ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:136/762)

jabłecznik z amaretti 122

świętach czas na coś innego niż babki i serniki. Dlatego przybywam z nowym przepisem na jabłecznik. A raczej przekładaniec z jabłkami, bo to ciasto warstwowe. Bardzo lubimy jabłka w galaretce a teraz dodałam jeszcze do nich oryginalny smak ciasteczek amaretti i klasycznego murzynka. Wyszło nietuzinkowo, na pewno oryginalnie i bardzo smacznie. Spróbujcie, teraz amaretti można kupić w każdym(...)masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.  Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciastaCiasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić n dwa blaty.  Jabłka pokroić w grube plasterki. Zalać dwiema szklankami wody i gotować chwilę aż zmiękną. Zdjąć z ognia i wsypać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z kwiatami akacji 154

Ciasto z kwiatami akacji, a tak naparwdę ciasto z kwiatami robinii akacjowej. Robinia akacjowa mylnie nazywana jest akacją. 500 g jabłek, 200 g kwiatów akacji 20 g cukru, 300 g mąki pszennej, 400 g cukru pudru, 5 jajek, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, przesiana bułka tarta do wysypania formy Formę do ciasta (u mnie(...)każdą ósemkę na 4 -5 części. Wymieszać z pozostałymi kwiatami akacji. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na jabłka z kwiatami akacji. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć kwiaty akacji wymieszane z cukrem. Na nich ułożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

królestwo garów
CIASTO SZARLOTKA 136

utrzeć mikserem na jednolitą masę. Do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybciutko zagnieść ciasto.  Blaszkę o wymiarach 28x24 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, odciąć 3/4 ciasta wyłożyć nim blaszkę, nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć jabłka i posypać lekko cynamonem.  Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać cukier i kisiele(...)wyłożyć na jabłka.  Z resztą ciasta zrobić kratkę i ułożyć na ciasto lub podmrozić, zetrzeć na tarce i posypać ciasto.  Piec w 180-200 stopniach C ok. 50 min., aż ciasto się zarumieni. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Szarlotka. 139

jabłkowa: 1,5 kg. jabłek 2 łyżki cukru (można dać więcej, jeśli jabłka są kwaśne) 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić. Przełożyć do garnka, lub na patelnię. Dodać cukier. Wlać 1/2 szklanki wody i smażyć do miękkości., tak żeby woda w większości odparowała. Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną(...)kleić. Tak żeby ciasto nie było zawarte. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wykleić ciastem dno i boki tortownicy do 2/3 wysokości. Część ciasta zostawić na wierzch. Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika, wystudzić. Na wystudzony spód ciasta, wyłożyć przestudzone jabłka. Wierzch posypać pozostałym

Agusiowe smakołyki
Orkiszowa tarta z prażonymi jabłkami 159

schłodzonego masła kilka łyżek zimnej wody   ok. 500-600 g prażonych jabłek   Wykonanie: Mąkę, proszek i cukier przełożyć do miski.  Dodać masło pokrojone w kostkę i ucierać palcami (można też wyrobić robotem i ja tak robię).  Kiedy ciasto zaczyna przypominać okruchy dolać łyżkę wody i wymieszać.  W razie potrzeby dolać jeszcze jedną, dwie łyżki(...)grochem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut.  Wyjąć formę, zdjąć folię z grochem.  Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka. Odłożony kawałek ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego paski.  Paski ułożyć na jabłkach formując z nich kratkę.  Ciasto wstawić ponownie do piekarnia na około 30 - 40 minut

Sto kolorów kuchni
Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem 138

wierzyć ale ja jabłka ze swojego ogrodu mam cały rok. Dlatego nawet srogą zimą będą Wam wstawiała coś jabłkowego :) Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody 4 jabłka  cukier  cynamon  Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę(...)zasypujemy cukrem w takiej ilości jakiej lubimy no i słodycz zależy od jabłka.  Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę jabłek i odrobinę cynamonu, następnie formujemy pierogi.  Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi możemy podawać

Niezły Młynek
SZARLOTKA LEŚNA 184

jagodami i jeżynami, z dodatkową porcją bezy. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest dość tanie w wykonaniu. Szarlotka leśna bo tak nazwałam to ciasto, okazała się strzałem w dziesiątkę podczas spotkania rodzinnego. Zerknijcie na listę składników i upieczcie to ciasto ;-) SKŁADNIKI: CIASTO: - 200 g masła z lodówki - 430 g mąki(...)żółtka - 1 białko - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka śmietany - 130  cukru W/w składniki bardzo szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. FARSZ: - 5 jabłek kwaskowatych - 1 szklanka jagód - 1/3 szklanki jeżyn - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. W dłoniach mocno

SMYKWKUCHNI
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście 209

łyżek cukru  szczypta soli 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Nadzienie z jabłek: 12 jabłek, ok. 2 kg 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką wymieszaną z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodać jajka i jogurt/ śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę(...)pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno blachy, wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch zetrzeć (na tarce o grubych oczkach) pozostałe ciasto. Piec kolejne 45 min., do zarumienienia. Po ostudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi
Racuchy drożdżowe z jabłkami 148

, jako owocu. Jednak potrawy z jabłkami uwielbiam pod każdą niemal postacią.  A sposobów na ich wykorzystanie jest na prawdę wiele. Na podwieczorek można przygotować pyszne ciasto z jabłkami , a na obiad np. kładzione kluski . Najbardziej popularnym jednak daniem są chyba placki z jabłkami. W zeszłym roku na moim stole królowały maślankowe placuszki z jabłkami(...)waniliowy, sól i cynamon. Zalewamy ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Łączymy dokładnie wszystkie składniki. Dodajemy przesianą mąkę i jajka. Mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka i rodzynki. Łączymy je z ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po jednej łyżce ciasta. Formujemy racuszki. Smażymy na z każdej strony

Pobite gary Barbary
Chrupiąca tarta Jabłkowo- marcepanowa 135

jajko 2 łyżki cukru muscovado cynamon goździki cukier waniliowy Przygotowanie: ciasto Filo układamy na mokrym, czystym ręczniku piekarnik nagrzewamy do 175*C każdy plaster smarujemy mlekiem, tniemy ciasto na nieduże trójkąciki jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki. Wrzucamy do miski, doprawiamy cynamonem, goździkami, cukrem waniliowym Dorzucamy suszone śliwki masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Brak tytułu 225

Dziś niedziela, więc pora na ? ..................... ciasto !!! APFELSTRUDEL czyli, strucla z jabłkami CIASTO:  300 g mąki tortowej                   szczypta soli                   45 g oleju słonecznikowego( około 4 łyżki )                   około 150 ml letniej wody NADZIENIE(...)ciasto się nie kleiło. Nadajemy mu kształt kuli, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Nadzienie - jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i mieszamy z cynamonem, cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami i ewentualnie rumem. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na bardzo cienki, prawie przezroczysty placek. Nadajemy mu prostokątny kształt. Ostrożnie przenosimy na ściereczkę. Bułkę rumienimy na maśle. Rozkładamy - ostygniętą

kolorowotorcikowo
Tarta z jabłkami pokryta pianą z jogurtem 141

mąż użyje prawie wszystkich jaj na poranną jajecznicę, łaskawie zostawiając jedną sztukę, kiedy ja mam w planach wielkie pieczenie....) i ulubione do wypieków jabłka. Co powstało i jakie jest dokładne wykonanie? Zapraszam poniżej :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki - 100 gram margaryny do pieczenia - 1 żółtko - 3 łyżki cukru - pół szklanki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4-5 jabłek(...)minut.  Smaruję niewielką ilością margaryny formę do tarty, posypuję kaszką manną, wykładam ciasto. Podpiekam przez ok. 10 minut w ok. 170'C (termoobieg).  Jabłka kroję w cienkie plasterki, układam na podpieczonym cieście. Przygotowuję pianę- miksuję białko ze szczyptą soli, cukrem, pod koniec dodaję jogurt i delikatnie mieszam. Wykładam na jabłka. Całość zapiekam przez ok. 30 minut

Wielopokoleniowo
Ciasto z jabłkami i cynamonem 67

masła zrobią się małe kawałeczki. Wtedy dodaj żółtka, śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj przez chwilę a potem wyrób rękami gładkie ciasto. Z ciasta ulep kulę, włóż ją do miski i przykryj ściereczką na 1 godzinę. Jabłka obierz ze skórki i pozbaw gniazd nasiennych. Zetrzyj na grubych oczkach. Bierz po trochę startych jabłek w dłonie i mocno odciśnij(...) przez około 15 minut (uważaj, aby nie przypalić). Odstaw do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o krótszym boku około 25 cm. (w razie potrzeby podsypuj ciasto mąką). Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj równomiernie zimne uprażone jabłka, małym sitkiem przesiej na jabłka cynamon. Zwiń ciasto jak roladę zaczynając zwijać od krótszego boku. Włóż

Delicious Place
Szarlotka królewska 146

Szarlotka nietypowa, bo na biszkopcie, a nie jak zwykle na kruchym cieście. Gorące, kwaskowe jabłka nasączają biszkopt dzięki czemu ciasto jest wilgotne. Jak na szarlotkę królewską przystało, dopełnieniem jest aksamitny krem mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje(...)suchą galaretką. Chwilę poddusić. Polewa czekoladowa • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta • Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. • Na biszkopt wylać gorące jabłka i poczekać, aż wystygną. • Na jabłka wyłożyć równomiernie masę i polać ozdobnie polewą

To co kocham
Najlepszy na świecie jabłecznik Pani Krysi 148

pewnie tysiące, ale najlepsze są te sprawdzone, otrzymane drogą pantoflową od kogoś. Mam taką cudowną Panią Krysię, która regularnie dzieli się ze mną szczęściem. Bazą tego ciasta jest półkruche ciasto, które idealnie trzyma jabłka w ryzach. Jabłecznik ładnie trzyma formę, nic się nie rozjeżdża i nie rozpada. Jest idealnie kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach. Polecam, będziecie(...)skórką) na tarce o dużych oczkach, dodaj przyprawy, sok z cytryny i płatki owsiane. Odczekaj z 10 minut aby płatki wsiąknęły nadmiar soku. Słodzone ciasto wyjmij z lodówki, na wylepionym ciastem dnie formy rozłóż jabłka, a na wierzchy rozłóż rozwałkowaną drugą porcję ciasta. Całość posyp cukrem Jabłecznik piecz przez godzinę w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika. Smacznego

greenscarf

Proponowane wyszukiwania