przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski przełóż wszystkie składniki, tj. mąkę, mleko, jajka, cukier oraz szczyptę soli, i dokładnie wymieszaj. Będzie gotowe, gdy stanie się jednolite, gładkie oraz nabierze konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto odstaw na mniej więcej 30 minut. Po tym czasie ponownie je przemieszaj i w razie konieczności dodaj mleka bądź mąki. Kiedy ciasto będzie „odpoczywało” zajmij(...)się jabłkami. Owoce umyj, osusz i obierz. Usuń z nich także gniazda nasienne, a miąższ pokrój na plasterki. Jabłka przełóż do ciasta naleśnikowego i całość dobrze wymieszaj. Patelnię rozgrzej i lekko natłuść, np. nabitym na widelec kawałkiem słoniny. Gorącą patelnię zdejmij z ognia, wyłóż na nią porcję ciasta, starając się, aby każdy z placków był podobnej wielkości. Patelnię
blog.moje-pasje.infoMoja mama je miała i wiele przepisów z tych książeczek na stale zagościło u nas w domu. To ciasto jest jednym z nich. Dla mnie idealne, jesienne, korzenne ciasto pachnące jabłkami i orzechami. I ten zapach unoszący się w domu podczas pieczenia ciasta, hmmm... Pychotka Składniki: 5 jaj 4,5 szklanki mąki 2 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju
Cukiernia PychotkiDodajemy sól i wyrabiamy szybko gładkie ciasto. 3. Formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą po czy ciasto wkładamy na min.30 min do lodówki (ciasto powinno być dobrze schłodzone) 4. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski lub plastry. Jabłka natychmiast należy skropić sokiem z cytryny by szybko nie ściemniały(...)frużeliną żurawinową. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na koło o średnicy równej średnicy dna tortownicy u mnie 26 cm . Resztę ciasta rozwałkować i podzielić na paski o szerokości ok.6 cm którymi będziemy wykładać boki tortownicy 7. Przed wyłożeniem masy na ciasto posypujemy spód równomiernie bułką tartą. Kolejno Wykładamy jabłka rozkładamy równomiernie. Wylewamy
vaniliowoczekoladowabyło dużo jabłek, pełno gruszek i trochę dodatkowego ciasta :D Ciasto przygotowuje się szybciutko ( chyba, że tworzycie je tradycyjnie - ręcznie, to troszkę dłużej). W dzieciństwie, to właśnie na cieście tego typu szkoliłam swoje umiejętności kulinarne. Sądzę, ze na coś się one przydały. Mam nadzieję, że i Wam, ciasto to przypadnie do gustu. Zapraszam na Gruszkową szarlotkę!" Składniki : Kruchy spód(...)małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut, następnie wykładamy na blat i 2/3 ciasta rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Jabłka i gruszki obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy, posypujemy cukrem i cynamonem - mieszamy i odstawiamy. Ciasto na spód ( to wcześniej
Słodkie Przyjemnościmnie przepisów na to ciasto, ten poniżej jest najprostszy i naprawdę niezawodny. Składniki (na dużą, prostokątną blachę): ciasto: Na szarlotkę świetnie nadają się antonówki - 4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 masło roślinne (250 g) - 1 mała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka a do tego: - 2 kg jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego(...)cynamonem. Dno blachy lekko wysmarować masłem roślinnym (zawsze zostaje trochę w kubeczku i tyle wystarczy) lub innym tłuszczem i wykleić połową ciasta z lodówki. Na nim wyłożyć jabłka. Z zamrożonej połowy ciasta zrobić kruszonkę - wystarczy zetrzeć je na dużych oczkach. Piec na złoto. W piekarniku z termoobiegiem wystarczy 1 godzina i 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Szarlotka
W SMAKDziś prezentujemy słodką propozycję na zbliżające się święto zakochanych czyli Walentynki. Deserki te, to połączenie prostego kruchego ciasta z jabłkami, kasztanami, orzechami i odrobiną cynamonu. Deserki te powstały z mojej miłości do męża, słodkości i ... kasztanów. Pierwszy raz kasztany jadłam kilka, nie chyba to już będzie kilkanaście lat temu, kiedy były w Polsce jeszcze mało spotykane i mało(...)cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNa diecie tęskni się za czymś słodkim ale zdrowym. W takich sytuacjach trzeba robić rzeczy proste i szybkie. Takie właśnie są te jabłka, posiłek węglowodanowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikpszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli 60 g zimnej wody starta skórka z 1 cytryny Farsz: 1000 g jabłek starta skórka z cytryny sok z 2 cytryn brązowy cukier cynamon Wykonanie: Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka(...)owoce nieco zmiękły. Odstawiamy, aby wystygły. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na placek o średnicy większej niż tortownica, tak aby można nim było wylepić jej boki. Dół ciasta nakłuwamy widelcem i chowamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na ciasto warstwami wykładamy jabłka posypując je cukrem i cynamonem. Szarlotkę pieczemy około 40 minut ustawiając pieczenie
Kulinarne przygody Gatityjabłka nie będą się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie. 2 jabłka garść orzechów włoskich łyżka rodzynków szczypta cynamonu łyżka miodu op. ciasta francuskiego żółtko(...)posmarowania Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i p rzekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek ułożyć na cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem
Smakołyki AsiMięciutkie, puszyste, delikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!! Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru(...)całkowicie się wchłonie, czyli około 3-4 minuty. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aby ciasto podwoiło objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w około centymetrową kostkę, przekładamy do garnka. Garnek stawiamy na kuchence, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż jabłka puszczą
Rozpustne gotowaniedodać mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta - na cieście rozsmarować masę makową / połowę z puszki, resztę schować do lodówki do innego ciasta na masie makowej rozłożyć jabłka a na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i piec
W Mojej Kuchni LubięPfnutli-czyli placki z jabłkami w winnym cieście -tradycyjny szwajcarski deser w oryginale przepis na deserowym winie, ja postanowiłam je zrobić po swojemu i użyłam naszego polskiego cydru jabłkowego, naszych smaków lata czyli jabłek i dodałam rodzynki, powiem Wam szczerze podeszłam sceptycznie do tego przepisu nie wiedząc czy to wogóle będzie zjadliwe:) Efekt przerósł moje(...)być gęste -konsystencji śmietany, jeśli by było za rzadkie dosypujemy łyżkę mąki, wsypujemy rodzynki, dodajemy obrane i pokrojone na plastry jabłka, całość mieszamy delikatnie. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakąłdamy porcje ciasta łyżka, formujemy placuszki, smażymy na złocisto z każdej strony na wolniutkim ogniu kilka minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Wpis dodaję
Wanilia i Kardamondrugiej - jajko, roztopiony olej kokosowy oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i posypać płatkami migdałowymi. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujeprzesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto p odzielić na 2/3 i 1/3 część. Obie zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki (na ok. 30 minut), mniejszą do zamrażarki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wykleić ciastem z lodówki. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka. Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto
Walijskie Pichcenietrzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier trzcinowy oraz cynamon i dokładnie mieszamy. CIASTO NA MUFFINKI W jednej misce mieszamy składniki mokre w drugiej suche. Do suchych dajemy mokre i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka (jeśli są soczyste i puściły sok należy go odcisnąć) Wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami(...)napełniamy je ciastem mniej więcej 2/3 wysokości. KRUSZONKA Masło rozpuszczamy dodajemy cukier oraz słonecznik i mąki tyle by ciasto przyjęło formę kruszonki. Kruszonką posypujemy babeczki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Do suchego patyczka. I gotowe :) Polecam gorąco te babeczki są przepyszne,wilgotne idealne na jesienne dni SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku