczną przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem i podsypać lekko bułką tartą. Napełniać ciastem 3/4 wysokości formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok.15-20 minut. Gotowe muffinki odstawić by przestygły. Krem
pink envelopedodajemy miękkie masło, ugniatamy ręką lub miksujemy. Masło musi połączyć się z ciastkami by powstało ciasto – będzie kruche rozlatujące się. Ciasto wykładamy do tortownicy. Ja niczym tortownicy nie smarowałam, nie wykładałam. Ugniatamy, by powierzchnia była wyrównana. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka- do serników 400 g masy krówkowej – ja użyłam Halio – jest świetna 2 jajka
MojaQchnia.plcałkiem sporo. Białe, czerwone i prawie czarne. Duże i małe. Słodkie lub trochę kwaśniejsze. Nie ważne jednak jakie, bo są najlepszymi owocami wakacyjnymi! Obowiązkowo musiałam zrobić z nimi ciasto, bo nie można się nimi ciągle zajadać w "czystej" postaci. Trafiłam na przepis z bloga Ogrody Babilonu , i chociaż moje nie wygląda tak samo, to było pyszne! Składniki: 1 1/2 szklanki(...)dodać śmietanę, olej, ekstrakt migdałowy, wiśniówkę i wszystko razem zmiksować. Do miski przesiać mąką, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodać do masy, zmniejszyć obroty miksera i połączyć składniki. Ciasto przełożyć do dużej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na wierzchu ciasta ułożyć czereśnie i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º
Pasja Smakumieszam już chwilę mikserem. Mąki przesiewam i dodaję do jaj. Mieszam delikatnie łyżka od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 15 minut. Biszkopt wyjmuje i studzę. Warstwa morelowa: Morele kroję na pól i pozbawiam pestek. Blaszkę do pieczenia wykładam(...)sztywno z pudrem.. Cały czas miksując wlewam sok malinowy. Połowę masy wylewam na warstwę morelową, układam resztę malin.Przykrywam je pozostałą masą malinową. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień albo po kilku godzinach, posypuję ciasto startą czekoladą, perełkami, dekoruję malinami i miętą. Przepis powstał w ramach kampanii Uczymy jak słodzić
wesoła kuchniapożywne "tradycyjne" ciasto, w którym kasza jaglana w połączeniu z mąką kukurydzianą z powodzeniem udaje klasyczny spód do szarlotki. Składniki: SPÓD: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (ok. 200 g) - 4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) - szczypta kurkumy (opcjonalnie) - 3 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu - 1/3 szklanki mleka roślinnego/wody MASA(...)odparowania wody). Ostudzoną, ale jeszcze ciepłą kaszę mieszamy ręką z mąką, olejem, mlekiem roślinnym i syropem. Rozprowadzamy ciasto na blasze (u mnie 28 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Wszystkie składniki masy jabłkowej mieszamy, wykładamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi
Smakuje zdrowo