Brzegi też wyłóż, jeśli chcesz. Mi łatwiej wyjąć później ciasto z formy. Dodaj pozostałe składniki na ciasto kruche. Mąkę z proszkiem przesiej. Zmiksuj do całkowitego połączenia składników. Wylep ciastem dno i brzegi tortownicy, w miarę równo. Wstaw do zamrażalnika. Białka wlej do miski i zacznij miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania, gdy będą już białe i coraz gęstsze(...)cukru wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Gdy białka będą sztywne, zmniejsz obroty o połowę i powoli wsyp cukier z mąką. Do gotowej masy wsyp wiórki kokosowe i ręcznie wymieszaj trzepaczką. Pianka mocno zmniejszy swą objętość. Wyciągnij tortownicę z ciastem. Dno możesz posmarować powidłami śliwkowymi. Wyłóż prażone jabłka z rodzynkami. Na górę wylej piankę i wyrównaj. Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz
Anioszek w kuchnipaczka proszku do pieczenia 1 paczka cukru waniliowego 2 łyżki octu Wykonanie: Margarynę utrzeć z olejem, cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki wchodzące w skład ciasta zostaną dobrze wymieszane dodać ocet. Piec 50 minut w 180 stopniach
Pychotkaaamałe babeczki z mocno czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch babeczek, ładnie kontrastując z czekoladowym kolorem ciasta. Jak każde muffiny, babeczki są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia miksera. W zależności od tego, jakich papilotek użyjemy, z przepisu można wykonać 5-6 sztuk. Muffiny czekoladowe-kokosoweSkładniki(...)ostygnięcia- jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową- do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem- do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta- do ciasta wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości- formę
Smakołyki BerenikiSKŁADNIKI ( tortownica 25 cm ) Biszkopt: 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa 1 kg sera 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 2,5 łyżki żelatyny 1 op. cukru wanilinowego 3/4 szklanki cukru pudru 150 g śmietanki 36% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić(...)jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka), pozostawić do wystudzenia. Masa serowa Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić aby stężała, następnie wstawić napęczniałą żelatynę wstawić do naczynia z gorącą
RAROSSApowstały grudki i kasza się nie przypaliła. W trakcie można sprawdzić czy już się ugotowała ). Całą masę przekładamy do miski i studzimy. Po wystudzeniu odwracamy, przekładamy na talerz, kroimy jak ciasto i polewamy syropem. SMACZNEGO
Smaki Ewypierników. Zazwyczaj kupowaliśmy już gotowe wypieki, ale w tym roku postanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go co prawda wcześniej, ale tylko żeby przetestować przepis, sprawdzić smak ciasta i jeżeli nam „przypasi” to upiekę go na Wigilię. prezentuję Wam ciacho w wersji takiej jak wyszło z piekarnika, tylko przełożone powidłami i nutellą : ) Do przygotowania potrzebujemy(...)piernika (40 g w torebce)* Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka (ja przełożyłam do zwykłej porcelanowej miski). Przykryć ściereczką i odstawić w zimne
Szybko Tanio Smacznieotuliła" orzechy pekan - dzięki temu nie opadną one na dno formy tylko idealnie zatopią się w cieście. Orzechy wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Dno formy ok. 20 x 26 cm wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wlewamy przygotowaną masę i na wierzchu układamy pozostawione, całe orzechy (je również możemy oprószyć niewielką ilością mąki przed ułożeniem). Blaszkę wkładamy do piekarnika
Słodka Stronakakao, proszek do pieczenia i sodę. Jajka mieszamy z jogurtem, olejem i cukrem do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy masę jajeczną do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy przestudzony napar z kawy (bez fusów) i dokładnie wszystko miksujemy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy
PatiGotujewaniliowym serkiem i truskawkami, polane pysznym sosem czekoladowym od firmy Fanex. Idealne danie na letni podwieczorek lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilogram białego sera 0,5 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo: 0,5 kilograma truskawek
Bajeczna Kuchniaminut w temp. 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy bataty są miękkie i nie przypalają się. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, blendujemy. WYKONANIE CIASTO : Pokrojone, suszone morele zalewamy vermuthem. Odstawiamy na około 30 minut, a następnie odsączamy, vermuth zachowujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17 x 24 cm (lub 21x21(...)piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. KREM : W misie miksera umieszczamy miękkie masło, serek mascarpone, ekstrakt z wanilii oraz cukier puder. Ubijamy, aż masa lekko się napuszy i nie będzie w niej grudek. Kremem smarujemy wierzch ostudzonego ciasta, posypujemy pestkami granatu Przechowujemy w lodówce
cool and mintybardzo chętnie i z przyjemnością upiekłam Jabłecznik Francuski zaproponowany przez Mafilkę . Ciasto piekłam z ogromną ciekawością, co to takiego będzie?:) Podczas pieczenia pachniało cudownie w całym domu. Kiedy ciasto w końcu wystygło, z przyjemnością kroiłam je do kawy nie tylko sobie, bo i goście się pojawili:) Ocenialiśmy wszyscy i z przyjemnością Wam napiszę, że wszystkim ciacho smakowało:) Winne(...)wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i wbić 2 całe jaja. Masę ucierać, aż będzie puszysta. Dobrze utartą masę wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię. Obrane i pokrojone w "szesnastki" jabłka wyłożyć na ciasto i delikatnie docisnąć. Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika. Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz jajami i wylać
In my kitchensłodkości, jest lepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe) szczypta soli 8 łyżek cukru(...)Dodać pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy(najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste). Ciasta jest dość mało, ale bez obaw
Grunt to przepis!tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem. Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części. Do 3 z nich dodajemy proszek kisielowy w danym smaku, a do 4 części dodajemy kakao. Wszystkie masy mieszamy bardzo dokładnie. Dla wzmocnienia kolorów mas z dodatkiem kisielu można dodać odrobinkę barwnika spożywczego. Formę(...)babki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Masy wlewamy do formy zaczynając od masy czerwonej, następnie wylewamy żółtą, pomarańczową i na końcu kakaową. Babkę pieczemy w 180 stopniach (funkcja góra-dół) na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto pozostawiamy przez ok. 10-15 minut w formie po czym je wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Potem
MyCookBook.plZmielone migdały wymieszać z utartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek.Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka).Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.Masa kokosowa:Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Potem wmieszać mascarpone.Polewa czekoladowa:Zagotować wodę z cukrem, kiedy
Kraina Miodem Płynąca