Święta tuż tuż w związku z tym zapachniało mi piernikiem,którego bardzo lubię. Ciasto to choć niby zwyczajne ma w sobie wiele aromatu i delikatności. Chcę Wam zaproponować tradycyjny podstawowy przepis na piernik prosto z zeszytu mojej mamy. Stopień trudności- prosty, zawsze się udaje Skala smaku- 10/10, smaczny jest posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową jak kto woli(...)łyżeczka sody 3 łyżeczki kakao 1 op.przyprawy do piekarnika 5 łyżek powideł pokrojone orzechy włoskie Wykonanie: Masło, cukier, mleko i kakao zagotować. Masę studzimy i dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Piec 40 min. 190st.- aż ciasto zacznie odstawać od formy. Składniki są na małą blaszkę 23x28 lub keksówka
Kubki smakunich aromat karmelu, są sprężyste i mięciutkie, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy drobinki czekolady są półpłynne. Pycha! :) SKŁADNIKI (16 sztuk) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka ( jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać trochę więcej) 1/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 duże jajko lub 2 mniejsze(...)Mokre skłądniki wlać do suchych i wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką, niezbyt dokładnie, mogą pozostać grudki (muffinów nie należy miksować!). Do czekoladowej masy wsypać posiekane czekolady i delikatnie wymieszać. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20-25 min. Smacznego
DefinicjaSmakubędę na pewno nie raz jeszcze wracać! Po dodaniu zimowych przypraw, nabrała fascynującego smaku. Będę polecać dalej, jest zachwycająco korzenne, puchate i wilgotne, a czego można chcieć więcej od ciasta? Zapraszam na Pumpkin Cake :) "Składniki : 4 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki puree z dyni (u mnie surowe)1,5 szklanki mąki2 łyżeczki do pieczenia proszku(...)uzyskania piany. Następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy. Dodajemy dynię i mieszamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia i dodajemy wszystko do płynnych składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.Pieczemy około 35 minut.Ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy czekoladową polewą.Smacznego
Słodkie Przyjemnościkąpielą wodną. Studzimy. Następnie jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ją do czekolady z masłem. Mieszamy. Następnie Do masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy na 40 minut do zamrażarki i potem na 1 godzinę do lodówki. następnie formujemy z ciasta małe kulki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurelaks ale także na imprezy czy święta. Bardzo polecam. Składniki: Spód: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki kakao szczypta soli 4 łyżki ksylitolu 160 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 1 budyń waniliowy 1 szklanka ksylitolu 200 g serka waniliowego (np. Bakoma BIO) 2 jajka Jabłka i kruszonka: 500 g jabłek 3 łyżki ksylitolu(...)Spód: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać ksylitol, pokrojone masło, jajko i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto rozwałkować i położyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie podpiec przez około 10 minut. Masa serowa : Twaróg zmiksować twaróg z budyniem (proszkiem) i ksylitolem, następnie dodać jajka i znów zmiksować. Jabłka i kruszonka : Jabłka pokroić
Healthy food explorerkruchych 3 czubate łyżki miodu gęstego lub 4 łyżki miodu płynnego 2 łyżki cynamonu sok z 1/2 cytryny garść rodzynek - opcjonalnie Ciasto zagniatamy - najpierw mieszamy ze sobą suche składniki potem dodając pozostałe składniki. Zagniatamy na jednolitą masę - całość będzie dosyć rzadka. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki o grubości ok 3 - 4 milimetry. Skrapiamy(...)momentu aż miód się rozpuści i pokryje wszystkie jabłka. Przy okazji jabłka się połamią i całość zyska bardziej jednolity charakter. Następnie dodajemy cynamon i ponownie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Lepiej użyć blachy dużej - na dużej ciasto będzie niższe ale lepiej się wypiecze. Na blachę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą lub utartymi płatkami kukurydzianymi, wykładamy ciasto i rozprowadzamy po całej
Ze smakiem bez glutenutakie klimaty, ponieważ nastrajają mnie pozytywnie i kojarzą się z rodzinnymi chwilami. Brakuje tylko gór, rozpalonego kominka, ciepłego koca i .... No dobra, bo zaraz popłynę za bardzo ;) Polecam to ciasto, bo dodatek gruszek i cynamonu czyni z tego, de facto murzynka, jego bogatszą wersję, do której chce się wracać :) Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g masła 3 jajka(...)cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej i zmiksować do połączenia składników. Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do formy o średnicy 20-22 cm, piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez
zadanie-gotowanieBiałka ubić ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry. Do ubitych białek dodać rozbełtane jajka i wymieszać łyżką. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka(...)60cm na podłogę. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach i gotować około 10 minut. Następnie dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Biszkopt przekroić na pół i wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim biszkoptem (pozostawić w tortownicy). Wstawić do lodówki do schłodzenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Cały torcik pokryć śmietaną. Ja do 3 łyżek śmietany
Amatorka kuchennasmak… niebo w gębie Nie trzeba od razu startować z bagietką francuską robioną na 12-godzinnym zaczynie zwanym „biga”, kilkukrotnym wyrabianiem i leżakowaniem podczas którego ciasto odpoczywa w misce z dobrej jakości oliwą. Można zacząć od czegoś prostszego – bo w sumie nie da się ukryć, że zawsze najlepsze były najprostsze rzeczy. Dzisiaj (po blisko rocznej przerwie(...)różne wersje, dochodzące nawet do blisko 30% tłuszczu w masie. To jakiego Wy użyjecie, to Wasza indywidualna sprawa Po 20 minutach do masy dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło, jajka, sól i na początek 2 szklanki mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki. Nie może być jednak zbyt twarde. Jeśli jest zbyt klejące dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką
Jacob Tastesskładający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem z przepisu(...)schłodzoną mieszankę kakaową do jajek i powoli mieszać łyżką aż do całkowitego jej rozprowadzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany
Food Squarewersja brzoskwiniowa - Fiona. Składniki -5 jaj -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju -kilka kropel aromatu do ciast (np. cytrynowego) -duża butelka (lub 3 małe) soku zielonego (z kiwi) -3 budynie śmietankowe -400 ml śmietanki deserowej 30% -3 galaretki agrestowe lub kiwi -2 opakowania delicji Przygotowanie Białka ubić(...)delicje. 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Pozostawić aż lekko stężeje. Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. 2 galaretki rozpuścić w 800ml. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki lub przegowywać w innym chłodnym miejscu. Smacznego
Zielona Kuchniamnie były to właśnie cytryny. Ciasto robi się bardzo szybko, a jego orzeźwiający smak świetnie sprawdzi się w upalne dni. :) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto cytrynowe: 1 duży jogurt grecki (400 g) 4 jajka skórka otarta z 2 średnich cytryn sok z 1 cytryny 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki(...)jasnej masy, dodajemy jogurt grecki i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę otartą z 2 cytryn oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i szczyptę żółtego barwnika, jeśli chcecie, by ciasto było intensywnie cytrynowe w kolorze. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Cooking MonsterSposób przygotowania: Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowanym ciastem wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Masa serowa: ser przekładamy do miski, krótko miksujemy i dodajemy jajka stopniowo, po każdym dokładnie miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy
Kolorowy Przepisownikodstawić do lodówki lub spiżarki (ta opcja dla szczęśliwców posiadających takową) i... Zapomnieć. Na całe, długie sześć tygodni. Choć podobno i dwa wystarczą, żeby piernik nabrał mocy. Swoje ciasto zagniotłam przedwczoraj, i codziennie zaglądam pod przykrywkę, żeby je powąchać. Użyłam własnoręcznie przygotowanej przyprawy piernikowej; jeśli użyjecie takiej ze sklepu, warto dodać odrobinę więcej. Jak potoczą się losy pierwszego(...)rozpuścić w mleku. Do ostudzonego miodu wbić jajka, zmiksować. Następnie wlać mieszankę do mąki, dodać mleko z sodą i bardzo dokładnie zmiksować. Masę przelać do dużej miski, wstawić do lodówki na 4-6 tygodni. Cdn... Ciasto na piernik wprowadziło mnie w tak świąteczny nastrój, że chyba w wolną niedzielę upiekę coś z dodatkiem przypraw korzennych. Ledwo zaczął się listopad
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspomnienia, te powroty do przeszłości. Nic się nie cieszy takim zainteresowaniem wśród Panów, jak właśnie kuchnia regionalna. Z masy maili wybrałam te, które mogłam najszybciej zrealizować i sprawić radość moim wiernym czytelnikom. 😊 Dziś copa kartoflana, potrawa śląska, prosta, smaczna, mogąca posłużyć za pełne danie, jak i mogąca być smacznym ciepłym deserem. 600- 700 g ugotowanych ziemniaków łyżka cukru waniliowego(...)puder łyżeczka masła mąka do wysypania naczynia naczynie do zapiekania Ziemniaki najlepiej jak są z poprzedniego dnia, wtedy ciasto nie potrzebuje tyle mąki. Przeciskamy przez praskę jak na kopytka, dodajemy jajko, sól, mąkę i cukier. Wyrabiamy na gładką masę. Cukru można dać więcej, to już jak kto lubi. Naczynie smarujemy masłem, wysypujemy mąką, wykładamy masę i lekko dociskamy
Dieta moja pasja