ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:159/762)

Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 249

piekarnika musimy poczekać, aby ostygło, aby ładniej odrywało się od papieru do pieczenia i łatwiej się kroiło. Inne ciasta: Biszkoptowe ciasto z truskawkami Tarta szpinakowo-truskawkowa Tarta z jabłkami na cieście francuskim Składniki: 250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny – sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek

Kuchnia Bazylii
Róże z ciasta francuskiego 228

Składniki ciasto francuskie, 1 opak jabłka, 2-3 szt woda, 3 szkl cukier, 1/2 szkl sok z cytryny, 5 łyżek Przygotowanie Jabłka myjemy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy każda połówkę w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojone(...)plasterki jabłka i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu. Jabłka mają być elastyczne, ale nie mogą się rozpaść. Ciasto francuskie kroimy na paski ok 3-4 cm. Na każdy pasek ciasta kładziemy plasterki chłodnego jabłka, tak aby na siebie nachodziły, zawijamy i wkładamy do foremek na muffiny. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190st

Gotowanie moimi oczami
A la szarlotka z rodzynkami i szafranem 243

Już jakiś czas temu piekłam ciasto czekoladowe z całymi gruszkami. Miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale nie bardzo chciało mi się trzeć lub kroić jabłek. Leń wygrał ze mną ale nie żałuję, bo ciasto wyszło smaczne choć mało pracochłonne. Często to co najprostsze okazuje się strzałem w dziesiątkę. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Szwedzkie ciasto z jabłkami 210

mieszamy z kaszą manną i wykładamy na ułożoną wcześniej podstawę ciasta, tak aby masa nie dotykała brzegów ciasta we foremce Masę jabłkową posypujemy mieszanką imbiru, cynamonu oraz gałki muszkatołowej i przykrywamy pozostałą mniejszą częścią rozwałkowanego ciasta. Układając je tak aby dokładnie zlepić brzegi, wszelki dziury w cieście dokładnie zlepiamy Ciasto pieczemy w temp. 170 *C ( z termoobiegiem(...)zarumienienia. U mnie była to niewielka foremka w kształcie serca, ciasto piekłam w prodiżu. Moje uwagi : do masy jabłkowej, której nie przesmażałam dodałam 2 łyżki kaszy manny, po to by podczas pieczenia masa nie zrobiła się zbyt ciapowata, bo wtedy mógłby zrobić się zakalec. Spód ciasta na którym rozłożyłam jabłka posypałam bułką tartą. Do ciasta użyłam jednego dużego jajka

Proste Potrawy
Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) 338

Rewelacyjn e ciasto z makiem i jabłkami na puszystym biszkopcie . Słodycz maku złamana warstwą jabłkową nadaje całości niepowtarzalnego i wyjątkowego smaku - c iasto idealne na święta. Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa makowa(...)Czekoladowa: 75 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną) 75 ml śmietanki kremówki łyżeczka wódki ok. 100 g wió rków kokosowych     Ciasto Makowo-Jabłkowe na Biszkopcie (Makowiec z Jabłkami) - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wy kładamy pergaminem ( ok. 20 x 30 cm) . Mąki przes iewamy. Oddziel amy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera

Słodka Strona
Puszysty jabłecznik 429

przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia  i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastem.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku

Niezły Młynek
Szarlotka Anny 73

Domowa szarlotka to ponadczasowe ciasto pasujące na każdą możliwą okazję. Składniki 2.5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 żółtek kostka masła Przygotowanie Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie wykładamy na blachę i podpiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Jabłka kroimy i podsmażamy z łyżeczką cukru. Można dodać cynamon(...)dałam 3 kilo. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, a na jabłka ubitą pianę ze szklanką cukru. Piec razem w 170 stopni jeszcze przez 20 minut pilnując pianę. Ja suszyłam ją z termoobiegiem. Autor przepisu: Anna Starzecka Artykuł Szarlotka Anny pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Jabłecznik zawijany 187

ubijania. Na koniec dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać z masą jajeczną łyżką lub miotełką. Ciasto wykładać do formy łyżką po całej powierzchni kupkami, a następnie delikatnie wyrównać. Na wierzchu ułożyć jabłka, skropić delikatnie wodą, posypać cynamonem i delikatnie można posypać cukrem kryształem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp(...)ściereczkę pociągając za wystający papier z dłuższego boku,  oderwać papier z brzegów ciasta i lekko jednego dłuższego boku, aby się nie podwinął i nie przykleił do jabłek, i zawijamy ciasto od dłuższej strony podobnie jak roladę, zawinąć w ściereczkę i odstawić do wystudzenia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dżem podgrzać

Mix smaku
Jaglana szarlotka ze śmietaną (bez pieczenia) 193

Karnawał w toku, więc nie może zabraknąć ciasta na weekend. A że nareszcie udało mi się posprzątać lodówkę z różnych resztek, zrobiło się miejsce na przechowywanie deserów bez pieczenia. Dziś proponuję odchudzoną i bogatszą w składniki odżywcze wersję szarlotki bez jajek, masła i mąki, bo te zastępuje kasza jaglana. Ale żeby za bardzo chudo nie było, przygotowana jest ze śmietaną(...)jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem, a gdy zaczną się tworzyć wzorki na powierzchni śmietany, dodać śmietan fix lub schłodzoną nieco rozpuszczoną żelatynę (żelatynę dodajemy

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowy omlet z jabłkiem 142

Omlet z jabłkiem to danie, które kojarzy mi się właśnie z jesienią. Smaku nadała mu odżywka białkowa, mąka bananowa oraz miks prażonych ziaren i owoców. Całość z dodatkiem cynamonu smakowała jak typowe, jesienne ciasto z jabłkami. Pyszności! PRZEPIS NA CZEKOLADOWO - ORZECHOWY OMLET Z JABŁKIEM /1 porcja/ /przepis własny/ 150 g ricotty 40 g mąki gryczanej 25 g odżywki białkowej(...)kwiatu kokosa jabłko + mieszanka nasion i owoców Munchy Seeds Super Berry Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz oleju i jabłka zmiksować na gładką masę.  Odstawić na 15 minut. Jabłko pokroić w drobną kostkę  (pozostawiając kilka plastrów do dekoracji) i dodać do ciasta. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać masę i smażyć na małym  ogniu około 5 minut z każdej

Poranek na słodko
SZARLOTKA NA KRUSZONCE 174

się wziął. Naszło mnie na szarlotkę, więc w końcu wypróbowałam. I wyszła rewelacyjnie krucha  z grubą warstwą jabłek. Dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania :) Polecam. SKŁADNIKI NA MAŁĄ BLACHĘ LUB TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM: CIASTO: 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki pszennej razowej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru(...)odstawiamy do wystudzenia. CIASTO: Do miski wsypujemy wszystkie składniki, masło i smalec pokrójmy sobie nożem. Rozcieramy w rękach na kruszonkę. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy połowę ciasta, ugniatamy i podpiekamy na lekko złoty kolor w 180 st. C ustawienie góra dół (ok. 10-15 minut) Ciasto odstawiamy do wystudzenia, następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy resztą ciasta, równo rozkładamy

Pani na deser
Ciasto migdałowo-jabłkowe – bez cukru i słodzików 84

często gościć w naszym domu. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu! Składniki (foremka 17cm x 19cm; 8 porcji): 1 jabłko (około 170g), 2 jajka, 250g twarogu półtłustego, 4 krople aromatu migdałowego, 1/2 szklanki płatków migdałowych (dodatkowo 1 łyżka do posypania ciasta), łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki sera mascarpone, 10 suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych, odrobina masła i kaszy manny(...)czasie obieramy jabłko i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Płatki migdałowe blendujemy na mąkę. Następnie w misce rozgniatamy widelcem ser twarogowy. Dodajemy do niego jajka, mąkę ziemniaczaną, zmielone migdały, ser mascarpone oraz aromat migdałowy. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy także odsączone i posiekane daktyle oraz starte jabłko i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do delikatnie natłuszczonej masłem i oprószonej

Natka Pietruszki
Jabłecznik z orzechami i rodzynkami 113

samym będziemy mogli zjeść nie tylko pyszne ciasto, ale także zrobić bez problemu kolejne zdjęcia. Udostępnij Jabłecznik z orzechami i rodzynkami – składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 3 / 4 szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1 1 / 2 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku(...)nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie jednakowe części. Jedną połówkę ciasta rozwałkować na wielkość użytej blachy (u nas 25/25 cm ), przenieść ją na formę wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto ponakłuwać widelcem. Na nie wyłożyć przygotowane jabłka z orzechami i rodzynkami. Drugą połowę ciasta także rozwałkować, położyć na warstwie

niecodziennikpary
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 122

świeżość. Podaję za Daną: Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 130 g mąki żytniej typ 720 100 g wody 90 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe: Cały zaczyn 325 g mąki żytniej typ 720 130 g mąki orkiszowej jasnej 360 g wody 12 g soli himalajskiej. 1 jabłko(...) / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st. Moje uwagi do tego chleba. W trakcie pieczenia jabłko się bardzo rumieni. Mnie to nie przeszkadza

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną. 150

proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy ciasto na blachę 25x35cm i pieczemy około 25 min. w temp. 180C. W czasie gdy biszkopt się piecze robimy ciasto na identyczny drugi biszkopt.   Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach, wkładamy do garnka, dosypujemy cukier do smaku(...)smażymy aż zmiękną. Do gorącej masy wsypujemy galaretki, mieszamy. Pozostawiamy aby lekko przestygły. Jeden biszkopt wkładamy do blachy w której się piekł, na niego wylewamy jabłka które przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto wstawiamy do lodówki aby zastygło. Kiedy jabłka już się zastygły robimy masę śmietanową. Do miski wlewamy śmietanę , dodajemy cukier i miksujemy aż zrobi się sztywna. Żelatynę należy

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania