cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy nie zaszkodzi.Zwłaszcza wtedy, kiedy jest szansa spalić wszystko na dyskotekowym parkiecie!Spróbujcie!SKŁADNIKI:* mąka tortowa – 220 g* śmietana kwaśna, gęsta 18 % – 2 łyżki* żółtka – 2 szt* miękkie masło – 2 łyżki* małe jajko – 1 szt* cukier puder – 1 płaska łyżka(...)ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.Po tym czasie uderzamy w nie drewnianym wałkiem,składając co jakiś czas „przez pół” ( tak przez ok.8-10 minut.Musimy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza!Dzielimy na kilka części, cieniutko rozwałkowujemy i tniemy na paski o wymiarach ( mniej więcej ) 2,5 x 10 cm i każdy pasek przecinamy na środku ( jeśli ciasto
Ostra na Słodkokażdy jest fanem bakalii ;-).Jednak zawiera kruchutki spód. Jest on dość wysoki, ponieważ tak lubię i koniec ;-).Dlatego właśnie PRAWIE wiedeński.Sernik prawie Wiedeński - PrzepisKruchy spód:2 szklanki mąki tortowej (można mieszać z żytnią 2000)3/4 kostki masła1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)3 łyżki cukru pudru (można użyć mniej, jeżeli chcemy zachować harmonię pomiędzy kruchym spodem, a słodką(...)łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Mąkę i cukier należy przesiać, dodać pokrojone, ale dość chłodne masło i resztę składników. Szybko zagnieść nim masło zrobi się zbyt miękkie. Uformowanej kulki ciasta nie trzeba chłodzić. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia (od spodu oraz boki).Wyłóż spód ciastem*. Możesz to zrobić na dwa sposoby:1. Ciasto jest dość elastyczne, więc łatwo
Eat Shrimpsherbaciane z borówkami. Kruche ciasteczka herbaciane Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka. Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao. Składniki : 8 jajek 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej. 2 łyżki kakao szczypta soli szklanka cukru
w kuchni i w ogrodziebabkę jogurtową z bitą śmietaną na formę o średnicy 28 cm z kominem: 200 g masła 250 g cukru 4 duże jajka 250 g jogurtu naturalnego 420 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej duża szczypta soli zielony barwnik masło i mąka do formy KREM: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % około(...)każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej masy maślano-jajecznej dodajemy jogurt oraz barwnik i dokładnie ubijamy mikserem, na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wygładzamy szpatułką i pieczemy około 50-55 minut do zarumienienia. Jeśli wbity w ciasto patyczek wyciągniemy suchy, ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne
Rozpustne gotowanieJak co roku przed świętami nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na świąteczny torcik. Tym razem biszkopt z makiem przełożyłam masą śmietankową a także powidłami śliwkowymi
Mienta blogsię spodobały, choć najbardziej oczywiście synkowi :) Bułeczki są puszyste, mięciusie i znikają w kilka chwil. Polecam! Składniki na króliczki- wielkanocne bułeczki: na 4 sztuki ZACZYN: 300 g mąki tortowej (dobrej jakości) 15 g świeżych drożdży 75 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli 100 ml ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła(...)niej wgłębienie i wlewamy rozpuszczone w mleku drożdże. Całość odstawiamy na około 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier, sól, mleko, jajko i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 5-8 minut). Następnie wlewamy masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż masło się wchłonie (4-5 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy
Rozpustne gotowaniesobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu. Składniki na jedną porcje 2 jajka szczypta sody około 150 gr maki tortowej około 100-120 ml wody 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 średnie ziemniaki 1/2 pomidora 1/2 papryki najlepiej czerwonej ( ja miałam żółtą ) kawałek fety(...)Dodajemy wodę, śmietanę, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko do połączenia składników. 2. Ścieramy ziemniaki na średnich oczkach, kroimy pomidora, cebulę w kostkę oraz fetę. 3. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;) 4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej
Gotowanie...to proste !niezwykle żółte, cieniutkie, delikatne. Zdecydowanie wersja luksusowa. Od czasu do czasu warto poświęcić te 6 jajek. Składniki: 85 g (½ szklanki + 1 łyżka) mąki tortowej 85 g (½ szklanki + 1 łyżka) mąki pszennej chlebowej 40 g (3 łyżki) drobnego cukru 5 g (niepełna łyżeczka) soli morskiej 3 jajka 3 żółtka 85 g (6 łyżek) masła(...)wymieszać w misce z cukrem i solą. W misie robota ubić jajka i żółtka na puszystą masę. Dodać przesiane mąki i wymieszać. Stopniowo dodawać masło, wymieszać ciasto a następnie dodać ciepłe mleko i ponownie wymieszać. Na koniec dolać brandy. Gotowe ciasto odstawić na około godzinę. Smażyć na patelni delikatnie skropionej masłem klarowanym. Moja
Sto kolorów kuchniokazję gdy wpadają nieoczekiwani goście - też macie swoje sposoby na wypieki z kruszonką ?? Cynamonowe muffiny ze śliwkami SKŁADNIKI : (przepis na 6 muffin) suche składniki: 150 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli składniki mokre 100 ml kefiru 55 ml oleju 1 duże jajko owoce(...)dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto do 3/4 ich wysokości. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w plasterki, układamy na muffinach. W miseczce przygotowujemy kruszonek: masło rozcieramy w placach
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj na dworze szaro i ponuro , żeby jakoś rozweselić dzisiejszy dzień upiekłam dzieciom pyszne kolorowe muffinki z motylkami :) Przepis prosty i szybki :) Zapraszam :) Składniki : 2 szkl mąki tortowej 1/2 szkl oleju1/2 szkl jogurtu owocowego ( ja dałam truskawkowy Bakoma )1 szkl cukru1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera5 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia kokos w kosteczkachKrem waniliowy Dr. Oetkera1 szkl mlekaBarwnik(...)cukrem i cukrem wanilinowym na gęsty kogel mogel. 2.Dodać jogurt , olej, mąkę i proszek , wszystko wymieszać mikserem. 3.Papilotki przełożyć do foremki na muffinki . 4.Do każdej nałożyć po łyżce ciasta jogurtowego a na wierzch po kilka kosteczek kokosu lekko wciskając w ciasto. 5.Piec w temp 180 st . około 20 minut do suchego patyczka . 6.Krem ubić z mlekiem ,podzielić
Sama słodycz i szczypta chiliwłoszczyzny Smalec - najlepiej domowej roboty Suszony tymianek Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny mielony Sól Himalajska 1 i 3/4 szklaki mąki pszennej (ja miałem pod ręką akurat tortową) + zapas do dosypywania 1 szklanka mąki jaglanej 125ml mleka 1 jajko EKO 25g świeżych drożdży piekarskich pół łyżeczki cukru Przygotowanie: 1/ Mięso nakłuwamy i nacieramy smalcem a następnie pieprzem(...)25ml ciepłego mleka robimy zaczyn drożdżowy który powinien wystartować za parę minut. 4/ Mąki przesypujemy do miski, dodajemy jajko, sól, zaczyn i resztę (100ml) ciepłego mleka. Wyrabiamy ciasto, mając pod ręką mąkę pszenną do ewentualnego dosypywania mąki do wyrabianego ciasta w misce. 5/ Wyrobione ciasto uklepane w kule dajemy na talerz i dajemy w ciepłe miejsce (np. blisko piekarnika
Kuchnia PROzdrowotnapączkami nie przepadają. I pamiętajcie: w Tłusty Czwartek koniecznie trzeba zjeść choć jednego! Niezjedzenie przynosi pecha! A jak już jeść, to te najlepsze! :D SKŁADNIKI: ( 25 szt ) * mąka tortowa – 500 g * świeże drożdże – 50 g * żółtka – 4 szt * cukier – 3 czubate łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka * jajko – 1 szt * masło – 50 g * mleko(...)puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy ubite jajka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Do wyrobionego dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus, ponownie dokładnie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1-1,5 godz. Ciasto które podwoiło swoją objętość wyciągamy na stolnicę
Ostra na SłodkoObliczono, że w czasie ogólnopolskiego szaleństwa pączkowego, przeciętny Kowalski spożywa 2,5 tego cudu, co daje 100 milionów pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki(...)kuchni. Poczytałam, podpytałam babcię i znajomych cukierników, pokombinowałam i są. Pączki. Najlepsze pączki w internetach! Składniki: 1 szklanka mleka 50 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 500 g mąki tortowej 1 łyżka domowego cukru waniliowego (lub torebka sklepowego) 1 jajko 4 żółtka (pozostałe białka można zamrozić lub zrobić bezy) 50 g roztopionego i ostudzonego masła 2 łyżki mocnego rumu (może
ladykitchenMuszę przyznać , że torty nie są moją mocną stroną , ale "zmuszona" świętem urodzinowym mojego męża postanowiłam spróbować :) No cóż, przyznaję , że ciasto samo w sobie jest pyszne. Biszkopt niezwykle delikatny i wilgotny, nie potrzebny był poncz, ale ja lekko skropiłam oba biszkopty rumem, co podkreślam nie jest konieczne. Krem chałwowy, wręcz rozpływa się w ustach, nie jest tłusty, co zdarza(...)skromnie przyznam, że chyba tak , ale oceńcie sami :) Tortownica : średnica 26 cm Składniki : Jasny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 op. cukru waniliowego ( 8g) 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciemny biszkopt: 6 jajek 6 łyżek mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa chałwowa: 2 szkl
Słodkości i nie tylkominor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Dodać sól i ubić(...)masy wsypać przesianą mąkę z kakao i startą na drobnej tartce czekoladę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić
kulinarnyswiatdomiPolecam. SKŁADNIKI : 200 g Margaryny 150 g Cukru ja dałam brązowy 4 żółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Waniliowego 10 ml soku z Cytryny 150 g Mąki Tortowej 200 g Mąki Pszennej Szczypta soli PRZYGOTOWANIE: •Rozdzielić Jajka na żółtko i białko i wlać osobno do 2 misek •Masłowłożyć do odzielnej miski i miksować na najwyższych obrotach(...)miksujemy. •W oddzielnej miseczce ubijamy na sztywną pianę Białka. •W między czasie do Miski z Masą dodajemy oba rodzaje mąki. Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły. •Do zmiksowanego ciasta dodajemy białko .Całość mieszamy łyżką bardzo delikatnie. •Foremki smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju. •Do rozgrzanego piekarnika 160°C wkładamy formę i pieczemy ok.20 minut ( ja piekę bez nawiewu góra
Gotowanie PatkiPyszna babka, gdzie smak czekolady idealnie łączy się z powidłami śliwkowymi. Na zewnątrz delikatnie chrupiąca, w środku lekko wilgotna. SKŁADNIKI 2 jajka szczypta soli 150 g
Passions hobbies lifeTen smakowity tort przygotowałam prawie rok temu na urodziny syna. Nie miałam jak dotąd okazji, by Wam go zaprezentować. To nie pierwszy tort z masą chałwową
Czerwień i błękitSkładniki: 3 szklanki mąki tortowej 180ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru kryształu 4-5 jabłek (najlepiej reneta) 3 łyżki capuccino Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem na sztywno dodając cukier, następnie dodać żółtka, olej, jogurt i całość krótko miksować. Wsypać mąkę przesianą(...)proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodać capuccino. Obrać jabłka i pokroić w talarki lub kostkę. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać 1/3 ciasta, wysypać połowę jabłek, na to kolejną partię ciasta, pozostałe jabłka i resztę ciasta. Piec przez 1h w 180 stopniach C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąporze dnia fotografuję cuda, które przygotowuję wieczorem. Składniki (na formę tzw. "keksówkę"): 250 gram puree z upieczonej dyni 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków orkiszowych (lub owsianych) 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 125 ml oleju rzepakowego 1/3 szklanki syropu z agawy 2 jajka(...)oraz syrop z agawy. W drugiej mieszam mąki, płatki, cynamon, proszek do pieczenia oraz cukier. Do składników mokrych dodaję suche i mieszam krótko, jedynie do połączenia się składników. Ciasto przekładam do formy i dekoruję plastrami pokrojonej figi. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni i piekę w nim chlebek przez godzinę. Po tym czasie wyjmuję z formy i studzę
Mango Papajaascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 50 g kakao 175 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g buraków czerwonych 3 jajka 200 g oleju rzepakowego 100 g czekolady gorzkiej Buraki ugotować, wystudzić. Obrać ze skórki zmiksować blenderem(...)Czekoladę drobno posiekać. Do zmiksowanego puree, dodawać stopniowo, łyżka po łyżce mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec dodać czekoladę wymieszać. Blaszkę o wymiarach 11x31 wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w 170 stopniach przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Polewa czekoladowa 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka miodu W garnuszku podgrzać śmietanę
kulinarnyswiatdomiserem czy z makiem. Tym razem skorzystałam z gotowej masy makowej, bo w tym przypadku się sprawdza i jest świetnym ułatwieniem:) Składniki: 375g mąki pszennej tortowej, 30g świeżych drożdży, 1/2 szklanki mleka, 50g cukru, jajko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 75g stopionego masła, 300g masy makowej (użyłam Helcom). Wykonanie Mleko(...)drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i jajko. Dodać zaczyn. Wymieszać drewnianą łyżką i dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o wymiarach około
Z miłości do słodkościdostałam przy okazji kupna miski Tupperware Składniki (na blaszkę keksówkę o długości około 40 cm i szerokości 11 cm) : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (akurat miałam tortową) 1 szklanka płatków owsianych po 3 łyżki ziaren dyni, słonecznika i sezamu 2 łyżeczki soli 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko(...)misce. Na koniec robię wgłębienie w które wlema rozczyn. Po 15 minutach wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem/margaryną blachy i pozostawiamy na około kwadrans. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami.Pieczemy około 1 godziny 1 temperaturze 180 o C. Najlepiej smakuje jeszcze
cucinareokazało się, że najważniejszego brak :D upsss... Chwila improwizacji.... i są! Równie pyszne muffiny z nektarynkami! Tzn. BYŁY ;] Składniki na 15 muffinek: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru 2 jajka M/L 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 4 nektarynki płatki migdałów do posypania(...)płatków migdałów). Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po kawałku nektarynki i przykryć ciastem. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor (piekarnik należy włączyć odpowiednio wcześniej
Ze smakiem i z pasjąciepłej wody 350 g mąki pszennej tortowej, typ 450 50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 50 ml oleju Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i olej. Wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć
Moje domowe kucharzenie