ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:164/219)

Rolada Rafaello z truskawkami. 170

tego rozpływa się w ustach, pycha... Spróbujcie i Wy zrobić taką pyszną roladę. ROLADA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 110 g cukru 100 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 tabliczki białej czekolady 1 opakowanie śnieżki 2 łyżki amaretto (opcjonalnie) 100 g wiórków kokosowych około 420 g truskawek płatki(...)pieczenia połączyć i przesiać do masy jajecznej, wszystko delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę do pieczenia (z piekarnika - 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika, przełożyć roladę na czystą ściereczkę, zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulon. Zostawić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Strucla z serem i żurawiną 162

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 230 g mąki tortowej 7 g drożdży suchych 2 żółtka 125 ml mleka 50 g masła 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego Masło roztopić, dodać mleko i delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami(...)kostce 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 żółtko Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: suszona żurawina Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Chwilkę zagniatamy. Wałkujemy na prostokąt, krótszy bok ma być ciut większy od długości formy w której będziemy piec. Rozsmarowujemy ser i posypujemy żurawiną

kulinarnyswiatdomi
Drożdżówki ślimaczki z serem i rodzynkami 143

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 400 g mąki tortowej 50 g masła 100 g cukru 7 g drożdży suchych ¾ szklanki mleka 1 jajko Masło roztopić, dodać mleko i całość zagrzać aby było lekko ciepłe. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać(...)twarogu w kostce 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 żółtko Ser rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodatkowo: rodzynki Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnice oprószoną mąką i krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy ser i z wierzchu posypujemy rodzynkami. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku

kulinarnyswiatdomi
Bułeczki pszenne 137

przez 2 dni. Jeżeli lubicie bułki z dodatkami to zachęcam Was do wypróbowania innych przepisów na domowe pieczywo ( klik ).  Składniki na 12 bułeczek: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/4 szklanki letniego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 2 łyżki miękkiego masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli Do miski wsypać mąkę, dodać suszone drożdże(...)mleko i 2 łyżki masła. Wszystkie składniki połączyć ze sobą  Za pomocą łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Następnie masę przełożyć na blat i wyrabiać około 10 minut (ciasto musi być gładkie, elastyczne i z łatwością odchodzić od palców). Przygotowane ciasto przełożyć do miski, którą przykryć czystym ręcznikiem. Miskę odstawić w ciepłe miejsce.  Ciasto przed wyrośnięciem Gdy masa

Ugotować
Mini Pączki 278

Kiedy w lodówce zalega twaróg a naleśniki sie przejadły wtedy wyobraźnia pracuje ;) Mini pączusie wyszły smakowite i zajeło mi to nie więcej niz 20 min.Składniki

NaKońcuJęzyka
Tort truskawkowy 133

pomogły mi podjąć decyzję :) No i tort truskawkowy okazał się hitem... wszyscy zjedli z dokładką, a najbardziej, co najważniejsze, smakowało dzieciom:) Biszkopt rzucany:6 jaj,1,5 szklanki mąki tortowej,1 łyżka octu,3 łyżki oleju,1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,Nasączenie biszkoptu:sok z 1 pomarańczy + tyle wody, aby razem z sokiem było 1/2 szklanki.Białka(...)czas miksując. Po tym dodajemy po kolei olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę należy wymieszać ręcznie lub, jeśli się nie boicie, mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym  na 180°C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy

Delicious Titbits
Niebieski tort z masą mascarpone 459

Z racji tego, że mój Ukochany ma dzisiaj urodziny, przygotowałam dla Niego specjalny tort :) Trzywarstwowy, biszkoptowy, z różnymi odcieniami niebieskiego. Kolor można powiedzieć, że wybrał się

My Culinary Art
Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką 358

Orzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej

Słodka Strona
Kruche babeczki z kremem orzechowym 185

Jeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego

Proste Potrawy
Odwrócone ciasto z rabarbarem 148

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 170 g masła 2 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka zapachu pomarańczowego 1 szklanka śmietany 18% Mąkę przesiać, dodać proszek i sól, delikatnie wymieszać. Do miski przełożyć 113 g masła, dodać cukier(...)minut, aż puści sok. Pozostałą część masła, pokroić na kawałki i poukładać na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem, położyć drugą większą formę, do której będzie ściekał

kulinarnyswiatdomi
Chleb czosnkowy pszenno-żytni 177

świeżość. Na pewno mąkę żytnią żurkową do wypieków pieczywa będe jeszcze w przyszłości używać :) Składniki na keksówkę 32x15x8cm (LxWxH) 8-9 dużych ząbków czosnku 300g mąki pszennej - u mnie tortowa   200g mąki żytniej - u mnie żytnia żurkowa Gdańskie Młyny typ 1200 2 łyżeczki suchych drożdży (8-9g) - czubate 1 łyżeczka soli - czubata 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju(...)przed pieczeniem Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w celu jej napowietrzenia, ciasto na chleb wtedy lepiej rośnie .  Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i stopniowo wodę - trzeba "na oko" kontrolować ilość dodawanej wody, aby ciasto chlebowe

Grunt to przepis!
Piwne bułeczki 124

Mięsiste, długo pozostające świeże i chrupiące bułeczki śniadaniowe. Wbrew pozorom i dla dzieci i dorosłych.. Nie wykazano również przeciwwskazań do prowadzenia po nich pojazdów mechanicznych. ;) 100g mąki pszennej tortowej 650g mąki luksusowej 320ml jasnego piwa 25g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 50g roztopionego masła pół szklanki ciepłej wody żółtko roztrzepane z dwiema łyżkami mleka(...)Odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu, by ruszyły. Mąkę przesiewamy, wsypujemy sól i dolewamy do niej piwo, które powinno być w temperaturze pokojowej oraz letnie roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i  miękkie, jeśli więc czujemy podczas wyrabiania zbyt duży opór, dobrze jest dolać jeszcze odrobinę piwa, bądź wody, jeśli zaś jest zbyt rzadkie, dobrze dosypać mąki

Kuchenna Kontrrewolucya
TORT URODZINOWY 140

Składniki: biszkopt: 8 jajek 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1,5l śmietany kremówki 30% 6 opakowań śmietanfix-ów 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao 1 puszka brzoskwiń Sposób przyrządzenia: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę stopniowo dodając cukier(...)będą ubite dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy, pod koniec wlewamy łyżkę octu. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekrawamy wzdłuż na 3 krążki. krem: 500ml

Prosto i Smacznie z Anetą
Choinki z muffinek piernikowych 189

mojprzepisna.pl | Choinki z muffinek piernikowych Dziś mam dla Was przepis, który fajnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę, na święta, na imprezę. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki . Muffinki są bardzo smaczne, lekko aromatyczne, puszyste i wypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita . Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu(...)mące razowej, więc z dużą zawartością błonnika. Składniki na 18 małych muffinek lub 12 standardowych: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka przyprawy do piernika (następnym razem dam więcej) 1/4 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam 2 łyżki) szczypta

moj przepis na
Ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną 155

żółtka, 100 g czekolady gorzkiej, 50 g masła (+ łyżka do smarowania blachy), 200 g cukru pudru (ewentualnie zwykły cukier), 1-2 łyżki kakao w proszku, 200 g mąki tortowej, słoiczek konfitury z czarnej porzeczki, 1 cytryna. Kolejność: Ubijamy mikserem w dużej misce jajka, żółtka i cukier aż powstanie tak gęsta masa, którą będzie można "kłaść" lejące się wolno warstwy(...)należy rozpuścić czekoladę i masło. Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao po całej powierzchni, nadmiar kakao wyrzucamy. Wlewamy masę i przekładamy formę do piekarnika - 200 stopni, ok. 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno delikatnie się podnieść

Right Behind The Kitchen