ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:137/762)

Szarlotka na bardzo kruchym cieście 159

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 80 g cukru ponadto: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cynamonu lub więcej, jeśli ktoś go uwielbia ;) 3 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie kule, jedna nieco większa od drugiej. Ta większa posłuży jako spód, mniejsza jako wierzch. Zależało(...)wyjmujemy większą i ścieramy na grubych oczkach tarki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Lekko ugniatamy. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy resztą cynamonu. Na wierzch ścieramy drugą kulę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Naleśniki z tartym jabłkiem 166

naleśniki bez nadzienia, ale za to w cieście są tarte jabłka. Są bardzo pyszne i smakiem przypominają racuszki. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli 1 łyżka cukru pudru aromat waniliowy cynamon 2 jajka 2-3 jabłka sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładko, odstawiamy na 10 minut(...)międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy. 4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy grubsze naleśniki z obu stron. 5. Gotowe zwijamy w rulon i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 195

pochodzi z Francji. Przepis na te ciasto przypisywany jest cukiernikowi  Marie - Antoine'owi Carême'owi. Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Niektórzy twierdzą że to jest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać(...)wskazuje, a ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru 👌 5 żółtek pianka: 👌 5 białek 👌 1 łyżka wody 👌 pół szkl. cukru pudru 👌 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej mus: 👌 1,8 kg. jabłek

RITA food channel
Wegańskie racuchy pampuchy z jabłkami 207

przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże, cukier oraz oliwę, a następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, mieszając ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się elastyczne (5 minut powinno wystarczyć). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.  Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż(...)patelnię, dodaj rodzynki oraz syrop klonowy i podsmaż całość przez około dwie minuty, aby jabłka odrobinę zmiękły.  Wyrośnięte ciasto delikatnie połącz z gotowymi jabłkami. Stolnicę lub dużą deskę oprósz mąką; z ciasta odrywaj teraz mniejsze kawałki (powinno wyjść 15 sztuk), delikatnie uformuj w zgrabne placuszki i układaj na przygotowanej desce zachowując odstępy. Aby ciasto nie kleiło się

Roślinna - blog wegański
Tarta z zapiekanym budyniem i jabłkami 266

ostatnio przygotowałam tylko ciasto bezglutenowe a o zwykłym "zapomniałam"....No to na szybkości bo ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, powstała tarta z budyniem malinowym i jabłkami... Składniki:  Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła 5 łyżek kakao Masa: 2 budynie malinowe 500 ml. mleka 1/2 szkl. cukru 5 łyżek bardzo(...)konsystencję bardzo gęstą. po ostygnięciu dodajemy twarogu sernikowego i chwilę miksujemy. Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni... Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy. Obieraczką do warzyw, obieramy jabłka na tyle na ile jest to możliwe i formujemy z nich różyczki

NaKońcuJęzyka
Jabłecznik czekoladowo-kokosowy 145

mąki tortowej - 5 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 250g margaryny - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 opakowania budyniu czekoladowego - 1 kg jabłek - 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny(...)oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie połówki rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia.Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy jedną część ciasta. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy. Jabłka układamy na cieście a na nie równomiernie wylewamy masę

Zainspirowana w kuchni
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką - wysokie, puszyste 116

Dziś prezentuję przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek piekłam. Spełnia trzy moje najważniejsze oczekiwania: rośnie wysokie, nie czuć w nim drożdży i ma dużo kruszonki:). Można dodać tu dowolne owoce.  Ciasto: 3 i 1/4 szklanki mąki 2 paczki suchych drożdży (razem 14g) 1 całe jajko  2 żółtka 1 szklanka mleka(...)wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeśli będzie się kleiło, dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Po upływie tego czasu ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 30x25cm. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę. 2. Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki zagniatamy a ciasto rozcieramy na kruszonkę.  3. Jabłka obieramy, kroimy

Szefowa kuchni
Ciasto do kawy 158

proste jak drut ciasto z tego konkretnego przepisu,  CIACHO TUTAJ Zamieniłam truskawki na jabłka(...)akurat miałam pod ręką. Jako, że ciasta nigdy nie jadam..na sucho, skorzystałam ze wspaniałości jaką oferuje rodzinna firma ETERNO , która z pasją stwarza wyjątkowe receptury- pomysłowe, orginalne, pyszne. Kawałek, zresztą niejeden, mojego ciasta zjadłam delektując się niepowtarzalnością smakową ,jaką daje Żurawina Kresowa z Gruszką od  ETERNO Połączenie miękkiego ciasta z jabłkami, z tą przekąską od Eterno..woła

Z Kuchni Do Kuchni
Owsiana szarlotka z antonówką i orzechami 150

wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno tortownicy o średnicy 22 cm. Lekko wywijamy brzegi ciasta do góry. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż leciutko się zarumieni, trwa to około 20 minut. Podpieczone ciasto posypujemy tartą bułką, i wykładamy jabłka ze słoika, posypujemy orzechami(...)cynamonem. Tortownicę chowamy do lodówki i wyjmujemy z niej drugą część ciasta, które wałkujemy i kroimy w paski przy pomocy specjalnego radełka. Ciasto można też pokroić zwykłym nożem. Paski układamy na jabłkach. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć dekoracyjne elementy, ja akurat użyłam foremek w kształcie liści. Kratkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Murzyn z jabłkami 227

ciemnego kakao - 1 szklanka cukru - 4 jajka - 1 szklanka oleju - 2 łyżeczki sody oczyszczonej /płaskie łyżeczki - cukier puder jako posypka na ciasto - 1 łyżeczka cynamonu - 1 całą szklankę i niepełna druga szklanka mąki pszennej Obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Oddzielamy(...)żółtka od białek. Cukier ucieramy z żółtkami. W dużym naczyniu mieszamy mąkę oraz sodą, dodajemy olej, cynamon i kakao. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do ciasta. Do masy wsypujemy jabłka i lekko mieszamy . Keksówkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temp 180 stopni

upichcona
Dla nieoczekiwanych gości "Mini szarlotki" 123

miesiąca. Jabłka także się znajdą. Jeśli nie, ja miałam dziś pomysł włożyć do środka morele. Bo akurat jeszcze sezon. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka przyprawy do szarlotki forma do muffin cukier trzcinowy Przygotowanie: 1. Wykrój z ciasta francuskiego kwadraty. Włóż do muffinowej formy, dodaj jabłka doprawione przyprawami. 2 Piecz

AZgotuj!
Krucha tarta z jabłkami i żurawiną 142

Delikatne kruche ciasto w połączeniu z pachnącymi cynamonem jabłkami do idealny deser na jesienne popołudnie. Przynajmniej dla mnie ;) Ale myślę, że większość z Was chętnie skosztowałaby kawałeczek tego pysznego ciasta ;) Talerzyk "Malta" od Porcelany Bogucice. Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej+ do podsypywania 250g margaryny 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany(...) obrać i pokroić na połówki. Wydrążyć gniazda nasienne i w ich miejsce włożyć żurawinę. Połówki jabłek poukładać na spodzie tarty. Posypać cynamonem i cukrem. Połówki jabłek przykryć rozwałkowanym ciastem, odciąć wystające brzegi i nakłuć widelcem. Piec ok 30 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
CIASTO Z RABARBAREM I JABŁKAMI + FIMIK 63

Dzisiaj polecam półkruche ciasto z rabarbarem i jabłkami oraz delikatną bezą. Ciasto nie jest skomplikowane a wyjątkowo smaczne.  SKŁADNIKI :  5 jajek 1 szklanka cukru  4 szklanki mąki pszennej( 1 szklanka 130 g )  2 łyżeczki proszku do pieczenia  250 g masła lub margaryny 1 łyżka gęstej śmietany  3 łyżki marmolady  500 g rabarbaru(...)Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany i chwilkę jeszcze ciasto wyrabiamy. Jest już gotowe. Przygotowujemy blaszkę o rozmiarach 25/30 cm. Rozkładamy na dnie  większą część ciasta. Na ciasto rozsmarowujemy marmoladę. Na to rozkładamy rabarbar oraz jabłka. Pozostałą pianę ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Na koniec wsypujemy cukier waniliowy i cukier

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania