wiem jak to się stało ,że moja ulubiona szarlotka nie została do tej pory opublikowana na blogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek(...)śmietaną. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 C Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko posłódź do smaku) a następnie wylej resztę
Różne smaki w kuchnibudyniu waniliowego (proszek) 100g cukru Mus z jabłek (miałam swój domowy) Przygotowanie Zagnieść ciasto i 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalnika a reszta do lodówki na 1 godzinkę. Na formę wykładamy papier do pieczenia na to rozwałkujemy ciasto z lodówki. Na ciasto wykładam mus z jabłek. Z białek ubijam pianę i dodaje cukier, a na koniec budyń wsypuje(...)mieszam. Zawartość wykładam na mus z jabłek. Na pianę dodaje ciasto z zamrażalnika stare na grubych oczkach. Piekę z termoobiegiem ok 45 minut w temp 180*C. Autor przepisu: Beata Artykuł Kruche ciasto z musem jabłkowym pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymąkę, jajko, śmietanę, masło, cukry. Ze składników szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, umieścić w lodówce na około 1 godzinę. Schłodzone ciasto przekroić, tak, aby 2/3 ciasta wylepić spód formy do tarty. Ciasto ponakłuwać w wielu miejscach, podpiec w 180C przez ok.8-10minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz pokrojone dowolnie śliwki. Pozostałą część(...)ciasta odrywać kawałkami i przykrywać nimi wierzch. Piec w 190C przez 25-30minut. Tartę podawać posypaną cukrem pudrem. Artykuł Tarta ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaszczyptę soli, wymieszać. Dodać serek homogenizowany i miękkie masło, wymieszać łyżką. Szybko zarobić dłonią gładkie ciasto, podzielić je na dwie nierówne części. Blachę o wymiarach 24x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wykleić dno, posypać mielonymi orzechami, mniejszą część odłożyć do lodówki. Jabłka umyć, osuszyć, obrać ze skórki, przekroić(...)pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na orzechach wypukłą strona do góry, oprószyć cynamonem. Pozostałe ciasto, podsypując mąką rozwałkować na prostokąt o wymiarach foremki. Delikatnie nawinąć na wałek (ciasto łatwo się rwie) i przenieść na jabłka. Na każdym wybrzuszeniu zrobić nacięcie. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Kuchenne zapiski Edytykruchym. Podobnie jest z przyrządzaniem jabłek. Można je piec surowe, pokrojone w plastry czy cząstki, albo dusić z cukrem lub budyniem. Ja zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem prażonych migdałów. Jabłka udusiłam z cukrem i z bananami. Ciasto wyszło pyszne i pachnące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blachę o wymiarach 36x24cm. Składniki: Do nadzienia: 1 i 1/2kg(...)jabłek 2 banany 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru Do ciasta: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki posiekanych migdałów 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszcz i bułka tarta do blachy cukier puder do posypania (ewentualnie lukier) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jabłka
Danka Pichciskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 – 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki brązowego cukru wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Ciasto dzielimy na 6 lub 12 równych prostokątów. Na połowie każdego prostokąta układamy plasterki jabłek, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i przykrywamy drugą połową ciasta. Dokładnie zlepiamy brzeg przy
Domowy Smak JedzeniaZmieszać wszystkie składniki ciasta. Będzie ono sypkie jak kruszonka. Podzielić na 2 części 2. Do jednej części dodać oleju do momentu aż wyrobimy z niego ciasto około 2-4 łyżki-nie dodawać wszystkiego na raz, a po łyżeczce tyle ile potrzeba. Gotowym ciastem wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Podpiec spód ciasta przed dodaniem jabłka i rabarbaru(...)Piec: Około 7-10 min. w temperaturze 180 stopni. Jabłka i rabarbar: 1. Do patelni/rondelka wlać wodę z cukrem, dodać pokrojony w kosteczkę rabarbar oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Posypać cynamonem 2. Dusić aż do miękkości, woda powinna odparować 3. Wykładać na podpieczone ciasto. 4. Na wierzch posypać kruszonką Piec: 20-45 minut w temperaturze
KreatywnePinypieczenia, a potem pokrojone jabłka (z sokiem, który się utworzy) i orzechy. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach. masa: Na soku z ananasów gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ostudzonym budyniem i sokiem z cyrtyny. wierzch: Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Upieczone ciasto smarujemy warstwą masy, na której układamy
Bon appetit mon amiepoduszeczki z jabłkiem to pomysł na szybką, niedrogą i bardzo smaczną przekąskę na słodko. Przed pieczeniem ciasto francuskie nacięłam, aby uzyskać ciekawy wzór. Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem ciasta francuskiego to zachęcam Was do przygotowania serduszek z nutellą i malinami lub ciastek nadzianych twarogiem i gruszką . Składniki dla 3-4 osób: 1 płat ciasta francuskiego(...)wymieszać. Ciasto francuskie rozwałkować i ponacinać (ja z jednego płata ciasta wycięłam kilkanaście kwadracików). Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie na jednym kawałku nałożyć 1 łyżkę jabłek, a drugi płat ciasta naciąć nożem i za jego pomocą zakryć owoce. Za pomocą dłoni wszystkie boki mocno zlepić ze sobą. Na sam koniec wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około
Ugotowaćspodziewałam się, że dodając jabłka do tego ciasta uzyskam taki rewelacyjny efekt. Sernik Izaura(...)jabłkami na kakaowym spodzie to mokre i delikatne w smaku ciasto, na jednym kawałku nie poprzestanie się go jeść. Proporcje na to ciasto wystarczyły na niedużą blaszkę 21×24 cm, jeśli chcecie upiec na większą to zerknijcie na przepis na [...] Artykuł Sernik Izaura z jabłkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąwiększą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem (można wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia) i ponakłuwać widelcem. Mus jabłkowy: 2kg jabłek obrać i usunąć gniazda, pokroić na ćwiartki , niecała szklanka gorącej wody. Razem gotować do momentu aż jabłka(...)ciasto wyłożyć mus jabłkowy i posypać lekko cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Sztywno ubitą pianę wyłożyć na jabłka. Następnie ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach, rozsypując delikatnie po pianie. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach ok.50-60min. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikiszklanki mleczka kokosowego 2 żółtka 1/2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 900 gram jabłek Piekarnik nagrzać do 170C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wysypać na stolnicę. Wyłożyć zimne masło, drobno posiekać i szybko zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić ciasto w proporcji 2:1. Większą część wyłożyć na blachę i rozwałkować/wylepić formę, razem(...)Pozostawić chwilę na ogniu ciągle mieszając, dopóki budyń nie zgęstnieje. Odstawić z ognia i jeszcze chwilę pomieszać. Spód wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na nim jabłka, na nie budyń. Na wierzch wyłożyć pokruszoną resztę ciasta lub startą na tarce (jeśli została mocno schłodzona). Całość zapiekać w 170C jeszcze około 30 minut, aż wierzch się zrumieni. Wyciągnąć i lekko ostudzić przed
Czerwony GupikCiasto jest tak proste do zrobienia, że warto wypróbować. Składniki też są nieliczne i tradycyjne. 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka całe + 2 żółtka 1 szklanka cukru około 5 łyżek gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jabłka, szczypta soli i cynamonu 1/2 kostki tłuszczu do pieczenia tj. 125 g Przygotowanie : Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)być gęsta, łyżką masa przekłada się swobodnie Obrane jabłka pokroić w dość grube plastry, przesypać ewentualnie cynamonem Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka Ciasto piekłam w foremce o średnicy 25 cm około 50 min. w temp.180 stopni C. ( można zrobić kruszonkę
Proste PotrawyCiastka z gotowego ciasta francuskiego nadziewane jabłkami, uprażonymi mielonymi migdałami, cynamonem i posypane płatkami migdałowymi. Ekspresowy i pyszny deser do kawy lub herbaty. Polecam Składniki (na 16 ciastek) : 3 duże jabłka (użyłam jonagold) 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g) 4 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 jajko(...)Przygotowanie: Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miseczki. Dodać cynamon, miód i uprażone na suchej patelni mielone migdały. Wymieszać. Jeśli jabłka są mało słodkie dodać więcej miodu. Każdy płat ciasta francuskiego pokroić na 8 kwadratów. Po jednej stronie każdego kwadratu zrobić po kilka nacięć. Nałożyć farsz i przykryć ponacinaną stroną (jak kołderką ). Widelcem docisnąć brzegi
Oryginalny smakŚwięta. Połączenie piernika i ciasta bakaliowego z jabłkami. Wszystko przełożone masą i złożone w całość. Upieczenie tego ciasta wymaga od nas trochę pracy, ale warto, bo mamy jedno wielkie pyszne ciacho, a po drugie dwa ciasta w jednym. Ciasto piernikowe 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 250 g płynnego miodu 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody(...)pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30-35 minut. W ten sposób upiec drugi placek z pozostałego ciasta. Ciasto bakaliowo-jabłkowe 4 jabłka 3/4 szklanki cukru
O kuchni z uczuciem