ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:163/762)

pyszne ciasto ucierane z musem jabłkowym... 55

Składniki: jabłka kwaskowate 1,5 kg + woda 1 szklanka + cukier 1 szklanka + kasza manna 3/4 szklanki jajka 6 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat rumowy 2 krople, palma 250 gram miękka, mąka tortowa 2 szklanki (250 gram szklanka) , proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier puder do posypania - ile potrzeba Obrane jabłka pokroić (wykorzystałam dość kwaśne spady(...)pieczenia, mikserem utrzeć tylko (krótko) do połączenia składników na dość gęste i gładkie ciasto. Forma keksówka 35x15 cm z papierem do pieczenia (może być inna większa forma) , do formy wyłożyć łyżką 3/4 ciasta, wygładzić wierzch. Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy, wygładzić wierzch. Na jabłkach rozsmarować resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka 1986

puszystą masę za pomocą miksera. Blachę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy pergaminem i na dno nakładamy połowę ciasta, na ciasto układamy ciasno plastry jabłek, przykrywamy resztą ciasta. W małej szklance mieszamy łyżeczkę cynamonu z 2 łyżeczkami cukru i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Szarlotka dla mnie jest najlepsza jak przeleży jeden dzień

Delusional Trine
Muffinki z cydrem i jabłkami 156

100g mąki pszennej 90g cukru można nieco mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1 jajko 75 ml cydru jabłkowego 50 ml oleju Dodatkowo: 2 jabłka (małe) Kruszonka: 1 łyżka masła 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru Opcjonalnie: cukier cynamonowy/cynamon do posypania Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki połączyć - poprzez rozcieranie palcami. (Masło powinno być zimne(...)pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz cydr. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek), posypać kruszonką i delikatnie oprószyć cukrem cynamonowym/cynamonem.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) około

Di gotuje
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 281

pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny(...)Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami

Kulinarne przygody Gatity
Szlafroczki francuskie z jabłkami. 136

Składniki : 1,5 kg ciasta francuskiego 1 kg średnich jabłek cukier cynamon kasza manna 1 całe jajko do smarowania cukier puder do dekoracji Sposób wykonania : Ciasto francuskie rozwałkować w kształcie prostokąta na grubość 3-4 mm. Pokroić na kwadraty o bokach 13 cm. Na każdy środek kwadratu wsypać po łyżeczce kaszy manny. Jabłka umyć,obrać ze skórki, przekroić(...)całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków. Zamiast jabłek możemy dać połówki brzoskwiń. Możemy też zrobić takie szlafroczki z morelami, ale wtedy kroimy ciasto na mniejsze kwadraty, ponieważ morele są mniejsze niż jabłka

Przepisy i porady kulinarne
Szarlotki MINI 200

małym ogniu, Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części Foremki wysmarować masłem,jedną część ciasta rozwałkować i wyciąć krążki ,  wyłożyć dno każdej foremki i zapiec ok 5 min w gorącym piecyku.  Nałożyć farsz jabłkowy. Drugą część ciasta rozwałkować, wykroić krążki wielkości foremek. W środku każdego krążka wyciąć małą  foremką jabłuszko ( nie wyjmować wyciętego ciasta z środka krążka), delikatnie(...)przenieść na jabłka.  Z trzeciej części ciasta wyciąć małymi foremkami listki, i ułożyć je na około  na brzegach każdego ciastka. Posmarować wszystko roztrzepanym jajkiem Piec ok 20-25 min w temp

Z Marcepanem
Szarlotki MINI 160

małym ogniu, Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części Foremki wysmarować masłem,jedną część ciasta rozwałkować i wyciąć krążki ,  wyłożyć dno każdej foremki i zapiec ok 5 min w gorącym piecyku.  Nałożyć farsz jabłkowy. Drugą część ciasta rozwałkować, wykroić krążki wielkości foremek. W środku każdego krążka wyciąć małą  foremką jabłuszko ( nie wyjmować wyciętego ciasta z środka krążka), delikatnie(...)przenieść na jabłka.  Z trzeciej części ciasta wyciąć małymi foremkami listki, i ułożyć je na około  na brzegach każdego ciastka. Posmarować wszystko roztrzepanym jajkiem Piec ok 20-25 min w temp

Z Marcepanem
Klasyczne naleśniki z jogurtem 179

Klasyczne naleśniki z jogurtem to przepis na szybki i bardzo smaczny obiad. Takie naleśniki możecie również przygotować na kolację, albo na śniadanie i podać z dodatkiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szarlotka z bezą 368

pudru, 25 dag margaryny, 2 łyżki śmietany, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, cukier waniliowy, łyżka cynamonu, sól. Wykonanie: Mąkę i proszek do pieczenia siekamy nożem z margaryną. Następnie dodajemy 5 dag cukru, żółtka i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki(...)godzinę. Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki a następnie smażymy w garnku, dodając cynamon i cukier do smaku. Połową ciasta nakładamy na natłuszczoną i wyłożoną blachę.  Na ciasto nakładamy przygotowane jabłka a na nie ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałe ciasto (zostawiamy mały kawałek ciasta). Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli

paapilotkaa
Fit szarlotka 149

Ciasto kruche: Olej kokosowy roztopić, przestudzić. Mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz mąkę kukurydzianą przesiać do miski. Wsypać cukier trzcinowy, dodać żółtka i wlać stopiony, lekko ciepły olej kokosowy. Ciasto szybciutko rozetrzeć palcami jak na kruszonkę.  Na dno formy o średnicy około 20 cm, którą wcześniej wysmarować olejem kokosowym i obsypać mąką pszenną pełnoziarnistą (u mnie forma silikonowa) wyłożyć tyle ciasta(...)wypełnić spód (mniej więcej połowę). Ciasto dokładnie wklepać w dno formy dłonią, po czym umieścić w zamrażalniku na 15 minut. Resztę ciasta w misce wstawić do lodówki. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Gdy osiągnie tę temperaturę, podpiec spód naszej szarlotki przez 10 minut. Wyjąć i przestudzić. Białka, które pozostały po przygotowaniu ciasta kruchego roztrzepać widelcem z cukrem trzcinowym

Nastoletnie Wypiekanie
Waniliowy sernik z jabłkami 170

Mega pyszny sernik! A na pewno jeden z najlepszych jakie jadłam :). Wspaniała waniliowa masa serowa, bardzo wilgotna i puszysta, smakowita warstwa jabłek i kruche, maślane ciasto. Na pewno posmakuje i Wam :). Bardzo polecam...wpisać go na listę świątecznych wypieków ;).   Przepis, z moimi modyfikacjami ( przede wszystkim zmniejszona ilość cukru w masie serowej ) pochodzi  STĄD . Kruche ciasto(...)jabłek jabłek Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę masło wraz ze smalcem i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć

Opowieści z piekarnika
Babciny przepis na ciasto drożdżowe z owocami. 151

miksera z mieszadłami do wyrabiania ciasta drożdżowego (czyli te sprężynki), chyba że ktoś ma czas i siłę to może oczywiście ciasto wyrabiać ręką tak jak to robiła moja babcia :-) Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 3-4 minutkach) wlewamy ciepłą margarynę i dalej miksujemy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie się błyszczeć. Posypujemy wierzch mąką(...)rondelku i wrzącą wlewamy do mąki i cukru, energicznie mieszamy do połączenia składników i odkładamy, by kruszonka stężała.      Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Na cieście układamy jabłka, zamarznięte truskawki, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, jagódki i na końcu wszystko przykrywamy kruszonką.      Ciasto wkładamy do nienagrzanego piekarnika

Rozpustne gotowanie
Klasyczna szarlotka z bezą 279

pokrojone na kawałki zimne masło, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto, podzielić na dwie części jedną większą drugą mniejszą. Większą częścią wylepić spód formy wyłożonej pergaminem, po nakłuwać widelcem. Włożyć formę z ciastem do lodówki na 30 minut a mniejszą porcję ciasta owinąć w folię i włożyć do lodówki   Nadzienie: Jabłka oskrobać, pokroić na małe   kawałki, skropić sokiem(...)wsypywać po łyżce drobnego cukru aż masa będzie gęsta i lśniąca, na koniec wsypać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.   Piekarnik nagrzać do 180*c. Na dno ciasta wyłożyć masę z lekko wystudzonymi  jabłkami oraz rozsmarować na wierzchu bezę, rozłożyć cienkie kawałki  reszty ciasta całość piec około 55 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania