ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:155/219)

Śniadaniowe placuszki z borówkami na jesienne poranki 220

Można je posmażyć bez dodatków albo jak u nas z cudownymi borówkami. Taki "puste" można potem serwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 3 jajka - 50g stopionego masła - 150g jogurtu - 100ml mleka - trochę borówek lub jagód (można bez nich) - ew. cukier puder(...)sypkimi składnikami, a w drugim naczyniu jogurt, śmietanę, ŻÓŁTKA i przestudzone masło. Potem połączyć suche z mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki, jeżeli ich używacie, dodać taką niepełną szklankę. Smażę z obu stron na złoty kolor na patelni ledwie muśniętej masłem klarowanym. Smażone z owocami

I tu będę miała takie te
Rurki z kremem w cukrze 168

kremem to lepiej kupić dwie paczki - robota idzie o wiele szybciej :) Składniki są rozpisane na dużą ilość rurek, proporcje można zmniejszyć oszczędzając sobie pracy. Składniki: 500 g mąki tortowej 250 masła ( dałam kasie o smaku masła ) 250 g gęstej śmietany szczypta soli Krem: 250 g masa 2 budynie waniliowe bądź śmietankowe 1 cukier waniliowy 800 ml mleka około 5 łyżek(...)posmarowania   Wykonanie: Rozgrzewamy piekarniki do 200 *C. do 500 g mąki dodajemy śmietanę i ciepłe masło pokrojone w kostkę aby łatwiej nam się wyrabiało oraz szczyptę soli. Ciasto szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki na czas schodzenia Z 800 ml mleka gotujemy budyń z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Kiedy budyń będzie już gotowy, odstawiamy go aż całkowicie ochłodnie

W Moim Magicznym Domu
C - Owocowe placuszki na maślance 196

stanowią owocowe placuszki:) Owocowe placuszki na maślance Składniki: 0,5 litr maślanki owocowej              0,5 kg mąka tortowa           3 szt jajka              2 łyżeczki proszku(...)mąkę i proszek do pieczenia miksuję na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę oliwy. Brzoskwinie i kiwi kroję w kostkę, jabłka i banany w drobne plasterki. Owoce dodaję do ciasta wraz z ubitą pianą i delikatnie mieszam.Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wykładam łyżką ciasto na placuszki, smażę na rumiano z dwóch stron, odkładam na ręcznik papierowy a następnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami 247

Pyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka(...)łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu w proszku 70-100 g drobnego cukru nadzienie: 3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowego z wiśni) 250 ml śmietany 36% 1 śmietan-fix (można pominąć) na wierzch: ok 200 g malin ok 250 g wiśni galaretka, najlepiej wiśniowa Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę

Ze smakiem i z pasją
Leśny mech 6232

innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki(...)tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny. Krem: Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym biszkoptem owocem granatu ( lekko odcisnąć aby nie poodpadały okruszki i granat). Wstawić do lodówki

Słodkości i nie tylko
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 467

podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce(...)ktoś nie czuje się zbyt pewnie w pieczeniu biszkoptów, niech doda do mąki płaską łyżeczkę proszku do pieczenia) 6 jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 torebka budyniu czekoladowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2  łyżeczki żelatyny 15 sztuk

Maślane ciasteczko
Dyniowe scones 170

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 350 g mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru 50 g masła 250 g puree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 80 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, dodać(...)między palcami do połączenia. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, puree i mleko. Wsypać pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie (można zastąpić rodzynkami, żurawiną). Dodać mąkę i wymieszać. Powstanie gęste, klejące ciasto.    Stolnicę posypać dużą ilością mąki, przełożyć ciasto, znowu posypać mąką.  Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką o ostrych krawędziach wykrawać scones. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

kulinarnyswiatdomi
Babka ajerkoniakowa 191

nadal Wam mało, mam przepis idealny. Idealny także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Tą babkę zrobicie w kilka chwil i gwarantuję, że smakiem zaskoczy każdego. Składniki: 150 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 200 ml oleju rzepakowego lub innego dobrego oleju roślinnego 5 jajek 250 ml ajerkoniaku  Wykonanie: Przygotować(...)drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, czyli olej, jaja i ajerkoniak. Do mokrych składników dodać składniki suche - dokładnie zmiksować. Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać do formy ciasto. Babkę piec w 170 stopniach C przez 45-50 minut. Upieczoną babkę odstawić na kilka minut. Lekko ostygniętą wyjąć ostrożnie z formy. przed podaniem posypać cukrem pudrem

kolorowotorcikowo
smaczne limonkowe muffinki z bitą śmietaną kokosową... 224

Składniki: jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kefir 1/2 szklanki, woda zimna 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, sok z limetki 1 sztuka, ciasteczka czekoladowe 75 gram, wiórki kokosowe 18 płaskich łyżeczek, śmietana 30 % 200 ml, cukier 2 łyżki, wiórki kokosowe 1/2 szklanki, śmietan(...)kefir, woda, cukier rózgą dobrze roztrzepać do spienienia, wsypać mąkę, proszek i parę razy zamieszać, wlać sok z 1 limonki i parę razy zamieszać 18 sztuk silikonowych różnych foremek - ciasta włożyć do 3/4 wysokości foremki, powkładac po 5 sztuk ciasteczek kulek w czekoladzie, każdą foremkę posypać płaską łyżeczką wiórek kokosowych i delikatnie łyżeczką przycisnąć piekarnik nagrzać do 180 C, blachę

W Mojej Kuchni Lubię
Walentynkowy tort serce 183

banany- 1 i 1/4 szklanki cukru             - cytryna- 1,5 szklanki mąki tortowej     -mocna słodka herbata- 5 łyżek kakaoNa kremy:- 1 litr śmietany 30%- opakowanie fixu do bitej śmietany- 4 łyżeczki cukru pudru- opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem(...)masy jajecznej, delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do formy (metalową formę wykładamy papierem do pieczenia, silikonowej nie). Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest gotowe (musi być suchy). Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z formy i dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem

W poszukiwaniu inspiracji
Pianka jogurtowa 235

Kolejny zawieruszony przepis..ciasto..mhm..a raczej deser bez pieczenia...pyszny...łatwy do zrobienia...chociaż ja miałam z nim pewien problem..no może nie tyle problem..tylko za mało wolnego czasu ..i wyszło calkiem inaczej niż zaplanowałam.. 2 wafle tortowe [ 2 sztuki a nie 2 opakowania] 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku [ dodany do jogurtu] 3  galaretki

Moje domowe kucharzenie
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 198

biszkopt był wg przepisu mamusi :)Składniki:5 jaj (żółtka osobno od białek),1 szklanka cukru,3/4 szklanki mąki tortowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki oleju,Uwaga! wszystkie składniki do biszkoptu muszą być w temperaturze pokojowej.Białka ubić na sztywno powoli dodając cukier. Dalej pojedynczo dodawać żółtka i mieszać, ale już ręcznie :) Następnie dodać(...)przesiane mąki, proszek i olej dalej delikatnie mieszając. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy - wówczas biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i upuszczamy go na blat stołu lub podłogę z wysokości

Delicious Titbits
Sernik Oreo // Oreo Cheesecake 513

nocy spędzonej w lodówce! Składniki (tortownica ⌀24 cm): 800 g twarogu sernikowego (mielonego) ok. 50 ciasteczek Oreo 75 g margaryny + 5 g do posmarowania formy 75 g mąki pszennej tortowej 100 g cukru pudru 2 białka 1 łyżeczka cukru wanilinowego aromat waniliowy szczypta soli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania spodu pod sernik, bo należy go przed pieczeniem schłodzić w lodówce. Ciasteczka(...)której wcześniej formowaliśmy spód z ciasteczek. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasteczka Oreo dzieląc je według uznania. Pieczemy w 160°C przez około 70 minut. Po tym czasie dobrze pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce co najmniej 2h (a najlepiej całą noc, aby masa miała szansę dobrze się schłodzić i stężeć). Voila! Efektowne

PastelFood
Torcik czekoladowo - pomarańczowy 213

okazji,a co ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao 100 ml wódki o smaku pomarańczowym do nasączenia blatów Masa pomarańczowa: 250 g serka mascarpone 250 g dżemu pomarańczowego skórka starta z jednej pomarańczy + wyciśnięty(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około

W kuchni Katie
Torcik z batatem. 211

jagoda amerykańska wprowadza nutę świeżości, natomiast jagody goji całą tablicę Mendelejewa. Składniki. 400 g batatów 17,5 dag cukru pudru 17,5 dag masła 3 jajka 20 dag mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 szklanka jagody amerykańskiej ½ szkl. jagód goji ½ szkl. płatków czekoladowych ½ szkl. lukru cytrynowego Wykonanie. Obrane bataty obrać, pokroić , ugotować i zmiksować(...)jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym  z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę

Kulinarny karnet Christophera