ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:167/219)

Tort Babci 531

Dzisiaj powrót do przeszłości, czyli przepis na tort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest

Oryginalny smak
Lekki Rosołek Z Lanymi Kluseczkami 156

warzyw suszonych bez soli ( może być tez Vegeta czy warzywko ) sól, pieprz do smaku Na kluseczki: 1 - 2 jajka ( jedno jeśli lubmy rzadsze zupki ) 3 - 4 łyżek czubatych mąki tortowej sól do smaku ewen. trochę wody 1. Z mięska i jarzyn gotujemy taki lekki rosołek - zajęło to mi z 1 h. Nastawiłam wszystko, przyprawiłam i mogłam w tym czasie zająć(...)garnuszku. Konsystencja ma być gęsta ale wciąż lejąca. Zagotowujemy zupę i w momencie jej wrzenia, lejemy cienkim strużkiem w koło ciągle mieszając łyżką. Drugi sposób to zrzucanie małych porcji ciasta łyżką wprost do wrzącej zupy. 4. Od momentu wlania wszystkich kluseczek, gotujemy zupkę jeszcze 5 min. Następnie wykładamy na talerze i zajadamy

Gotowanie...to proste !
Murzynek imbirowo-dyniowy z nadzieniem morelowym 205

dużą blaszkę 20-24 kawałki: 140 g ciemnej grubo posiekanej czekolady 115 g masła 300 g cukru 3 jajka 150-180 g piuree miąższu z dyni 140 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 150 g siekanych orzechów pecan 125 dżemu morelowego 7 suszonych moreli Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 180*C a prostokątną blaszkę natłuścić(...)rozpuszczonej czekolady wmieszać cukier. Jajka roztrzepać i połączyć z puree z dyni na gładką masę. Do masy wmieszać teraz mąkę, imbir i sól a na końcu orzechy. Połowę ciasta wylać na przygotowaną blaszkę a następnie na pół godziny do godziny wstawić ją do zamrażalnika. Zmrożenie spodniej warstwy ciasta zapobiegnie temu, że wyłożona na nie warstwa morelowa zacznie zatapiać się

Sztuka gotowania w/g Samiry
Naleśniki czekoladowe 146

"Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam rozpoczęcie słonecznego dnia od zjedzenia posiłku na dworze. Czy to taras, czy balkon, czy koc w ogrodzie - to już

Słodkie Przyjemności
Placek z pierwszymi truskawkami :) 99

poł szklanki cukru - 5 szklanek mąki tortowej - 5 łyżeczek proszku do pieczenia - łyżeczka cukru waniliowego - szklanka kwaśnej śmietany - 1 i 1/2 kostki margaryny i do dzieła :) Przygotowanie: Ubijamy białka na sztywną pianę nastęnie dodajemy cukier i zółtka ciągle mieszając. Jak sie wszystko połączy to dodajemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Potem do ciasta dodajemy śmietanę a na koniec wystudzoną

Zainspirowana w kuchni
Zdrowsza wersja kremu NUTELLA 860

Każdy zna, prawie każdy lubi ale czy trzeba iść po nią do sklepu?. Zdecydowanie nie trzeba! do tego możemy uczynić z takiej domowej nutelli zdrowy krem

Kuchnia PROzdrowotna
Słodkie środy - Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką 220

został przez słodką kruszonkę. Kompozycja smaków idealnie nadaje się na popołudniowy deser.   Waniliowe muffiny z kawą i malinami pod kruszonką  SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru   1 laska wanilii  125 ml jogurtu kefiru 3-4 łyżki mleka  1 duże jajko   100 g masła(...)miski dodając jajko,   kefir i mleko - mieszamy.  Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do połączenia.    Papiloty na muffiny umieszczamy w formie, uzupełniamy powstałym ciastem, na wierzch układamy owoce, oprószamy mieloną kawą.  Przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki przekładamy masło, dodajemy mąkę i cukier puder, rozcieramy w placach do uzyskania kruszonki.  Uzyskaną kruszonkę przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki razowe z płatkami owsianymi 223

masła 2 łyżki płynnego miodu szczypta soli szklanka gorącej wody 10 g świeżych drożdży + 3 łyżki ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej ( typ 450 ) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego * * ja zmieliłam 2 łyżki ziaren siemienia lnianego i zużyłam całość Mój sposób wykonania : W jednej większej misce umieszczam płatki owsiane, masło, miód(...)drugiej mniejszej miski wsypuję obie mąki i zmielone siemię lniane – mieszam. Do przestudzonej masy owsianej dodaję zaczyn drożdżowy, obie mąki i zmielone siemię lniane. Ja na początku ciasto mieszam łyżką. Kiedy składniki w miarę się połączą wyrabiam ciasto ręcznie. Robię to w misce, gdyż ciasta z dodatkiem mąki razowej nie należy długo wyrabiać. Ciasto tak naprawdę wystarczy dokładnie wymieszać

Niebieski kubek z kawa
Pączki pieczone -z nutellą 182

pączki...pieczone w piekarniku..wg przepisu Wioli ...Nadzienie może być dowolne..u mnie nutella..Bułeczko-pączki zrobione w ramach akcji  Słodkości z nutellą . 2,5 szkl . mąki tortowej Młynomag + 2 - 3 łyżki na podsypkę 100 ml mleka 1 łyżka masła  3 łyżki cukru 4 dag drożdży  1 łyżka oleju 1 łyżka kwaśnej śmietany  2 żółtka(...)płynnej masy wsypać szklankę mąki - wymieszać .Odstawić na 20 minut przykrytą ściereczką miskę. Po 20 u minutach dodać aromat, łyżkę oleju, żółtka i jajko oraz pozostałe mąką. Dokładnie wyrobić ciasto aż będzie odstawało od rąk i miski.Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5 h w ciepłe miejsce. Następnie urywać porcje ciasta, formując okrągły placek. Na środek każdego placka

Moje domowe kucharzenie
Racuszki na zsiadłym mleku z jabłkami. 176

Zostało mi trochę zsiadłego mleka więc żeby się nie zmarnowało, upiekłam z niego pyszne racuszki z dodatkiem jabłek. Do przygotowania racuszków potrzebne nam są: szklanka zsiadłego mleka, szklanka mąki tortowej, 1 jajko, 2 jabłka, po szczypcie soli oraz sody, 3 łyżki cukru, jesli ktos lubi moze jeszcze dodac cukru waniliowego, w razie zbyt gęstej konsystencji odrobina mleka tak 1/4 szkl(...)widoczne kawałki jabłek dlatego takie dodałam, jak ktoś nie lubi morze zetrzeć na tarce ) Na rozgrzaną patelnie (ja używam zawsze teflonowej i piekę bez tłuszczu) kładziemy po pełnej łyżce ciasta, przekręcamy na druga stronę gdy zobaczymy bąbelki. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubionym swoim dodatkiem. Smacznegooo

Gotowanie...to proste !
Pierogi drożdżowe gotowane 196

Przepis bardzo ciekawy, a pierogi Babcine…  naprawdę pyszne. Ponieważ ostatnio używam tylko suchych drożdży, tak uczyniłam i tym razem. Pierogi zrobiłam z podwójnej porcji.    Składniki:                     - 1 kg mąki tortowej- 25g suchych drożdży- 50ml wrzątku + 1 łyżeczka cukru + 100ml zimnej wody (do zrobienia rozczynu) - niepełne 2 szklanki mleka (odjęłam 150ml – zastąpione wodą do rozczynu))- 10 łyżek cukru- 2 jajka(...)minut. Po tym czasie, gotowy rozczyn dodałam do przesianej mąki z dodatkiem cukru, soli, i całych jajek. Zagniatając, stopniowo dolewałam ciepłe mleko. Dolałam tyle, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam

mojewypiekiinietylko
krokiety z kaszą i kapustą z pieczarkami... 197

Składniki: KROKIETY: jajka 1 szuka, cukier 1 łyżeczka, sól 1/2 łyżeczki, mleko 2 szklanki, woda gazowana 2 szklanki, mąka tortowa 4 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka FARSZ: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 35 dag, kucharek 1 łyżeczka, papryczka ostra 1 mała, olej do smażenia 6 łyżek, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, kasza gryczana 1 saszetka PANIERKA: jajka 4 sztuk(...)kapusty, dodac papryczkę ostrą i kucharka - blenderem wszystko zmiksować saszetkę kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie i dodać do kapusty, wszystko wymieszać i wystudzić z podanych składników mikserem wymieszać ciasto na naleśniki i odstawić na 30 minut patelnię naleśnikarkę 24cm przetrzeć ręcznikiem papierowym z olejem i dobrze rozgrzać, smażyć cienkie, złociste naleśniki na każdy naleśnik nałożyć dużą łyżkę farszu

W Mojej Kuchni Lubię
50. Pięćdziesiątka "na karku" czyli: nieco leśny torcik z lukrem plastycznym! 223

pomagając sobie obwodem okrągłej formy tortowej - wtedy na pewno nie wyjdziemy również na boki.   Kolejnym krokiem jest wyłożenie na powierzchnię tortu wyrobionego lukru plastycznego. Aby zrobić to w sposób jak najbardziej równomierny należy na natłuszczonej olejem stolnicy rozwałkować równomiernie lukier na grubość ok 1-1,5cm - przypomina mi to trochę rozwałkowanie drożdżowego ciasta np. na  kruche rogaliki - ponieważ

Symfonia Smaków
Kokosowe buchty z agrestowym dżemem. 156

połączeniu? Marzą mi się bułeczki kokosowe z nadzieniem ananasowym, z taką konfiturą ananasową, co Wy na to? Piszcie :) Składniki na kokosowe buchty z agrestowym dżemem: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej szczypta soli 25 g drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka 50 g cukru 2 łyżki  domowego cukru waniliowego 2 jajka 100 g roztopionego, ciepłego masła(...)odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut

Rozpustne gotowanie
Bułki pszenno-orkiszowe 173

środkiem. Pycha :) Poniższe bułki są naprawdę smaczne. Ponadto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis.  Składniki na 9 bułek: 250 g mąki pszennej tortowej 250 g mąki orkiszowej 25 g świeżych drożdży 300 ml wody 1 łyżka margaryny 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżka miodu sól do posmarowania 1 białko + odrobina mleka(...)miski, dodać szczyptę soli, roztopioną (ostudzoną) margarynę i miód. Do podrośniętego rozczynu wlać wodę i całość przelać do miski z mąką. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Następnie z ciasta uformować wałek i wyciąć 9 kawałków. Z każdej porcji ciasta uformować bułkę (łączeniem układać do dołu

Ugotować
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 163

piekła taki chlebek na Śniadanie Wielkanocne. Polecam!!! Składniki na wielkanocny chlebek maślany (puszystą chałkę, siedmioraczki):   na formę o wymiarach 12 x 32-35 cm ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 50 g cukru szczypta soli 1 małe jajko w temperaturze pokojowej 50-70 ml ciepłego mleka(...)ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania