Dzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)biszkoptowym plackiem. Masa śmietankowa: pół litra śmietany tortowej 1 śmietan-fix 1 galaretka pomarańczowa Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówmasa: 100 g czekolady mlecznej, 180 g czekolady gorzkiej, 80 g cukru, 100 g cukru trzcinowego, 2 pełne łyżki masła, 200 ml śmietany kremówki 30%, orzechy
królestwo garówjuż kolejny nasz przepis inspirowany przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory:) Wypróbujcie... serniczek pycha... Składniki: • 2 żółtka • 100 g zimnego masła • 125 g mąki tortowej • 3 łyżki cukru pudru • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej • 50 g cukru pudru(...)temperaturze pokojowej • 2 jajka • ziarenka z laski wanilii Wykonanie: • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone masło • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę
Anioły w kuchniULUBIONA SZYBKA MEGA BABA:) 5 dużych jaj 2 i ½ szklanki* mąki (+ dodatkowo 2 łyżki) tortowej 1 i ¼ szklanki cukru kryształu ¾ szklanki oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Lukier: cukier puder sok z cytryny ciepła woda OSOBIŚCIE wolę ją z polewą czekoladową;) PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić(...)pianę z cukrem, dodać żółtka i zmiksować na gładką masę. Ciągle ucierając dodać mąkę z proszkiem, olej a na końcu wodę gazowaną. Gdy ciasto będzie gładkie podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki te dodatkowe. Ciasto wlewać na posmarowaną i wysypaną mąką tortownicę w następujący sposób: na środek tortownicy wlać
Moje Słodkie PiekiełkoWczoraj robiłam sernik na konkurs E. Wedel. Jest smaczny, o bardzo delikatnym wnętrzu z wyczuwalną nutą cytryny. Oryginalny przepis znajdziecie pod linkiem Sernik podwójnie czekoladowy z
Passions hobbies lifestrony rotinrice ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe . Składniki na około 30 ciasteczek: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g mąki ryżowej (można zastąpić ziemniaczaną, ale z ryżową ciasteczka lepiej trzymają wzór) 220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 80g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubimy, można pominąć(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około
Mała Cukierenkastrony rotinrice ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright oraz Birds of Europe . Składniki na około 30 ciasteczek: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g mąki ryżowej (można zastąpić ziemniaczaną, ale z ryżową ciasteczka lepiej trzymają wzór) 220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 80g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu (jeśli nie lubimy, można pominąć(...)pudrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. 2. Następnie dodać obie mąki, cynamon i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować je na grubość około
Mała CukierenkaPyszne, chrupiące i uzależniające. Tak chyba można najprościej opisać faworki. Doskonałe nie tylko w karnawale ale i przez cały rok. Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1 łyżka cukru pudru 50 g masła 1 jajko 4 żółtka 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki spirytusu lub octu około 1 kg smalcu, frytury lub olej do smażenia(...)Jajka ubić z cukrem na gęstą pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką. Mąkę dodać do jajek i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce żeby się łatwiej wałkowało. Na desce posypanej mąką rozwałkować kawałek ciasta na cienki kwadrat. Wyciąć prostokąty o dowolnej wielkości takie jak lubimy. W środku każdego
Mama Gotujeszybko zniknęły z talerza. Przepis znalazłam w Cisteczkolandi . Pyszne były te muffinki:) Dziękuję za przepis. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 szklanki cukru; około 3/4 szklanki wiórków kokosowych; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka lub maślanki; 2 łyżki rumu; 1 jajko; Wykonanie: W jednej misce mieszamy składniki suche, zaś w drugiej składniki mokre(...)Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i niedbale mieszamy widelcem, tylko tak aby składniki się połączyły. Wgłebienia formy do muffinek należy posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Muffinki piec około 20-25 minut w temperaturze 175 0 C. Przestudzone muffinki polać lukrem zrobionym z kilku łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek
In my kitchenmąż sceptycznie podszedł do pierwszego kęsa, jednak po chwili okazało się, że złudne to wrażenie bo szybko znikały kolejne :) Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 125 g margaryny 2 jajka 250 ml mleka rabarbar (zużyłam jeden długi pęd) cukier puder do dekoracji(...)cukier waniliowy i mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z jajkami i mlekiem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Przekładamy ciasto do papilotek na muffiny - około 3/4 wysokości. Pieczmy 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Dekorujemy cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż kolejny nasz przepis inspirowany przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory:) Wypróbujcie... serniczek pycha...Polecamy sernik i blog;) Składniki: • 2 żółtka • 100 g zimnego masła • 125 g mąki tortowej • 3 łyżki cukru pudru • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • szczypta soli • 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)temperaturze pokojowej • 2 jajka • ziarenka z laski wanilii Wykonanie: • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone masło • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę
Anioły w kuchniklocka lego. Tort miał być niespodzianką dla (mojego i męża) chrześniaka. Z wielką radością podjęłam się tego zadania. Jeszcze nigdy nie pracowałam z masą cukrową. Zakupiłam niezbędne składniki do ciasta między innymi: sylikonową matę, która okazała się bardzo przydatna podczas wałkowania. Trochę poczytałam w internecie i się dowiedziałam, że nie mogę nakładać masy cukrowej bezpośrednio na tort, ponieważ(...)życzenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy taki tort. Tytuł postu powinien brzmieć: napompowany klocek lego. Składniki: Biszkopt I (pieczony w dużej, prostokątnej blaszce) - 6 jajek - szklanka maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Biszkopt II (pieczony w małej blaszce) - 4 jajka - 3/4 szklanki maki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru Masa truskawkowa
Pan i Pani Smith w kuchniciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto ze ścianek misy i dzięki niemu oszczędzam czas. Mikser ma 900W mocy co sprawia, że jest jednym z najmocniejszych tego typu urządzeń dostępnych na rynku, w które możemy wyposażyć naszą(...)rozdrabniania wszystkich rodzajów składników. Marchewkę starłam w minutę:). Pomógł mi również w przygotowaniu tego wspaniałego tortu. Składniki:Biszkopt:6 jajek – osobno żółtka i białka130g mąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa
Mała CukierenkaSkładniki 250g mąki graham 125g mąki tortowej 175g brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 100g zimnego masła 115g miodu 75g mleka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3/4 łyżeczki cynamonu Wykonanie W dużej misce umieścić mąki,sól,sodę cynamon. Wsypać cukier trzcinowy i wszystko wymieszać do połączenia .Połączyć ze sobą mleko, miód i wanilię, a następnie dodać do suchych(...)składników. Dodać zimne i pokrojone w kostkę masło i wymieszać płaskim mieszadłem miksera (albo ręcznie). Gotowe ciasto zawinąć w folię, i schłodzić około od 30-2h (lub 0,5h w zamrażarce, ) Po tym czasie rozwałkować ciasto ułożone pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów.Rozwałkowane pokroić na pożądany kształt (klasycznie są to prostokątne ciastka).Nakłuć równomiernie
w mojej kuchniPrzepis na chlebki pita wypełnione sałatką z kapusty pekińskiej i kurczaka. Pyszny, domowy fast-food. Składniki (na 6 chlebków): 3 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (może być również tortowa) 25 g drożdży świeżych 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli łyżeczka cukru Sałatka: pół niewielkiej kapusty pekińskiej pojedyncza pierś z kurczaka pomidor kilka rzodkiewek garść oliwek przyprawa kebab(...)Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Do mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, i elastyczne. Dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy ok 13 cm. Chlebki przekładamy
e-PrzepisyKulinarne