Już wielokrotnie pisałam o zaletach serników i o tym, że to jedno z moich ulubionych ciast. Upiekłam w swoim życiu już wiele serników z różnych przepisów, ale jak widać, jeszcze kilka zostało mi do przerobienia. Dziś postanowiłam zrobić sernik o pięknej nazwie "izaura". Nazwa kojarzy mi się z piękną kobietą o nieco egzotycznej urodzie i ciemnych włosach. Może to przez(...)imię. Nie wiem czy ten sernik przypadkiem nie powstał na jej cześć, bo przepis jest dość stary. W każdym razie sernik izaura to inaczej sernik na murzynku, czyli na cieście czekoladowym. W tradycyjnej wersji sernik izaura jest bez galaretki, a raczej z polewą czekoladową. Ja jednak postanowiłam go trochę zmodyfikować. Taka wersja jest bardziej orzeźwiająca i ciekawsza wizualnie
Waniliowe Improwizacjesię w ustach. Wyśmienicie smakuje jeszcze lekko ciepła w towarzystwie szklanki zimnego mleka lub gorącego kakao czy kawusi :). Cała blacha zniknie w mgnieniu oka!. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 gram maki pszennej 45 gram świeżych drożdży 50 gram cukru + 1 łyżeczka 60 gram masła 1 jajko 250 ml ciepłego mleka szczypta soli 2-3 łyżki miękkiego masła(...)posmarowania ciasta Składniki na masę jabłkową i kruszonkę: 3-4 większe jabłka, cukier, cynamon do smaku 5 łyżek cukru pół szklanki mąki pszennej 60 g margaryny lub masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane jabłka skrajamy na mniejsze kawałki lub trzemy na tarce, następnie przekładamy do garnuszka/rondla i obsmażamy na gazie. Smażymy je do momentu aż się rozpadną i część wody
Blog kulinarny S9.PLOstatni weekend był dość intensywny, jednak mimo wszystko obowiązkowo musiało powstać ciasto do popołudniowej kawki. Wyciągnęłam więc te składniki, które miałam pod ręką i resztkami sił, bez używania miksera powstało błyskawiczne ciasto mieszane widelcem. Do ciasta możecie użyć dowolnych owoców, zarówno tych sezonowych jak i mrożonych czy z kompotu. Z każdymi ciasto smakuje świetnie. Składniki : 4 jajka 1 szklanka kefiru(...)kefir przelewamy do miski. Roztrzepujemy dokładnie widelcem lub rózgą. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy dokładnie mieszamy Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na wierzch układamy owoce. Składniki kruszonki przekładamy do miski. Rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. Posypujemy wierzch ciasta Całość wstawiany do piekarnika nagrzanego do 180º. Pieczemy ok 45 minut
Fascynacje Anidnia Wam życzę. Blaszka: 24 x 34 cm Składniki: 8 dużych jabłek 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła 1 cukier waniliowy 4 - 5 łyżek cukru pudru + do oprószenia ciasta skórka otarta z jednej cytryny 220 g kwaśnej śmietany 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, cukier(...)waniliowy i mieszamy. 2. Następnie dodajemy posiekane masło, skórkę z cytryny i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i delikatnie wydrążamy środek. 4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na pół. 5. Pierwszą połowę musimy rozwałkować na długość i szerokość
kruche babeczkiprzy ruchliwej ulicy niestety nie będą się nadawały. A jeśli uprawiacie je sami, to zaszalejcie i spróbujcie dodawać je nawet do wytrawnych dań. Tartaletki z waniliowym twarożkiem i prymulką Ciasto: 100 g mąki pszennej jasnej 50 g krupczatki 20 g cukru pudru ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła Nadzienie: 3 łyżki gładkiego twarożku 0/5 łyżeczki ziarenek wanilii Łyżka cukru(...)Żółtko Dodatkowo: Prymulka lub inne jadalne kwiaty Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Całość siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (60% i 40%). Jeśli trzeba, schładzamy je w lodówce. Twarożek ucieramy z cukrem, żółtkiem i wanilią. Posmarowane tłuszczem foremki na tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta
Mienta blogSernik z bezą według przepisu mojej mamy. Ciasto, którego zawsze gości na naszym stole w czasie świąt, imienin i innych przyjęć okolicznościowych. Zawsze wszyscy się nim zachwycają, więc przepisu nie może zabraknąć na blogu. Sernik jest bardzo słodki, miękki i delikatny, oczywiście mnie najbardziej smakuje jeszcze ciepły, rozpadający się podczas krojenia:) Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 20 kawałków (forma(...)Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 3 żółtka ½ szklanki cukru szczypta soli ½ kostki masła 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18 % Masa serowa: 1,200 kg sera białego (najlepiej tłustego) ½ szklanki oleju 6 żółtek 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 białka 1 – 1 ½ szklanki mleka (ile zabierze) Beza: 4 białka 1 szklanka cukru
KuchniaWeDwoje.plZiemniaczki zwane też bajaderki to najprostsze ciastka z resztek ciast. Jakoś nigdy za nimi nie przepadałam, dopóki nie zrobiłam ich sama z domowego ciasta. Smakuje rewelacyjnie! Najlepsze w nich jest to, że nic się nie marnuje! Zamiast wyrzucać suche końcówki ciast lepiej poświęcić 15 minut i wyczarować coś pysznego! W mojej wersji dodałam alkoholu, jeżeli chcecie zrobić takie ziemniaczki(...)dzieci, zamiast adwokatu dodajcie więcej czekolady Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 600 g (16 – 20 porcji) Składniki: 500 g różnego rodzaju ciasta (sernik, przekładaniec, babka) 40 g masła 1 łyżka kakao 1 łyżka adwokata 20 g czekolady gorzkiej i mlecznej Przygotowanie: Kawałki ciasta przełożyć do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków lub ręki zmiażdżyć. Następnie w niewielkim
KuchniaWeDwoje.plŁosoś w cieście francuskim ze szpinakiem – szybkie i pyszne danie. Obiad dla całej godziny bez brudnych naczyń! Wystarczy 15 minut przygotowań i trochę chęci Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 Składniki: 300 g łososia 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 60 g sera mozzarella 100 g mrożonego szpinaku szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej odrobina oliwy 1 łyżeczka sezamu(...)maku Przygotowanie: Z łososia zdjąć skórę, wypłukać i osuszyć. Szpinak rozmrozić, a ser mozzarella pokroić w kostkę. Na ciasto francuskie wyłożyć plaster łososia, rybę delikatnie posolić. Na łososia wyłożyć kawałki sera, a na ser szpinak. Szpinak przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Ciasto po bokach naciąć i naprzemiennie zawinąć rybę, tworząc gruby warkocz (krok 4.). Tak przygotowany warkocz wysmarować delikatnie oliwą
KuchniaWeDwoje.plCiasto jogurtowe z borówkami to banalnie proste i bardzo szybkie ciasto. Do jego wykonania potrzeba niewiele składników i tylko 45 minut. Ciasto robiłam dwa razy, ponieważ za pierwszym razem było bardzo słodkie. Moja wersja jest z borówkami, ale Wy możecie użyć dowolnych sezonowych owoców lub pominąć ten krok. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 20 kawałków Składniki: 3 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru (165 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 szklanka jogurtu (270 g) 4 jajka 1 szklanka oleju 250 g borówek Przygotowanie: Do przygotowania ciasta potrzebna jest szklanka o pojemności 250 ml, którą należy odmierzać wszystkie składniki. W jednej dużej misce wymieszać suche produkty (mąkę, proszek do pieczenia i cukry), w drugiej mniejszej wymieszać mokre (jajka
KuchniaWeDwoje.plRewelacyjne ciasto przekładane, wielowarstwowe o nazwie "Parada". Jest efektowne, widowiskowe i składa się z różnorodnych warstw - stąd pewnie jego nazwa. Przepis znalazłam w starych zapiskach mojej mamy i zapragnęłam je zrobić. Idealne na specjalne okazje, a tak się składa, że dzisiaj są moje urodziny. Parada to ciasto przygotowane na kakaowym biszkopcie nasączonym kawą z alkoholem, przełożone domową masą budyniową(...)tego mamy tu jeszczę dwie warstwy bezowe- kokosową i orzechową, które oddzielone są galaretką wiśniową. Wierzch ciasta to herbatniki również nasączone ponczem kawowym z procentami oraz czekoladowe ganache, które pełni rolę polewy. Aż 8 pysznych warstw! Połączenie tak różnorodnych składników sprawia, że ciasto jest bardzo ciekawe i niebanalne, a z każdym kęsem odkrywa się nowe smaki. Delikatny biszkopt kakaowy, bardzo
Kuchnia MagdaLenymikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Do dwóch keksówek silikonowych 20 cm wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i na cieście rozłożyć gęsto wiśnie bez pestek, ciasta podpiec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół(...)minut. Pod koniec podpiekania ciasta ubić zimne białka na pianę, wsypać puder cukier, wlać ocet jabłkowy i ubić na mocno sztywną pianę. Po 35 minutach podpiekania ciasta pianę wyłożyć na ciasta i piec dalej w 180C jeszcze 20 minut - bardzo łatwe, szybkie, smaczne, delikatne ciasto ucierane z wiśniami i z pianką bezową, idealny deser na każdą okazję i wykorzystanie nadmiaru
W Mojej Kuchni LubięKalafior – warzywo idealne do słodkich wypieków Pamiętacie chlebek z kalafiora vel ciasto z kalafiora? Pisałam, że bez mrożonych owoców, które zawierają spore ilości wody, chlebek przypomina keks… No i siedziało mi to gdzieś z tyłu głowy, a tak się składa, że po zrobieniu wielkanocnej paschy kokosowej zostało mi trochę skórek z pomarańczy … Nie myśląc więc wiele zmajstrowałam najprawdziwszy keks(...)znaczy w smaku najprawdziwszy, bo w składzie już niekoniecznie… Ciasto jest z dodatkiem kalafiora , a do środka w ramach keksowych dodatków wrzuciłam mieszankę bakalii i wspomnianej skórki z pomarańczy … Keto keks kalafiorowy Różnice w zależności od wersji dietetycznej No i teraz od tego, czy życzycie sobie keks w wersji keto czy też lowcarb/ Paleo musicie zdecydować jakich dodatków użyjecie
Modern Cave Girlmieć w domu wielu składników. Seromakowiec to kruchy spód, pełna orzechów masa makowa oraz delikatna masa serowa. Przepyszne połączenie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec – Składniki Kruche ciasto 225 g mąki pszennej 75 g cukru pudru 150 g schłodzonego masła żółtko z 1 jajka szczypta soli Masa makowa 850 g gotowej masy makowej w puszce garść orzechów włoskich(...)woreczek foliowy bądź folię spożywczą i schowaj do lodówki na około 2 godziny. Przygotuj blaszkę w wielkości 25×30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim dno blaszki, ponakłuwaj widelcem. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na opcji góra – dół. Piecz przez około 20 minut, aż ciasto
To Musisz Wiedziećmleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, cukier, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać letnie mleko i hakiem robota wyrabiać ciasto z 5 minut. Do ciasta wlać stopiony letni tłuszcz i wyrabiać jeszcze z 5 minut, misę robota nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto parę razy(...)łyżką przemieszać i wyłożyć do keksówek silikonowych 20 cm (lub 1 forma 35x25 cm), ciasto posypać cynamonem, powkładać połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, czekoladę stopić w kąpieli wodnej i polać gorącą ciasto, w foremkach ciasto wystudzić - bardzo smaczna, delikatna, puszysta drożdżówka z cynamonem i śliwkami, idealne ciasto na każdą okazję
W Mojej Kuchni Lubięmaszynce. Odradzam Wam gotowe masy w puszce – mają zazwyczaj kiepskie składy i małą ilość maku. Taka drożdżówka na drugie śniadanie to poezja, gwarantuję. Bułki z makiem – ciasto: 3 i ½ szklanki mąki pszennej (500 g) 1 szklanka mleka (250 ml) 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru 2 żółtka (białka zostawiamy do maku) 70 g rozpuszczonego masła Bułki(...)łyżki cukru z wanilią (lub zwykłego) 4 łyżki miodu 3 łyżki mielonych migdałów (lub bułki tartej albo zmielonych herbatników) 2 łyżki masła 2 białka (pozostałe z ciasta) opcjonalnie: ¾ szklanki posiekanych bakalii (u mnie orzechy włoskie i laskowe, świetnie też sprawdzą się skórka pomarańczowa i rodzynki) do posmarowania: jajko lukier: ¾ szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 1-2 łyżki
Poezja smaku