ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:143/762)

Szarlotka z budyniem 679

ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego i jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik - budyń. Szarlotka z budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego ostatniego, ale i smakosze jabłek(...)zimne masło posiekać z powyższymi składnikami, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto - gotowe ciasto kruche podzielić na dwie części, obie schłodzić 30 minut w lodówce - jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach - jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać

Smakołyki Bereniki
Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku! 141

miękkie i słodkie dodaj do nich sok z jednej cytryny oraz czubatą łyżkę bułki tartej. Możesz również dodać cynamon. Dokładnie wymieszaj. Jabłka ułóż na dolnej części ciasta.   Następnie ubij pianę z 4 białek. Dodaj kisiel cytrynowy, delikatnie wymieszaj i ułóż ją na jabłkach. Na koniec na pianę(...)białek zetrzyj zamrożoną część ciasta. Piecz 45 minut w 180 °C grzanie “góra- dół”     Jeśli życie daje ci jabłka, zrób szarlotkę   Przełom lata i jesieni to czas jabłek. Można powiedzieć, że wysypują się zewsząd. Pełno ich gałęziach, bazarkach a każdy znajomy próbuje cię nimi obdarować, przynajmniej

kuron.com.pl
Śmietanowiec z jabłkami 635

Myślę, że do skosztowania tego ciasta nie trzeba nikogo namawiać. Delikatne kruche placki, przełożone masą  śmietanową i jabłkami, pysznie, prosto i elegancko. Przepis pochodzi od Siostry Anastazji :) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jaja 8 dag margaryny 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jabłek  Jaja ucieramy(...)łyżki mleka tabliczka czekolady Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z żelatyną. Złożenie ciasta - ciasto z jabłkami, następnie część masy śmietanowej, placek, znów część masy śmietanowej i kolejny placek i tak jeszcze raz. Na wierzch pozostawiamy dosłownie 2-3 łyżki śmietany tylko

Cynamonowe szczęście
Śmietankowa szarlotka 221

wiem jak to się stało ,że moja ulubiona szarlotka nie została do tej pory opublikowana na blogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek(...)śmietaną. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 C Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko posłódź do smaku)  a następnie wylej resztę

Różne smaki w kuchni
Kruche ciasto z musem jabłkowym 69

budyniu waniliowego (proszek) 100g cukru Mus z jabłek (miałam swój domowy) Przygotowanie Zagnieść ciasto i 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalnika a reszta do lodówki na 1 godzinkę. Na formę wykładamy papier do pieczenia na to rozwałkujemy ciasto z lodówki. Na ciasto wykładam mus z jabłek. Z białek ubijam pianę i dodaje cukier, a na koniec budyń wsypuje(...)mieszam. Zawartość wykładam na mus z jabłek. Na pianę dodaje ciasto z zamrażalnika stare na grubych oczkach. Piekę z termoobiegiem ok 45 minut w temp 180*C. Autor przepisu: Beata Artykuł Kruche ciasto z musem jabłkowym pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Tarta ze śliwkami i jabłkami 99

mąkę, jajko, śmietanę, masło, cukry. Ze składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, umieścić w lodówce na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przekroić, tak, aby 2/3 ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec w 180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część(...)ciasta odrywać kawałkami i przykrywać nimi wierzch. Piec w 190C przez 25-30minut. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem. Artykuł Tarta ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szarlotka na serku homogenizowanym - bez jajek 279

szczyptę soli, wymieszać. Dodać serek homogenizowany i miękkie masło, wymieszać łyżką. Szybko zarobić dłonią gładkie ciasto, podzielić je na dwie nierówne części. Blachę o wymiarach 24x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykleić dno, posypać mielonymi orzechami, mniejszą część odłożyć do lodówki. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, przekroić(...)pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na orzechach wypukłą strona do góry, oprószyć cynamonem. Pozostałe ciasto, podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach foremki. Delikatnie nawinąć na wałek (ciasto łatwo się rwie) i przenieść na jabłka. Na każdym wybrzuszeniu zrobić nacięcie. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Kuchenne zapiski Edyty
Szarlotka z migdałami 84

kruchym. Podobnie jest z przyrządzaniem jabłek. Można je piec surowe, pokrojone w plastry czy cząstki, albo dusić z cukrem lub budyniem. Ja zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem prażonych migdałów. Jabłka udusiłam z cukrem i z bananami. Ciasto wyszło pyszne i pachnące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blachę o wymiarach 36x24cm. Składniki: Do nadzienia: 1 i 1/2kg(...)jabłek 2 banany 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru Do ciasta: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych migdałów 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszcz i bułka tarta do blachy cukier puder do posypania (ewentualnie lukier) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jabłka

Danka Pichci
ciastka francuskie z jabłkami 544

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 – 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Ciasto dzielimy na 6 lub 12 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta układamy plasterki jabłek, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i przykrywamy drugą połową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzeg przy

Domowy Smak Jedzenia
Szybka szarlotka z jabłkiem i rabarbarem bez jajek i masła 180

Zmieszać wszystkie składniki ciasta. Będzie ono sypkie jak kruszonka. Podzielić na 2 części 2. Do jednej części dodać oleju do momentu aż wyrobimy z niego ciasto około 2-4 łyżki-nie dodawać wszystkiego na raz, a po łyżeczce tyle ile potrzeba. Gotowym ciastem wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Podpiec spód ciasta przed dodaniem jabłka i rabarbaru(...)Piec: Około 7-10 min. w temperaturze 180 stopni. Jabłka i rabarbar: 1. Do patelni/rondelka wlać wodę z cukrem, dodać pokrojony w kosteczkę rabarbar oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Posypać cynamonem 2. Dusić aż do miękkości, woda powinna odparować 3. Wykładać na podpieczone ciasto. 4. Na wierzch posypać kruszonką Piec: 20-45 minut w temperaturze

KreatywnePiny
Ciasto Meduza 297

pieczenia, a potem pokrojone jabłka (z sokiem, który się utworzy) i orzechy. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach. masa: Na soku z ananasów gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ostudzonym budyniem i sokiem z cyrtyny. wierzch: Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Upieczone ciasto smarujemy warstwą masy, na której układamy

Bon appetit mon amie
Francuskie poduszeczki z jabłkami 158

poduszeczki z jabłkiem to pomysł na szybką, niedrogą i bardzo smaczną przekąskę na słodko. Przed pieczeniem ciasto francuskie nacięłam, aby uzyskać ciekawy wzór. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem ciasta francuskiego to zachęcam Was do przygotowania serduszek z nutellą i malinami  lub ciastek nadzianych twarogiem i gruszką . Składniki dla 3-4 osób: 1 płat ciasta francuskiego(...)wymieszać. Ciasto francuskie rozwałkować i ponacinać (ja z jednego płata ciasta wycięłam kilkanaście kwadracików). Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie na jednym kawałku nałożyć 1 łyżkę jabłek, a drugi płat ciasta naciąć nożem i za jego pomocą zakryć owoce. Za pomocą dłoni wszystkie boki mocno zlepić ze sobą. Na sam koniec wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około

Ugotować
Sernik Izaura z jabłkami 80

spodziewałam się, że dodając jabłka do tego ciasta uzyskam taki rewelacyjny efekt. Sernik Izaura(...)jabłkami na kakaowym spodzie to mokre i delikatne w smaku ciasto, na jednym kawałku nie poprzestanie się go jeść. Proporcje na to ciasto wystarczyły na niedużą blaszkę 21×24 cm, jeśli chcecie upiec na większą to zerknijcie na przepis na [...] Artykuł Sernik Izaura z jabłkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Jabłecznik - szarlotka. 145

większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na pół godziny.  Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem.    Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej wody. Razem gotować do momentu aż jabłka(...)ciasto wyłożyć mus jabłkowy i posypać lekko cynamonem.    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Sztywno ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Następnie ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach, rozsypując delikatnie po pianie. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach ok.50-60min. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Szarlotka z budyniem 209

szklanki mleczka kokosowego 2 żółtka 1/2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 900 gram jabłek Piekarnik nagrzać do 170C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wysypać na stolnicę. Wyłożyć zimne masło, drobno posiekać i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić ciasto w proporcji 2:1. Większą część wyłożyć na blachę i rozwałkować/wylepić formę, razem(...)Pozostawić chwilę na ogniu ciągle mieszając, dopóki budyń nie zgęstnieje. Odstawić z ognia i jeszcze chwilę pomieszać. Spód wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na nim jabłka, na nie budyń. Na wierzch wyłożyć pokruszoną resztę ciasta lub startą na tarce (jeśli została mocno schłodzona). Całość zapiekać w 170C jeszcze około 30 minut, aż wierzch się zrumieni. Wyciągnąć i lekko ostudzić przed

Czerwony Gupik