Ciasto na pewno smaczne. Zresztą lubimy szarlotki. Trochę trzeba popracować i gotowe. SKŁADNIKI 125 g. masła 125 g. cukru 250 g. mąki 1 jajko 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: 1 kg jabłek 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany(...), obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto włożyć do okrągłej natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka. Piec w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut. Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego
W kuchennym oknie Ewykawy z najbliższymi Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta przygotujecie małe tarty z ulubionymi owocowymi fantazyjnymi farszami. Składniki: 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki(...)bułka tarta do wysmarowania blachy Przygotowanie: A teraz wracam do mojego gotowego ciasta, nie miałam czasu przygotować je sama. Rozwałkowuje je i układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę
Zasmakuj KuchniTarta na kruchym spodzie, z jabłkami i lekko cytrynową bezą. Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać zimne kawałki masła i sól. Szybko posiekać nożem. Na
Bulliomleko, olej oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i i mieszamy z ciastem. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta z jabłkiem. Smażymy do uzyskania złocistego koloru na średnim ogniu. Podajemy z jogurtem i ulubionymi owocami i odrobiną startej czekolady
Kuchnia w oparachpiekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek
Kuchnia BazyliiSkładniki ciasto francuskie, 1 opak jabłka, 2-3 szt woda, 3 szkl cukier, 1/2 szkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone(...)plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu. Jabłka mają być elastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski ok 3-4 cm. Na każdy pasek ciasta kładziemy plasterki chłodnego jabłka, tak aby na siebie nachodziły, zawijamy i wkładamy do foremek na muffiny. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190st
Gotowanie moimi oczamiJuż jakiś czas temu piekłam ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale nie bardzo chciało mi się trzeć lub kroić jabłek. Leń wygrał ze mną ale nie żałuję, bo ciasto wyszło smaczne choć mało pracochłonne. Często to co najprostsze okazuje się strzałem w dziesiątkę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimieszamy z kaszą manną i wykładamy na ułożoną wcześniej podstawę ciasta, tak aby masa nie dotykała brzegów ciasta we foremce Masę jabłkową posypujemy mieszanką imbiru, cynamonu oraz gałki muszkatołowej i przykrywamy pozostałą mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta. Układając je tak aby dokładnie zlepić brzegi, wszelki dziury w cieście dokładnie zlepiamy Ciasto pieczemy w temp. 170 *C ( z termoobiegiem(...)zarumienienia. U mnie była to niewielka foremka w kształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu. Moje uwagi : do masy jabłkowej, której nie przesmażałam dodałam 2 łyżki kaszy manny, po to by podczas pieczenia masa nie zrobiła się zbyt ciapowata, bo wtedy mógłby zrobić się zakalec. Spód ciasta na którym rozłożyłam jabłka posypałam bułką tartą. Do ciasta użyłam jednego dużego jajka
Proste PotrawyRewelacyjn e ciasto z makiem i jabłkami na puszystym biszkopcie . Słodycz maku złamana warstwą jabłkową nadaje całości niepowtarzalnego i wyjątkowego smaku - c iasto idealne na święta. Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa(...)Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 20 x 30 cm) . Mąki przes iewamy. Oddziel amy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka Stronaprzesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku
Niezły MłynekDomowa szarlotka to ponadczasowe ciasto pasujące na każdą możliwą okazję. Składniki 2.5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 żółtek kostka masła Przygotowanie Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie wykładamy na blachę i podpiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Jabłka kroimy i podsmażamy z łyżeczką cukru. Można dodać cynamon(...)dałam 3 kilo. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, a na jabłka ubitą pianę ze szklanką cukru. Piec razem w 170 stopni jeszcze przez 20 minut pilnując pianę. Ja suszyłam ją z termoobiegiem. Autor przepisu: Anna Starzecka Artykuł Szarlotka Anny pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyubijania. Na koniec dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać z masą jajeczną łyżką lub miotełką. Ciasto wykładać do formy łyżką po całej powierzchni kupkami, a następnie delikatnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć jabłka, skropić delikatnie wodą, posypać cynamonem i delikatnie można posypać cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp(...)ściereczkę pociągając za wystający papier z dłuższego boku, oderwać papier z brzegów ciasta i lekko jednego dłuższego boku, aby się nie podwinął i nie przykleił do jabłek, i zawijamy ciasto od dłuższej strony podobnie jak roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dżem podgrzać
Mix smakuKarnawał w toku, więc nie może zabraknąć ciasta na weekend. A że nareszcie udało mi się posprzątać lodówkę z różnych resztek, zrobiło się miejsce na przechowywanie deserów bez pieczenia. Dziś proponuję odchudzoną i bogatszą w składniki odżywcze wersję szarlotki bez jajek, masła i mąki, bo te zastępuje kasza jaglana. Ale żeby za bardzo chudo nie było, przygotowana jest ze śmietaną(...)jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem, a gdy zaczną się tworzyć wzorki na powierzchni śmietany, dodać śmietan fix lub schłodzoną nieco rozpuszczoną żelatynę (żelatynę dodajemy
Weekendy w domu i ogrodzieOmlet z jabłkiem to danie, które kojarzy mi się właśnie z jesienią. Smaku nadała mu odżywka białkowa, mąka bananowa oraz miks prażonych ziaren i owoców. Całość z dodatkiem cynamonu smakowała jak typowe, jesienne ciasto z jabłkami. Pyszności! PRZEPIS NA CZEKOLADOWO - ORZECHOWY OMLET Z JABŁKIEM /1 porcja/ /przepis własny/ 150 g ricotty 40 g mąki gryczanej 25 g odżywki białkowej(...)kwiatu kokosa jabłko + mieszanka nasion i owoców Munchy Seeds Super Berry Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz oleju i jabłka zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Jabłko pokroić w drobną kostkę (pozostawiając kilka plastrów do dekoracji) i dodać do ciasta. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej
Poranek na słodkosię wziął. Naszło mnie na szarlotkę, więc w końcu wypróbowałam. I wyszła rewelacyjnie krucha z grubą warstwą jabłek. Dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania :) Polecam. SKŁADNIKI NA MAŁĄ BLACHĘ LUB TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM: CIASTO: 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki pszennej razowej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru(...)odstawiamy do wystudzenia. CIASTO: Do miski wsypujemy wszystkie składniki, masło i smalec pokrójmy sobie nożem. Rozcieramy w rękach na kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy połowę ciasta, ugniatamy i podpiekamy na lekko złoty kolor w 180 st. C ustawienie góra dół (ok. 10-15 minut) Ciasto odstawiamy do wystudzenia, następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy resztą ciasta, równo rozkładamy
Pani na deser