ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:159/762)

PIZZERINKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI 120

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4 składniki! Wymaga bardzo mało naszej pracy i gotowa jest w niecałe 30 minut! Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu(...)stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każde ćwiartki kroimy na cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Jabłka w cieście piwnym 135

ciasto i odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. W między czasie obrać jabłka, oczyścić z nasion i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zanurzać jabłka w cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto jabłkowe 125

jest to typowy jabłecznik/szarlotka. Jabłka tu trafiają bezpośrednio do ciasta. Ciasto raczej ciężkie, najlepiej smakuje świeże, zaraz po ostudzeniu. Użyłam w tym przepisie każdej dostępnej mąki w mojej kuchni: razowej, pszennej, krupczatki.Oryginalny przepis pochodzi  stąd. Porcja na blachę 21x25 cm.  Duża szklanka to 330 ml, czyli 170 gram mąki. 5 jabłek 2 duże szklanki mąki(...)jabłkami. Mąkę wymieszać z proszkiem. Do miski wbić jajka i lekko je ubić widelcem. Dodać cukier, jabłka, skórkę z cytryny i morele. Dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i rozsmarować. Piec w 170 C około 50 minut. marcelina

Czerwony Gupik
Antonówka w cieście. 205

skończyło :( Nawet dzisiejsza pogoda za oknem to potwierdza  , szaro , buro i ponuro  a do tego mokro ... Ale zawsze można sobie uprzyjemnić taki dzień jakimś pysznym ciastem. Takie z jabłkami sprawdzi się idealnie  jako poprawiacz nastroju :) Wykorzystałam dziś nie byle jakie jabłka , bo antonówki . Jedne z najlepszych do wypieków , kwaskowate , twarde . Stara polska odmiana , troszkę zapomniana(...) i pokroić na połówki lub ćwiartki. Aby jabłka nie  ściemniały przechować je w wodzie z cytryną. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Posmarować ciasto częścią roztrzepanego widelcem białka i wykładać jabłka. Posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć szczelnie jabłka. Posmarować znów białkiem

Malinowa Kawiarenka
Rustykalna tarta z jabłkami 131

pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym  kruchym   cieście z  razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk(...)pieczeniem dla lepszego efektu). Gotową tartę wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Do tarty świetnie pasuje również dżem morelowy, wtedy należy posmarować nim spód ciasta, a następnie wyłożyć na niego cząstki jabłek

Food Square
Ciasteczka koperty z jabłkiem + film 187

masła 4 - 5 jabłek cukier puder przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy śmietanę, pokrojone miękkie masło i dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Obrane ze skórki jabłka kroimy w niewielką kostkę. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy(...)schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm a następnie kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na  każdym kwadracie kładziemy niewielką porcję pokrojonych jabłek, zaginamy rogi ciasta do góry i sklejamy tak aby powstała koperta. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor około 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. Upieczone ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Jesienne ciasto z jablkami 126

ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wiśni kandyzowanych i jabłuszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut   Składniki: 5 jajek 125 g cukru pudru 175 g margaryny 4 jabłka sok z 1/2 cytryny wiśnie kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru(...)pieczenia. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane.  Na żurawinę kładziemy polówki jabłek brzuszkami do góry. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 45 - 55 minut. ( długość zależy od piekarnika - obserwujemy ) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Racuchy double double - drożdżowe z jabłkiem 119

mąki. Pod koniec dodaję neutralny w smaku olej. Ciasto jest konsystencji lekkiej śmietany. Jeżeli wolicie gęstsze, dodać można więcej mąki, tak do pół dodatkowej szklanki. Przykrywam ściereczką ciasto i przygotowuję jabłka. Trzeba je obrać i usunąwszy gniazda nasienne pokroić na małe cząstki. Przygotowuję około 2 szklanek pokrojonych kawałeczków. Można lekko je skropić sokiem cytryny, by wstrzymać ciemnienie(...)godzinach (lub krócej) ciasto podwoi objętość. Łączę je z jabłkami, mieszam delikatnie i od razu rozpoczynam smażenie na gorącej patelni o nieprzywierającej powierzchni, dzięki czemu prawie obywam się bez tłuszczu. Lekko przecieram tylko dno masłem. Odwracam drewnianą łopatką, kiedy na wierzchu racuchów pojawiają się pęcherzyki powietrza w strukturze ciasta. Gotowe, lekko brązowe posypuję cukrem pudrem.   Najlepsze są krótko

I tu będę miała takie te
Łatwe ciasto z czereśniami 166

upiec coś na szybko na pewno się sprawdzi. Piekłam je też z drobno pokrojonymi jabłkami, ale z czereśniami jest smaczniejsze, bo te owoce rozmieszczają się w całym cieście, a jabłka pozostały na wierzchu. Przepis znalazłam w moim starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami

Proste Potrawy
Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 70

zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec(...)gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. Pod koniec pieczenia szarlotki przygotować piankę bezową. Pianka bezowa: 3 białka 3/4 szklanki cukru pudru Białka ubić na prawie sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce

moj przepis na
Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 102

zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec(...)gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. Pod koniec pieczenia szarlotki przygotować piankę bezową. Pianka bezowa: 3 białka 3/4 szklanki cukru pudru Białka ubić na prawie sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce

moj przepis na
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 182

mocno kciuki! http://www.sekosa.pl/ Koniecznie!   SKŁADNIKI: ( 3 mini tarty ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula(...)solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, cebulkę, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy ok. 20 minut/180C TATAR: Śledzie, jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz zioła. Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo kokosowym cukrem, pieprzem i sokiem

Ostra na Słodko
Sakiewki z jabłkami - kuchnia podkarpacka 2539

owocami. Do ich przygotowania wykorzystuje się twaróg, który jest jednym z trzech składników ciasta. Ten dodatek wpływa nie tylko na smak ciasta, ale i na sposób, w jaki się piecze. Ciasto twarogowe niemal nie rośnie, za to równomiernie się rumieni i jest kruche. Jabłka z cynamonem jako nadzienie bardzo do niego pasują. Przepis zaczerpnęłam z publikacji „Smaki regionalne(...)gminy Korczyna”. Sakiewki z jabłkami – kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: 500 g twarogu półtłustego 500 g margaryny 4 szklanki mąki 4-6 dużych jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier waniliowy Na lukier: 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru Twaróg rozdrabniamy i rozcieramy, dodajemy margarynę startą na tarce i mąkę. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki

Trzeci talerz
100% razowa szarlotka 241

wyłącznie z mąki razowej, bez cukru - z fruktozą. Zdrowsza od oryginalnej wersji, co nie znaczy oczywiście, że mniej smaczna! Mąka razowa nadaje jej ciekawego charakteru. Ciasto jest słodkie, do nadzienia (jabłek) nie dodawałam już cukru, gdyż chciałam, żeby tworzyło kontrast z tym właśnie słodkim ciastem. Jeśli chcecie dalej utrzymać tę szarlotkę w zdrowszym klimacie, ale dosłodzić nadzienie dodajcie(...)jajko, dodać posiekane w kostkę masło i fruktozę. Siekać do połączenia składników, następnie wyrobić ciasto ręcznie i podzielić je na 2/3 i 1/3. 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć nim dno formy o wymiarach 20x25cm, nakłuć widelcem i piec ok. 20 minut w 190*C. ~1300g jabłek, najlepiej szarej renety ~1-2 łyżki cynamonu ~jeśli chcecie słodsze nadzienie dodajcie

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania