Pyszne i szybkie przekąski których smak podkreśla smalczyk Smakowita Pajda Składniki: - ciasto francuskie - żółty ser mozzarella - smalczyk Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół wzdłuż długiego boku. Każdy plat tniemy na 5 cm paski. Na połowie układamy ser, przykrywamy druga częścią i sklejały dokładnie boki. Smalczykiem smarujemy wierzch każdej sakiewki i pieczemy w piekarniku
Kulinarne życieCYNAMONU I KARMELU Składniki na ciasto: - 325 gram mąki - 4-5 łyżek cukru pudru - szczypta soli - 125 gram masła - 70 mililitrów zimnej wody Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy masło i ucieramy. Następnie wlewamy wodę. Formujemy kulę i lokujemy w lodówce na czas dalszych przygotowań. Składniki na nadzienie: - 1 kilogram obranych jabłek, jakieś 8 dużych sztuk(...)zmniejszamy temperaturę i mieszamy tak długo, aż karmel zacznie kleić się do łyżki. Formę do tarty (koniecznie ceramiczną lub szklaną, nie jednorazową aluminiową) wykładamy połową schłodzonego ciasta. Na całość wrzucamy nadzienie z jabłek (utworzy sporą górkę). Całość zakrywamy ciastem w siateczkę (poniżej instrukcja zdjęcie po zdjęciu) - ciasto wałkujemy, wycinamy równe paski i układamy pierwszą ich warstwę na cieście
Życie zamknięte w smakudużej misce zagnieść dokładnie mąkę, zawiesinę, olej kokosowy, słodzidło. Dodawać zimnej wody, aż ciasto złączy się w zwartą masę i uformować kulę. 3. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 4. Do rondelka wrzucić starte na dużych oczkach, obrane jabłka. Dodać wanilię, cukier/ksylitol dostosowując słodkość do własnych preferencji. Dusić aż do zmięknięcia jabłek(...)Wyłożyć formę do tarty ciastem z lodówki, rwąc i sklejając kawałki (jeżeli nie jest silikonowa, należy ją natłuścić i obsypać delikatnie mąką) 6. Wysmarować spód ciasta powidłami śliwkowymi, wyłożyć podduszonymi jabłkami. 7. Z pozostałej ilości ciasta zrobić kruszonkę. 8. Piec 30-35 minut w 180 stopniach, termoobieg. Najlepiej smakuje polana syropem z agawy i z dodatkiem bitej śmietany
Pland based filledokładnego utarcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy jasne ciasto, następnie ciemne. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, układamy na cieście. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut. W tym czasie
Aga w kuchniWyjątkowe ciasto - połączenie kilku smaków: miód, jabłka, ser i beza. Składniki: Ciasto miodowe: 500g mąki 200g cukru 200g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę przesiewamy. Sodę mieszamy z mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia(...)wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, a następnie suszymy w 160 stopniach jeszcze około 30 minut. Składanie ciasta: Na pierwszy placek nakładamy połowę jabłek, sernik gotowany, pozostałe jabłka i placek z bezą. Smacznego
Pyszności Słodkościpszennej 120 g masła 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka śmietany 2 kg kwaśnych jabłek 10 łyżek cukru 3 łyżeczki kardamonu cukier puder do posypania Składniki na ciasto razem siekamy, zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formie 30x20 cm, zostawiając(...)ilości ciasta na wierzch. Podgrzewamy piekarnik do 160℃. W tym czasie obieramy jabłka, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Surowe jabłka układamy warstwami na cieście, posypując brązowym cukrem i kardamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podnosimy temperaturę do 180℃. Pieczemy około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Bon Appetit Małgorzatysobie kakaowy spód, kruszonkę i dodałam kisiel do jabłek, żeby były bardziej zwarte i gęste (przyspieszyło mi to przygotowanie;)). Bo jednak jest to ciasto nieco pracochłonne... Czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? :) Składniki: Ciasto: 5 szkl. mąki pszennej 6 żółtek 3/4 szkl. cukru kryształu (Diamant) 1 kostka margaryny (Palma z Murzynkiem) 3 łyżki oleju 3 łyżki kakao (DecoMorreno(...)wsypujemy kisiel, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z palnika (nadal mieszając). Schłodzone ciasto kakaowe rozwałkowujemy i wykładamy blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia (blaszkę można też wylepić). Gorące jabłka równo rozsmarowujemy na cieście. Wyjmujemy z lodówki jasne ciasto, ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach na kruszonkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy
Kolorowy Przepisownikformie musu to moje ostatnie odkrycie! Są słodkie, idealne jako polewa do ciast i deserów. Ja postanowiłam wykorzystać je do przygotowania szarlotki. Kasztany nadały kwaśnym jabłkom słodyczy i karmelowego posmaku. Ciasto jest słodkie, lepkie od skameralizowanych jabłek i jadalnych kasztanów. To z pewnością szarlotka inna niż wszystkie! Do tego bardzo prosta i szybka w przygotowaniu... Składniki: 2 szklanki(...)nożem, albo siekaczką do ciasta, tak, aby nie było widać kawałków masła - chodzi o konsystencję wilgotnego piasku. Dodajemy roztrzepane żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwa kawałki - jeden nieco większy od drugiego - ja na spód używam 2/3 ciasta, a na wierzch 1/3. Obie części wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Jabłka obieramy, kroimy
Kulinarne Inspiracjedłuższej nieobecności przychodzę do Was z pysznym ciastem z jabłkami i cynamonem. Przepis pojawił się już kiedyś na blogu, ponieważ jest naszym ulubionym i często piekę z niego ciasto, zmieniając tylko owoce. Najlepiej smakuje nam chyba ze śliwkami, ale dzisiejszy wybór: papierówki, również przypadł nam do gustu. Jesli nie macie papierówek, wypróbujcie inny gatunek z jabłkami
dolcevitainmykitchenciasto francuskie 2 jabłka sok z 1/2 cytryny woda 4 łyżki dżemu np. brzoskwiniowego wykonanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na pół. usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie półplasterki, umieszczamy w rondelku, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy wodą (wody wlewamy tyle aby przykryła plasterki jabłka). Gotujemy chwilkę aby tylko pasterki zmiękły, następnie odsączamy. Ciasto kroimy(...)góry), tak aby zachodziły jeden na drugi oraz plasterki aby wychodziły troszkę ponad ciasto. Drugą część ciast (dolną) nakładamy na ułożone plasterki. Każdy pasek zwijamy w rulonik. Wkładamy do natłuszczonych foremek na muffinki. Pieczemy ok. 40 min. w ok. 190 st. C. Gdyby jabłka za bardzo się przypiekały na wierzch można nałożyć papier do pieczenia. Przed podaniem oprószamy cukrem
Domowy Smak Jedzeniawlewamy olej. Całość mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy resztę sypkich składników. Mokre składniki łączymy z tymi sypkimi i za pomocą łyżki mieszamy całość dokładnie na gładkie ciasto. Na końcu dodajemy do ciasta obrane jabłka i wszystko ze sobą łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni
My simple kitchenboków naczynia, wymieszać obroty 5, czas 10 sekund reszta jak przy wykonaniu za pomocą miksera Wykonanie za pomocą miksera – do miski wrzucić wszystkie składniki ciasta. Wymieszać na jednolitą masę za pomocą miksera. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć(...)gniazda nasienne. Pokroić jabłuszka w grubsze plasterki. Wymiary blaszki 25 x 30 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Można wysmarować blaszkę tłuszczem i obsypać bułką tartą. Obje wersje są dobre. Na górze ciasta rozłożyć plasterki jabłka. Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 40- 45 minut. Ciasto musi urosnąć i nabrać rumieńca. Na koniec sprawdzić patyczkiem
Kuchnia Pokoleńżółtko, masło pokrojone na małe kawałeczki i 2 łyżki wody. Zacznij wyrabiać ciasto (powinno dać się łatwo uformować w zwartą, jednolitą kulę). W razie konieczności dodaj odrobinę wody lub mąki. Zawiń tak wyrobione ciasto w folię i włóż do lodówki na 15 min. Obierz jabłka ze skórki i usuń gniazda niesienne. Pokrój każde jabłko na 8 części. Polej(...)formy, powoli rozwijając. Wylep dokładnie formę ciastem, aby dobrze przylegało do jej brzegów. Odetnij kawałki, które wystają. Widelcem ponakłuwaj gęsto spód i boki tarty. Na wierzchu ciasta poukładaj cząstki jabłek w wachlarz i posyp 2 łyżkami cukru. Na tak przygotowaną tartę wylej masę śmietankową. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz
MyCookBook.plnasienne, specjalnym nożem. Jabłka kroimy w poprzek na grube krążki, minim po 8 mm. Z pozostałych składników za pomocą trzepaczki robimy ciasto na racuchy. Każdy krążek jabłka maczamy w cieście, następnie smażymy na oleju bądź maśle klarowanym. Ciepłe racuchy polewamy śmietanką i oprószamy cukrem pudrem, podajemy ze świeżymi truskawkami
SMYKWKUCHNIcukru 2 łyżki cynamonu Rozczyn: 200 ml mleka 200 ml wody 7 g drożdży instant 150 g cukru 250 g mąki Ciasto: Rozczyn 500 g mąki 120 g masła szczypta soli Przygotowanie: Jabłka myjemy kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem, i odstawiamy w durszlaku, na całą noc. Mleko i wodę mieszamy i nagrzewamy(...)raniej przygotowanego rozczynu dodajemy: przesianą mąkę i sól, zagniatamy twarde ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na dno brytfanki , wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy. (można uformować na dużej blasze
Kuchnia Łukasza