Wykonanie: Dodajemy do siebie wszystkie składniki do wyrobienia ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło, smalec, jajko, cukier, cukier waniliowy i z podanych składników za pomocą miksera bądź rąk wyrabiamy jednolite ciasto. Ważne aby nie dodawać więcej mąki. Dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i kroimy na mniejsze kawałki(...)odparowała, wtedy nie przykrywamy jabłek. Dodajemy pod koniec cynamon, ewentualnie rodzynki odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy na placek i wykładamy nim dno blaszki. Na tak przygotowane ciasto wykładamy ostudzone jabłka, a na samą górę wykładamy kolejny placek ciasta. Pieczemy w temp. 35-40 minut w temp 180*C gotowe ciasto posypujemy
W Moim Magicznym Domupyszne i szybkie ciasto z jabłkami z dodatkiem cynamonu.Jest smaczne i wilgotne dzięki dodaniu jabłek.Jest to wypiek idealny na zimowe popołudnie. Zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI 4 jajka szklanka cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu szklanka posiekanych orzechów włoskich 3 jabłka cukier puder do posypania WYKONANIE(...)puszysta. Potem dodajemy mąkę,olej,proszek do pieczenia i sodę oraz cynamon.Miksujemy na niskich obrotach.Teraz dodajemy posiekane orzechy oraz umyte,obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Mieszamy juz wszystko nie mikserem tylko łyżką.Ciasto powinno być trochę gęste.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok.55min do suchego patyczka
Mała w garnku mieszarobi się dosłownie w kilka chwil. Jest bardzo łatwe i nie sposób go zepsuć ;) Jest bardzo puszyste i każdemu smakuje. Ciasto można upiec z innymi owocami, np. malinami, jabłkami, wiśniami. Ciasto: 5 jajek 1,5 szkl cukru 2/3 szkl oleju łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl mąki pszennej Kruszonka: 50 g masła
Smakołyki AsiCiasto inspirowane popularnym przepisem na "Ciasto z połówkami jabłek", które ostatnio bardzo mnie prześladuje 😂 - jadłam go już u mojej mamy oraz kuzynki, a w internecie co krok na niego wpadam 😉 Postanowiłam zmierzyć się z tematem, ale jabłka chciałam wymienić na inny owoc. Niestety o tej porze roku wybór owoców jest bardzo mały, aż tu nagle trafiłam na promocję(...)działają odmładzająco i ujędrniająco na skórę, korzystnie wpływają na układ pokarmowy (zawierają więcej błonnika niż jabłka), a także mają działanie antyrakowe. Nic tylko jeść😉 Ciasto z kaki wyszło równie pyszne co z jabłkami. Kaki w smaku, jak dla mnie, przypominają trochę brzoskwinie, trochę mango. Jedyna różnica to taka, że jabłka miękną podczas pieczenia, natomiast kaki nadal
Kuchnia MagdaLenyolej, mleko, sok i skórkę z cytryny oraz wbić jajka. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i cynamon. Całość delikatnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę przelać do papilotek. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę (składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą). Wierzch muffinek posypać
UgotowaćKruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść(...)dodatkowo drewnianą szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia ułożyć warstwę ciasta na papierze. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Na to ułożyć uprażone jabłka i wylać ciepły budyń. Całość przykryć drugą warstwą ciasta (ciasto rozwałkowane na papierze
BullioKruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść(...)dodatkowo drewnianą szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia ułożyć warstwę ciasta na papierze. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Na to ułożyć uprażone jabłka i wylać ciepły budyń. Całość przykryć drugą warstwą ciasta (ciasto rozwałkowane na papierze
Bulliomasę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy. Dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok. 21×33 cm) na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w ok. 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniacioccolato) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi(...)Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake al mandarino) Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) Ciasto marchewkowo-migdałowe z mlecznym kremem (Torta alle carote e mandorle con crema di latte) Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana) Tarta sernikowa z czekoladą (Crostata di ricotta e gocce
La grande e la piccola cuocatartaletki z nadzieniem jabłkowym, świetnie pachną i najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Spróbujcie koniecznie :) Deser szarlotkowy z ciastem filo 5 sztuk 2 płaty ciasta filo 2 nieduże jabłka ksylitol(lub coś innego, do posłodzenia) cynamon jagody(u mnie mrożone, ale można pominąć) posiekane migdały lub płatki migdałowe do posypania Płaty ciasta podzielić tak, aby uzyskać(...)gniazd nasiennych i pokroić w kostkę(można obrać, ale nie trzeba).Tartaletki wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno). Układać naprzemiennie po 5 płatów ciasta. Na cieście w zgłębieniu ułożyć kostki jabłek, posypać jagodami(ok. 1 łyżeczka na porcję), ksylitolem, cynamonem i migdałami. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach
FitKotprzeszkodziło w konsumpcji :) Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego: 75 g miodu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego niecała łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże lub 2 małe jabłka, obrane i bez gniazd nasiennych, pokrojone(...)Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać
Dzieje kuchennej WiewióryCzasem mam ochotę upiec coś słodkiego i szybkiego do herbaty. Ciasto z jabłkami jest bardzo proste do zrobienia. Wyrasta za każdym razem a wszystkie składniki mam zazwyczaj w domu. Świetne ciasto na co dzień! Śmiało mogę Ci też polecić inne moje przepisy na słodkości z jabłkami. Będzie to oczywiście najlepsza, klasyczna szarlotka lub bardzo ciekawa wersja o której
AniaGotuje.plcukru 1/2 ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Dodatkowo 1 jabłko Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć część ciasta, następnie na to budyń i resztę ciasta na górę. Jabłka pokroić na kawałki i wcisnąć w ciasto. Piec 30 min w 180 stopniach. Oryginalny przepis znajduje się tutaj
Moja Galeria SmakuPrzepis pochodzi z książki Kuchnia polska 1000 przepisów wydawnictwa Dragon. Długi czas nie mogłam się odważyć, by je upiec. Bałam się, że skoro biszkopt jest tak delikatnym ciastem to dodatek jabłek obciąży je i zakalec gotowy. Na szczęście moje obawy okazały się niepotrzebne i gdy upiekłam to ciasto po raz pierwszy, od razu się w nim zakochałam. Jest puszyste(...)usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut, następnie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmujemy
Rozpustne gotowaniejabłko 2 szt, gruszka 2 szt, olej kokosowy do smażenia, cukier puder do posypania placuszków, Sposób przygotowania: Kefir, jajko oraz cukier łączymy razem i mieszamy do połączenia składników. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, mieszamy i dodajemy do mokrych składników. Ciasto miksujemy na małych obrotach miksera aż nie będzie w cieście grudek(...)Jabłka i gruszki obieramy, następnie kroimy w małe cząstki. Do ciasta dodajemy olej, skórkę z pomarańczy oraz owoce, wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Usmażone placuszki kładziemy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem
kulinarne odsłony pati