pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny(...)Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami
Kulinarne przygody GatitySkładniki : 1,5 kg ciasta francuskiego 1 kg średnich jabłek cukier cynamon kasza manna 1 całe jajko do smarowania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić(...)całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków. Zamiast jabłek możemy dać połówki brzoskwiń. Możemy też zrobić takie szlafroczki z morelami, ale wtedy kroimy ciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ morele są mniejsze niż jabłka
Przepisy i porady kulinarnemałym ogniu, Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części Foremki wysmarować masłem,jedną część ciasta rozwałkować i wyciąć krążki , wyłożyć dno każdej foremki i zapiec ok 5 min w gorącym piecyku. Nałożyć farsz jabłkowy. Drugą część ciasta rozwałkować, wykroić krążki wielkości foremek. W środku każdego krążka wyciąć małą foremką jabłuszko ( nie wyjmować wyciętego ciasta z środka krążka), delikatnie(...)przenieść na jabłka. Z trzeciej części ciasta wyciąć małymi foremkami listki, i ułożyć je na około na brzegach każdego ciastka. Posmarować wszystko roztrzepanym jajkiem Piec ok 20-25 min w temp
Z Marcepanemmałym ogniu, Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części Foremki wysmarować masłem,jedną część ciasta rozwałkować i wyciąć krążki , wyłożyć dno każdej foremki i zapiec ok 5 min w gorącym piecyku. Nałożyć farsz jabłkowy. Drugą część ciasta rozwałkować, wykroić krążki wielkości foremek. W środku każdego krążka wyciąć małą foremką jabłuszko ( nie wyjmować wyciętego ciasta z środka krążka), delikatnie(...)przenieść na jabłka. Z trzeciej części ciasta wyciąć małymi foremkami listki, i ułożyć je na około na brzegach każdego ciastka. Posmarować wszystko roztrzepanym jajkiem Piec ok 20-25 min w temp
Z MarcepanemKlasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pudru, 25 dag margaryny, 2 łyżki śmietany, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, sól. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Następnie dodajemy 5 dag cukru, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki(...)godzinę. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki a następnie smażymy w garnku, dodając cynamon i cukier do smaku. Połową ciasta nakładamy na natłuszczoną i wyłożoną blachę. Na ciasto nakładamy przygotowane jabłka a na nie ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałe ciasto (zostawiamy mały kawałek ciasta). Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli
paapilotkaaMega pyszny sernik! A na pewno jeden z najlepszych jakie jadłam :). Wspaniała waniliowa masa serowa, bardzo wilgotna i puszysta, smakowita warstwa jabłek i kruche, maślane ciasto. Na pewno posmakuje i Wam :). Bardzo polecam...wpisać go na listę świątecznych wypieków ;). Przepis, z moimi modyfikacjami ( przede wszystkim zmniejszona ilość cukru w masie serowej ) pochodzi STĄD . Kruche ciasto(...)jabłek jabłek Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę masło wraz ze smalcem i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć
Opowieści z piekarnikamiksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (czyli te sprężynki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką tak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy ciepłą margarynę i dalej miksujemy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie się błyszczeć. Posypujemy wierzch mąką(...)rondelku i wrzącą wlewamy do mąki i cukru, energicznie mieszamy do połączenia składników i odkładamy, by kruszonka stężała. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście układamy jabłka, zamarznięte truskawki, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, jagódki i na końcu wszystko przykrywamy kruszonką. Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika
Rozpustne gotowaniepokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto, podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą. Większą częścią wylepić spód formy wyłożonej pergaminem, po nakłuwać widelcem. Włożyć formę z ciastem do lodówki na 30 minut a mniejszą porcję ciasta owinąć w folię i włożyć do lodówki Nadzienie: Jabłka oskrobać, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem(...)wsypywać po łyżce drobnego cukru aż masa będzie gęsta i lśniąca, na koniec wsypać skrobię ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180*c. Na dno ciasta wyłożyć masę z lekko wystudzonymi jabłkami oraz rozsmarować na wierzchu bezę, rozłożyć cienkie kawałki reszty ciasta całość piec około 55 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół
Wanilia i Kardamonłyżeczki cynamonu Dodatkowo: cukier puder Wykonanie: 1. Ciasto Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać szczyptę soli, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać pałką, żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych(...)przełożyć do garnka, lekko podgrzać, a następnie dodać ostudzoną żelatyną, cynamon i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Składanie ciasta Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z jabłek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinysprężyste i pulchne. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy je w misce przykrytej ściereczką na około 30 minut. Ciasto powinno zwiększyć nieco swoją objętość. Wierzch ciasta: 5-6 łodyg rabarbaru sok z połowy cytryny 3 jabłka 2-3 łyżki prawdziwego miodu Przygotowanie: Rabarbar obieramy i myjemy. Wkładamy do garnuszka i dodajemy miód. Podgotowujemy do czasu rozpuszczenia się miodu (użyłam tego(...)kolidował z zapachem cynamonu. Pozostałe dwa jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczenie: Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy przygotowane ciasto. Rozkładamy starte jabłka a następnie mieszankę rabarbarowo-jabłkową na wierzchu. Całość możemy posypać brązowym cukrem dla uzyskania ładniejszych kolorów i zapachu naszego wypieku. Całość wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni
Eat Shrimpsłyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1 jajko 75 ml cydru jabłkowego lub wody gazowanej 50 ml oleju Dodatkowo: 2 jabłka (małe) Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru Muffinki z cydrem lub wodą gazowaną i jabłkami - przygotowanie: Kruszonka. Wszystkie składniki połączyć poprzez rozcieranie palcami. (Masło powinno być zimne, a kruszonka powinna posiadać konsystencję małych piaskowych(...)drugiej jajko, olej oraz cydr lub wodę. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka uprzednio pokrojone w grubszą kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około
Di gotujemnie na tym właśnie polegają świadome wybory. Jeżeli chodzi o gotowe przepisy to moim jak i większości z Was ulubionym FIT ciastem jest niezmienne chlebek bananowy oraz owsiane ciasto z jabłkami . Mam nadzieje, że dzisiejsze również Wam zasmakuje. Print Owsiane ciasto pomarańczowe z FIT lukrem Aromatyczne, mocno wilgotne, pomarańczowe FIT ciasto ze zdrowszą wersją polewy lukrowej. Idealne do kubka
Fitsweet.mePrzepis znalazłam w starym zeszycie mamy. Mama piekła to ciasto z jabłkami z cynamonem ale postanowiłam zmienić jabłka na śliwki i wyszło równie pyszne. Takie proste domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem, każdy prosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;) Ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g masła lub margaryny
Smakołyki AsiPrzepis na ten spód znalazłam w babcinym zeszycie. Pamiętam, że babcia zawsze to ciasto robiła z domowym musem jabłkowym. Ja zrobiłam z całymi jabłkami i posypałam cynamonem. Bardzo mi smakuje ale już wiem(...)półtora porcji będę musiała robić. Dzisiaj przepis wstawię w innej formie, w formie zdjęcia + moje dopiski pod zdjęciem. Mam nadzieje, że Wam zasmakuje. O to przepis: Wykładamy jabłka na ciasto, posypujemy cynamonem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika, pieczemy do tzw. suchego patyczka. Zapraszam do wypróbowania. Smacznego
Motylkowa KuchniaProste i szybkie ciasto z jabłkami i masą krówkową. Osobiście mogłabym zjeść całą blaszkę, bo lubię takie smaki :-) SKŁADNIKI 4 duże jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 50 g maki ryżowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka (około(...)trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać olej rzepakowy i składniki sypkie. Przelać gotową masę równomiernie do formy i wyłożyć na niej jabłka. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce i ubijać chwilę, po czym dodać masę kajmakową i zmiksować
Passions hobbies lifeBiszkopt z jabłkiem to ciasto, które poza swoimi walorami smakowymi ma jeszcze dwa dodatkowe Z powodzeniem mogą go jeść osoby, które nie trawią laktozy (biszkopt jest bez dodatku mleka, masła itp.) oraz osoby na diecie lekkostrawnej czyli jak ja teraz. Jest to też świetne ciasto dla dzieci nawet tych najmłodszych. Nowy post Biszkopt z jabłkiem pojawił się w Wypieki
Wypieki i Rumieńce