ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Zielone małże nowozelandzkie w winie Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Jarzynowa sałatka(...)Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka
Kulinarne przygody Gatitybardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego podwójna porcja błonnika. Lekkie jak piórko(...)Pierwszą rozwałkować na kształt i wielkość foremki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsmarować dżem lub marmoladę z pigwy, następnie zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wyłożyć na to przestudzone jabłka. Na jabłkach rozłożyć równomiernie pianę z białek, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej porcję ciasta z zamrażarki piec w 180`C 45 minut. Przed podaniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proste do zrobienia ciastka, które są fajnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo udekorowałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 1szkl. prażonych jabłek ze słoika (u mnie domowej roboty) ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny(...)łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwinęłam. Ciasto przekroiłam po długości na trzy długie pasy. Następnie pasy pokroiłam na mniej więcej równe kwadraty o boku ok. 8cm. Wymiary nie są aż tak bardzo istotne, bo rożki mogą być różnej wielkości. Na środku każdego kwadratu ciasta nakładałam po solidnej łyżeczce prażonych jabłek, a następnie zlepiałam całość w trójkąt
Waniliowe Improwizacjeciasto zagnieć w miarę na jednolitą masę i jeżeli śpieszy Ci się zawsze tak jak mi to wylep od razu blachę (wysmarują ją olejem, albo wyłóż papierem do pieczenia), tj. dno i lekko brzeg, tak 1 cm w górę i tak przygotowane włóż na max 30 minut do lodówki, aha i zostaw tak 1/4 ciasta do dekoracji wierzchu ciasta(...)ogniu bo przypalisz. Niech masa chwilę ostygnie i dodaj do niej jogurt naturalny, ja pomogłam sobie blenderem, bo masa bardzo mi zgęstniała na sam koniec dodaj jabłka i przemieszaj ciasto Schłodzony spód ciasta wypełnij masą a na wierz rozkrusz pozostałe ciasto. Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika około 50 minut. Ciasto urośnie
greenscarfchampion), która ma słodki, ale delikatnie kwaskowaty smak, a podczas przetwarzania nie ciemnieje i zachowuje twardość. Jabłka prażone można nie tylko zapasteryzować w słoikach na zimę, ale także zużyć na bieżące potrzeby np. do ryżu z jabłkami, musu jabłkowego lub upieczenia ciasta. Nam nie udało się do tej pory zamknąć jabłek w słoiku, każdy przygotowywaną partię wykorzystaliśmy
niecodziennikparyCiasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć(...)mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy do pieczenia również wykleić ciastem i ponakłuwać. Tak przygotowany spód podpiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut - ciasto powinno nabrać jasnozłotego koloru. W międzyczasie przygotować nadzienie z jabłek i bezę. Uwaga - jeśli nie lubicie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasła lub margaryny dobrej jakości łyżeczka proszku do pieczenia kilka jabłek płatki migdałów opcjonalnie oraz gruby brązowy cukier do posypania- ta dwa składniki sprawią, że ciasto będzie miało wspaniałą chrupiąca skórkę Jabłka obierz, pokrój na cząstki, możesz posypać delikatnie cukrem i cynamonem jeśli lubisz. Tłuszcz rozpuść w rondelku, odstaw do ostygnięcia. Jaja ubij z cukrem na puch. Dodaj(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ciągle miksując, dodaj rozpuszczony tłuszcz. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę, jak najdłuższą wyłóż papierem od pieczenia. Wlej do niej ciasto i wsyp jabłka, lekko je wmieszaj lub pozostaw i tak wpadną do środka.Posyp płatkami migdałowymi oraz brązowym cukrem. Piecz około 35-40 minut, to zależy od piekarnika. Wyjmij
Z Kuchni Do Kuchnimąką i masłem orzechowym wrzucić do namoczonych płatków z mlekiem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć ciasto owsiane z pianą, wsypać bakalie i starte na tarce jabłko. Gotowe ciasto przelać do formy żaroodpornej i udekorować z wierzchu przekrojonymi i wypestkowanymi śliwkami oraz nerkowcami. Piec 35 minut. Owsianka wychodzi mocno wilgotna, bardzo słodka i naprawdę smaczna, ostatnio jest moim owsiankowym
Przepysznik - BLW i nie tylkoSzarlotkę kochają wszyscy. Dla mnie to smak dzieciństwa, bez żadnych udziwnień, warstw, mas czy innych dodatków. Po prostu pyszne, kruche ciasto, kwaskowate jabłka i cukier puder ;) Dla niektórych to jeszcze dodatek cynamonu, cóż ... ja za nim nie przepadam. Przepis podpatrzony na Słodkiej Stronie. Porcja na około 15 małych babeczek. Polecam! ;) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1/3 szklanki(...)mieszać, ponieważ może się nam przypalić. Następnie dodajemy cukier do smaku (wedle własnego gustu oraz w zależności od rodzaju jabłek) i dusimy jeszcze trochę. Zdejmujemy z gazu i studzimy. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez około pół godziny. Foremki smarujemy dokładnie tłuszczem i wykładamy w nie ciasto, dopasowując je do kształtu foremki. Następnie
Czerwona PorzeczkaBezglutenowe racuchy z jabłkami - obłędnie dobre, delikatne, idealne! Smażone bez tłuszczu z dodatkiem jabłka i płatków owsianych sprawia, że to propozycja na zdrowe i przepyszne śniadanie lub podwieczorek. Ciasto można przechować przez noc w lodówce i rano smażyć racuszki. Zapewniam, że zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! SKŁADNIKI na 2 porcje: 50 g mąki kukurydzianej(...)wyrośnięcia na 30-40 minut. Jabłko obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na krążki o grubości 0,5 cm. Wyrośnięte ciasto wymieszaj. Patelnie teflonową dobrze rozgrzej. Plastry jabłek obtaczaj w cieście drożdżowym i kładź na rozgrzaną patelnie. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj polane miodem. Smacznego :) 1 porcja zawiera średnio: energia: 348 kcal białko
Kuchnia bezglutenowaSuper smaczne ciastka z kawałkami jabłka w środku .Ciasto bardzo łatwo i szybko się zagniata.Małe co-nieco w kilka chwil .Polecam. Składniki: na 1 blaszkę ciastek. 250 g białego sera typu President 250 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 3 średnie jabłka cukier puder do dekoracji po upieczeniu Z mąki ,sera ,masła(...)łyżki cukru pudru zagnieść ciasto.Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na około 5 mm grubości .Wycinać szklanką kółka . Jabłka pokroić na niewielkie kawałki i wkładać na krążki ciasta ,blisko brzegu i składać ciasto na pół dociskając brzegi .Wszystkie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 25 minut .Po przestygnięciu oprószyć cukrem
Ladylaura.cukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką pianę do jajek dodać masę makową, użyłam z puszki, (resztę masy zostawiłam do innego ciasta), przesianą mąkę z proszkiem i mikserem zmiksować na ciasto bez grudek mandarynkipodzielić na cząstki, jabłka ze skórką pokroić na na grubsze kawałeczki foremki silikonowe 4x7cm do foremki nałozyc czubatą łyżkę ciasta - dać po porcji jabłka i mandarynki na owoce dać po łyżce ciasta piec w 200C około 25 minut i po upieczeniu zostawić do wystudzenia mocno zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką ozdobić babeczki, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową babeczki są bardzo wilgotne, delikatne...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepis ten dostałam od teściowej, której z kolei przekazała go koleżanka z pracy i powiem szczerze, że na początku podeszłam do niego sceptycznie. Bo jak to, ciasto bez jajka? Jabłka przekładane tylko sproszkowanymi składnikami? Moje wątpliwości natychmiast rozwiało przepyszne ciasto, które chwilę później pojawiło się na stole. Spód był mięciutki, zaś góra baaaardzo chrupiąca :) Postanowiłam więc spróbować sama(...)kaszki manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny lub masła (170 g) cynamon Przygotowanie: Margarynę lub masło przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta wkładamy do lodówki lub najlepiej na chwilę do zamrażalnika . Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki (mąkę, cukier i kaszkę) łączymy w misce. Jeżeli mamy blachę otwieraną to koniecznie wykładamy
Zakręcony Widelecłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Ciasto z cukinią Przygotowanie: Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach (startej cukinii powinno być około 200 g). Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (startego jabłka powinno być około 100 g). Do mąki dodaję cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę(...)mieszam. Teraz przygotuję ciasto: Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, olej i roztrzepuję (cukier nie musi się rozpuścić w jajkach). Następnie dodaję mąkę i mieszam przez chwilę łyżką tak aby składniki się połączyły. Na koniec do ciasta dodaję cukinię, jabłka i dokładnie mieszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciasta: Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję. Foremkę
Uwaga Babcia Gotuje