lekko twardawe ale już po trzech dniach w opakowaniu zmiękły ;) Polecam serdecznie do zrobienia właśnie takich pierniczków ;)Składniki: (na ok. 70-80 sztuk) - 4 szklanki mąki pszennej (tortowej) - 1,5 szklanki cukry pudru - opakowanie cukru waniliowego - 5 łyżek miodu - 8 łyżek przyprawy do piernika - 2/3 szklanki mleka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)momentu powstania jednolitej konsystencji. 2. Do sporej miski wsypujemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawą. Wbijamy dwa jajka i wlewamy zawartość garnka. Zagniatamy ciasto dość długo. Po otrzymaniu gładkiego i elastycznego ciasta odkładamy je gdzieś na bok przykrywając szklanym naczyniem (np. miską). 3. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Podsypujemy blat/stolnice odrobiną mąki
Gotuj Z Muzykązamrażarki i ugotować ;) 1,5 szklanki mąki tortowej (lub pół na pół z krupczatką) 1 całe jajko i 1 żółtko 1 łyżka oleju szczypta soli letnia woda (mi wyszły dosłownie 3-4 łyżki) Mąkę przesiałam, zrobiłam wgłębienie, w które wbiłam jajko i żółtko. Dodałam olej. Posoliłam. Dodawałam wodę i zagniatałam ciasto. Powinno być ono dość twarde. Gotowe ciasto zostawiłam
bastalenainspiracje :) Chleb wyszedł niesamowicie aromatyczny. Feta wcale nie zdominowała smaku, pomidory suszone, zioła i czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej pasty rybnej na treściwe śniadanie. Do ciasta chlebowego dodałam oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże olejem posmarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę . Nie omieszkam tu niniejszym pozachwalać(...)350g mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie graham drobna typ 1850 - następnym razem zmienię jednak proporcje na 250g:250g bo chleb trochę się kruszył... 150g mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju z pestek dyni BIOLEVITA w saszetce + reszta do posmarowania chleba p rzed pieczeniem - (do podejrzenia m.in
Grunt to przepis!pieczenia 1 łyżka kakao masa: 1 litr smietany 30 % 1 serek mascarpone 350 g do nasączenia biszkoptu: 2 filiżanki hernaty rasberry pear Richmont 2 kieliszki czystej wódki 2 kremy tortowe: smietankowy i czekoladowy do ozdobienia lub możemy ozdobić również dobrze bitą smietaną z mascarpone, przepis jak na masę truskawki, kiwi Wykonanie: 1 biszkopt: Oddzielamy żóltka od białek, białka ubijamy(...)opakowaniu .Wierzch tortu tez ozdabiamy kleksikami oraz owocami . Do Nasączenia tortu użyłam herbatę Richmont: Świetnie nadaje się do nasączania ponieważ posiada intensywny ciekawy smak, który fajnie aromatyzuje też ciasto. Dodatek alkoholu dodał mocy, ale było to wskazane skoro torcik był dla męża ;) Torcikiem zajadaliśmy się popijając przepyszne HERBATY RICHMONT . Których to firma posiada bogaty wybór. Do parzenia otrzymałam
Z Majeczką w kuchniZapraszam do sklepu internetowego znajdziecie tam szeroki asortyment form, foremek, papilotek http://papilart.pl/ . Składniki : 100 g surowego marcepanu 5 jajek 1 szklanka cukru 2 kopiaste szklanki maki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1/2 puszki masy krówkowej wiórki kokosowe do obsypania babki kolorowe dekoracje dostępne w Lidlu(...)cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i śmietankę na końcu dodać zmiksowany marcepan i delikatnie wymieszać.Do foremki wlać ciasto. Piec w rozgrzanym do temperatury 175/180 stopni piekarniku do suchego patyczka około 45/50 minut. Masę krówkową lekko podgrzewamy jeśli jest gęsta jeśli nie to nie trzeba. Smarujemy wierzch i boki babki
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: SUCHE: mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki MOKRE: jajka 3 sztuki "M", mleko 200 ml, olej rzepakowy 150 ml DODATKI: masa krówkowa 1 puszka, śmietana 30% 150 ml, cukier puder 1 łyżka, pokruszona gorzka czekolada - ile potrzeba mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski i wymieszać(...)suchymi składnikami mokre składniki osobno dokładnie rózgą roztrzepać do suchych wlać mokre i łyżką wymieszać do połączenia składników foremki z kominkiem do mini babeczek silikonowe, na dno dać porcję ciasta, masę krówkową, porcje ciasta piec na termoobiegu w 200 C około 11 minut, do suchego patyczka wystudzone babeczki przybrać bitą śmietaną i kawałeczkami czekolady babeczki są smakowite i szybko znikają
W Mojej Kuchni Lubięsamych pysznych dań i wypieków. Zdrowych i spokojnych świąt życzą Dorota i Magda :) Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki SKŁADNIKI : suche 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukry 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakaa mokre 125 ml jogurtu naturalnego 1 duże jajko 1/4 szklanki oleju krem(...)przyprawę do piernika i kakao - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię nie zmarnowały to użyjemy ich właśnie do pizzy. Pizze robiliśmy już z mężem wielokrotnie i uwierzcie, za każdym razem jest pyszniejsza. Polecam !!! Na 3-4 pizze: 3szkl mąki tortowej 25 dkg drożdży świeżych 3-5 łyżek oleju/oliwy 3/4 szkl wody + 1/4 do dolewania pół łyżeczki soli i cukru ser żółty kostka dowolny ogórek kiszony lub konserwowy Sos cebulowo pomidorowy(...)cukru, odstawiamy na chwile aby się zapienił. Wsypujemy make do miski, dodajemy nasz zapieniony zaczyn, solimy i cukrzymy oraz dodajemy już z 2 łyżki oliwy i zaczynamy zagniatać ciasto, w trakcie dolewając resztę oliwy i wody jeśli jest taka konieczność (gdy ciasto suche). Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 20-30 min. W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy, kroimy cebule
Gotowanie...to proste !Puszysta babka z dużą ilością bakalii a zamiast orzeszków prażona pszenica. Składniki na 2 babki , ponieważ jedna znika błyskawicznie :) -8 jajek -szklanka cukru -1,5 szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki oleju -aromat -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki prażonej pszenicy -10 suszonych śliwek, 10 moreli, garść rodzynek, 2 garści żurawiny -szczypta soli -bułka tarta(...)olej i oczywiście miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach. Wsypujemy prażoną pszenicę i bakalie wymieszane z łyżeczką mąki. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 30-35 minut. Babki upieczone. Wystudzone możemy udekorować i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyJeden z moich pierwszych i ulubionych tortów. Mak idealnie pasuje do ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością.Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu
Słodka StronaPrzepyszny, Oszałamiający i Zachwycający, tak bym mogła w trzech słowach opisać ten tort! Przepyszny w smaku dzięki połączeniu malin i bitej śmietany, Oszałamiający w wyglądzie- zaprezentowany
SMYKWKUCHNIkanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Tort czekoladowo – pomarańczowy: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 150g cukru skórka starta z jednej pomarańczy 50g zmielonej, gorzkiej czekolady Do nasączenia 250ml świeżo wyciśniętego(...)wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać skórką z pomarańczy, zmieloną czekoladę, aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała Cukierenkaproszku do pieczenia, ale ja gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem. Sekretem przy przygotowaniu biszkoptu jest staranne ubijanie białek na sztywną pianę. Przy oddzielaniu białek od żółtek pilnować by ani odrobina żółtka nie trafiła do białek, a miska(...)wtedy "przepis do niczego", a powód może być jeden z powyższych. Składniki: (na foremkę o średnicy 28 cm) 6 jaj (L) 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo w czasie
Kuchcik gotujewypłynął na zewnątrz. Przepis własny. Składniki: 10 kwiatów cukinii mozzarella - kulka o wadze 100 - 150 gram maksymalnie 1 jajo 1/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej np. tortowej szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: W pierwszej kolejności kwiaty delikatnie umyć, położyć na ręcznik papierowy by obeschły. Każdy kwiat bardzo delikatnie otwierać. W środku znajdziemy pręcik. Kwiaty dzielą się(...)kostkę i po kostce nakładamy w każdy kwiat. Każdy kwiat zakręcić na końcu, zamknąć w nim ser. Jajo, mąkę, mleko oraz szczyptę soli zmiksować na gładką maskę. W cieście obtaczać kwiat. Na patelni rozgrzać olej, smażyć tak przygotowane kwiaty po 30 sekund na każdą stronę. Podawać ciepłe. Smacznego! Pozdrawiam cieplutko, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnybędzie, bo i tak robię je znacznie wcześniej (i mam ich spory zapas :)) i ustawiam na dany dzień żeby się automatycznie uaktywniały. Zatem podaję przepis: 570 g mąki tortowej 24 g świeżych drożdży 185 ml mleka 85 g masła (może być margaryna do pieczenia) 4 łyżeczki cukru 3 jajka 1 łyżeczka soli plus: rozkłócone jajko z odrobiną mleka(...)ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Aż zaczyn wyrośnie. Potem wrzucamy do miski wszystkie składniki, a na końcu zaczyn. Wyrabiamy dość długo, około 15-20 minut, aż ciasto będzie idealnie sprężyste i w ogóle nie będzie przyklejało się do dłoni. Wyrobione ciasto nakrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto znacznie powiększy swoją objętość, a wtedy wyjmujemy
Marder&Marder Manufacture