Dzisiaj przepis na trzy ciasta w jednym. Seromakowiec z jabłkami na kruchym spodzie i z jabłkami. Wszystkie, moje ulubione ciasta w jednym. Przepis idealny na Wielkanoc. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 300 g maki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g masła szczypta soli Masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 białka(...)filmu WYKONANIE: Zrobić ciasto : W misce zagnieść wszystkie składniki na ciasto, na gładka masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia. Wymiar blachy 20 x 30 cm. Rozwałkowane ciasto przelozyc do foremki wyłożonej pergaminem i nakłuć je widelcem. Ciasto podpiec 10 minut
Pani M - kuchnia smakowitajędrne i nie rozpadają się) ze skórką pokroić w plastry, dżem niskosłodzony (mój domowy z ciemnych winogron) wymieszać w misce z kisielem wiśniowym dżem wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć jabłka, piec w 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka ciasto dobrze wystudzić w formie aby kisiel stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto drożdżowe
W Mojej Kuchni LubięStrudel jabłkowy, czyli apfelstrudel to specjalność kuchni niemieckiej, szczególnie Austrii i innych terytoriów byłej austro-węgierskiej monarchii. To gorące ciasto z jabłkami. Farsz składa się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu, wszystko zawija się w płat cienkiego niczym papier ciasta. Do tego dodaje się gałkę lodów waniliowych lub bitą śmietanę. Prawdopodobnie sam strudel pochodzi
Bernika - moj kulinarny pamietnikmąkę, cukier waniliowy, żółtko, szczyptę soli, dodać podkrojone w małe kawałki masło i zmielony twaróg. Szybko zagnieść ciasto w jednolitą masę. Ciasto rozwałkować partiami na grubość 5 mm, podsypując mąką. Wycinać kółka za pomocą dużej filiżanki. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniaza nasienne i pokroić w grube plasterki. Na każdym krążku położyć gruby plasterek jabłka i złożyć
Kuchnia PokoleńNigdy nie czekam, długo z wyrośnięciem ciasta, bo i tak urosną na patelni. Oczywiście do zjedzenia w ten sam dzień , posypane cukrem pudrem Racuchy drożdżowe z jabłkami Składniki: mąka 2,5 szkl cukier(...)cukier, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Następnie do ciasta dodać resztę mleka, mąkę i jabłka, dobrze wymieszać robotem. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. ( jak jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste , trochę mleka ) Odstawić jeszcze na 10 minut. Tłuszcz rozgrzać
Kuchnia DanusiSzarlotka to zawsze dobry wybór - kwestia tego, na jaką mamy ochotę. Ten przepis jest super dla osób, które nie do końca lubią grubsze kawałki jabłek w cieście
Prosty przepis nachałwa. Wyrabiamy ręką do momentu aż ciasto zacznie rozdzielać się w charakterystyczną kruszonkę. 2. W dwóch osobnych miskach umieszczamy składniki suche i mokre. W każdej z misek mieszamy składniki do ich połączenia. Jabłko kroimy w kostkę. 3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Niedokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłka. 4. Ciasto przekładamy do foremki
Szefowa kuchnirzepakowego Huzar ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza: 3 białka 1/2 szklanki (120g) cukru (1 szklanka = 250 ml) Dodatkowo: 500g śliwek (u mnie węgierki) 1 jabłko Ponadto: 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wstawić do lodówki na około 60 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasto(...)ułożyć na nim połówki śliwek (skórką do dołu) oraz jabłko pokrojone w kostkę. Owoce oprószyć pozostałą mąką. Przygotować bezę. Białka ubić na sztywno - p od koniec miksowania stopniowo dodając cukier. Bezę rozsmarować na owocach. Całość ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut. (*) Możecie użyć większej blachy, aby kruche ciasto było cieńsze
Di gotujeprzygotowywać na wiele sposobów. Kilka dni temu wypróbowałam przepis Pana Piotra Maleckiego pochodzący z książki 'cukiernia Lidla" Karmelizowane jabłka możemy wykorzystać na wiele sposobów.Karmelizowane jabłka są fajnym dodatkiem do ciast i deserów Przepyszna wychodzi szarlotka. Karmelizowane jabłka są bardzo aromatyczne dodatkowo możemy dodać skórkę z cytryny
Kulinarne pyszności MolkiZabierałam je wtedy na swoje drugie śniadanie. I to było moje najlepsze drugie śniadanie! Nadzienie może być dowolne: ulubiona konfitura, masa serowa, ale ja najbardziej lubię z cząstkami jabłek. Ciasto na rożki nie zawiera cukru, dlatego idealnie pasuje do nich lukier lub cukier puder. Gorąco zachęcam do wypróbowania, jeśli ktoś jeszcze takich nie robił! Rożki serowe z jabłkiem(...)pieczenia : 20-25 min. Składniki 250 g mąki pszennej 250 g twarogu śmietankowego 250 g margaryny (np. Kasia) Nadzienie 1-2 jabłka Lukier cukier puder 1-2 łyżki wrzącej wody sok z cytryny Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do tor ebki foliowej i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min. C iasto rozwałkować na grubość
coolinarnastrefa.blogspot.combędzie typowe ciasto z jabłkami chociaż na takie wygląda. Tym razem połączenie jabłek i marchewki w pysznej domowej marmoladzie. Jak ją zrobić? Przeczytacie poniżej, to nic trudnego. BISZKOPT z MARMOLADĄ JABŁKOWO-MARCHEWKOWĄ Składniki: (forma25x30) biszkop t: 5 jajek 1 szk lan ka mąki ryżowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szk lanka cukru(...)sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. ma rmolada: Jabłka i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Skrapiamy całość sokiem z cytryny, mieszamy razem i gotujemy do momentu
Bon appetit mon amieNaleśniki z karmelizowanymi jabłkami to jedne z moich ulubionych. Robi się je naprawdę szybko i prosto, a efekt jest niesamowity. Zerknijcie do przepisu na naleśniki, zróbcie ciasto i usmażcie je zgodnie z przepisem a następnie zróbcie nadzienie zgodnie z przepisem poniżej. Będzie super. Polecam Wa też inne przepisy na naleśniki: – przepis na naleśniki – naleśniki pełnoziarniste z serem(...)jagodami – Pieczony naleśnik – dutch baby – Omlet z serem ricotta – Przepis na gofry – Placuszki pełnoziarniste z jabłkami – Racuchy drożdżowe – Przepis na tosty francuskie – Placki serowe z jabłkami – Jabłka w cieście – Placuszki z dyni – Placuszki jogurtowe z owocami PANCAKES – AMERYKAŃSKIE NALEŚNIKI Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji
nietylkopasta.pl1szkl cukru Jasny suchy kisiel Wykonanie: Mąkę, masło, 6 żółtek i 2 łyżeczki proszku zagnieść w kulkę i podzielić na 60% i 40%, gdzie 40% ciasta włoży do zamrażalnika a 60% do lodówki. Jabłka zetrzeć oraz lekko podsmażyć w garnku. Dodać cukier waniliowy 2 łyżki wody i ½ szklanki(...)cukru. Wymieszać. 60% ciasta wyłożyć równo na okrągłej blasze. 6 białek ubić na sztywno. Potem dodać ½ szklanki cukru i suchy kisiel oraz znów wymieszać. Jabłka wyłożyć na ciasto, a na jabłka ubite białko. Zmrożone 40% ciasta wyjąć i zetrzeć na tarce oraz dokładnie posypać nim białka. Piec 40min w 180 stopniach Bon appetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie
Bonapetit2xMbiałka osobno 3 płaskie łyżeczki do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia lub masła (250g) 2 łyżki kakao 1kg jabłek ( może być to również agrest, czy porzeczka) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego Szczypta soli do ciasta Przygotowanie: Mąkę, cukier (3 łyżki), szczyptę soli, margarynę, żółtka i proszek do pieczenia razem zagnieść, podzielić na dwie części. Do jednej(...) w kosteczkę, posypać cukrem waniliowym oraz cynamonem, wyłożyć na ciemnym cieście. Z białek ubić na sztywno pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru, wyłożyć na jabłkach. Na pianę poskubać odłożone ciasto na okruchy. Piec 45minut w 200stopniach, ale najlepiej sprawdzać pod koniec pieczenia patyczkiem ponieważ każdy piekarnik nieco inaczej piecze. Blaszka do pieczenia 38x25
W garach u GosiDzisiaj coś dla wielbicieli serników!, kolejna ciekawa wersja z makiem :). Mak niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag margaryny 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć(...)białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać. 3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem. źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczka