ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:148/762)

Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 122

Jabłecznik ten ma bardzo dużą ilością jabłek w stosunku do pozostałej ilości ciasta. Ciasto praktycznie służy tylko jako spoiwo do jabłek. Taka szarlotka ma wyczuwalne plastry jabłek, pomiędzy którymi czają się bakalie i orzechy, ma też delikatny cytrynowy smak. Polecam dla osób dbających o linię, bo nie jest słodka, a można(...)każdą ćwiartkę w plastry. • Wymieszać jabłka z sokiem z cytryn i bakaliami. • Suche składniki ciasta połączyć razem, a mokre roztrzepać, po czym wszystko wymieszać na gładką masę. • Ciasto dokładnie przemieszać z jabłkami i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja użyłam okrągłej tortownicy. • Piec

To co kocham
Szarlotka z bezą i bez cukru 150

Ciasto z jabłkami chodziło za mną prawie od świąt, jak tylko zjadłam świątecznego makowca;) Kilka dni temu zakupiłam jabłka zdecydowana zrobić bezglutenowe ciasto z jabłkami z tego przepisu. Ale zanim zdążyłam przystąpić do pracy nad ciastem, na blogu Arniki pojawiła się szarlotka kokosowa-orzechowa i bardzo mi się spodobała, więc zdecydowałam się na nią. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zapiekane jabłko w cieście francuskim z daktylami i miodem 103

Takie jabłko świetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego! SKŁADNIKI:   - jabłko – 1 szt - ciasto francuskie – 100 g - daktyle bez pestek – 50 g - miód – 1 łyżka - cynamon – 2 łyżki - żółtko – 1 szt     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko obieramy(...)tworząc otwór na daktyle i miód. Całe obtaczamy dokładnie w cynamonie. Daktyle drobno siekamy. Wkładamy do wnętrza. Zalewamy łyżką miodu. Z ciasta francuskiego wycinamy długie paski o szerokości mniej więcej 1,5 cm. Owijamy dokładnie dookoła całe jabłko. Zdobimy listkami. Smarujemy dokładnie roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do nagrzanego do 190C piekarnika na ok. 15-20 minut. Zajadamy gorące! Można posypać cukrem

Ostra na Słodko
Ciasto z jabłkami 159

Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Idealnie smakuje lekko ciepłe z gałką waniliowych lodów. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem z książki "Kulinarne ABC. Thermomix". Zapraszam do przygotowań! Składniki na tortownicę o śr. 26 cm: 130 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy do połączenia składników. 4. Masę przelewamy do formy, na wierzchu układamy jabłka, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut do tzw. "suchego patyczka" (wykałaczkę wbijamy w ciasto i wyciągamy, sprawdzamy czy wykałaczka nie jest pokryta surowym ciastem). Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. 5. Ciasto wyciągamy z formy

My Culinary Art
Fale Dunaju 228

wyobrażam sobie mojej codziennej kawki bez kawałka ciasta które zawsze  musi być w moim domu  :) dzisiaj upiekłam przepyszne i dobrze znane Wam ciasto  Fale Dunaju, z dodatkiem soczystych jabłek i pysznym kremem budyniowym .            Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje(...)połowy. Do jednej dodać łyżkę kakao i 3 łyżki mleka , wymieszać mikserem. Na spód blaszki wykładamy ciasto jasne  Na ciasto jasne wykładamy ciasto ciemne . W ciasto ciemne delikatnie wciskamy ćwiarteczki obranych jabłek . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35  minut do suchego patyczka . Masa budyniowa : Połowę mleka wlać do garnka i zagotować , w drugiej połowie rozmieszać budynie

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka jesienna na cienkim cieście 46

łyżki kaszy manny Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto i podzielić na 3 części. 2/3 ciasta zawinąć w jeden kawałek folii aluminiowej, a 1/3 ciasta w drugi. Oba kawałki włożyć do lodówki na 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i pokroić w niewielka kostkę. Przełożyć do garnka, posypać cukrem i cynamonem(...)posypać po górze (wtedy powstanie fajna, duża kruszonka). Ciasto piec 40 – 45 minut w temperaturze 200 stopni (po 15 – 20 minutach można nakryć ciasto od góry papierem do pieczenia, aby się za bardzo nie przypaliło). Gdy ciasto wystygnie udekorować cukrem pudrem. Krok po kroku: 1. Obrać i pokroić jabłka 2. Zasypać jabłka cukrem i cynamonem 3. Dodać

KuchniaWeDwoje.pl
Jabłecznik z połówkami jabłek 121

Ciasto do niedzielnej kawki. Słodkie, kruche, a zarazem lekko wilgotne. Do tego ciasta najlepiej wybrać jabłka kwaskowe. Składniki: 3 jabłka średniej wielkości, 1 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek cukru, 170 g masła, 150 g jogurtu typu greckiego jajko Przygotowanie: Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy wraz(...)części. Dno i boki okrągłej formy smarujemy masłem i podsypujemy mąką. Wykładamy połową masy dno. Jabłka obieramy, kroimy na pół,usuwamy pestki. Układamy na cieście. Drugą część masy rozwałkowujemy i wykładamy na jabłka. Pieczemy 35-40 minut w temparaturze 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie lukrujemy

Lena Gotuje
Szarlotka na bogato! 134

Szarlotka na bogato! Delikatne kruche ciasto z jabłkami pod lekką budyniową pianką, z dodatkiem malin i jagód. W takim wydaniu klasyczna szarlotka nabiera nowego, wspaniałego smaku. Polecam!     Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na warstwę jabłkową: 5 jabłek 1galaretka cytrynowa(...)proszkiem do pieczenia. Dokładamy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części *** *** Jedną część ciasta wkładamy do zamrażarki. Drugą częścią ciasta wykładamy spód blaszki (moja ma wymiary 28/28cm), nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze 180’C *** *** Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cytrynę oraz

Blog z Apetytem
Rogaliki z prażonymi jabłkami 145

być takim małym „DŻEMOJADEM”. Stąd też powstał pomysł, aby zrobić szybkie mini rogaliki z prażonymi jabłkami. Przepis oczywiście jak zawsze szybki i banalny. Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka 2-3 łyżki cukru 1-2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka wody 1 jajko Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na około 200 stopni. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy(...)małą kostkę. Wrzucamy na patelnię. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon, a następnie podlewamy całość wodą. Podgotowujemy je co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną.  W międzyczasie rozkładamy ciasto francuskie i dzielimy je na trójkąty. Ściągamy jabłka z ognia, wykładamy je po łyżeczce na podstawę naszego trójkąta i zawijamy je do środka. Końce lepimy ze sobą

Justa próbuje gotować
Makowiec japoński 739

Jeśli chcecie, możecie upiec podwajając ilość składniki. Należy wtedy użyć tortownicy o średnicy 25-26 cm i nieco wydłużyć czas pieczenia.   Ciasto: 425 g gotowej masy makowej z puszki 250 g obranych jabłek  (ok. 2 jabłka) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki(...)cynamonu 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 jajka 50 g kaszy manny Polewa czekoladowa: 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła 2 łyżki naturalnego kakao Przygotowanie: Ciasto: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać je do masy makowej wraz z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, aromatem, cynamonem, kaszą manną i żółtkami jaj. Całość dokładnie wymieszać

Nastoletnie Wypiekanie
ROŻKI MAŚLANO SEROWE Z JABŁKAMI 149

posypania  Mąkę przesiałam na blat. Dodałam cukier wanilinowy.  Dołożyłam posiekane na kawałki miękkie masło. Ostatni składnik to twaróg. Zagniotłam ciasto. Lepiącą kulę ciasta zawinęłam w folię  i włożyłam na 30 minut do lodówki. Obrałam jabłka i pokroiłam na cienkie paski. Ciasto podzieliłam na dwie części. Podsypałam mąką i rozwałkowałam placki na grubość 0,5 cm. Szklanką(...)wycinałam koła. Na każde koło nakładałam po kawałku jabłka  i zlepiałam ciasto pośrodku. Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 stopni. Układałam ciasteczka bezpośrednio na blasze. Powinna być cienka,bo wtedy rożki szybciej się  zarumienią i będą bardziej kruche. Piekłam ciasteczka około 20-25 minut. Po wystygnięciu oprószyłam ciasteczka cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu

potrawyregionalne
Kruche babeczki z nutą pomarańczy i nadzieniem jabłkowym 144

miękki tłuszcz rozbełtać.  Dodać mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy (dowolną ilość ale bez przesady). Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Podsypać mąką. Rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Jednym kółkiem wylepić foremkę. Na to wyłożyć trochę jabłek dobrze wysmażonych (ewentualnie z kiślem aby były mniej płynne jabłka). Drugim kółkiem przykryć i lekko połączyć brzegi. Piec(...)zarumienienia ciasta. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Na pewno zmotywuje mnie to do dalszej pracy nad blogiem. Zapraszam też na mój profil fb  Cukiernia Pychotki Cukiernia Pychotki A może skorzystasz z innych moich przepisów? Sernik gotowany na cieście miodowym Czekoladowiec Cappucino Ciasto makowo-truskawkowo-kokosowe Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką Wiśniowa

Cukiernia Pychotki
Szarlotka na kruchym orzechowym cieście 120

jabłek 2-3 łyżki cukru łyżka soku z cytryny łyżeczka cynamonu 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Mąkę, cukier, proszek, margarynę posiekać. Dodać orzechy, ekstrakt i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.  Nadzienie:   Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny(...)cukier i cynamon. Smażyć do momentu aż sok odparuje a jabłka będą się rozpadać. Przestudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę (21x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka a na nie poskubać resztę ciasta. Szarlotkę piec ok 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180 stopni. Podawać

Smakołyki Asi
Biszkopt z jabłkami i cynamonem 100

Puszysty biszkopt z jabłkami według przepisu Elizy Mórawskiej z książki " O  jabłkach" . Mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Wystarczy kilka składników, 5 minut wolnego czasu i odrobina chęci. Nic tylko piec!  Składniki: 4 jajka 250 g cukru 250 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 łyżka(...)cukrem przez około 3 minuty, po czym dodajemy pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, a kończąc na mące z proszkiem do pieczenia. Okrągłą formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, na wierzchu układamy jabłka i posypujemy cukrem z cynamonem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, po czym sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto się upiekło. Jeśli patyczek wbity

Smakowity Blog Kulinarny
Jabłecznik z budyniem i nutką cynamonu. 93

pieczenia (1 łyżeczka). Ponadto: 1 budyń waniliowy bez cukru, 2 czubate łyżki cukru, 0,5l mleka, 710g obranych i oczyszczonych jabłek, łyżka soku z cytryny, płaska łyżka cynamonu, cukier puder, masło lub margaryna do wysmarowania blachy. Przygotowanie: Ciasto: Margarynę pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Zagnieść ciasto i podzielić na pół. Blachę (rozm.22,5X28cm) wysmarować masłem(...)całą powierzchnię blachy. Ponakłuwać widelcem. Obrane i oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z łyżką soku z cytryny i cynamonem.  Jabłka wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ugotować budyń zgodnie z opisem na opakowaniu ( 0,5 l mleka + 2 czubate łyżki cukru). Gorący budyń wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch

W kuchni u Moniki