wysokości zaraz po upieczeniue gwarantuje, że nie opadnie. :) Biszkopt: 7 dużych jajek ekologicznych lub z wolnego wybiegu 220 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo zwiększając obroty miskera. Pod sam koniec(...)powoli cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, po każdym ubijając masę przez ok. 30 sekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości
Cooking Monsterprzygotowania możecie użyć Wasze ulubione owoce, u nas truskawki bo w domu mam truskawkożercę, który je uwielbia. Twarożkowe muffiny z truskawkami SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru + do dekoracji 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g twarożku waniliowego homogenizowanego 50 ml mleka 1 duże jajko 1/4 szklanka oleju truskawki kolorowe perełki(...)miseczki wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia - mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy twarożek homogenizowany z mlekiem, jajkiem i olejem. Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papiloty na muffiny. Na wierzch układamy truskawki i kolorowe perełki. Muffiny pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, po czym posypujemy kruszonką i dopiekamy około 10-15 minut. Podajemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI 250 g masła 5 dużych jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy lukier(...)gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki: 4 00g mąki tortowej 4 łyżki oleju 30 g drożdży 2 płask ie łyżeczk i soli 2 ły żeczki cukru ok 250ml wody 5 łyżecz ek koncentratu pomidorowego szczypta oregano 250g pieczarek kilka plasterków szynki 2 cebule sól, pieprz żółty ser Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej misk i, wlać olej . Drożdże wymieszać z cukrem i solą, połączyć(...)mąką . Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ( do momentu , kiedy ciasto nie będzie się kleić do rąk ). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia . Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Koncentrat wymieszać z oreg ano. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na bl achę ( ja mam taką na 35 cm ). Posmarować je koncentratem, zetrzeć żółty ser, poukładać piec zarki
Gaździnka warzyrumu 2 łyżki (30 g) drobnego cukru 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki (35 g) bardzo miękkiego masła 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej tłuszcz do smażenia (smalec, planta, olej - u mnie mieszanina smalcu i oleju) mąka do podsypywania blatu cukier do obsypania faworków Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajko(...)cukrem. Dodajemy ocet i rum. Miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy masło i śmietanę i znowu miksujemy. Dodajemy po trochu mąkę cały czas miksując by otrzymać gładkie i jednorodne ciasto. Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy na nim ciasto dłońmi ok. 5 minut. Wyrabianie polega tu na składaniu i rozpłaszczaniu ciasta. W ten sposób wtłaczamy w ciasto powietrze i w trakcie
Dzieje kuchennej WiewiórySłodka i puszysta plecionka drożdżowa, to idealne pieczywo na śniadanie z masłem i dżemem. Można ją przed pieczeniem posypać kruszonką, będzie wtedy jeszcze słodsza :)Składniki:550
wyzwania kuchennenajszybszy sposób aby upiec swoje pieczywo.Będzie to chleb biały, zwykły, taki który kupowany jest na co dzień, ale smak o 1000 stopni lepszy. Potrzebujemy przygotować:- 1 kilo mąki Tortowej- 30g drożdży- 0,5 litra letniej wody lub mleka- łyżka masła(opcjonalnie)- niepełna łyżka soli.Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Jeżeli nie mamy robota kuchennego, wsypujemy mąkę do dużej(...)mące i wlewamy nasze drożdże, chwilę mieszamy, dodajemy sól i masło. Teraz wyrabiamy.Jeżeli mamy robot kuchenny wrzucamy wszystko do misy i robot pracuje za nas. Kiedy już ciasto odchodzi od ścianek naszej misy i jest sprężyste oraz nie klei się do naszych rąk, przykrywamy cienką ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania uzależniony jest od temperatury w kuchni.Je
Pasje JolkiSkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 3/4 szklanki cukier 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soda, - ile potrzeba masa krówkowa, - ile potrzeba śliwki bez pestek odmrożone lub świeże, 1 szklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać(...)rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta na wierzch piec w 200C około 20-25 minut - zostawić do do wystudzenia żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody mieszając i ostudzić zimną śmietanę ubić z cukrem
W Mojej Kuchni Lubięzależności od tego jakie mamy dodatki, czy foremki. Składniki podstawowe: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody dodatki: konfitura z borówek groszki czekoladowe migdały * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępłatki z mlekiem albo... przepyszną owocową kruszonkę. Jeśli kojarzy Wam się ona z ciastem to macie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki bułki tartej truskawki (mrożone
bastalenaLubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi(...)pracy Nigdy nie lubiłam kupnych drożdżówek, pączki owszem, ale drożdżówek nie, a domowe mogłabym jeść na okrągło! Polecam Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej typ 650; - 2 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1/4 szklanki oleju; - 1 szklanka ciepłego mleka; - 30 g świeżych drożdży; - 2 jajka; - 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego; - szczypta soli Nadzienie: - 6 sporych jabłek pokrojonych w kostkę
dom-agi.plLubicie te wafelki? My tak, często kupowałam je moim synom do szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię
Z Majeczką w kuchniSkładniki: mąka tortowa 70 dag, drożdże świeże 30 gram, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mleko ciepłe 1 szklanka, woda letnia 1/2 szklanki, maslo 1 łyżeczka do misy robota wkruszyć drożdże wlać ciut ciepłego mleka wsypać ciut cukru i mąki, łyżką wymieszać i zostawić na 30 minut, wsypać przesianą mąkę, i pozostałe składniki, hakiem robota wyrabiać z 12 minut, posypać(...)ciut mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia ciasta ciasto na podsypanej mąką stolnicy krótko wyrobić i uformować chlebek-bagietkę, nożem maczanym w ciepłej wodzie ponacinać skośnie wzdłuż całej bagietki piekarnik nagrzxać na 220 C, grzanie góra/dół, chlebek położyć na ruszcie z papierem do pieczenia i piec około 30-35 minut chlebek wystudzić na kratce - pieczywo jest lekkie, smaczne
W Mojej Kuchni Lubięchałkę lub dwie średnie. Ja tym razem zrobiłam cztery małe chałeczki. Do zdjęcia za pozowały tylko dwie z nich gdyż reszta została pochłonięta na śniadanko ;) Sładniki: 550 gr maki tortowej 30-40 gr drożdży 1 szkl mleka + 5 łyżek 6-7 łyżek cukru 1 jajko 1/4 kostki masła czyli 50 gr posypka, mak, kruszonka, sezam 1. Z drożdży(...)robimy zaczyn w ciepłym mleku. Odstawiamy do ruszenia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko oraz dodajemy pozostały cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośl, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło oraz gdyby konsystencja była za sucha to jeszcze parę łyżek letniego mleka. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 min do podwojenia
Gotowanie...to proste !Składniki: jajka 4 sztuki/M, olej rzepakowy 1/2 szklanki, jogurt naturalny 250 ml, mąka tortowa 2,5 szklanki, cukier 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, banan 1 większy, dżem malinowy 10 łyżeczek, polewa: - opisie, wiórki kokosowe - ile potrzeba mąkę przesiać z proszkiem, sodą do miski, wbić jajka, użyłam M, L wystarczą 3 sztuki wsypać cukier(...)mikserem wszystko utrzeć do połączenia składników wlać olej, jogurt naturalny i mikserem połączyć krótko składniki na dość gęste ciasto do foremek włożyć papilotki 12 sztuk, na dno położyć grubsze plastry banana, 1 łyżkę ciasta nałożyć do foremek dżem malinowy po 1 łyżeczce i nakryć łyżką ciasta piec w 190 C około 25-30 minut, babeczki wystudzić - LUKIER: 1 łyżka dżemu
W Mojej Kuchni LubięJest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam(...)muffinki pełnoziarniste z soczystą gruszką z babcinego ogródka i nutką rozgrzewającego cynamonu... Najlepsze babeczki podawane na ciepło prosto z mojewypieki.com :) Składniki: 125 g pszennej mąki pełnoziarnistej 125 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 140 ml kwaśnej śmietany 18 % 120 ml oleju 2 jajka 3 gruszki pokrojone w drobną kostkę
Chocolate Muffin Bloghansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 1 biszkopt: 5 średnich jajek 150 g cukru 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej szczypta sody Mąki przesiać razem. Białka oddzielić od żółtek, dodać sodę i ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując na małych obrotach miksera(...)koniec dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, mieszamy powoli za pomocą trzepaczki lub łyżki. Blachę o wymiarach 25x40 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Przekładamy gotowe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy gorący biszkopt i z wysokości 40 cm upuszczamy
kulinarnyswiatdomi