ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:164/762)

Karpatka z musem z jabłek i nutą cynamonu 130

łyżeczki cynamonu Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: 1.  Ciasto Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać pałką, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych(...)przełożyć do garnka, lekko podgrzać, a następnie dodać ostudzoną żelatyną, cynamon i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. 4.  Składanie ciasta Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z jabłek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem.  Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i jabłkami 144

sprężyste i pulchne. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy je w misce przykrytej ściereczką na około 30 minut. Ciasto powinno zwiększyć nieco swoją objętość.  Wierzch ciasta: 5-6 łodyg rabarbaru sok z połowy cytryny 3 jabłka 2-3 łyżki prawdziwego miodu Przygotowanie: Rabarbar obieramy i myjemy. Wkładamy do garnuszka i dodajemy miód. Podgotowujemy do czasu rozpuszczenia się miodu (użyłam tego(...)kolidował z zapachem cynamonu. Pozostałe dwa jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczenie: Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy przygotowane ciasto. Rozkładamy starte jabłka a następnie mieszankę rabarbarowo-jabłkową na wierzchu. Całość możemy posypać brązowym cukrem dla uzyskania ładniejszych kolorów i zapachu naszego wypieku. Całość wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni

Eat Shrimps
Muffinki z cydrem lub wodą gazowaną i jabłkami 62

łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1 jajko 75 ml cydru jabłkowego lub wody gazowanej 50 ml oleju Dodatkowo: 2 jabłka (małe) Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru   Muffinki z cydrem lub wodą gazowaną i jabłkami - przygotowanie: Kruszonka. Wszystkie składniki połączyć poprzez rozcieranie palcami. (Masło powinno być zimne, a kruszonka powinna posiadać konsystencję małych piaskowych(...)drugiej jajko, olej oraz cydr lub wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka uprzednio pokrojone w grubszą kostkę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około

Di gotuje
Pomarańczowe ciasto owsiane z FIT lukrem 109

mnie na tym właśnie polegają świadome wybory. Jeżeli chodzi o gotowe przepisy to moim jak i większości z Was ulubionym FIT ciastem jest niezmienne chlebek bananowy oraz owsiane ciasto z jabłkami . Mam nadzieje, że dzisiejsze również Wam zasmakuje. Print Owsiane ciasto pomarańczowe z FIT lukrem Aromatyczne, mocno wilgotne, pomarańczowe FIT ciasto ze zdrowszą wersją polewy lukrowej. Idealne do kubka

Fitsweet.me
Kruche ciasto ze śliwkami i pianką 422

Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy. Mama piekła to ciasto z jabłkami z cynamonem ale postanowiłam zmienić jabłka na śliwki i wyszło równie pyszne.  Takie proste domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem, każdy prosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;)   Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny

Smakołyki Asi
Spód pod jabłecznik 142

Przepis na ten spód znalazłam w babcinym zeszycie. Pamiętam, że babcia zawsze to ciasto robiła z domowym musem jabłkowym. Ja zrobiłam z całymi jabłkami i posypałam cynamonem. Bardzo mi smakuje ale już wiem(...)półtora porcji będę musiała robić. Dzisiaj przepis wstawię w innej formie, w formie zdjęcia + moje dopiski pod zdjęciem. Mam nadzieje, że Wam zasmakuje. O to przepis: Wykładamy jabłka na ciasto, posypujemy cynamonem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika, pieczemy do tzw. suchego patyczka. Zapraszam do wypróbowania. Smacznego

Motylkowa Kuchnia
Ciasto jesienna krówka z jabłkami 151

Proste i szybkie ciasto z jabłkami i masą krówkową. Osobiście mogłabym zjeść całą blaszkę, bo lubię takie smaki :-) SKŁADNIKI 4 duże jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 50 g maki ryżowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka (około(...)trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać olej rzepakowy i składniki sypkie. Przelać gotową masę równomiernie do formy i wyłożyć na niej jabłka. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce i ubijać chwilę, po czym dodać masę kajmakową i zmiksować

Passions hobbies life
Biszkopt z jabłkiem 134

Biszkopt z jabłkiem to ciasto, które poza swoimi walorami smakowymi ma jeszcze dwa dodatkowe Z powodzeniem mogą go jeść osoby, które nie trawią laktozy (biszkopt jest bez dodatku mleka, masła itp.) oraz osoby na diecie lekkostrawnej czyli jak ja teraz. Jest to też świetne ciasto dla dzieci nawet tych najmłodszych. Nowy post Biszkopt z jabłkiem pojawił się w Wypieki

Wypieki i Rumieńce
Normandzki chleb jabłkowy 140

zaczyn poolish: 140 g wody 140 g mąki pszennej chlebowej 1/4 łyżeczki drożdży   ciasto właściwe: 650 g mąki chlebowej 90 g mąki pszennej razowej 210 g wody 310 g cydru jabłkowego 20 g soli 5 g drożdży instant cały zaczyn 140 g suszonych jabłek   Wykonanie: Składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę(...)odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.  Następnego dnia dodać pozostałe składniki, poza jabłkami.  Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (przez około 3 minuty).  Sprawdzić hydrację ciasta i dodać pokrojone w kostkę jabłka.  Wymieszać tak, aby jabłka były równomiernie rozłożone w cieście.  Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.  W połowie czasu złożyć

Sto kolorów kuchni
Szarlotka z żurawiną i pianką 76

ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Ciasto będzie dość sypkie, ale takie ma być. Ciasto przesypać na formę do pieczenia i równomiernie rozłożyć, można użyć małego wałka. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół wszerz, wydrążyć gniazda nasienne. Żurawinę(...)oczyścić z szypułek/liści, umyć, całkowicie osuszyć. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, następnie piec 15 min, do lekkiego zarumienienia. Na ciasto wyłożyć połówki jabłek, rozcięciem w dół, w miejsce gniazd nasiennych powkładać kilka żurawin, miejsca między jabłkami też posypać żurawiną. Piekarnik ustawić na 150 st. Białka umieścić w misie miksera, ubić na prawie

moj przepis na
Szarlotka z żurawiną i pianką 123

ostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Ciasto będzie dość sypkie, ale takie ma być. Ciasto przesypać na formę do pieczenia i równomiernie rozłożyć, można użyć małego wałka. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół wszerz, wydrążyć gniazda nasienne. Żurawinę(...)oczyścić z szypułek/liści, umyć, całkowicie osuszyć. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, następnie piec 15 min, do lekkiego zarumienienia. Na ciasto wyłożyć połówki jabłek, rozcięciem w dół, w miejsce gniazd nasiennych powkładać kilka żurawin, miejsca między jabłkami też posypać żurawiną. Piekarnik ustawić na 150 st. Białka umieścić w misie miksera, ubić na prawie

moj przepis na
Kruche ciasto jablkowo-serowe 131

Miałam wielka ochotę na sernik bądż na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a więc powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki(...)Masło siekamy z mąką i migdałami. Dodajemy 2 łyżki cukru i żółtko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragłą formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy

Różne smaki w kuchni
Serowe ciasteczka usteczka z jabłkiem 125

200g masła lub margaryny,  250g białego sera,  jajko,  1/2 szklanki cukru,  2 jabłka. Wykonanie Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i surowe żółtko oraz ser (nie trzeba go mielić). Wszystko zagnieść razem na jednolite, gładkie ciasto(...)Rozwałkować na kształt prostokąta i szklanką wycinać kółka.  Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki przypominające cząstki pomarańczy. Na każdym krążku ciasta układać plasterek jabłka, szerszą częścią w kierunku brzegu. Złożyć na pół i delikatnie skleić.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem.  Piec około 20 minut

Z miłości do słodkości
Jabłecznik z budyniem. 1041

Jeśli znudziły się Wam pełne przepychu, świąteczne ciasta, zapraszam na ten pyszny jabłecznik. Nie znam nikogo, kto by nim pogardził. Półkruche ciasto skrywające soczyste jabłka i kremowy budyń... Mniam! Pomimo tego, że ciasta jest dużo (forma z wyposażenia piekarnika) znika bardzo szybko. Nie jest przesadnie słodkie ani ciężkie, więc każdy może sobie pozwolić na kawałek, albo dwa ;) Składniki(...)Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Zimne ciasto dzielimy na 2 części (3/5 i 2/5). Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno formy (bez rantu). Spód ciasta nakłuwamy widelcem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut, aż się lekko zarumieni. NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru (jeżeli

Rozpustne gotowanie
Jabcuk 65

Ostatnie danie z tej serii. Tym razem z jabłkami, a konkretnie z jabłkami ziemnymi, czy erdepl jak to się mówi w Jidysz. Nazwa wzięła się od polskiego Jabczuk, czyli ciasta z jabłkami, nie mylić z jabcokiem :) Obecnie receptura wygląda nieco inaczej, ale oryginalnie była właśnie taka.  Akurat była dobra okazja, bo pojechałem do firmy, więc wziąłem(...)sobą. Składniki: - mąka - podziemne jabłka (ziemniaki) - olej - drożdże w proszku Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Mieszamy mąkę, drożdże, trochę oleju i tyle wody, żeby powstało nam zwarte, lekkie ciasto, które następnie wkładamy do foremki i czekamy aż urośnie. Ziemniaki moczymy w oleju i układamy na ciasto. Wkładamy je do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania