ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:159/762)

Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek 134

gładki mus. Odmierzamy potrzebną ilość. Sypkie składniki: mąkę, cukier i sodę łączymy z bananami. Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta. Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez około

Pyry na Gaz
Ciasto z owocami i kruszoną 168

owocami. Najważniejsza sprawa, to ciasto z owocami zawsze wychodzi. Tym razem do przygotowania wykorzystane zostały owoce sezonowe: jabłka i śliwki. Polecam to Ciasto z owocami i kruszoną. Składniki na ciasto: 10 sztuk dużych śliwek, 2 jabłka 1 kostka margaryny palma z murzynkiem, 1 op. cukru wanilinowego Winiary 2,5 szkl. mąki, 4 szt jajka, 1/3 szkl. mleka(...)cukru z prawdziwą wanilią, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Na ciasto wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego, i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni, potem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIZZERINKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI 108

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4 składniki! Wymaga bardzo mało naszej pracy i gotowa jest w niecałe 30 minut! Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu(...)stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każde ćwiartki kroimy na cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
PIZZERINKI FRANCUSKIE Z JABŁKAMI 115

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego... pizzerinki z jabłkami, cynamonem i orzechami włoskimi. Prosta i pyszna przekąska na różnego rodzaju imprezy czy wieczór z przyjaciółmi - jedyne 4 składniki! Wymaga bardzo mało naszej pracy i gotowa jest w niecałe 30 minut! Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu(...)stanie w kuchni lub gdy pojawią się niespodziewani goście. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam je jako sylwestrowe przekąski 😉 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każde ćwiartki kroimy na cienkie plasterki. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Jabłka w cieście piwnym 131

ciasto i odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. W między czasie obrać jabłka, oczyścić z nasion i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zanurzać jabłka w cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto jabłkowe 117

jest to typowy jabłecznik/szarlotka. Jabłka tu trafiają bezpośrednio do ciasta. Ciasto raczej ciężkie, najlepiej smakuje świeże, zaraz po ostudzeniu. Użyłam w tym przepisie każdej dostępnej mąki w mojej kuchni: razowej, pszennej, krupczatki.Oryginalny przepis pochodzi  stąd. Porcja na blachę 21x25 cm.  Duża szklanka to 330 ml, czyli 170 gram mąki. 5 jabłek 2 duże szklanki mąki(...)jabłkami. Mąkę wymieszać z proszkiem. Do miski wbić jajka i lekko je ubić widelcem. Dodać cukier, jabłka, skórkę z cytryny i morele. Dodać mąkę i bardzo dokładnie wymieszać.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i rozsmarować. Piec w 170 C około 50 minut. marcelina

Czerwony Gupik
Antonówka w cieście. 200

skończyło :( Nawet dzisiejsza pogoda za oknem to potwierdza  , szaro , buro i ponuro  a do tego mokro ... Ale zawsze można sobie uprzyjemnić taki dzień jakimś pysznym ciastem. Takie z jabłkami sprawdzi się idealnie  jako poprawiacz nastroju :) Wykorzystałam dziś nie byle jakie jabłka , bo antonówki . Jedne z najlepszych do wypieków , kwaskowate , twarde . Stara polska odmiana , troszkę zapomniana(...) i pokroić na połówki lub ćwiartki. Aby jabłka nie  ściemniały przechować je w wodzie z cytryną. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Posmarować ciasto częścią roztrzepanego widelcem białka i wykładać jabłka. Posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć szczelnie jabłka. Posmarować znów białkiem

Malinowa Kawiarenka
Rustykalna tarta z jabłkami 126

pojawić w towarzystwie cynamonu, dzięki któremu nabierają wspaniałego aromatu, który roznosi się po całym domu. Obok tradycyjnej szarlotki króluje u mnie zawsze klasyczna tarta z jabłkami, na maślanym  kruchym   cieście z  razowej mąki orkiszowej. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a radość po wyjęciu z piekarnika jest ogromna. Wystarczy jeszcze tylko kubek ulubionej herbaty, ciepły kocyk(...)pieczeniem dla lepszego efektu). Gotową tartę wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia. Do tarty świetnie pasuje również dżem morelowy, wtedy należy posmarować nim spód ciasta, a następnie wyłożyć na niego cząstki jabłek

Food Square
Ciasteczka koperty z jabłkiem + film 182

masła 4 - 5 jabłek cukier puder przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy śmietanę, pokrojone miękkie masło i dłonią zagniatamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Obrane ze skórki jabłka kroimy w niewielką kostkę. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy(...)schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm a następnie kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na  każdym kwadracie kładziemy niewielką porcję pokrojonych jabłek, zaginamy rogi ciasta do góry i sklejamy tak aby powstała koperta. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor około 25 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C. Upieczone ciastka obficie posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Jesienne ciasto z jablkami 122

ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wiśni kandyzowanych i jabłuszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut   Składniki: 5 jajek 125 g cukru pudru 175 g margaryny 4 jabłka sok z 1/2 cytryny wiśnie kandyzowane lub suszona żurawina 1 op. cukru(...)pieczenia. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane.  Na żurawinę kładziemy polówki jabłek brzuszkami do góry. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 45 - 55 minut. ( długość zależy od piekarnika - obserwujemy ) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Racuchy double double - drożdżowe z jabłkiem 113

mąki. Pod koniec dodaję neutralny w smaku olej. Ciasto jest konsystencji lekkiej śmietany. Jeżeli wolicie gęstsze, dodać można więcej mąki, tak do pół dodatkowej szklanki. Przykrywam ściereczką ciasto i przygotowuję jabłka. Trzeba je obrać i usunąwszy gniazda nasienne pokroić na małe cząstki. Przygotowuję około 2 szklanek pokrojonych kawałeczków. Można lekko je skropić sokiem cytryny, by wstrzymać ciemnienie(...)godzinach (lub krócej) ciasto podwoi objętość. Łączę je z jabłkami, mieszam delikatnie i od razu rozpoczynam smażenie na gorącej patelni o nieprzywierającej powierzchni, dzięki czemu prawie obywam się bez tłuszczu. Lekko przecieram tylko dno masłem. Odwracam drewnianą łopatką, kiedy na wierzchu racuchów pojawiają się pęcherzyki powietrza w strukturze ciasta. Gotowe, lekko brązowe posypuję cukrem pudrem.   Najlepsze są krótko

I tu będę miała takie te
Łatwe ciasto z czereśniami 160

upiec coś na szybko na pewno się sprawdzi. Piekłam je też z drobno pokrojonymi jabłkami, ale z czereśniami jest smaczniejsze, bo te owoce rozmieszczają się w całym cieście, a jabłka pozostały na wierzchu. Przepis znalazłam w moim starym zeszycie z kulinarnymi zapiskami

Proste Potrawy
Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 64

zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec(...)gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. Pod koniec pieczenia szarlotki przygotować piankę bezową. Pianka bezowa: 3 białka 3/4 szklanki cukru pudru Białka ubić na prawie sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce

moj przepis na
Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 96

zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na plastry 2 mm lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Piekarnik nastawić na 200 st. Wyjąć ciasto z zamrażarki, podpiec(...)gorące ciasto wysypać równomiernie płatki. Wyłożyć jabłka, przygnieść, wyrównać. posmarować konfiturą i skórką. Resztę ciasta zetrzeć na tarce, posypać jabłka. Piekarnik nagrzać do 160 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min. Pod koniec pieczenia szarlotki przygotować piankę bezową. Pianka bezowa: 3 białka 3/4 szklanki cukru pudru Białka ubić na prawie sztywno, pod koniec ubijania łyżka po łyżce

moj przepis na
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 173

mocno kciuki! http://www.sekosa.pl/ Koniecznie!   SKŁADNIKI: ( 3 mini tarty ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula(...)solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, cebulkę, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy ok. 20 minut/180C TATAR: Śledzie, jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz zioła. Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo kokosowym cukrem, pieprzem i sokiem

Ostra na Słodko