duże jabłko - olej - 3 brzoskwinie z puszki Wykonanie Drożdże rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Gdy się rozpuszczą, dodać rozkłócone jajka, a następnie mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto. Jabłko umyć i obrać. Wraz z brzoskwiniami pokroić w kostkę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Racuchy zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Oprószyć cukrem pudrem. Życzę smacznego i zapraszam również
Świat SmakuBezmączne, soczyste migdałowe ciasto z jabłkami. Znika w mgnieniu oka. Składniki: 500 g masy migdałowej 100 g masła 4 jajka 3 jabłka łyżeczka kardamonu 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z cytryny lub pomarańczy 2 łyżki dżemu gruszkowego lub innego przejrzystego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę 24 cm wyłożyć papierem, boki posmarować masłem. Masę migdałową(...)masłem a następnie dodawać jajka i skórkę z pomarańczy. Jabłka pokroić na plasterki, zamoczyć w soku z cytryny i posypać kardamonem. Mase wlać do fory a następnie poukładać na niej jabłka. Piec 40 minut w temperaturze 1750 stopni na najniższej półce piekarnika. Dżem podgrzać i posmarować nim przestudzone ciasto. Lub posypać cukrem pudrem
MohiellaPyszne szarlotki wypiekam szczególnie jesienią. Wtedy mamy świeże, soczyste i aromatyczne jabłka. Tym razem szarlotka otulona kruchym ciastem z dużą ilością jabłek. Na górze kakaowa kruszonka. Składniki: 200 g margaryny 350 g mąka pszenna 150 g mąki krupczatki 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego Nadzienie 1 kg jabłek(...)wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min. Wyjąć i ostudzić. Drugą częścią ciasta wyłożyć boki, wyłożyć jabłka i na górę pokruszyć trzecią część ciasta wymieszaną z łyżeczką kakao. Piec 1 godzinę w 180 st. Nadzienie: jabłka obrać z skórki i wyciąć gniazda
Ala piecze i gotujecm.Włożyć do lodówki na czas powstawania musu jabłkowego. Pozostałą część ciasta należy połączyć z mlekiem i dobrze rozdrobnić widelcem. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego - nie może mieć grudek. Odstawić. Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka o grubym dnie i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać(...)cynamon i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i podpiec 12 minut. Po podpieczeniu dno wysypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać tak, aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-45 minut do czasu aż wierzch będzie rumiany. Ciasto wystudzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem
Plate of JoyJabłka, pachnący cynamon, rodzynki, ciasto francuskie - idealny deser, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Uwielbiam w chłodne, zimowe popołudnie zanurzyć się pod kocem z książką, kubkiem herbaty z imbirem i ciastkiem francuskim z jabłkami. Czas wtedy na chwilę się zatrzymuje, nie muszę się spieszyć i pędzić. Lubię te chwile(...)oderwane od rzeczywistości. Składniki: c iasto francuskie, 2 jabłka, r odzynki, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 jajko. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty, na środek każdego kwadratu
Moja kraina smakówFaworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta z jabłkami na cieście francuskim Sałatki Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą(...)brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pomidory z majonezem, serem i szczypiorkiem Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sosy Sos tzatziki – do mięs, na grilla Chimmichurri – ostry sos do mięs Sos czosnkowy z ziołami Polecam Wam także zajrzeć na bloga Karoliny i Dominiki, czynnikipierwsze.com , gdzie znajdziecie pyszne
Kuchnia Bazyliipierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie. Składniki: Kruche ciasto margaryna 100 g mąka pszenna 200 g cukier 40 g jajko 1 szt Jabłka jabłka kwaśne 2 szt margaryna 100 g cukier brązowy 120 g woda 1 łyżka Przygotowanie(...)formie do tarty o średnicy 26 cm na dno wyłożyć jabłka i powstały syrop z patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2 cm większej od foremki na tartę.Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na jabłka.Uformować nadmiar ciasta na brzegach zakrywając jabłka.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st na około 30 min.Gor
Ala piecze i gotujebarwę. Tam, gdzie jest moje miejsce... Gdzie moja dusza nabiera pozytywnych wibracji... Ciasto na dużą blachę: Składniki: 1/2 kostki margaryny 30 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki mleka 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier (ilość wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy(...)blachę. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Na końcu wsypujemy bakalie. Tak przygotowane jabłka wykładamy na ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenKluski leniwe serowo-ziemniaczane z jabłkami, makiem i sosem jabłkowo-żurawinowym Kluski leniwe Babcia podawała ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem. To klasyka, smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można dla odmiany kluseczki polać śmietaną albo owocowym sosem i w takim wydaniu są równie pyszne. Pamiętajcie, że ciasto na kluski(...)leniwe nie może być zbyt zwarte, bo jeśli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą twarde. A powinny być mięciutkie, delikatne. Dodatek drobno pokrojonego albo startego jabłka do ciasta dodaje im wilgotności. Razem z makiem wzbogaca zarówno smak jak i konsystencję. Spróbujcie, na pewno takie kluski leniwe Wam zasmakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabardzo malutkie. Dolej wodę i wyrób gładkie ciasto rękami. Ciasto podziel na 3 części - 1/3 owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty (wcześniej wysmaruj ją margaryną, ja użyłam blaszki metalowej) i wstaw do lodówki również na godzinę. Jabłka (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych(...)papkę". Zestaw z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Odstaw. Ciasta wyjmij z lodówki. Piekarnik nagrzej do 180°C. W cieście w blaszce zrób na dnie kilkanaście nakłuć widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut. Wyjmij i po 2 minutach wyłóż na podpieczony spód jabłka. Dokładanie wyrównaj wierzch. 1/3 ciasta rozwałkuj cienko (około
Delicious PlaceDoroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki bułki(...)schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód podpiec w 180 st. C. przez 20 minut. Następnie posypać go bułką tartą, wyłożyć jabłka, a wierzch przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić. Przed podanie posypać cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli czegoś Wam w tym wpisie brakowało - koniecznie dajcie znać. Z przyjemnością
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczasu do czasu nie mam wyjścia i muszę upiec ciasto, bo za domownikami „chodzi” coś słodkiego. Tak było tym razem. W domu zapachniało pieczonym ciastem z jabłkami - jeszcze czuję ten zapach. Składniki: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki + 1 łyżka 4 – 5 jabłek 1 łyżka kakao Cukier puder Wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i posypujemy niewielką ilością cukru wanilinowego. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno olej, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Po wymieszaniu ciasta dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę mąki i pozostałą część cukru wanilinowego. Do drugiej części dodajemy
Smaki Ewycukru 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 przyprawa do szarlotki Delecta 90 g mieszanki bakaliowej do ciasta 2 jabłka 2 gruszki cukier puder Przygotowanie: W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do szarlotki. Miękkie masło miksujemy razem(...)miksując. Następnie wsypujemy po łyżce suchych składników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce oraz mieszankę bakaliową (orzechy, rodzynki, żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym
Taste Therapyjest jak dwie czarownice biorą się za czary. Mam dla was jednak dobrą wiadomość, to prosty przepis i każdy jest w stanie zrobić to ciasto. Jest delikatne i dzięki jabłkom wilgotne, przy czym bardzo pyszne. Składniki: 200 g masła szczypta soli 225 g cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia(...)przerywając ubijania po jednym jajku. Kiedy jajka będą już wymieszane dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy, po czym wlewamy mleko. Na koniec ciasto mieszamy z pokrojonymi w kostkę jabłkami, posiekanymi orzechami i mieszanką keksową. Ciasto wkładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 170 stopni około 50 min. SMACZNEGO
Lili w kuchni