ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:181/762)

Tarta z jabłkami na cieście francuskim 189

Ciekawostka dla amatorów ciasta francuskiego i słodkości podawanych w oryginalny sposób. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!:) 45 minut 5 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże jabłka 50 g masła 50 g cukru pudru 1 jajko 50 g mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 jabłka. Obieramy(...)Okrągłą lub każdą inną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem francuskim. Wykładamy na wierzch przygotowaną masę i układamy na niej na zakładkę jabłka. Pieczemy na złocisty kolor ciasta francuskiego przez ok. 25-30 min.   SMACZNEGO

Ania i Marcin gotują
tarta serowa z różyczkami 136

cukier, proszek do pieczenia oraz żółtko, ponownie siekamy a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na kształt foremki na tartę (24 cm średnicy) i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 15- 20 min. w 180 st. C. składniki na masę serową(...)miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Gotową mase przelewamy na podpieczony spód. dodatkowo: 2 czerwone jabłka sok z 1 cytryny woda wykonanie: W miseczce mieszamy zimna wodę z sokiem z cytryny. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Przy pomocy obieraczki do warzyw

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z białym winem. 114

ciężkim tygodniu. Dla relaksu upiekłam nieziemską szarlotkę z białym winem. Ta szarlotka jest tak pyszna, że szybko zostały tylko po niej okruszki :-). Wypiek jest na cieście kruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło z lodami, ale także jest(...)książki "Ciasta zawsze udane" wydawnictwa Prószyński i S-ka. Polecam Wam gorąco upiec ją na nadchodzący weekend. SZARLOTKA Z BIAŁYM WINEM. Składniki: Ciasto: 380 g mąki pszennej 150 g cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku z jabłek

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Pieczone jabłka z malinami, w cieście i lukrze agrestowym 141

Własnoręcznie zerwane jabłka i maliny, delikatne ciasto i lukier, pycha. Przepis od cioci Grażyny, dziękuję :). Część jabłek była w całości, część pokrojona w ćwiartki, ale uważam, że przy tak płaskim naczyniu jak moje, lepiej pokroić w ćwiartki. Składniki: - 8 jabłek (pokrojonych w ćwiartki) - kilka garści malin - 2 jajka - cukier (tyle, ile ważą jajka) - mąka (tyle, ile ważą(...)Jabłka włożyć do naczynia żaroodpornego, pomiędzy nimi ułożyć maliny. Wierzch pokryć równomiernie ciastem. Piec w 220 stopniach, aż ciasto wyrośnie i się przyrumieni (ok. 30 minut). Przygotować lukier: w filiżance wymieszać cukier puder z galaretką, dodać wodę. Dokładnie mieszać, aż osiągnie się odpowiednią konsystencję. Upieczone jabłka polać lukrem. Najpyszniejsze na ciepło!   Przepis brał udział w akcjach

Corner With Recipes
Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami 2550

litr mleka 6 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 op. budyniu waniliowego (2x40 g) 1 łyżka mąki pszennej   Dodatkowo: 800 g jabłek cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:   Ciasto ciemne: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić na dwie części: większą i ciut mniejszą(...)masa zgęstnieje i powstanie gęsty budyń. Zdjąć z ognia i odstawić na bok na około 5 minutek. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te jeszcze na talarki.   Na przestudzonym czekoladowym spodzie ułożyć ciasno talarki z jabłekJabłka zalać jeszcze

Nastoletnie Wypiekanie
Clafoutis z jabłkami 131

cukrem pudrem.             Zaletą tego niby ciasto deseru jest to że błyskawicznie się go przygotowuje i    można użyć do niego owoców jakie mamy pod ręką , mogą to być : śliwki, truskawki jabłka , wiśnie ,itp. W sam raz do kawki i szybko  znika z talerza(...)składniki wymieszać mikserem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub ćwiarteczki , jak wolicie. Pokrojone jabłka wyłożyć na spodzie tortownicy posypując je z wierzchu cynamonem i cukrem. Jabłka zalewamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe a'la racuchy 152

Wspaniałe placuszki na śniadanie i kolacje. Można dodać kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia. Składniki :  2 i 3/4 szkl. mąki pszennej  30 g drożdży 1,5 szkl. mleka(...)wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy i resztę letniego mleka. Dokładnie wymiesza ć  mikserem.   Białka ubi ć , połączy ć  z ciastem . Doda ć  rodzynki albo jabłka , wymiesza ć. Ciasto przykry, odstawi ć  w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrza ć  na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś ć  placki

Różne smaki w kuchni
Drożdżowe a'la racuchy 130

dzisiaj jest przedsmak tłustego czwartku :) drożdżowe a'la racuchy . Wspaniałe placuszki , można dodać również kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia. Składniki :  2 i 3/4 szkl. mąki pszennej(...)wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy i resztę letniego mleka. Dokładnie wymiesza ć  mikserem.   Białka ubi ć , połączy ć  z ciastem . Doda ć  rodzynki albo jabłka , wymiesza ć. Ciasto przykry, odstawi ć  w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrza ć  na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś ć  placki

Różne smaki w kuchni
Pleśniak mojej mamy - z jabłkami. 125

masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, , żółtkami i śmietaną. Ciasto dzielimy na trzy części. do jednej dodajemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na ok godz. Można też do zamrażarki będzie szybciej... Foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy jedną białą część ciasta. Rozsmarować na niej powidło śliwkowe. Jabłka, obrać i zetrzeć na grubych oczkach, wyłożyć na powidło. Można(...)oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną i cukrem. Na jabłka zetrzeć ciemną część ciasta.  Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier kryształ. Miksować do rozpuszczenia cukru. Następnie wsypać kisiel (proszek) zmiksować do połączenia składników. Wyłożyć na ciemną część ciasta. Na pianę zetrzeć ostatnią białą część ciasta. Piec około 1 godz. w temp 180C.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Czekoladowa Zefiryna wg Siostry Anastazji 184

Składniki: ciasto 25 dag mąki 15 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku dodatkowo 16 jabłek 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2-3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników(...)spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście puste luki uzupełniając marmoladą. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ok 70 minut. Gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę z cukrem oraz żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wyłożyć na budyń. Gdy zastygnie polać polewą. Przepis pochodzi z książki: przepisy siostry Anastazji

Pychotkaaa
Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie 334

dokładnie wymieszać - schłodzonym ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam papierem do pieczenia), sięgając trochę poniżej wysokości blachy - boki mogą być trochę grubsze, gdyż będą "trzymały" masę jabłkową - ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez około 8-10 minut - na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć masę jabłkową - margarynę(...)minuty - gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować, pokrywając równo masę jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy i nie pokrywamy go polewą) - tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność

Smakołyki Bereniki
Tort jabłkowy 146

pokojową. Kruche ciasto: Przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto do miski i zagnieść ręką. Ciasto odstawić na 15 minut do lodówki, aby łatwiej się wałkowało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (forma o średnicy 28 cm). Ciasto lekko nakłuć widelcem i piec przez 15 minut w 220 stopnicach. Ciasto(...)lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc). Krok po kroku: 1. Przygotować budyń i wystudzić 2. Przełożyć składniki na kruche ciasto do miski 3. Zagnieść ciasto 4. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy 5. Upiec kruchy spód 6. Przygotować biszkopt: utrzeć białka z cukrem 7. Dodać żółtka 8. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia 9. Wymieszać delikatnie

KuchniaWeDwoje.pl
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym 94

upiec w kokilkach, keksówce, dużej formie lub tak, jak ja, w małej foremce. Jednak eksperymentując w wielkością ciasta,trzeba pamiętać o pomniejszeniu lub zwiększeniu składników. Bardzo wilgotny, smaczny, czekoladowy, szybki w przygotowaniu! Spróbujcie! Składniki: /na klasyczną keksówkę/ 4 jabłka, 1i1/2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka(...)cukrem, dodajemy mąkę, olej, cynamon, sodę i kakao. Jabłka kroimy w kostkę. Z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, delikatnie, do całkowitego połączenia się piany z ciastem. teraz dodajemy kawałki jabłek i odsączone z cydru rodzynki. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez 40minut. Wystudzony chlebek dekorujemy. Ja użyłam kwaskowatego kremu cytrynowego

Raj dla Podniebienia
Jabłecznik z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką 136

zasługuje! Moja córeczka dzielnie mi pomagała.    Przyznam, że w całości najlepsza jest kruszonka, która w połączeniu z jabłkami po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo ją lubię - zresztą jak większość owsianych. Dodatkowo ciasto jest dość proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi! Polecam.   (Forma o średnicy 25-26 cm) 1 szklanka mąki(...)wymieszać jajko z olejem, a w drugiej - mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól.   Suche składniki połączyć z mokrymi. Następnie ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na jego wierzchu ułożyć jabłka - uprzednio obrane oraz pokrojone w plasterki. Całość posypać płatkami oraz polać miodem. Jabłecznik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut

Di gotuje
Szarlotka Magdy Gessler 171

cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól i masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy go w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy z pozostałym, cukrem i cynamonem.  3. Bierzemy 2/3 ciasta(...)wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut w 180 st. C. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią nasze jabłka. Na jabłka ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania