Puszysty biszkopt z plasterkami jabłek, to świetne ciasto, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, do przygotowania na szybko. Robi się je raz-dwa, a znika jeszcze szybciej. Moje dziecko poprosiło, bym następnym razem zrobiła je tyyyyylko dla niego Najlepiej z większą ilością jabłek! No fakt, wykorzystałam 3 sztuki, a spokojnie mogłam dać jeszcze jedno 4 jajka 3/4 szkl(...)proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Połowę ciasta przelewamy do natłuszczonej, oprószonej mąką formy na babkę lub do tortownicy. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki. Rozkładamy je na cieście. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Smaki Na Talerzuciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać(...)trochę agaru). Płyn do nasączenia – wymieszać wszystkie składniki. Ciasto lekko nasączyć naparem z herbaty, ułożyć jabłka i zalać, lekko tężejącą galaretką. Można wyciąć z ciasta, przed ułożeniem jabłek rożne kształty, tworząc w ten sposób jednoosobowe porcje. Ja zrobiłam połowę ciasta z maku białego a drugą z niebieskiego. zastawa
królestwo garówPyszna , lekko kremowa tarta z jabłkami, w sam raz na pochmurne mgliste styczniowe wieczory. A już z filiżanką aromatycznej kawy nic więcej nie trzeba:) składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5-6 jabłek najlepiej z czerwoną skórką 6 łyżek cukru pudru sok z cytryny krem: 5 łyżek mąki 50 g cukru ( ok 3 łyżki(...)śmietany kremówki 2 jaja oraz 4-5 łyżek sklarowanego masła Naczynie na tartę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Podpiec ok 15 min w 200 st C Resztę ciasta francuskiego pociąć na małe paski ok 1,5 cm. Jabłka umyć ( nie obierać), pociąć na bardzo cienkie półplasterki tak, by skórka była na jednym brzegu. Zagotować 300 ml wody
Z Marcepanemużyłam Kloster) - cukier puder - cynamon Przygotowanie: Zagnieść ciasto i na godzinę wstawić do lodówki. W tym czasie jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka na plastry. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie ułożyć po 2 plasterki jabłka, posypać cynamonem i zagiąć do góry roki ciasta, tak by powstała
W poszukiwaniu inspiracjiskórka starta z połowy cytryny 6 łyżek gęstego kefiru 2 jajka L 60 gram miękkiego masła 1/2 szklanki cukru ( można troszkę więcej, jeśli wolicie słodsze ciasta ) 1 cukier waniliowy 1 pokrojone w drobną kostkę jabłko Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem budyniowym, sodą i proszkiem do pieczenia. Z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W dużej misce ucieramy miękkie masło(...)śmietany. Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami. Sześć foremek napełniamy ciastem, tak do 2/3 wysokości. Do masy pozostałej w misce dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Nie dodawałam cynamonu, nie posypywałam jabłka cukrem - ciasto jest wystarczająco słodkie i aromatyczne. Wykładamy masę do pozostałych sześciu foremek, również do 2/3 wysokości. Wkładamy babeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Kronika Piekarnikajest wyczuwalna. Do tej wersji „Wiewiórki” dodaje się czekoladę, która sprawia, że ciasto ma pyszny, bogaty smak. Polecam. Składniki: • 4 jajka • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 100 g suszonej żurawiny • 1 szklanka orzechów włoskich • 100 g ciemnej czekolady • 4 jabłka • 2 łyżeczki cynamonu • 3/4 szklanki drobnego cukru • 6 łyżek stopionego masła Sposób(...)Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na najniższych obrotach miksera, wyłącznie do połączenia się składników. 8. Do ciasta dodać jabłka, orzechy, żurawinę oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką. 9. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. 10. Piec przez
W mojej kuchnidokładnie mieszamy z mlekiem, wlewamy do jabłek i mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do połączenia się. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta z jabłkami i mieszamy, aż się połączą. Gotowe ciasto nabieramy porcjami łyżką i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy przez ok. 4 min. Podajemy z roztopionym masłem i bułką tartą
Domowy Smak Jedzeniajabłek (obranych)* 3 łyżki miodu z cynamonem Miody Wileńskich 1,5 łyżeczki cynamonu 50 g migdałów w płatkach Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąkę pszenną, migdałową i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i zmiksować końcówką do ucierania, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek. Podzielić na cztery części(...)lodówki. W tym czasie obrać i zetrzeć na dużych oczkach jabłka. Dodać płynny miód, cynamon i wymieszać. Po schłodzeniu ciasto na blaszce nakłuć widelcem, rozsmarować jabłka, zetrzeć resztę ciasta i na końcu posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45-50 minut w 180 stopniach. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Jeśli jabłka mają dużo soku należy go odlać
Ala piecze i gotujecukru pudru • 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie : Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie posiekać i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. 1/3 włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do zamrażarki. 2/3 ciasta wyłożyć na spód blaszki i dokładnie wyrównać. Blaszkę wstawić na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w cieniutkie plasterki. Jabłka(...)cytryny. Cukier puder wymieszać z cynamonem i delikatnie wsypać do jabłek. Dokładnie wymieszać ręką do momentu aż cukier oblepi jabłka. Blaszkę wyjmujemy z lodówki. Na ciasto wykładamy delikatnie partiami jabłka układając plastry w miarę poziomo na cieście. Na wierzch zetrzeć na grubej tarce ciasto to które wcześniej odłożyliśmy do zamrażarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
KUCHNIA POLSKAciasto. Orzechy, które dodajemy do kruchego ciasta należy najpierw zmielić w młynku lub tak, jak ja to zrobiłam: zawinięte w bawełnianą ścierkę pokruszyłam tłuczkiem do mięsa (nie muszą one być bardzo drobne). Dodatkowym składnikiem, który urozmaica smak ciasta jest suszona żurawina, ale można ją zastąpić również rodzynkami lub pominąć. Szarlotka orzechowa z bezą to idealne ciasto do popołudniowej kawy(...)manną. Przygotowanie masy jabłkowej. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Przełożyć do większego garnka. Garnek wstawić na gaz. Do jabłek dodać cukier, cynamon i żurawinę. Wymieszać. Dusić, ciągle mieszając, aż jabłka będą miękkie. Garnek zdjąć z ognia. Dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Wyrównać. Przygotowanie bezy
Danka PichciWitajcie :) Dzisiaj miałam ochotę na jakieś ciasto no i zrobiłam tak na szybko ucierane maślane ze śmietaną i jabłkami,mięciutkie i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam :) Składniki : 3 jabłka 2 kopiaste szklanki mąki tortowej 210 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 100 g kwaśnej śmietany 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka(...)jednym jajku i śmietanę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz mieszamy na niskich obrotach. Do ciasta dodajemy starte jabłko i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto na wierzchu układamy pokrojone w kostkę jabłka. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje piekło się około 35 minut. Upieczone i zimne
Sama słodycz i szczypta chilipieczenia. Pozostałe 30 % wkładamy do zamrażalnika. JABŁKA Obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wyciskamy sok. Dodajemy odrobinę cukru, cynamon i żurawinę. PRZYGOTOWANIE Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy płatkami migdałowymi, następnie wyciągamy pozostałą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy 40 minut w temp. 180 st. I GOTOWE
Mój Smak na Życiesolą. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm. Nadzienie: 700g jabłek(...)100g + 2 łyżki brązowego cukru, łyżka cukru waniliowego, 120ml gęstej śmietany 18%, 2 łyżki masła, jajko, łyżka cynamonu. Na środku każdego kwadratu ciasta nałożyć mały kleks śmietany. Jabłka obrać ze skórki i pokroić kostkę. Wymieszać ze 100g brązowego cukru oraz cynamonem. Jabłka rozłożyć na kleksach ze śmietany, ułożyć kilka wiórków masła. Zawinąć rogi
Z miłości do słodkościpyszne,klasyczne ,ucierane ciasto z jabłkami i budyniowym kremem-w sumie to zapomniałam o tym cieście-kiedyś tak popularnym-ale znalazłam stary przepis i wiecie co-pyszne,wilgotne -takie jak lubię-polecam SKŁADNIKI: ciasto :6 jajek, 1 szkl.cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g mąki, 3 łyżeczki kakao, 180 g margaryny, 1 kg jabłek, Krem(...)margaryną ,następnie mieszając dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, białka ubić i połączyć delikatnie łyżką z resztą ciasta. masę podzielić na dwie części, pierwszą wylać na blachę(ok 25x35,wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką) na to obrane i pokrojone na kawałki jabłka, do drugiej części masy dodajemy kakao,mieszamy i wykładamy ją na jabłka. pieczemy
Swojskie jedzonko